Hopp til innhold

Innen en uke kan døra være stengt for Northug

Petter Northug har ennå ikke svart på om han vil undertegne en avtale med Norges skiforbund. Til uka krever forbundet et svar.

Northug

MÅ SVARE: Petter Northug er under press fra Norges skiforbund.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

16. juni vedtok styret i Norges skiforbund at Northug for sesongen 2015/16 skulle tilbys en tilsvarende avtale som han hadde sist vinter. Da sto han fritt til å markedsføre egne sponsorer gjennom sommerhalvåret, mens han måtte følge landslagets regler i skisesongen.

Ennå har ikke Northug gitt et klart svar på om han vil undertegne en tilsvarende avtale. Onsdag møttes Torbjørn Skogstad, som er leder i langrennskomiteen i skiforbundet, og Northug-manager Are Sørum Langås.

Der fikk Langås beskjed om at tiden er i ferd med å renne ut.

– Ikke mer vi kan gjøre

– Mandatet jeg fikk fra skistyret var å få et svar innen rimelig tid. Mange vil vel hevde at «rimelig tid» er ute for lenge siden. Så jeg har gitt beskjed om at vi ønsker et svar raskt, helst i løpet av uka, eller senest tidlig i neste uke, sier Skogstad til NRK.

– Hva er det han skal svare på?

– Han er blitt tilsendt et tilbud om en tilsvarende avtale som i fjor. Vi ønsker et ja eller et nei.

– Hvis Northug sier nei, innebærer det at han ikke kan gå verdenscup for Norge til vinteren?

– Da er det i hvert fall ikke mer vi i langrennskomiteen kan gjøre.

– Er Petter Northug tatt ut på landslaget?

– Han ble ikke tatt ut på landslaget i vår, fordi det da var uklart om han ønsket å satse på verdenscup eller langløp. Vi tar ikke ut løpere på landslaget som ikke er motivert for å gå verdenscup. Nå har Petter som kjent blitt tilbudt en tilsvarende avtale som i fjor.

Det var Sporten.com som først omtale saken onsdag.

Vil ikke kommentere

NRK har snakket med Northug-manager Are Sørum Langås, som ikke ønsker å kommentere verken onsdagens prat med Skogstad, den pågående prosessen eller hva Petter Northug kommer til å svare.

Avtalen vil binde privatsatsende Northug til Skiforbundets regelverk fra november og fem måneder frem i tid. Det betyr at han ikke kan profilere hovedsponsoren, som er konkurrent med en av forbundets egne sponsorer, i denne tidsperioden.

Northug-leiren vil ha en avtale som strekker seg lenger frem i tid enn den avtalen Northug er tilbudt for kommende sesong.

Det var delte meninger i skistyret i sommer da det ble flertall for å tilby Northug en ny avtale – som er helt lik fjorårets avtale. Det var stikk i strid hva Skiforbundet hadde bestemt seg for året i forveien.

Da var det klare premisset i regelverket at Northug måtte droppe Coop-avtalen etter Falun-VM for igjen å kunne konkurrere i verdenscuprenn. Dette ble også klart uttalt gjentatte ganger i media. Men etter fire gullmedaljer under VM i Falun snudde det.

Verdifull avtale

­­Petter Northugs 3-årige Coop-avtale verdt rundt 30 millioner kroner strekker seg frem til våren 2016. Etter dette er det uvisst hva som skjer i samarbeidet mellom Northug og hovedsponsoren som gjorde at Northug kunne satse utenfor landslaget.

Skistyret møtes for øvrig i Oslo fredag til søndag. Da vil det vise seg om Northug-saken må behandles på høyeste hold enda en gang.

Petter Northug har den siste tiden vært på høydeopphold i Nord-Italia. I påvente av prosessen med Norges skiforbund, har han vørt tilbakeholdene med informasjon om planene for den kommende sesongen.

NRK vet imidlertid at Northugs primære ønsker er å gå både Tour de Ski og det nye etappeløpet i Canada, som avslutter verdenscupsesongen i mars.

Til tross for dette, er det ingen selvfølge at han takker ja til tilbudet fra Skiforbundet. For Petter Northugs primære ønske er å stå utenfor landslaget hele året.

Siste nytt

 • PSG signerte russisk landslagskeeper

  Matvej Safonov (25) er klar for å gi Gianluigi Donnarumma kamp om keeperplassen i Paris Saint-Germain.

  Russeren har signert en kontrakt med den franske hovedstadsklubben til 2029, skriver PSG på X.

  Safonov kommer fra den russiske klubben Krasnodar, hvor han har spilt i hele sin proffkarriere. Etter fem år på A-laget er fasiten 175 kamper.

  25-åringen har også notert seg for 14 A-landskamper for Russland.

  (©NTB)

  LzQafmbYJcU
  Foto: AFP
 • Lallana returnerer til Southampton: – Føles riktig

  Adam Lallana (36) gjør vender tilbake til Southampton ti år etter at han forlot klubben til fordel for Liverpool.

  Det bekrefter klubben på X.

  – Jeg visste med en gang at det føltes riktig, sier 36-åringen.

  Lallana gjorde proffdebuten sin i Southampton i 2006 og har siden spilt for klubber som Bournemouth, Liverpool og Brighton.

  I sin forrige periode i Southampton noterte briten seg for 60 mål og 45 målgivende på 265 kamper. Det sikret han en overgang til Liverpool i 2014, hvor han var fram til 2020. Da gikk turen videre til Brighton, som han har spilt for til og med forrige sesong.

  Southampton rykket forrige sesong opp til Premier League etter t de slo Leeds 1–0 i opprykksfinalen.

  (©NTB)

  NfY-j2lbpRU
  Foto: JOHN SIBLEY / AFP
 • Slik starter Tyskland og Skottland i åpningskampen i EM

  Åpningskampen i EM spilles fredag kveld mellom Tyskland og Skottland i München. Der stiller Tyskland med følgende lag:

  Tyskland (4-2-3-1): Manuel Neuer - Joshua Kimmich, Antonio Rüdiger, Jonathan Tah, Maximilian Mittelstädt - Toni Kroos, Robert Andrich - Jamal Musiala, Ilkay Gündogan, Florian Wirtz - Kai Havertz.

  Det betyr at blant andre Thomas Müller og Leroy Sané er henvist til benken fra start av trener Julian Nagelsmann.

  Skottland (5-3-2): Angus Gunn - Anthony Ralston, Jack Hendry, Ryan Porteous, Kieran Tierney, Andy Robertson - Scott McTominay, Callum McGregor, John McGinn - Che Adams, Ryan Christie

  hzmRAyPofJQ
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal