Hopp til innhold

Derfor gjør ikke skiforbundet som Aukland vil

– Vi ønsker ikke å gi programmet legitimitet ved å stille opp til intervju, sier skipresident Erik Røste. Han mener Anders Aukland må rette sin frustrasjon mot de svenske programskaperne og ikke Norges Skiforbund.

Erik Røste

Etter at den første delen av dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» ble sendt i fjor vinter inviterte skipresident Erik Røste og Norges Skiforbund til en pressekonferanse der de la frem enkelte blodverdier til norske skiløpere på 1990-tallet. Bildet er fra den pressekonferansen. F.v.: Skipresident Erik Røste (f.v.), Erlend Hem, idrettsfysiolog ved Olympiatoppen, Richard Olaussen, lege på Blodbanken og Ola Rønsen deltok da Norges Skiforbund offentliggjorde blodverdier fra 90-tallet etter den første delen av

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Onsdag kveld sender den svenske TV-kanalen SVT en dokumentar om høye blodverdier i langrenn på 2000-tallet.

Anders Aukland er den eneste norske langrennsløperen som navngis.

Auklands manager Nils Marius Otterstad reagerer sterkt på at skiløperen - etter hans mening - må stå alene i stormen.

– Jeg synes det er veldig trist at en flott løper som Anders Aukland må stå alene nå og svare på vanskelige spørsmål om doping og blodverdier, sier Otterstad til NRK.no.

Otterstad uttaler seg på vegne av Aukland som etter landslagskarrieren gikk over til privatlag for å satse på langløp.

Nils Marius Otterstad

Anders Auklands manager Nils Marius Otterstad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Otterstad og Aukland ønsker blant annet hjelp fra medisinske fagpersoner i skiforbundet som de mener kan bevise at Aukland ikke har noe å skjule. Otterstad legger ikke skjul på at de har fått møteinvitasjoner fra skiforbundet for å snakke om dokumentaren, men han mener dette ikke er nok.

Teamet rundt Aukland vil ha skiforbundet på banen når stormen står på som verst.

Aukland stilte opp

Både Aukland og Norges Skiforbund er blitt kontaktet av programskaperne av dokumentaren, som har fått navnet «Skidåkarnas hemliga blodvärden», med spørsmål å stille til intervju.

Aukland stilte opp, Norges Skiforbund nektet.

– Vi er uenige i skiforbundets strategi om å stikke hodet i sanden og holde munn. Vi ønsker åpenhet. Anders Aukland står for verdiene sine og han ønsker ikke å hemmeligholde noe informasjon som har noe som helst med Anders Aukland å gjøre, sier Ottestad.

I et forsøk på å bevise sin uskyld la Anders Aukland i onsdagens VG frem blodverdiene som gjorde at han ble satt på en liste hos Det internasjonale skiforbundet (FIS) over utøvere med høye blodverdier. Det er denne listen som omtales i «Skidåkarnas hemliga blodvärden».

Skriftlig svar

Skipresident Erik Røste forklarer skiforbundets valg om å ikke stille opp i dokumentaren, slik:

– Vi ønsker ikke å gi programmet legitimitet ved å stille opp til intervju. Vi har svart skriftlig, men ved å stille opp til intervju vil vi være med å legitimere at uskyldige utøvere, som det ikke er noen dokumentasjon for å mistenkeliggjøre, blir hengt ut.

– Hvorfor vil dere ikke støtte Aukland på den måten han ønsker?

– Jeg beklager og er veldig lei meg for at Anders Aukland blir mistenkeliggjort, det er ikke bra. Norges Skiforbund stiller seg bak Anders Aukland og synes dette er like trist og leit som han gjør. Vi er hans støttespillere, men samtidig må jeg si at Anders Aukland må rette sin frustrasjon mot programskaperne og ikke Norges Skiforbund, svarer Røste og legger til:

– Vi har vært veldig tydelige både overfor programskaperne og eksternt at det ikke er noen dokumentasjon som tyder på at det har foregått noe ureglementert i norsk langrenn.

– Legg frem alt

Otterstad er ikke likevel ikke fornøyd med hvordan skiforbundet oppfører seg i saken. Aukland-managerens oppfordring til Røste og langrennsledelsen er enkel:

– Legg frem alt dere har!

Otterstad mener skiforbundet ikke har etterlevd lovnaden om åpenhet som de kom med etter at SVT i fjor vinter sendte den første delen av «Skidåkarnas hemliga blodvärden». Da ble flere norske løpere mistenkeliggjort.

– Skiforbundet sa for ett år siden at de skulle åpne alle bøker og vise alle verdier. Det har Anders gjort i dag og han står med rak rygg og fronter at vi i dagens samfunn må tåle å ha en debatt om antidopingarbeidet. Vi hadde håpet og sett at Norges skiforbundet hadde vært med på den dialogen mot publikum, sier Nils Marius Otterstad.

– Skiforbundet har verken lov til å oppbevare eller offentliggjøre blodprøver som er tatt av utøvere. Dette er løpernes eiendom, og det er i så fall den enkelte utøvere selv som må offentliggjøre dette. Er det noen som vil det, skal vi selvfølgelig bidra til det, sier Røste.

Skipresidenten understreker at skiforbundets blodprøver først og fremst er tatt i forbindelse med trening og at de ikke har noe med kontroller å gjøre. Blodverdiene det refereres til i «Skidåkarnas hemliga blodvärden» stammer fra prøver tatt av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Derfor må FIS svare for dem, sier Røste.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal