Hopp til innhold

Kritiske til Premier League-programmet – norsk professor sier skaderisikoen øker dramatisk

To kamper i hjemlig liga og spill i Europa. Det historisk tette kampprogrammet i Premier League skaper frustrasjon, og kan tredoble risikoen for skader.

Champions League - Group D - Liverpool v FC Midtjylland

NEDE FOR TELLING: Liverpools Jordan Henderson nede for telling i mesterligakampen mot danske Midtjylland i slutten av oktober.

Foto: Phil Noble / Reuters

– Hvis dette fortsetter vet jeg ikke om man får fullført sesongen med elleve spillere. Det gjelder alle topp seks-klubbene, men jeg vet at dere (kringkasterne) ikke bryr dere og det er problemet, sa Jürgen Klopp i et intervju med Sky Sports etter søndagens seier over Leicester.

Ifølge tyskeren er hovedproblemet når lag som spiller onsdag kveld må spille igjen lørdag kl. 13:30.

Britain Soccer Premier League Jurgen Klopp.

SLÅR UT MED ARMENE: Liverpool-manager Jürgen Klopp la ikke skjul på sin frustrasjon da han ble intervjuet etter kampen mot Leicester søndag.

Foto: Laurence Griffiths / AP

Koronasituasjonen har ført til en komprimert sesong hvor kampene kommer tett som hagl. Siden starten i september har flere av klubbene som også deltar i Europa-turneringene spilt opptil tre kamper i uka.

Laget som har spilt mest er Tottenham med 17 kamper på 69 dager. Det inkluderer ikke de snaut fire ukene det har vært landslagspause, noe som betyr at mange har spilt enda flere kamper.

Betydelig økt skaderisiko

Situasjonen har også fått Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær til å reagere. Han mente laget hans var satt opp til å mislykkes da de møtte Everton kun 63 timer etter de hadde spilt i mesterligaen.

Også Chelseas manager Frank Lampard har kastes seg inn i debatten. På pressekonferansen før helgens 2–0 seier over Newcastle satt han spørsmålstegn ved om 13:30-tidspunktet i det hele tatt er nødvendig.

Professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, Truls Raastad, forstår kritikken til trenerprofilene.

– Man ser at når lag spiller kamp både i midtuka og i helgen, øker skaderisikoen ganske dramatisk. En studie gjort på spillere som har deltatt i mesterligaen viser en tredobling i skaderisikoen i perioden de spiller tre kamper per uke, sier han.

Truls Raastad

IDRETTSPROFESSOR: Truls Raastad er professor i idrettsfysiologi ved NIH.

Foto: NIH

Ingen vet konsekvensene av den nye situasjonen fotballverdenen nå står midt oppi.

Men en som har kjent engelsk fotball på kroppen er Morten Gamst Pedersen. Vadsøværingen spilte 260 Premier League-kamper for Blackburn i perioden 2004–2013. Også han stusser på hvordan kampprogrammet er lagt opp.

– Det hadde vært mer optimalt om man kunne ordne det slik at alle lagene som spiller i Europa får like mange dager hvile. Hvis du for eksempel har kamp på en torsdag, er det å kunne spille på søndag og ikke lørdag, veldig vesentlig for å kunne få den ekstra dagen til å hente deg inn, sier han.

Anbefaler fem bytter

Flere av de andre store ligaene i Europa, deriblant den spanske, tyske, italienske og franske, tillater fem spillerbytter per kamp denne sesongen.

I Premier League derimot er det kun lov med tre bytter, en ordning blant annet Jürgen Klopp og Manchester City-sjef Pep Guardiola har ønsket å endre.

Managerne får støtte av den norske idrettsprofessoren.

– Jeg syns det er merkelig at Premier League ikke tillater fem bytter. Det er et tiltak som gir managerne mulighet til å rotere og fordele belastningen mer på spillerne sine. Det vil sannsynligvis redusere skaderisikoen dersom det brukes riktig, sier Raastad.

Ifølge Raastad viser flere studier at forekomsten av skader er størst på slutten av kampene. Spesielt når det kommer til strekkskader oppstår de ofte løpet av den siste halvtimen.

Et effektivt grep for å redusere disse skadene er å foreta spillerbytter etter 60 minutter, forteller han.

Liverpool-sjefen på sin side tør imidlertid sjeldent å foreta byttene sine så tidlig.

– Vi bytter sent i kampene fordi vi hele tiden må tenke på muligheten for at noen vil få en muskelskade. Bytter vi for tidlig vi kan ende opp med å måtte avslutte kampen med ni spillere, sa Klopp til Sky Sports.

– Kan ikke sammenligne belastningen

Ifølge Klopp er folks svar på de tette kampene å rotere mye på laget. Men å disponere en spillertropp best mulig i et tett program er lettere sagt enn gjort.

– Vi kan ikke bytte ti-elleve spillere, det er bare ikke mulig. Det handler ikke bare om å møte opp, vi må vinne fotballkamper.

Premier League - Liverpool v Leicester City

TØFFE TAK: Premier League er blant de tøffeste ligaene i verden. Her går Liverpools Sadio Mané i bakken etter en duell med Leicesters midtstopper Jonny Evans.

Foto: Jon Super / Reuters

I flere andre idretter, eksempelvis sykling, konkurrerer man daglig over lange perioder. Likevel, å sammenligne fotball med andre idretter er nytteløst ifølge Raastad.

– Fotball gir en helt annen belastning for muskulatur, sener og ledd. Det er mange retningsforandringer, maksimale spurter, taklinger og så videre. Det er noe helt annet enn å sitte på en sykkel og tråkke. Man kan ikke sammenligne belastningen, spesielt ikke opp mot skader, understreker han.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Serena Williams tapte i sin første singlekamp på ett år

  Serena Williams tapte for franske Harmony Tan i den første runden av Wimbledon. Det var amerikanerens første singlekamp siden samme turnering i fjor.

  Williams hadde før tirsdagens oppgjør ikke konkurrert i single siden 28. juni i fjor. Da måtte hun gi seg underveis i 1.-rundeoppgjøret i Wimbledon med skade.

  40 år gamle Williams er helt nede på 1204.-plass på verdensrankingen og fikk innpass i årets utgave av Wimbledon som et «wild card». Det vil si at arrangørene automatisk ga henne plass i den prestisjetunge turneringen hun har vunnet sju ganger i single.

  Hun tapte finalen på gresset i London både i 2018 og 2019. Hun har vunnet double seks ganger sammen med søsteren Venus.

  Tirsdag var hun tilbake, men etter en lang og jevn kamp tapte hun til slutt med settsifrene 5-7, 6-1, 6-6 (7-10). Dermed blir den tidligere verdenseneren stående på 98 seirer i Wimbledon-sammenheng i single.

  Hun viste mye følelser underveis i kampen.

  Tan møter spanske Sara Sorribes Tormo i 2. runde. Verdensener Iga Swiatek gjorde kort prosess med kroatiske Jana Fett med seier 6-0, 6-3.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste