Hopp til innhold

Fifa åpner sak mot Serbia: Etterforsker mulig diskriminering etter kaoskamp

Serbias landslagstrener feiret VM-scoring ved å komme med noe som skal ha vært en rasistisk regle. Det vekker sterke reaksjoner.

Dragan Stojkovic

UKVEMSORD: Dragan Stojkovic under den kontroversielle feiringen.

Det sto mye mer enn VM-avansement på spill under fredagens VM-kamp mellom Sveits og Serbia. Flere av de sveitsiske stjernene har nemlig kosovoalbanske røtter, og tidligere i mesterskapet åpnet det internasjonale fotballforbundet (Fifa) en disiplinærsak mot Serbia, basert på et bilde av et flagg fra den serbiske garderoben.

Det aktuelle flagget viste omrisset av Serbias landområder, med Kosovo innlemmet som en del av det. Over kartet sto ordene «ingen overgivelse». Kosovo løsrev seg fra Serbia i 2008, men anerkjennes ikke som en selvstendig stat av Serbia.

Fredagens oppgjør handlet derfor også om ære, prestisje og historie, og det tok ikke lang tid før det politiske bakteppet ble synlig.

Da Serbia gikk opp i 2-1-ledelse i den første omgangen, ble nemlig Serbia-trener Dragan Stojkovic fanget opp av kameraene mens han utbrøt noe som oppfattes som en nedlatende setning i retning Sveits' albanske spillere (og deres mødre).

– Viser sitt sanne jeg

Kosovos tidligere utenriksminister Meliza Haradinaj reagerte umiddelbart:

– Rasismen til Serbias Stojkovic fanget på kamera, mens han banner til kosovoalbanske mødre, skriver Haradinaj, og legger til at hun venter på at arrangøren skal ta grep mot «denne feige, skammelige handlingen».

Edvar Celina oppfattet Stojkovic' utbrudd på samme måte:

– Dette viser bare hva de tenker om albanere. Her viser de sitt sanne jeg, sier han til NRK.

Han er faren til Kosovos landslagsspiller Bersant Celina, som kom til Norge som flyktning fra Kosovo.

– Dette er helt uakseptabelt, legger Celina til.

Det er ikke mulig å høre hva treneren faktisk sier, men responsen på sosiale medier viser at mange leser uttalelsene likt.

NRK har foreløpig ikke fått svar fra Det serbiske fotballforbundet eller Fifa om episoden, men Fifa bekrefter i en pressemelding at de nå har opprettet en disiplinærsak etter kampen. De etterforsker medlemmer av den serbiske delegasjonen for dårlig oppførsel av spillere eller trenere, diskriminering og andre sikkerhetsbrudd under kamper.

Les også Flagget i VM-garderoben skaper raseri – nå åpner Fifa disiplinærsak

Serbisk flagg

– Normalt i en slik type kamp

To av Sveits største stjerner, Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri, har begge kosovoalbanske røtter.

Både Xhaka og Shaqiri scoret da lagene møttes i VM i 2018, og feiret med å lage en ørn med hendene – noe som blir sett på som et albansk nasjonalsymbol. Fredag var de igjen i begivenhetenes sentrum. Shaqiri scoret det første målet i kampen, men uten å feire med en ørn denne gangen.

Xhaka var involvert i flere tilfeller med høy temperatur ute på banen.

Først gestikulerte han ut til den serbiske benken med å ta seg i skrittet halvveis i den andre omgangen.

HISSIG: Xhaka kom med noen tydelige meldinger i retning Serbia-benken.

– Ved å høre på stemmen min, så kan du høre at den er ganske hes. Det er en kamp hvor det er mye følelser involvert, sa Arsenal-stjernen på pressekonferansen etter kampen.

Der ble også Serbia-trener Stojkovic spurt om han hørte hva som ble sagt.

– Jeg kan ikke si hvorfor det skjedde og hva som skjedde, egentlig. Men noen ganger er det høy spenning, og noen stygge ord kan skape litt ukomfortabel oppførsel. Men det er ikke noe spesielt. Det er normalt i en slik type kamp, mener han.

På overtid tok Serbias keeper Vanja Milinković-Savić kvelertak på Sveits-profilen da flere spillere barket sammen.

Sveits vant til slutt kampen 3-2, og er dermed videre til åttedelsfinalene, mens Serbia er slått ut av VM.

Xhaka

AMPERT: Hele kampen bar preg av svært høy temperatur.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

Siste nytt

 • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

  I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

  – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

  De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

  Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

  B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

  – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

  Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

  Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

  Kombinert
  Foto: NTB
 • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

  Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

  Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

  Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

  – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

  Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

  Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

  cLJZ5U40J_M
  Foto: NTB
 • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

  Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

  Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

  I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

  – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

  I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

  Sivert Mannsverk
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal