Hopp til innhold

Kritiske til Premier League-programmet – norsk professor sier skaderisikoen øker dramatisk

To kamper i hjemlig liga og spill i Europa. Det historisk tette kampprogrammet i Premier League skaper frustrasjon, og kan tredoble risikoen for skader.

Champions League - Group D - Liverpool v FC Midtjylland

NEDE FOR TELLING: Liverpools Jordan Henderson nede for telling i mesterligakampen mot danske Midtjylland i slutten av oktober.

Foto: Phil Noble / Reuters

– Hvis dette fortsetter vet jeg ikke om man får fullført sesongen med elleve spillere. Det gjelder alle topp seks-klubbene, men jeg vet at dere (kringkasterne) ikke bryr dere og det er problemet, sa Jürgen Klopp i et intervju med Sky Sports etter søndagens seier over Leicester.

Ifølge tyskeren er hovedproblemet når lag som spiller onsdag kveld må spille igjen lørdag kl. 13:30.

Britain Soccer Premier League Jurgen Klopp.

SLÅR UT MED ARMENE: Liverpool-manager Jürgen Klopp la ikke skjul på sin frustrasjon da han ble intervjuet etter kampen mot Leicester søndag.

Foto: Laurence Griffiths / AP

Koronasituasjonen har ført til en komprimert sesong hvor kampene kommer tett som hagl. Siden starten i september har flere av klubbene som også deltar i Europa-turneringene spilt opptil tre kamper i uka.

Laget som har spilt mest er Tottenham med 17 kamper på 69 dager. Det inkluderer ikke de snaut fire ukene det har vært landslagspause, noe som betyr at mange har spilt enda flere kamper.

Betydelig økt skaderisiko

Situasjonen har også fått Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær til å reagere. Han mente laget hans var satt opp til å mislykkes da de møtte Everton kun 63 timer etter de hadde spilt i mesterligaen.

Også Chelseas manager Frank Lampard har kastes seg inn i debatten. På pressekonferansen før helgens 2–0 seier over Newcastle satt han spørsmålstegn ved om 13:30-tidspunktet i det hele tatt er nødvendig.

Professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, Truls Raastad, forstår kritikken til trenerprofilene.

– Man ser at når lag spiller kamp både i midtuka og i helgen, øker skaderisikoen ganske dramatisk. En studie gjort på spillere som har deltatt i mesterligaen viser en tredobling i skaderisikoen i perioden de spiller tre kamper per uke, sier han.

Truls Raastad

IDRETTSPROFESSOR: Truls Raastad er professor i idrettsfysiologi ved NIH.

Foto: NIH

Ingen vet konsekvensene av den nye situasjonen fotballverdenen nå står midt oppi.

Men en som har kjent engelsk fotball på kroppen er Morten Gamst Pedersen. Vadsøværingen spilte 260 Premier League-kamper for Blackburn i perioden 2004–2013. Også han stusser på hvordan kampprogrammet er lagt opp.

– Det hadde vært mer optimalt om man kunne ordne det slik at alle lagene som spiller i Europa får like mange dager hvile. Hvis du for eksempel har kamp på en torsdag, er det å kunne spille på søndag og ikke lørdag, veldig vesentlig for å kunne få den ekstra dagen til å hente deg inn, sier han.

Anbefaler fem bytter

Flere av de andre store ligaene i Europa, deriblant den spanske, tyske, italienske og franske, tillater fem spillerbytter per kamp denne sesongen.

I Premier League derimot er det kun lov med tre bytter, en ordning blant annet Jürgen Klopp og Manchester City-sjef Pep Guardiola har ønsket å endre.

Managerne får støtte av den norske idrettsprofessoren.

– Jeg syns det er merkelig at Premier League ikke tillater fem bytter. Det er et tiltak som gir managerne mulighet til å rotere og fordele belastningen mer på spillerne sine. Det vil sannsynligvis redusere skaderisikoen dersom det brukes riktig, sier Raastad.

Ifølge Raastad viser flere studier at forekomsten av skader er størst på slutten av kampene. Spesielt når det kommer til strekkskader oppstår de ofte løpet av den siste halvtimen.

Et effektivt grep for å redusere disse skadene er å foreta spillerbytter etter 60 minutter, forteller han.

Liverpool-sjefen på sin side tør imidlertid sjeldent å foreta byttene sine så tidlig.

– Vi bytter sent i kampene fordi vi hele tiden må tenke på muligheten for at noen vil få en muskelskade. Bytter vi for tidlig vi kan ende opp med å måtte avslutte kampen med ni spillere, sa Klopp til Sky Sports.

– Kan ikke sammenligne belastningen

Ifølge Klopp er folks svar på de tette kampene å rotere mye på laget. Men å disponere en spillertropp best mulig i et tett program er lettere sagt enn gjort.

– Vi kan ikke bytte ti-elleve spillere, det er bare ikke mulig. Det handler ikke bare om å møte opp, vi må vinne fotballkamper.

Premier League - Liverpool v Leicester City

TØFFE TAK: Premier League er blant de tøffeste ligaene i verden. Her går Liverpools Sadio Mané i bakken etter en duell med Leicesters midtstopper Jonny Evans.

Foto: Jon Super / Reuters

I flere andre idretter, eksempelvis sykling, konkurrerer man daglig over lange perioder. Likevel, å sammenligne fotball med andre idretter er nytteløst ifølge Raastad.

– Fotball gir en helt annen belastning for muskulatur, sener og ledd. Det er mange retningsforandringer, maksimale spurter, taklinger og så videre. Det er noe helt annet enn å sitte på en sykkel og tråkke. Man kan ikke sammenligne belastningen, spesielt ikke opp mot skader, understreker han.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal