Derfor gjør ikke skiforbundet som Aukland vil

– Vi ønsker ikke å gi programmet legitimitet ved å stille opp til intervju, sier skipresident Erik Røste. Han mener Anders Aukland må rette sin frustrasjon mot de svenske programskaperne og ikke Norges Skiforbund.

Erik Røste

Etter at den første delen av dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» ble sendt i fjor vinter inviterte skipresident Erik Røste og Norges Skiforbund til en pressekonferanse der de la frem enkelte blodverdier til norske skiløpere på 1990-tallet. Bildet er fra den pressekonferansen. F.v.: Skipresident Erik Røste (f.v.), Erlend Hem, idrettsfysiolog ved Olympiatoppen, Richard Olaussen, lege på Blodbanken og Ola Rønsen deltok da Norges Skiforbund offentliggjorde blodverdier fra 90-tallet etter den første delen av

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Onsdag kveld sender den svenske TV-kanalen SVT en dokumentar om høye blodverdier i langrenn på 2000-tallet.

Anders Aukland er den eneste norske langrennsløperen som navngis.

Auklands manager Nils Marius Otterstad reagerer sterkt på at skiløperen - etter hans mening - må stå alene i stormen.

– Jeg synes det er veldig trist at en flott løper som Anders Aukland må stå alene nå og svare på vanskelige spørsmål om doping og blodverdier, sier Otterstad til NRK.no.

Otterstad uttaler seg på vegne av Aukland som etter landslagskarrieren gikk over til privatlag for å satse på langløp.

Nils Marius Otterstad

Anders Auklands manager Nils Marius Otterstad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Otterstad og Aukland ønsker blant annet hjelp fra medisinske fagpersoner i skiforbundet som de mener kan bevise at Aukland ikke har noe å skjule. Otterstad legger ikke skjul på at de har fått møteinvitasjoner fra skiforbundet for å snakke om dokumentaren, men han mener dette ikke er nok.

Teamet rundt Aukland vil ha skiforbundet på banen når stormen står på som verst.

Aukland stilte opp

Både Aukland og Norges Skiforbund er blitt kontaktet av programskaperne av dokumentaren, som har fått navnet «Skidåkarnas hemliga blodvärden», med spørsmål å stille til intervju.

Aukland stilte opp, Norges Skiforbund nektet.

– Vi er uenige i skiforbundets strategi om å stikke hodet i sanden og holde munn. Vi ønsker åpenhet. Anders Aukland står for verdiene sine og han ønsker ikke å hemmeligholde noe informasjon som har noe som helst med Anders Aukland å gjøre, sier Ottestad.

I et forsøk på å bevise sin uskyld la Anders Aukland i onsdagens VG frem blodverdiene som gjorde at han ble satt på en liste hos Det internasjonale skiforbundet (FIS) over utøvere med høye blodverdier. Det er denne listen som omtales i «Skidåkarnas hemliga blodvärden».

Skriftlig svar

Skipresident Erik Røste forklarer skiforbundets valg om å ikke stille opp i dokumentaren, slik:

– Vi ønsker ikke å gi programmet legitimitet ved å stille opp til intervju. Vi har svart skriftlig, men ved å stille opp til intervju vil vi være med å legitimere at uskyldige utøvere, som det ikke er noen dokumentasjon for å mistenkeliggjøre, blir hengt ut.

– Hvorfor vil dere ikke støtte Aukland på den måten han ønsker?

– Jeg beklager og er veldig lei meg for at Anders Aukland blir mistenkeliggjort, det er ikke bra. Norges Skiforbund stiller seg bak Anders Aukland og synes dette er like trist og leit som han gjør. Vi er hans støttespillere, men samtidig må jeg si at Anders Aukland må rette sin frustrasjon mot programskaperne og ikke Norges Skiforbund, svarer Røste og legger til:

– Vi har vært veldig tydelige både overfor programskaperne og eksternt at det ikke er noen dokumentasjon som tyder på at det har foregått noe ureglementert i norsk langrenn.

– Legg frem alt

Otterstad er ikke likevel ikke fornøyd med hvordan skiforbundet oppfører seg i saken. Aukland-managerens oppfordring til Røste og langrennsledelsen er enkel:

– Legg frem alt dere har!

Otterstad mener skiforbundet ikke har etterlevd lovnaden om åpenhet som de kom med etter at SVT i fjor vinter sendte den første delen av «Skidåkarnas hemliga blodvärden». Da ble flere norske løpere mistenkeliggjort.

– Skiforbundet sa for ett år siden at de skulle åpne alle bøker og vise alle verdier. Det har Anders gjort i dag og han står med rak rygg og fronter at vi i dagens samfunn må tåle å ha en debatt om antidopingarbeidet. Vi hadde håpet og sett at Norges skiforbundet hadde vært med på den dialogen mot publikum, sier Nils Marius Otterstad.

– Skiforbundet har verken lov til å oppbevare eller offentliggjøre blodprøver som er tatt av utøvere. Dette er løpernes eiendom, og det er i så fall den enkelte utøvere selv som må offentliggjøre dette. Er det noen som vil det, skal vi selvfølgelig bidra til det, sier Røste.

Skipresidenten understreker at skiforbundets blodprøver først og fremst er tatt i forbindelse med trening og at de ikke har noe med kontroller å gjøre. Blodverdiene det refereres til i «Skidåkarnas hemliga blodvärden» stammer fra prøver tatt av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Derfor må FIS svare for dem, sier Røste.

Siste nytt

 • – Kippe legger opp

  Romerikes Blad melder at Lillestrøm-profilen Frode Kippe legger opp etter 20 sesonger i klubben. Forsvarsveteranen skal nå inn i trenerteamet til LSK, som toppspillerutvikler, skriver avisen. Klubben holder pressekonferanse klokken 13.00. Kippe har spilt 440 kamper for Lillestrøm, men denne sesongen har han bare vært på banen i 15 seriekamper.

  – Jeg har vært gammel i ti år og alt har sin slutt. Jeg har hatt et ønske om å spille fotball så lenge som mulig, og føler for så vidt at jeg har fått gjort det. Følte alt lå til rette for at dette var tiden for å sette punktum. Jeg ser tilbake på en utrolig fantastisk tid, både her og da jeg var i England, sier Kippe til NRK.

  – Jeg har ikke gjort annet enn å spille fotball i voksenalder, nå skal jeg gå over i en ny rolle fra neste år, som toppspillerutvikler. Der skal jeg få lov til å følge opp unggutta, vi har veldig mange spennende unggutter fra 16 til 21 år, som jeg skal ta ekstra vare på. Jeg tror det blir viktig for klubben og ha egne talenter som tar steget opp, der har ikke Lillestrøm vært gode nok og jeg skal prøve å hjelpe dem med det i årene som kommer.

  Eliteserien fotball menn 2019, Lillestrøm - Tromsø (4-0)
  Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
 • Zucca tilbake med målgivende

  Etter å ha vært ute i fire kamper med skade, var Mats Zuccarello tilbake på isen da Minnesota Wilds slo Edmonton Oilers 3-0 i NHL. Nordmannen stod for den målgivende pasningen på første scoring, i det som var Wilds tredje seier på ni kamper.

  – Dette var den beste kampen jeg har spilt her. Jeg følte at jeg ikke har vært i kampsituasjon på en stund, men det gikk bra. Seieren gir selvtillit, sier Zuccarello til Aftenposten etter sitt første målpoeng for sesongen.

  DCQcY77atFU
  Foto: Brace Hemmelgarn / Reuters
 • Mbappé i storform for PSG

  Tre mål fra Kylian Mbappé og en Mauro Icardi-dobbel sørget for 5-0 seier for PSG borte mot Club Brugge i mesterligaen tirsdag. Med ni poeng og 9-0 i målforskjell på tre kamper er Paris Saint-Germain på strak vei mot sluttspillet.

  Mbappe
  Foto: Kenzo Tribouillard / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal