Innen en uke kan døra være stengt for Northug

Petter Northug har ennå ikke svart på om han vil undertegne en avtale med Norges skiforbund. Til uka krever forbundet et svar.

Northug

MÅ SVARE: Petter Northug er under press fra Norges skiforbund.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

16. juni vedtok styret i Norges skiforbund at Northug for sesongen 2015/16 skulle tilbys en tilsvarende avtale som han hadde sist vinter. Da sto han fritt til å markedsføre egne sponsorer gjennom sommerhalvåret, mens han måtte følge landslagets regler i skisesongen.

Ennå har ikke Northug gitt et klart svar på om han vil undertegne en tilsvarende avtale. Onsdag møttes Torbjørn Skogstad, som er leder i langrennskomiteen i skiforbundet, og Northug-manager Are Sørum Langås.

Der fikk Langås beskjed om at tiden er i ferd med å renne ut.

– Ikke mer vi kan gjøre

– Mandatet jeg fikk fra skistyret var å få et svar innen rimelig tid. Mange vil vel hevde at «rimelig tid» er ute for lenge siden. Så jeg har gitt beskjed om at vi ønsker et svar raskt, helst i løpet av uka, eller senest tidlig i neste uke, sier Skogstad til NRK.

– Hva er det han skal svare på?

– Han er blitt tilsendt et tilbud om en tilsvarende avtale som i fjor. Vi ønsker et ja eller et nei.

– Hvis Northug sier nei, innebærer det at han ikke kan gå verdenscup for Norge til vinteren?

– Da er det i hvert fall ikke mer vi i langrennskomiteen kan gjøre.

– Er Petter Northug tatt ut på landslaget?

– Han ble ikke tatt ut på landslaget i vår, fordi det da var uklart om han ønsket å satse på verdenscup eller langløp. Vi tar ikke ut løpere på landslaget som ikke er motivert for å gå verdenscup. Nå har Petter som kjent blitt tilbudt en tilsvarende avtale som i fjor.

Det var Sporten.com som først omtale saken onsdag.

Vil ikke kommentere

NRK har snakket med Northug-manager Are Sørum Langås, som ikke ønsker å kommentere verken onsdagens prat med Skogstad, den pågående prosessen eller hva Petter Northug kommer til å svare.

Avtalen vil binde privatsatsende Northug til Skiforbundets regelverk fra november og fem måneder frem i tid. Det betyr at han ikke kan profilere hovedsponsoren, som er konkurrent med en av forbundets egne sponsorer, i denne tidsperioden.

Northug-leiren vil ha en avtale som strekker seg lenger frem i tid enn den avtalen Northug er tilbudt for kommende sesong.

Det var delte meninger i skistyret i sommer da det ble flertall for å tilby Northug en ny avtale – som er helt lik fjorårets avtale. Det var stikk i strid hva Skiforbundet hadde bestemt seg for året i forveien.

Da var det klare premisset i regelverket at Northug måtte droppe Coop-avtalen etter Falun-VM for igjen å kunne konkurrere i verdenscuprenn. Dette ble også klart uttalt gjentatte ganger i media. Men etter fire gullmedaljer under VM i Falun snudde det.

Verdifull avtale

­­Petter Northugs 3-årige Coop-avtale verdt rundt 30 millioner kroner strekker seg frem til våren 2016. Etter dette er det uvisst hva som skjer i samarbeidet mellom Northug og hovedsponsoren som gjorde at Northug kunne satse utenfor landslaget.

Skistyret møtes for øvrig i Oslo fredag til søndag. Da vil det vise seg om Northug-saken må behandles på høyeste hold enda en gang.

Petter Northug har den siste tiden vært på høydeopphold i Nord-Italia. I påvente av prosessen med Norges skiforbund, har han vørt tilbakeholdene med informasjon om planene for den kommende sesongen.

NRK vet imidlertid at Northugs primære ønsker er å gå både Tour de Ski og det nye etappeløpet i Canada, som avslutter verdenscupsesongen i mars.

Til tross for dette, er det ingen selvfølge at han takker ja til tilbudet fra Skiforbundet. For Petter Northugs primære ønske er å stå utenfor landslaget hele året.

Sportsnyheter

Kilde knuste all motstand i Kitzbühel: – Helt fullstendig utklassing

I prestisjetunge og beintøffe «Die Streif» klarte ingen å hamle opp med Aleksander Aamodt Kilde. Dermed tok fartsfantomet sin aller første seier i Kitzbühel.

Siste nytt

 • Håndball-EM: – Krisemøter hver dag

  Det europeiske håndballforbundet (EHF) jobber febrilsk for å gjennomføre herre-EM tross smitterushet.

  – Vi ser an turneringen dag for dag og har krisemøter hver dag, sa EHFs generalsekretær Martin Hausleitner på et digitalt pressemøte fredag.

  Smitten har vært omfattende i EM. Norges tropp er hittil ikke rammet, men Tyskland har fått tolv spillere med positiv test siden første spilledag.

  Christian Berge
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters
 • Fotballpresidenten: – Strømstøtten til idretten må utvides

  Fotballpresident Terje Svendsen mener regjeringens forslag til strømstøtte til idretten, ikke holder.

  Han mener ordningen må utvides til å også omfatte fjernvarme og gass.

  – Vi har foretatt en undersøkelse blant 41 klubber med egne anlegg. De har hatt en utgiftsøkning på opp mot 47 prosent.

  Svendsen legger til at Viken idrettskrets også har gjort en undersøkelse, hvor det viser seg at kun ti av deres mer enn 70 klubber, bruker strøm til oppvarming av for eksempel kunstgress.

  – De bruker i hovedsak fjernvamre og gass. Derfor er vi opptatt av at ordningen også omfatter andre typer energikostnader enn bare strøm, konkluderer fotballpresidenten.

  Pressekonferanse med NFF
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • RBK-profil klar for Sassuolo

  Emil Konradsen Ceïde (20) slutter seg til Sassuolo på lån fra Rosenborg.

  Overgangen bekreftes av RBK fredag. Den unge kantspilleren kommer til et lag som i øyeblikket ligger midt på tabellen i den italienske toppdivisjonen.

  Emil Konradsen Ceide
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal