Hopp til innhold

Vil ha dopinggransking av skiskyting

SJUSJØEN (NRK): Dopingrapporten om russisk friidrett ga rystende avsløringer. Nå skal Norges Skiskytterforbund presse på for at også internasjonal skiskyting granskes.

BIATHLON-WORLD-MEN

VIL HA GRANSKING: Etter dopingrapporten på russisk friidrett vil Norges Skiskytterforbund ha gransking av skiskyting også. Her fra verdenscupen i Ruhpolding sist vinter.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Skiskytterpresident Tore Bøygard er rystet etter dopingrapporten som har ført til at russisk friidrett er utestengt på ubestemt tid.

– Det er antydet at det er doping i andre idretter. Idretten kan ikke overleve med at det henger noen dopingskygge rundt omkring. Derfor er det like greit å få gransket det. Skulle det være grums der, så er det like greit å få det opp og få det på bordet, sier Bøygard til NRK.

Flere avsløringer

Skiskyting har en historie med flere positive dopingprøver de senere årene. Bøygard tror en granskning av skiskyting ville kunne avdekket mer enn det som allerede er bevist.

Tore Bøygard

VIL HA FREM SANNHETEN: Tore Bøygard, president i Norges Skiskytterforbund, vil ha sannheten om egen idrett frem.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi skal ikke være så naive og tro at det ikke er et eller annet som ligger skjult også i vår egen idrett, sier Bøygard.

Nå skal Skiskytterforbundet skrive et brev til Antidoping Norge for å legge press på å få satt i gang en internasjonal granskning også av skiskyting.

Har ikke mistanker

Ole Einar Bjørndalen har vært i verdenstoppen i tjue år og sitter i utøverkomitéen både i Det internasjonale skiskytterforbundet og i IOC. Han vet ikke om en granskning er nødvendig.

– Det er vanskelig å vite. Jeg har ikke noen mistanke. Da er det andre som må ha mistanke til utøvere og forbund. Hvis det er det, så må det til, sier Bjørndalen.

President i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, mener en omfattende gransking av internasjonal skiskyting er unødvendig. Men han forstår reaksjonen til Bøygard etter dopingrapporten.

– I høst har Wada-eksperter gjennomgått alt vi gjør, og det er noe de har begynt med i høst. Det var ikke noe kritikkverdig i den rapporten etterpå, sier Besseberg.

Men Besseberg regner med at granskingen av doping ikke stopper ved russisk friidrett dersom man ser behovet.

– Merkelige resultater

Ola Lunde, som har vært tett på miljøet internasjonalt i flere tiår, som trener og senere NRK-ekspert, mener det er helt riktig å få skiskyting under lupen. Han tror det har vært en del doping internasjonalt.

– Det er viktig å belyse hvordan skiskyttersporten har vært. Og jeg må si at i alle mine år så er det helt tydelig at det har vært en del merkelige resultater i mesterskap. Jeg tror det har vært ganske utbredt i en del nasjoner og jeg tror de samme nasjonene har drevet med det i alle idretter, sier Lunde.

Siste nytt

  • Norges håndballkvinner møter Danmark og Sverige i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og Sverige da trekningen for OL-turneringen i håndball for kvinner ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe A med Tyskland, Slovenia, Sverige, Danmark og Sør-Korea. (NTB)

    gaGQ0Njsuwg
    Foto: NTB
  • Berg sikret skytterne nok en OL-plass

    16-åringen Synnøve Berg imponerte med 3.-plass i finalen i OL-kvalifiseringen i 10 meter luftrifle og sikret dermed Norge kvoteplass i Paris-lekene i sommer.

    Berg var blant fire finalister i kvalifiseringen i Rio de Janeiro som kunne sikre en av to kvoteplasser, ettersom de øvrige fire finalistene – blant dem Jeanette Hegg Duestad – allerede hadde kvoteplass i boks.

    Det ble en spennende finale der Berg slo Duestad og gikk videre til runden som ville sikre henne minst 3.-plass. Hun sto da igjen mot den franske duoen Oceanne Müller og Manon Herbulot.

    Berg ble slått ut før siste runde, men 3.-plassen holdt ettersom Müller også hadde sikret kvoteplass tidligere. Müller vant foran Herbulot med 250,4 mot 249,4 poeng. Duestad ble nummer fire. (NTB)

    vIZOGv1o5NQ
    Foto: NTB
  • Foss fortsatt i ledelsen i Tour of the Alps

    Tobias Foss kom inn sammen med hovedfeltet på den andre etappen i Tour of the Alps tirsdag.

    Nordmannen vant åpningsetappen i rittet mandag og beholder ledelsen i sammendraget etter tirsdagens etappe.

    Den italienske veteranen Alessandro De Marchi vant etappen solo, mens også Patrick Gamper og Simon Pellaud kom inn før feltet.

    Foss ble nummer 13 på etappen, med Torstein Træen like bak på 23. plass.

    Rittet avsluttes fredag.

    Tobias Foss
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal