Innen en uke kan døra være stengt for Northug

Petter Northug har ennå ikke svart på om han vil undertegne en avtale med Norges skiforbund. Til uka krever forbundet et svar.

Northug

MÅ SVARE: Petter Northug er under press fra Norges skiforbund.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

16. juni vedtok styret i Norges skiforbund at Northug for sesongen 2015/16 skulle tilbys en tilsvarende avtale som han hadde sist vinter. Da sto han fritt til å markedsføre egne sponsorer gjennom sommerhalvåret, mens han måtte følge landslagets regler i skisesongen.

Ennå har ikke Northug gitt et klart svar på om han vil undertegne en tilsvarende avtale. Onsdag møttes Torbjørn Skogstad, som er leder i langrennskomiteen i skiforbundet, og Northug-manager Are Sørum Langås.

Der fikk Langås beskjed om at tiden er i ferd med å renne ut.

– Ikke mer vi kan gjøre

– Mandatet jeg fikk fra skistyret var å få et svar innen rimelig tid. Mange vil vel hevde at «rimelig tid» er ute for lenge siden. Så jeg har gitt beskjed om at vi ønsker et svar raskt, helst i løpet av uka, eller senest tidlig i neste uke, sier Skogstad til NRK.

– Hva er det han skal svare på?

– Han er blitt tilsendt et tilbud om en tilsvarende avtale som i fjor. Vi ønsker et ja eller et nei.

– Hvis Northug sier nei, innebærer det at han ikke kan gå verdenscup for Norge til vinteren?

– Da er det i hvert fall ikke mer vi i langrennskomiteen kan gjøre.

– Er Petter Northug tatt ut på landslaget?

– Han ble ikke tatt ut på landslaget i vår, fordi det da var uklart om han ønsket å satse på verdenscup eller langløp. Vi tar ikke ut løpere på landslaget som ikke er motivert for å gå verdenscup. Nå har Petter som kjent blitt tilbudt en tilsvarende avtale som i fjor.

Det var Sporten.com som først omtale saken onsdag.

Vil ikke kommentere

NRK har snakket med Northug-manager Are Sørum Langås, som ikke ønsker å kommentere verken onsdagens prat med Skogstad, den pågående prosessen eller hva Petter Northug kommer til å svare.

Avtalen vil binde privatsatsende Northug til Skiforbundets regelverk fra november og fem måneder frem i tid. Det betyr at han ikke kan profilere hovedsponsoren, som er konkurrent med en av forbundets egne sponsorer, i denne tidsperioden.

Northug-leiren vil ha en avtale som strekker seg lenger frem i tid enn den avtalen Northug er tilbudt for kommende sesong.

Det var delte meninger i skistyret i sommer da det ble flertall for å tilby Northug en ny avtale – som er helt lik fjorårets avtale. Det var stikk i strid hva Skiforbundet hadde bestemt seg for året i forveien.

Da var det klare premisset i regelverket at Northug måtte droppe Coop-avtalen etter Falun-VM for igjen å kunne konkurrere i verdenscuprenn. Dette ble også klart uttalt gjentatte ganger i media. Men etter fire gullmedaljer under VM i Falun snudde det.

Verdifull avtale

­­Petter Northugs 3-årige Coop-avtale verdt rundt 30 millioner kroner strekker seg frem til våren 2016. Etter dette er det uvisst hva som skjer i samarbeidet mellom Northug og hovedsponsoren som gjorde at Northug kunne satse utenfor landslaget.

Skistyret møtes for øvrig i Oslo fredag til søndag. Da vil det vise seg om Northug-saken må behandles på høyeste hold enda en gang.

Petter Northug har den siste tiden vært på høydeopphold i Nord-Italia. I påvente av prosessen med Norges skiforbund, har han vørt tilbakeholdene med informasjon om planene for den kommende sesongen.

NRK vet imidlertid at Northugs primære ønsker er å gå både Tour de Ski og det nye etappeløpet i Canada, som avslutter verdenscupsesongen i mars.

Til tross for dette, er det ingen selvfølge at han takker ja til tilbudet fra Skiforbundet. For Petter Northugs primære ønske er å stå utenfor landslaget hele året.

Siste nytt

 • Uendret ranking for Hovland

  Viktor Hovland beholder sin bestenotering på verdensrankingen i golf med 9.-plass.

  Den eneste endringen i topp ti er at amerikaneren Xander Schauffele bytter plass med landsmann Patrick Cantlay og går fra 5.- til 4.-plass.

  Spanjolen Jon Rahm topper fortsatt rankingen foran Collin Morikawa og Dustin Johnson fra USA.

  World Wide Technology Championship at Mayakoba - Final Round
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Nådde ikke opp i BBC-kåring

  Barcelona-spiller Caroline Graham Hansen var nominert til prisen årets kvinnelige spiller i verden av BBC. Vivianne Miedema (25) gikk til topps i kåringen.

  Graham Hansen var blant fem nominerte av den britiske allmennkringkasteren BBC. Den nederlandske Arsenal-stjernen Vivianne Miedema ble stemt fram av fansen.

  Sam Kerr (Chelsea/Australia) og Alexia Putellas (Barcelona/Spania) kom på plassene bak. Ashley Lawrence (Canada/Paris Saint-Germain) var den siste som var nominert av et panel med eksperter.

  VM-kvalifiseringskamp fotball kvinner Norge - Belgia (4-0)
  Foto: Naina Helén Jåma / NTB
 • Messi er Gullballen-favoritt

  Mandag kveld skal det kåres årets kvinnelige og mannlige fotballspiller når Gullballen deles ut.

  Erling Braut Haaland er nominert, men han må trolig se seg slått av blant annet Lionel Messi. De fleste rapporterer at det er argentineren som stikker av med den gjeve prisen.

  Hvis han får den, vil det bli for syvende gang.

  På kvinnesiden er det sannsynlig at det blir en Barcelona-spiller, ettersom de vant alt forrige sesong. Der er Alexia Putellas oddsfavoritt.

  Det er ingen norske kvinnelige fotballspillere nominert.

  Britain Soccer Champions League
  Foto: Tim Goode / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal