Hopp til innhold

Fortviler etter kjempesmell – tror ikke hun finner VM-formen

Tiril Udnes Weng hadde en marerittdag i italienske Toblach og ser ikke ut til å være i rute til VM i Planica. Ingvild Flugstad Østberg fikk derimot en opptur.

NM på ski

HELSPREKK: Tiril Udnes Weng fikk det tøft i det siste individuelle rennet før VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tiril Udnes Weng har slitt med sykdom etter Tour de Ski, og er tilbake fra sykdomsperioden denne helgen i Toblach. Det ble helsprekk og 29.-plass på lørdagens 10-kilometer.

– Det er dårlig og langt unna der jeg bør være. Det er ikke så mye mer å si egentlig. Jeg mangler et gir og sprut i kroppen. Det er vanskelig å si hva jeg skal gjøre for å få tilbake det. Jeg tror sykdommen har satt mer spor enn jeg hadde trodd, sier hun til NRK.

Tour de ski 2022/23

SLITT MED SYKDOM: Tiril Udnes Weng.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hvordan er det?

– Det er kjedelig. Det er vanskelig å se for seg at jeg skal komme tilbake til den formen jeg var i akkurat nå. Jeg må prøve å tenke tilbake til det jeg klarte da og prøve å innbille meg at jeg faktisk er en god skiløper, selv om det ikke føles sånn i dag, sier Udnes Weng.

26-åringen har hatt en strålende sesong med åtte pallplasser i verdenscupen og ledelse sammenlagt, men nå ser veien til medalje i Planica nesten like tung ut som lørdagens renn.

– Jeg har fortsatt snaue tre uker til VM, så mye kan skje, men jeg skulle gjerne hatt litt mer saft i beina, sier hun til Viaplay.

– Vondt å se på

Etter kun 2,1 kilometer var verdenscuplederen hele 39,1 sekunder bak ledende Jessie Diggins.

– Det er ikke hyggelig det vi ser, sa NRKs langrennskommentator Jann Post.

– Det går veldig tungt nå. Hun er langt unna formen, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Tour de ski 2022/23

TØFT COMEBACK: Tiril Udnes Weng har slitt etter at hun kom tilbake til verdenscupen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Og det ble bare tyngre og tyngre i sporet for Udnes Weng. Ved 5-kilometermerket og halvveis renn var hun minuttet bak svenske Ebba Andersson, mens ved målgang var hun 1,36 bak.

– Jeg synes det er mest vondt å se på henne. Hun er en skuffet jente og man ser hvor fort selvtilliten hennes knekker, sier Viaplay-ekspert Marthe Kristoffersen.

– Hun skulle ønske det svarte bedre denne helgen, men det er en måned siden forrige renn. Vi skal gjøre en god treningsjobb foran VM, sier langrennstrener Sjur Ole Svarstad til NRK.

Svarstad, Weng

DISKUTERER: Det ble ingen god dag for verken Tiril eller Lotta Udnes Weng. Her i samtaler med trener Sjur Ole Svarstad.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det har vært et tøft comeback for Udnes Weng etter sykdomsfraværet. På fredagens sprint ble hun nummer 25. Likevel blir verdenscuplederen med på høydesamling sammen med resten av det norske langrennslaget.

– Hun har vært syk og kjenner at hun mangler litt. Det er logisk for meg. Nå har hun fått noen hardøkter denne uka og er sliten i dag, og nå gjelder det å hvile seg litt etter helga. Det gjør hun sammen med de andre i høyden, sier Svarstad.

Opptur for Østberg: – Beintøft

Det ble til slutt svensk seier for Andersson, som vant foran med 13,3 sekunders margin ned til Jessie Diggins.

Ingvild Flugstad Østberg fikk en etterlengtet opptur da hun tok den siste pallplassen. 32-åringen hadde to sure fjerdeplasser på rad i franske Les Rousses, men tok sin andre pallplass for sesongen i Toblach. Østberg var det eneste norske lyspunktet i Italia.

France Cross Country World Cup

OPPTUR: Ingvild Flugstad Østberg viste seg fram før VM.

Foto: Laurent Gillieron / AP

– Det der var et bedre resultat enn det føltes. Jeg følte jeg måtte jobbe skikkelig for hver meter. Det var beintøft, sa Østberg til Viaplay.

10-kilometeren i Italia var det siste individuelle rennet før VM i Planica som starter 22. februar. Søndag er det stafett med 4 x 7,5 kilometer.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal