Hopp til innhold

Krever sponsorbrudd for hopperne – mener aktivistene møtte opp feil sted

Hopplandslaget får krass kritikk for sitt sponsorsamarbeid med Nammo. Nå kommer en ekspert med et alternativt forslag til hoppstjernene.

Demonstranter med bannere som sier at Nammo dreper i Gaza er på plass under verdenscuprennet for menn i store Lysgårdsbakken HS 140 på Lillehammer.

SKIHOPP FOR VÅPENSTOPP: Sto det på ett av bannerne til demonstrantene på Lillehammer søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

Aksjonsgruppa Aktivister for Palestina var blant de få som møtte opp for å se mennenes hopprenn i Lysgårdsbakken på Lillehammer søndag kveld.

Budskapet deres var klart.

– Hopplandslaget må bryte samarbeidet med Nammo nå, ropte demonstrantene.

granerud nammo

NAMMO: Sponsoren er lett å spotte på hopputstyret til de norske hopperne. Her er Halvor Egner Granerud på søndagens renn.

Foto: NRK

Klassekampen har også omtalt demonstrasjonen på Lillehammer.

Aktivist Olav Gjøystdal forteller til NRK at de møtte opp for å vise solidaritet med Palestina:

– Det er et langvarig samarbeid som vi nå mener bør ta slutt, når man ser den brutaliteten som utspiller seg i Gaza. Norsk hoppsport og norsk idrett generelt kan ikke være bekjent av å bli assosiert med et selskap som er medskyldig i drap på sivile av det omfanget vi ser nå.

For to uker siden avslørte nemlig den israelske avisen Haaretz at dokumenter fra Pentagon viste at minst 1800 Nammo-produserte rakettkastere av typen M141 var sendt til Israel fra USA. Disse våpnene lages i Nammos fabrikk i Arizona.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen viser til Arne Årbråten, som er markedsansvarlig for hopp. Han svarer NRK skriftlig på kritikken fra aktivistene:

«Hopplandslaget er 100 prosent finansiert av kommersielle inntekter hvor avtalen med Nammo har utgjort en andel av dette siden 2010. Hopplandslaget og Skiforbundet er fra Nammos side forsikret om at Nammo til enhver tid følger lovverket i de landene der selskapet er til stede.»

NRK har også forsøkt å få en kommentar fra flere norske hoppere, men har så langt ikke lykkes.

Olav Gjøystdal

AKTIVIST: Olav Gjøystdal mener hopplandslaget må distansere seg fra Nammo.

Foto: NRK

– De kom til feil sted

Thorstein Korsvold, informasjonsdirektør i Nammo, presiserer overfor NRK at våpnene ble solgt til det amerikanske forsvarsdepartementet for nærmere ti år siden.

– Hva amerikanske myndigheter eventuelt har besluttet å gjøre med våpnene nå – det er ikke Nammo involvert i, sier Korsvold og legger til:

– Det foregår ingen eksport av norske våpen til Israel. Om demonstrantene er uenige i det USA gjør så kom de nok til feil sted.

Thorstein Korsvold

INFORMASJONSDIREKTØR: Thorstein Korsvold i Nammo.

Den norske stat har en eierandel på 50 prosent i Nammo. Den resterende halvparten eies av finske Patria Oyj.

M72-panservernraketter fra Nammos fabrikk i Arizona ble også solgt til Israel i 2014.

Informasjonsdirektøren forteller at den amerikanske virksomheten til selskapet er underlagt amerikansk lov og eksportkontroll, som de ikke kan styre over.

ukrainsk soldat med M141

M141: Her er en ukrainsk soldat avbildet under opplæring av bruk av en såkalt «M141 Bunker Defeat Munition» i 2022.

Foto: AP

– De kan fjerne logoen midlertidig

Demonstrantene reagerer på hvordan Nammo-logoen blir vist i beste sendetid, samtidig som våpnene deres sendes til et land som driver en pågående krig i Gaza.

– Vi gjør dette fordi vi er opptatt av sporten. Vi vil ikke at hoppsporten skal risikere sitt omdømme ved å la seg bruke av Nammo på denne måten. Det er store Nammo-logoer rundt arenaen her. Vi har med oss en palestiner fra Gaza på aksjonen her i dag. Det er ganske opprørende å se at krig og lemlestelser og menneskelige lidelser blir normalisert på den måten. Vi kaller det sportsvasking. Vi vil ha en slutt på det, sier Gjøystdal.

Det er ikke Nammos informasjonsdirektør enig i.

– Gjennom mer enn 10 år som sponsor av hopplandslaget har vi fokusert på likestilling og bidratt med relevant teknologiforståelse innen aerodynamikk. Vi har ikke behov for å sportsvaske noe som helst, mener Korsvold.

Høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, Dag Inge Fjeld, skjønner at aktivistene kaller det sportsvasking, men han mener begrepet i seg selv er vannet ut:

– Begrepet flyter rundt nå. «Miljøvasking» og «sportsvasking». Men det er ikke i nærheten av Saudi-Arabia og Qatar som topper den skalaen. Jeg synes ikke dette er på den skalaen i det hele tatt.

Fjeld forstår godt hvorfor hopplandslaget velger å ha Nammo som sponsor.

– Det betaler lønninger, sier han til NRK.

nammo lillehammer

SPONSOR: Nammo-navnet var å se flere steder i Lysgårdsbakken under helgens hopprenn på Lillehammer.

Foto: NRK

Fjelds kollega på høyskolen, professor Rune Bjerke, tror ikke Nammos våpen med viten og vilje har havnet i Israel. Han har likevel forståelse for at demonstrantene uttrykker seg.

– Det kan bidra til at media tar det opp og stiller spørsmål. Da blir det diskusjoner, som fører til en kjedereaksjon, hvor man kanskje blir litt klokere, sier Bjerke, som forsker på ledelse og kommunikasjon.

Professoren kommer med et konkret forslag til hvordan hopplandslaget og Nammo kan vise hensyn.

– Det sårer mange, så av hensyn til krigens natur, den humanitære katastrofen, kan de kanskje bli enige om å fjerne logoen i en midlertidig periode, sier professoren, med forbehold om at det ikke vil være et kontraktsbrudd.

Det faller ikke i god jord hos Nammo.

– Vi er stolte av det vi gjør for Norge, Nato og Ukraina. Vi er stolte av logoen vår. Den skal ikke gjemmes bort, mener Korsvold.

Markedsansvarlig for hopp svarer NRK at «innholdet i vår kommersielle avtale med Nammo er en sak mellom Skiforbundet Hopp og Nammo».

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal