Hopp til innhold

Krever sponsorbrudd for hopperne – mener aktivistene møtte opp feil sted

Hopplandslaget får krass kritikk for sitt sponsorsamarbeid med Nammo. Nå kommer en ekspert med et alternativt forslag til hoppstjernene.

Demonstranter med bannere som sier at Nammo dreper i Gaza er på plass under verdenscuprennet for menn i store Lysgårdsbakken HS 140 på Lillehammer.

SKIHOPP FOR VÅPENSTOPP: Sto det på ett av bannerne til demonstrantene på Lillehammer søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

Aksjonsgruppa Aktivister for Palestina var blant de få som møtte opp for å se mennenes hopprenn i Lysgårdsbakken på Lillehammer søndag kveld.

Budskapet deres var klart.

– Hopplandslaget må bryte samarbeidet med Nammo nå, ropte demonstrantene.

granerud nammo

NAMMO: Sponsoren er lett å spotte på hopputstyret til de norske hopperne. Her er Halvor Egner Granerud på søndagens renn.

Foto: NRK

Klassekampen har også omtalt demonstrasjonen på Lillehammer.

Aktivist Olav Gjøystdal forteller til NRK at de møtte opp for å vise solidaritet med Palestina:

– Det er et langvarig samarbeid som vi nå mener bør ta slutt, når man ser den brutaliteten som utspiller seg i Gaza. Norsk hoppsport og norsk idrett generelt kan ikke være bekjent av å bli assosiert med et selskap som er medskyldig i drap på sivile av det omfanget vi ser nå.

For to uker siden avslørte nemlig den israelske avisen Haaretz at dokumenter fra Pentagon viste at minst 1800 Nammo-produserte rakettkastere av typen M141 var sendt til Israel fra USA. Disse våpnene lages i Nammos fabrikk i Arizona.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen viser til Arne Årbråten, som er markedsansvarlig for hopp. Han svarer NRK skriftlig på kritikken fra aktivistene:

«Hopplandslaget er 100 prosent finansiert av kommersielle inntekter hvor avtalen med Nammo har utgjort en andel av dette siden 2010. Hopplandslaget og Skiforbundet er fra Nammos side forsikret om at Nammo til enhver tid følger lovverket i de landene der selskapet er til stede.»

NRK har også forsøkt å få en kommentar fra flere norske hoppere, men har så langt ikke lykkes.

Olav Gjøystdal

AKTIVIST: Olav Gjøystdal mener hopplandslaget må distansere seg fra Nammo.

Foto: NRK

– De kom til feil sted

Thorstein Korsvold, informasjonsdirektør i Nammo, presiserer overfor NRK at våpnene ble solgt til det amerikanske forsvarsdepartementet for nærmere ti år siden.

– Hva amerikanske myndigheter eventuelt har besluttet å gjøre med våpnene nå – det er ikke Nammo involvert i, sier Korsvold og legger til:

– Det foregår ingen eksport av norske våpen til Israel. Om demonstrantene er uenige i det USA gjør så kom de nok til feil sted.

Thorstein Korsvold

INFORMASJONSDIREKTØR: Thorstein Korsvold i Nammo.

Den norske stat har en eierandel på 50 prosent i Nammo. Den resterende halvparten eies av finske Patria Oyj.

M72-panservernraketter fra Nammos fabrikk i Arizona ble også solgt til Israel i 2014.

Informasjonsdirektøren forteller at den amerikanske virksomheten til selskapet er underlagt amerikansk lov og eksportkontroll, som de ikke kan styre over.

ukrainsk soldat med M141

M141: Her er en ukrainsk soldat avbildet under opplæring av bruk av en såkalt «M141 Bunker Defeat Munition» i 2022.

Foto: AP

– De kan fjerne logoen midlertidig

Demonstrantene reagerer på hvordan Nammo-logoen blir vist i beste sendetid, samtidig som våpnene deres sendes til et land som driver en pågående krig i Gaza.

– Vi gjør dette fordi vi er opptatt av sporten. Vi vil ikke at hoppsporten skal risikere sitt omdømme ved å la seg bruke av Nammo på denne måten. Det er store Nammo-logoer rundt arenaen her. Vi har med oss en palestiner fra Gaza på aksjonen her i dag. Det er ganske opprørende å se at krig og lemlestelser og menneskelige lidelser blir normalisert på den måten. Vi kaller det sportsvasking. Vi vil ha en slutt på det, sier Gjøystdal.

Det er ikke Nammos informasjonsdirektør enig i.

– Gjennom mer enn 10 år som sponsor av hopplandslaget har vi fokusert på likestilling og bidratt med relevant teknologiforståelse innen aerodynamikk. Vi har ikke behov for å sportsvaske noe som helst, mener Korsvold.

Høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, Dag Inge Fjeld, skjønner at aktivistene kaller det sportsvasking, men han mener begrepet i seg selv er vannet ut:

– Begrepet flyter rundt nå. «Miljøvasking» og «sportsvasking». Men det er ikke i nærheten av Saudi-Arabia og Qatar som topper den skalaen. Jeg synes ikke dette er på den skalaen i det hele tatt.

Fjeld forstår godt hvorfor hopplandslaget velger å ha Nammo som sponsor.

– Det betaler lønninger, sier han til NRK.

nammo lillehammer

SPONSOR: Nammo-navnet var å se flere steder i Lysgårdsbakken under helgens hopprenn på Lillehammer.

Foto: NRK

Fjelds kollega på høyskolen, professor Rune Bjerke, tror ikke Nammos våpen med viten og vilje har havnet i Israel. Han har likevel forståelse for at demonstrantene uttrykker seg.

– Det kan bidra til at media tar det opp og stiller spørsmål. Da blir det diskusjoner, som fører til en kjedereaksjon, hvor man kanskje blir litt klokere, sier Bjerke, som forsker på ledelse og kommunikasjon.

Professoren kommer med et konkret forslag til hvordan hopplandslaget og Nammo kan vise hensyn.

– Det sårer mange, så av hensyn til krigens natur, den humanitære katastrofen, kan de kanskje bli enige om å fjerne logoen i en midlertidig periode, sier professoren, med forbehold om at det ikke vil være et kontraktsbrudd.

Det faller ikke i god jord hos Nammo.

– Vi er stolte av det vi gjør for Norge, Nato og Ukraina. Vi er stolte av logoen vår. Den skal ikke gjemmes bort, mener Korsvold.

Markedsansvarlig for hopp svarer NRK at «innholdet i vår kommersielle avtale med Nammo er en sak mellom Skiforbundet Hopp og Nammo».

Sportsnyheter

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

Siste nytt

  • Gulliksen usikker før den svenske cupfinalen

    Tobias Gulliksen måtte stå over Djurgårdens 1-0-seier over Gais grunnet en skade i kneet søndag kveld. Dermed står cupfinalen i fare for nordmannen.

    – Det har litt bedre, men vi får se. Kneet er hovent, så vi sjekker i morgen, sa han til Aftonbladet.

    Gulliksen var ikke med i kamptroppen etter at han pådro seg en skade. Allerede er det duket for cupfinale mot Erik Botheims Malmö.

    Europa conference leauge 2023/2024 : Bodø/Glimt - Ajax (1-2 e.e.o.)
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal