Hopp til innhold

Krever nye dopingtester av gamle VM-prøver: – Var virkelig ille

ÖSTERSUND (NRK): VM i Östersund for åtte år siden var sterkt preget av senere dopingtatte utøvere. Gullvinner Emil Hegle Svendsen mener nå alle medaljevinneres prøver det siste tiåret bør testes på nytt.

Jekaterina Jourijeva

SENERE DOPTATT 1: Jekaterina Jourijeva vant gull under VM i Østersund. Senere i karrieren har hun blitt utestengt to ganger for doping.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Flere av løperne som var med under VM i Östersund i 2008 er tilbake i den svenske byen for starten av årets verdenscupsesong.

Oksana Khvostenko

SENERE DOPTATT 2: Oksana Khvostenko tok to bronsemedaljer i Östersund-VM.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Men ifølge den tidligere russiske landslagstreneren Wolfgang Pichler var VM på samme sted for snart åtte år siden et mesterskap preget av doping, som ikke ble avdekket.

– De verste årene var 1997 til 2000. Men det var virkelig ille i årene mellom 2006 og 2009. Her må de reteste. I Østersund vet vi at det var mye doping. Hemoglobinverdiene var virkelig høye. De må åpne opp de gamle testene. Da får vi se, sier Wolfgang Pichler til NRK.

Det ble i 2004 åpnet opp for et regelverk i idretten som gjorde det mulig å lagre dopingprøver i åtte år og reteste dem i den perioden. Men president i det internasjonale skiskytterforbundet, Anders Besseberg, fastslår at prøver før 2010 er kastet - i tråd med regelverket da.

Flere dopingavslørt

Albina Akhatova

SENERE DOPTATT 3: Albina Akhatova tok sølv og bronse under VM i Östersund.

Foto: ECKEHARD SCHULZ / Ap

NRKs gjennomgang av VM-resultatene i 2008 viser at 7 av 12 medaljer individuelt på damesiden ble tatt av løpere som senere er utestengt for doping. På herresiden tok Dimitrij Jarosjenko gull og bronse i stafettene (se faktaboks for oversikt).

– Det er klart at i alle mesterskap de siste ti årene har det omtrent utelukkende vært dopingsaker. Jo mer man kan teste og renske opp i dette er bra. Det er bare kjøre på 15 år tilbake i tid med alle medaljevinnere og bare teste mest mulig, sier Emil Hegle Svendsen.

Skiskytteren tok sitt første gull under VM i Østersund i 2008. Han støtter det norske skiskytteforbundet som vil ha full gransking av skiskyttersporten og dopingen som har foregått. Besseberg avviste da at det er nødvendig.

Tviler på opprydding

Pichler, som nå er svensk landslagssjef som han også var i 2008, tviler på om Det Internasjonale Skiskytterforbundet ønsker å rydde opp i fortiden.

– Vi kan ikke bare snakke om Russland. Alle nasjoner må åpne opp, sier Pichler.

Han er sikker på at flere nasjoner drev med omfattende doping for før 2010.

Dimitrij Jarosjenko

SENERE DOPTATT 4: Dimitrij Jarosjenko (to fra høyre) var med på det russiske stafettlaget som tok gull i Östersund.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Svendsen mener alle avsløringene som rulles opp i idrettsverdenen og dopingsakene gjør at troverdigheten til både idretten og utøverne blir svekket. Det vil han ha slutt på.

– Få alt frem i lyset. Det er bedre enn å dekke over og på en måte skjule ting. Nå er det mulighet til å renske opp litt. Av og til er det bra med en skikkelig opprensking, sier Hegle Svendsen.

Siste nytt

 • Tap for Thoresen i bryte-EM

  Morten Thoresen gikk mot kinesiske Husiyuetu Husiyuetu i 67-kilosklassen og tapte 0-5 i sin første kamp i VM i bryting. Dermed må nordmannen håpe at kineseren går hele veien til finalen, i håp om å få gå rekvalifisering søndag.

  Bedre har det gått for Exauce Mukubu.

  Mukubu startet dagen med å slå Milad Alirzajev med 7-1. I 16-delsfinalen møtte han Luis Eduardo Avendano Rojas fra Venezuela. Det ble rått parti og nordmannen vant på poengmessig overlegenhet 10-0, etter 1.03 minutters bryting.

  Mukubu møter Jalgasbay Berdimuratov fra Usbekistan i åttedelsfinalen senere lørdag.

  Morten Thoresen
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Carlsen vant Speed Chess Championship

  Magnus Carlsen vant fredag lynsjakkturneringen Speed Chess Championship. I finalen slo nordmannen Hikaru Nakamura.

  I online-turneringen har Carlsen har utklasset alle sine motstandere.

  (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Xavi forlenger med Barcelona

  Xavi (43) bekreftet fredag at han kommer til å forlenge kontrakten som trener for Barcelona med ytterligere ett år.

  Den nye kontrakten strekker seg fram til 2025. Et par timer senere kom også bekreftelsen fra klubben.

  Den tidligere midtbanespilleren tok over trenerjobben i 2021, og han ledet klubben til et nytt seriemesterskap sist sesong.

  – Vi vant to titler sist sesong og er en klubb i utvikling, sier treneren som overtok jobben på en treårskontrakt etter nederlenderen Ronald Koeman. Den kontrakten han hadde løp til 2024.

  Barcelona er plassert som nummer to i årets La Liga, to poeng bak Real Madrid. (NTB)

  6llf_df4WrY
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Se høydepunktene fra Norge - Østerrike 01:08
Neste