Derfor gjør ikke skiforbundet som Aukland vil

– Vi ønsker ikke å gi programmet legitimitet ved å stille opp til intervju, sier skipresident Erik Røste. Han mener Anders Aukland må rette sin frustrasjon mot de svenske programskaperne og ikke Norges Skiforbund.

Erik Røste

Etter at den første delen av dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» ble sendt i fjor vinter inviterte skipresident Erik Røste og Norges Skiforbund til en pressekonferanse der de la frem enkelte blodverdier til norske skiløpere på 1990-tallet. Bildet er fra den pressekonferansen. F.v.: Skipresident Erik Røste (f.v.), Erlend Hem, idrettsfysiolog ved Olympiatoppen, Richard Olaussen, lege på Blodbanken og Ola Rønsen deltok da Norges Skiforbund offentliggjorde blodverdier fra 90-tallet etter den første delen av

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Onsdag kveld sender den svenske TV-kanalen SVT en dokumentar om høye blodverdier i langrenn på 2000-tallet.

Anders Aukland er den eneste norske langrennsløperen som navngis.

Auklands manager Nils Marius Otterstad reagerer sterkt på at skiløperen - etter hans mening - må stå alene i stormen.

– Jeg synes det er veldig trist at en flott løper som Anders Aukland må stå alene nå og svare på vanskelige spørsmål om doping og blodverdier, sier Otterstad til NRK.no.

Otterstad uttaler seg på vegne av Aukland som etter landslagskarrieren gikk over til privatlag for å satse på langløp.

Nils Marius Otterstad

Anders Auklands manager Nils Marius Otterstad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Otterstad og Aukland ønsker blant annet hjelp fra medisinske fagpersoner i skiforbundet som de mener kan bevise at Aukland ikke har noe å skjule. Otterstad legger ikke skjul på at de har fått møteinvitasjoner fra skiforbundet for å snakke om dokumentaren, men han mener dette ikke er nok.

Teamet rundt Aukland vil ha skiforbundet på banen når stormen står på som verst.

Aukland stilte opp

Både Aukland og Norges Skiforbund er blitt kontaktet av programskaperne av dokumentaren, som har fått navnet «Skidåkarnas hemliga blodvärden», med spørsmål å stille til intervju.

Aukland stilte opp, Norges Skiforbund nektet.

– Vi er uenige i skiforbundets strategi om å stikke hodet i sanden og holde munn. Vi ønsker åpenhet. Anders Aukland står for verdiene sine og han ønsker ikke å hemmeligholde noe informasjon som har noe som helst med Anders Aukland å gjøre, sier Ottestad.

I et forsøk på å bevise sin uskyld la Anders Aukland i onsdagens VG frem blodverdiene som gjorde at han ble satt på en liste hos Det internasjonale skiforbundet (FIS) over utøvere med høye blodverdier. Det er denne listen som omtales i «Skidåkarnas hemliga blodvärden».

Skriftlig svar

Skipresident Erik Røste forklarer skiforbundets valg om å ikke stille opp i dokumentaren, slik:

– Vi ønsker ikke å gi programmet legitimitet ved å stille opp til intervju. Vi har svart skriftlig, men ved å stille opp til intervju vil vi være med å legitimere at uskyldige utøvere, som det ikke er noen dokumentasjon for å mistenkeliggjøre, blir hengt ut.

– Hvorfor vil dere ikke støtte Aukland på den måten han ønsker?

– Jeg beklager og er veldig lei meg for at Anders Aukland blir mistenkeliggjort, det er ikke bra. Norges Skiforbund stiller seg bak Anders Aukland og synes dette er like trist og leit som han gjør. Vi er hans støttespillere, men samtidig må jeg si at Anders Aukland må rette sin frustrasjon mot programskaperne og ikke Norges Skiforbund, svarer Røste og legger til:

– Vi har vært veldig tydelige både overfor programskaperne og eksternt at det ikke er noen dokumentasjon som tyder på at det har foregått noe ureglementert i norsk langrenn.

– Legg frem alt

Otterstad er ikke likevel ikke fornøyd med hvordan skiforbundet oppfører seg i saken. Aukland-managerens oppfordring til Røste og langrennsledelsen er enkel:

– Legg frem alt dere har!

Otterstad mener skiforbundet ikke har etterlevd lovnaden om åpenhet som de kom med etter at SVT i fjor vinter sendte den første delen av «Skidåkarnas hemliga blodvärden». Da ble flere norske løpere mistenkeliggjort.

– Skiforbundet sa for ett år siden at de skulle åpne alle bøker og vise alle verdier. Det har Anders gjort i dag og han står med rak rygg og fronter at vi i dagens samfunn må tåle å ha en debatt om antidopingarbeidet. Vi hadde håpet og sett at Norges skiforbundet hadde vært med på den dialogen mot publikum, sier Nils Marius Otterstad.

– Skiforbundet har verken lov til å oppbevare eller offentliggjøre blodprøver som er tatt av utøvere. Dette er løpernes eiendom, og det er i så fall den enkelte utøvere selv som må offentliggjøre dette. Er det noen som vil det, skal vi selvfølgelig bidra til det, sier Røste.

Skipresidenten understreker at skiforbundets blodprøver først og fremst er tatt i forbindelse med trening og at de ikke har noe med kontroller å gjøre. Blodverdiene det refereres til i «Skidåkarnas hemliga blodvärden» stammer fra prøver tatt av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Derfor må FIS svare for dem, sier Røste.

Siste nytt

 • Ny NM-tittel for Christiansen

  Vetle Sjåstad Christiansen skjøt feilfritt på søndagens fellesstart og tok en NM-dobbel i rulleskiskyting på Lillehammer. Han vant foran Johan-Olav Botn og Johannes Dale. Lørdag ble Christiansen norsk mester i sprintøvelsen.

  Christiansen var i mål 9,2 sekunder foran Botn, mens det var 11,9 ned til landslagskollega Dale. Regjerende verdenscupvinner Johannes Thingnes Bø la seg inn på fjerdeplass etter tre bom.

  Det ble også tre bom på storebror Tarjei Bø, som var i mål som nummer ti. Sturla Holm Lægreid åpnet med fullt hus, men endte til slutt opp med fire bom og en 14.-plass.

  Vetle Sjåstad Christiansen
  Foto: Carina Johansen
 • Etterlengtet opptur for Deila

  Ronny Deila ledet sitt New York City til 2-1 mot Cincinnati i Major League Soccer. Det stoppet lagets rekke på sju bortekamper uten å vinne. Keaton Parks og Valentin Castellanos scoret målene for Deilas lag, som nå ligger på tredjeplass på tabellen.

  Deila
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen
 • Tidligere syklist døde i ulykke

  Tidligere proffsyklist fra Danmark, Chris Anker Sørensen, er død etter å ha vært involvert i en ulykke, melder dansk TV2.

  Den tidligere syklisten var på jobb som ekspertkommentator for TV2 i Belgia da han ble påkjørt av en bil under en sykkeltur.

  – Chris Anker var i Belgia for VM i sykling. I dag, lørdag, var han ute og syklet og ble påkjørt av en bil, og han døde senere av skadene. Våre tanker og dype medfølelse går til Chris Ankers familie, sier sportssjef i kanalen, Frederik Lauesen.

  Anker Sørensen la opp som proffsyklist i 2018. Han har jobbet som ekspert for TV2 de siste årene, og var på plass i Belgia i forbindelse med sykkel-VM.

  Han var aktiv mellom 2005 og 2018. Han debuterte som proffsyklist for danske CSC i 2007, der han var lagkamerat med norske Kurt Asle Arvesen fram til 2009.

  Han største seier kom på den 8. etappen av Giro d'Italia i 2008. Han ble dessuten dansk mester i 2015, og han deltok i Tour de France fem ganger.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal