Hopp til innhold

Mener Dortmund-juvelen løser et Solskjær-problem

Jadon Sancho tar med seg en oppsiktsvekkende statistikk til Manchester United. Samtidig kan 21-åringen løse en floke for Ole Gunnar Solskjær, mener eksperter.

Sancho

PÅ FLYTTEFOT: Jadon Sancho bytter gult og svart med rødt.

Foto: Michael Sohn / AP

Dortmund-direktør Hans-Joachim Watzke bekrefter nemlig overgangen på en pressekonferanse torsdag formiddag.

– Det er enighet med Manchester United om Sancho. Det var Jadons ønske om en endring, men vi skulle gjerne beholdt ham. Vi er ikke fornøyde med overgangssummen, vi er triste fordi han drar, sier Watzke, som legger til at det fortsatt gjenstår formaliteter og en medisinsk sjekk.

Dermed er en ett år lang overgangssaga avsluttet.

Sancho er blitt sterkt koblet til Manchester United siden i fjor sommer, men hovedpersonen selv har tilsynelatende ikke latt seg påvirke.

Forrige sesong ble Sancho stående med 16 mål og 18 målgivende i alle turneringer (38 kamper).

Sancho

EDELT METALL: Jadon Sancho scoret to mål og leverte én målgivende da RB Leipzig ble slått 4-1 i den tyske cupfinalen i mai.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Totalt tar han med seg 114 målpoeng på 137 kamper til Old Trafford.

– De får en spiller som er utrolig god til å slå de avgjørende pasningene på riktig tidspunkt. Det fascinerende ved ham er at det nesten alltid blir farlig. Han er en god avslutter, også, så han er jo veldig vanskelig å forsvare seg mot. Han har nesten like mange målpoeng som kamper. Det er helt utrolige tall, sier Viasat-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

– Ingen på samme nivå

Sundet påpeker at Sancho bare var 17 år da han debuterte for Dortmund i 17/18-sesongen, hvor han til slutt fikk 12 kamper.

Det første målet kom mot i 4-0-seieren over Bayer Leverkusen 21. april 2018. Her stod han også bak to målgivende pasninger.

Siden har han ikke sett seg tilbake.

– Det er ingen som har vært som ham når vi snakker om effektivitet. Haaland er der, men som spiss. De siste årene har Bundesliga hatt Leroy Sané, Ousmane Dembélé, Kingsley Coman, men ingen har vært på samme nivå med tanke på mål og målpoeng, sier Sundet.

– Løser et problem

NRKs fotballskribent Thore Haugstad påpeker at Sancho passer profilen Manchester United har sett etter: Ung, engelsk og en spillertype som bør passe Premier League.

Samtidig påpeker Haugstad at Manchester United ikke har hatt rene, selvskrevne typer på høyrekanten. Spissen Mason Greenwood, som har fått mye tillit på høyrekanten, liker først og fremst å gå innover i banen.

Shaw

BRENNHET: Venstreback Luke Shaw.

Foto: JOHN SIBLEY / AFP

– Han løser et problem. Greenwood er førstevalg nå, men han kommer veldig sjeldent rundt på kant. Samtidig får høyresiden mindre hjelp av Aaron Wan-Bissaka enn venstresiden får av Luke Shaw, som stormer oppover venstrekanten, sier Haugstad.

– Med Sancho, som har mer fart og skaper ubalanse alene, vil Manchester United komme seg rundt på begge sider. Så lenge Wan-Bissaka er høyreback, så trenger de en klassisk høyreving, sier Haugstad.

Fotballskribenten mener det er et styrketegn at Sancho har vært ønsket over lengre tid. Da Sancho-overgangen strandet i fjor, kom blant andre Donny van de Beek inn dørene.

Nederlenderen har foreløpig ikke slått til.

– Over tid har vi sett at det å vente på den du ønsker mest, er den beste strategien. Nå har Manchester United fått tak i den de har lyst på, sier Haugstad, som trekker frem Liverpools jakt på Virgil van Dijk som det beste eksempelet.

– Fryktelig kjipt

Sky Sports og The Athletic meldte allerede onsdag at overgangssummen ligger på 73 millioner pund, tilsvarende 868 millioner kroner med dagens kurs.

Det er etter rapportene en mindre sum enn det Dortmund krevde for juvelen i fjor summer.

Mens forventningene nå er enorme i Manchester United, er skuffelsen stor, men fattet hos Borussia Dortmund.

– Det var uunngåelig at det skjedde. Det var bare et spørsmål om tid. Det er selvfølgelig fryktelig kjipt siden han har vært fantastisk og levert kamp etter kamp. Det er et enormt tap, men at han skulle dra, var vi aldri i tvil om, sier Marcus Jenssen, som er talsperson i Dortmunds norske supporterklubb «Borussentrolle».

Sancho-gåten

Akkurat nå er Sancho i EM, hvor England møter Ukraina i kvartfinalen lørdag kveld.

Men til tross for sesongen han la bak seg, har Sancho til gode å få en skikkelig sjanse av England-sjef Gareth Southgate.

Til nå står 21-åringen med sju fattige minutter i EM.

Southgate har måttet tåle kritiske spørsmål om vrakingen gjennom gruppespillet, men kritikerne var naturlig nok ikke like høylytte etter 2-0-seieren over Tyskland i åttedelsfinalen.

Southgate har forklart at han har en rekke unge spillere uten erfaring fra store turneringer, og han har derfor «realistiske forventninger» til disse spillerne.

– Jadon er i den miksen. Han har trent veldig bra de siste dagene, og vi har selvsagt disse alternativene og valgene å ta, sa Southgate før kampen mot Tsjekkia.

Her fikk Sancho sju minutter som innbytter.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal