Hopp til innhold

Mener Dortmund-juvelen løser et Solskjær-problem

Jadon Sancho tar med seg en oppsiktsvekkende statistikk til Manchester United. Samtidig kan 21-åringen løse en floke for Ole Gunnar Solskjær, mener eksperter.

Sancho

PÅ FLYTTEFOT: Jadon Sancho bytter gult og svart med rødt.

Foto: Michael Sohn / AP

Dortmund-direktør Hans-Joachim Watzke bekrefter nemlig overgangen på en pressekonferanse torsdag formiddag.

– Det er enighet med Manchester United om Sancho. Det var Jadons ønske om en endring, men vi skulle gjerne beholdt ham. Vi er ikke fornøyde med overgangssummen, vi er triste fordi han drar, sier Watzke, som legger til at det fortsatt gjenstår formaliteter og en medisinsk sjekk.

Dermed er en ett år lang overgangssaga avsluttet.

Sancho er blitt sterkt koblet til Manchester United siden i fjor sommer, men hovedpersonen selv har tilsynelatende ikke latt seg påvirke.

Forrige sesong ble Sancho stående med 16 mål og 18 målgivende i alle turneringer (38 kamper).

Sancho

EDELT METALL: Jadon Sancho scoret to mål og leverte én målgivende da RB Leipzig ble slått 4-1 i den tyske cupfinalen i mai.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Totalt tar han med seg 114 målpoeng på 137 kamper til Old Trafford.

– De får en spiller som er utrolig god til å slå de avgjørende pasningene på riktig tidspunkt. Det fascinerende ved ham er at det nesten alltid blir farlig. Han er en god avslutter, også, så han er jo veldig vanskelig å forsvare seg mot. Han har nesten like mange målpoeng som kamper. Det er helt utrolige tall, sier Viasat-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

– Ingen på samme nivå

Sundet påpeker at Sancho bare var 17 år da han debuterte for Dortmund i 17/18-sesongen, hvor han til slutt fikk 12 kamper.

Det første målet kom mot i 4-0-seieren over Bayer Leverkusen 21. april 2018. Her stod han også bak to målgivende pasninger.

Siden har han ikke sett seg tilbake.

– Det er ingen som har vært som ham når vi snakker om effektivitet. Haaland er der, men som spiss. De siste årene har Bundesliga hatt Leroy Sané, Ousmane Dembélé, Kingsley Coman, men ingen har vært på samme nivå med tanke på mål og målpoeng, sier Sundet.

– Løser et problem

NRKs fotballskribent Thore Haugstad påpeker at Sancho passer profilen Manchester United har sett etter: Ung, engelsk og en spillertype som bør passe Premier League.

Samtidig påpeker Haugstad at Manchester United ikke har hatt rene, selvskrevne typer på høyrekanten. Spissen Mason Greenwood, som har fått mye tillit på høyrekanten, liker først og fremst å gå innover i banen.

Shaw

BRENNHET: Venstreback Luke Shaw.

Foto: JOHN SIBLEY / AFP

– Han løser et problem. Greenwood er førstevalg nå, men han kommer veldig sjeldent rundt på kant. Samtidig får høyresiden mindre hjelp av Aaron Wan-Bissaka enn venstresiden får av Luke Shaw, som stormer oppover venstrekanten, sier Haugstad.

– Med Sancho, som har mer fart og skaper ubalanse alene, vil Manchester United komme seg rundt på begge sider. Så lenge Wan-Bissaka er høyreback, så trenger de en klassisk høyreving, sier Haugstad.

Fotballskribenten mener det er et styrketegn at Sancho har vært ønsket over lengre tid. Da Sancho-overgangen strandet i fjor, kom blant andre Donny van de Beek inn dørene.

Nederlenderen har foreløpig ikke slått til.

– Over tid har vi sett at det å vente på den du ønsker mest, er den beste strategien. Nå har Manchester United fått tak i den de har lyst på, sier Haugstad, som trekker frem Liverpools jakt på Virgil van Dijk som det beste eksempelet.

– Fryktelig kjipt

Sky Sports og The Athletic meldte allerede onsdag at overgangssummen ligger på 73 millioner pund, tilsvarende 868 millioner kroner med dagens kurs.

Det er etter rapportene en mindre sum enn det Dortmund krevde for juvelen i fjor summer.

Mens forventningene nå er enorme i Manchester United, er skuffelsen stor, men fattet hos Borussia Dortmund.

– Det var uunngåelig at det skjedde. Det var bare et spørsmål om tid. Det er selvfølgelig fryktelig kjipt siden han har vært fantastisk og levert kamp etter kamp. Det er et enormt tap, men at han skulle dra, var vi aldri i tvil om, sier Marcus Jenssen, som er talsperson i Dortmunds norske supporterklubb «Borussentrolle».

Sancho-gåten

Akkurat nå er Sancho i EM, hvor England møter Ukraina i kvartfinalen lørdag kveld.

Men til tross for sesongen han la bak seg, har Sancho til gode å få en skikkelig sjanse av England-sjef Gareth Southgate.

Til nå står 21-åringen med sju fattige minutter i EM.

Southgate har måttet tåle kritiske spørsmål om vrakingen gjennom gruppespillet, men kritikerne var naturlig nok ikke like høylytte etter 2-0-seieren over Tyskland i åttedelsfinalen.

Southgate har forklart at han har en rekke unge spillere uten erfaring fra store turneringer, og han har derfor «realistiske forventninger» til disse spillerne.

– Jadon er i den miksen. Han har trent veldig bra de siste dagene, og vi har selvsagt disse alternativene og valgene å ta, sa Southgate før kampen mot Tsjekkia.

Her fikk Sancho sju minutter som innbytter.

Siste nytt

 • Keepermareritt i ellevill Marseille-vending

  Keeper Antonio Adáns hadde ti fryktelige minutter i mesterligakampen mellom Sporting Lisboa og Marseille, som endte til slutt med en 4-1-seier for det franske laget. Det var Sporting Lisboa som kom best i gang, etter bare 52 sekunder.

  Så skulle kampen endre seg betraktelig.

  Adán hadde skyld i de to målene som vendte resultatet i Marseilles favør, og deretter ble han utvist for viljehands utenfor feltet da han holdt på å slippe inn ett til. Reserven Franco Israel kom inn og slapp inn nok et tabbemål.

  France Soccer Champions League
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Thorsby vant BBC-pris

  Morten Thorsby (26) ble tildelt prisen for «Young Athlete of the year», på BBCs Green Sports Awards tirsdag.

  – Thorsby er første mottaker for prisen som anerkjenner en ung utøver, som enten er profesjonell eller på vei til profesjonell idrett, og som har aktivt demonstrert støtte for miljø og klimaendringer, står det i teksten.

  Thorsby har balansert fotballkarrieren med arbeid for å få flere til å bry seg om klimaendringer. I 2020 opprettet han organisasjonen «We Play Green».

  Football, Nations League, Slovenia - Norway
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Bayern München herjet i storseier - Sané toppscorer

  Bayern München var fullstendig overlegne da de tok imot Viktoria Plzen til gruppespillskamp i mesterligaen tirsdag kveld. Vertene vant kampen 5-0.

  Det tyske stjernegalleriet trengte ikke mer enn sju minutter før Leroy Sané banket laget i ledelsen. Seks minutter senere satte Serge Gnabry inn sitt første mål i Champions League for sesongen.

  Sadio Mané ville også være med på leken, og han dro av «hele» Plzen-forsvaret før han banket inn det tredje i nettet bak Marian Tvrdon. Etter pausen sendte Mané en nydelig ball opp på Sané, som satte inn sin fjerde scoring i mesterligaen. Det gjør han til foreløpig toppscorer i turneringa.

  Innbytter Eric Maxim Choupo-Moting scoret kampens siste mål.

  Leroy Sané
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste