Hopp til innhold

Fifa åpner sak mot Serbia: Etterforsker mulig diskriminering etter kaoskamp

Serbias landslagstrener feiret VM-scoring ved å komme med noe som skal ha vært en rasistisk regle. Det vekker sterke reaksjoner.

Dragan Stojkovic

UKVEMSORD: Dragan Stojkovic under den kontroversielle feiringen.

Det sto mye mer enn VM-avansement på spill under fredagens VM-kamp mellom Sveits og Serbia. Flere av de sveitsiske stjernene har nemlig kosovoalbanske røtter, og tidligere i mesterskapet åpnet det internasjonale fotballforbundet (Fifa) en disiplinærsak mot Serbia, basert på et bilde av et flagg fra den serbiske garderoben.

Det aktuelle flagget viste omrisset av Serbias landområder, med Kosovo innlemmet som en del av det. Over kartet sto ordene «ingen overgivelse». Kosovo løsrev seg fra Serbia i 2008, men anerkjennes ikke som en selvstendig stat av Serbia.

Fredagens oppgjør handlet derfor også om ære, prestisje og historie, og det tok ikke lang tid før det politiske bakteppet ble synlig.

Da Serbia gikk opp i 2-1-ledelse i den første omgangen, ble nemlig Serbia-trener Dragan Stojkovic fanget opp av kameraene mens han utbrøt noe som oppfattes som en nedlatende setning i retning Sveits' albanske spillere (og deres mødre).

– Viser sitt sanne jeg

Kosovos tidligere utenriksminister Meliza Haradinaj reagerte umiddelbart:

– Rasismen til Serbias Stojkovic fanget på kamera, mens han banner til kosovoalbanske mødre, skriver Haradinaj, og legger til at hun venter på at arrangøren skal ta grep mot «denne feige, skammelige handlingen».

Edvar Celina oppfattet Stojkovic' utbrudd på samme måte:

– Dette viser bare hva de tenker om albanere. Her viser de sitt sanne jeg, sier han til NRK.

Han er faren til Kosovos landslagsspiller Bersant Celina, som kom til Norge som flyktning fra Kosovo.

– Dette er helt uakseptabelt, legger Celina til.

Det er ikke mulig å høre hva treneren faktisk sier, men responsen på sosiale medier viser at mange leser uttalelsene likt.

NRK har foreløpig ikke fått svar fra Det serbiske fotballforbundet eller Fifa om episoden, men Fifa bekrefter i en pressemelding at de nå har opprettet en disiplinærsak etter kampen. De etterforsker medlemmer av den serbiske delegasjonen for dårlig oppførsel av spillere eller trenere, diskriminering og andre sikkerhetsbrudd under kamper.

Les også: Flagget i VM-garderoben skaper raseri – nå åpner Fifa disiplinærsak

Serbisk flagg
Serbisk flagg

– Normalt i en slik type kamp

To av Sveits største stjerner, Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri, har begge kosovoalbanske røtter.

Både Xhaka og Shaqiri scoret da lagene møttes i VM i 2018, og feiret med å lage en ørn med hendene – noe som blir sett på som et albansk nasjonalsymbol. Fredag var de igjen i begivenhetenes sentrum. Shaqiri scoret det første målet i kampen, men uten å feire med en ørn denne gangen.

Xhaka var involvert i flere tilfeller med høy temperatur ute på banen.

Først gestikulerte han ut til den serbiske benken med å ta seg i skrittet halvveis i den andre omgangen.

HISSIG: Xhaka kom med noen tydelige meldinger i retning Serbia-benken.

– Ved å høre på stemmen min, så kan du høre at den er ganske hes. Det er en kamp hvor det er mye følelser involvert, sa Arsenal-stjernen på pressekonferansen etter kampen.

Der ble også Serbia-trener Stojkovic spurt om han hørte hva som ble sagt.

– Jeg kan ikke si hvorfor det skjedde og hva som skjedde, egentlig. Men noen ganger er det høy spenning, og noen stygge ord kan skape litt ukomfortabel oppførsel. Men det er ikke noe spesielt. Det er normalt i en slik type kamp, mener han.

På overtid tok Serbias keeper Vanja Milinković-Savić kvelertak på Sveits-profilen da flere spillere barket sammen.

Sveits vant til slutt kampen 3-2, og er dermed videre til åttedelsfinalene, mens Serbia er slått ut av VM.

Xhaka

AMPERT: Hele kampen bar preg av svært høy temperatur.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

Siste nytt

 • Atsu funnet i livet – fraktet til sykehus

  Den tidligere Premier League-spilleren Christian Atsu er funnet i livet og fraktet til sykehus.

  Det skriver den britiske avisen The Guardian.

  Ghaneseren har pådratt seg en skade i høyrefoten og skal ha hatt problemer med å puste.

  Hatayspor, klubben Atsu spiller for, befinner seg i Hatay, et av områdene som er verst rammet av jordskjelvet.

  Fotballprofilen ble matchvinner da Hatayspor søndag kveld slo Kasimpasa 1-0. Bare timer senere ble han meldt savnet etter jordskjelvet med en styrke på 7,8.

  Vingen har tidligere spilt for Newcastle, Chelsea og Everton i Premier League

  Christian Atsu
  Foto: SCOTT HEPPELL / Reuters
 • Påtalemyndigheten motsetter seg Alves-løslatelse mot kausjon

  Påtalemyndigheten i Spania ber domstolen avvise ønsket til fotballstjernen Dani Alves om å bli løslatt mot kausjon og streng meldeplikt.

  Tidligere Barcelona-spiller Alves er anklaget for å ha forgrepet seg på en kvinne. Forsvarerne hans har anmodet om at det åpnes for at brasilianeren kan løslates mot kausjon mens etterforskningen pågår.

  Ifølge advokatene er Alves villig til å levere inn passet sitt samt gå med sporingsutstyr som gjør det mulig å vite hvor han til enhver tid befinner seg. Han skal også være forberedt på å melde seg for politiet regelmessig.

  Mandag opplyste imidlertid påtalemyndigheten at den anser rømningsfaren for stor dersom Alves settes fri fra fengsel.

  Den tidligere Barcelona-stjernen ble pågrepet og fengslet før helgen. En kvinne har anklaget ham for seksuelt overgrep i forbindelse med en episode på et utested i Barcelona i desember i fjor.

  Alves har avvist anklagene og erklært seg uskyldig.

  Fotballstjernen har spilt for klubber som Sevilla, Barcelona, Juventus, PSG og São Paulo. Han var en del av Brasils VM-tropp i Qatar i fjor.

  Dani Alves.
  Foto: Andre Penner / AP
 • Klubbtopp om savnet fotballspiller etter jordskjelvet: – Han er fortsatt i ruinene

  Den tidligere Premier League-spilleren Christian Atsu er savnet etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria, opplyser visepresidenten i klubben hans.

  Atsu skal ha oppholdt seg i et leilighetsbygg i byen Hatay da det voldsomme jordskjelvet rammet natt til mandag. Bygningen raste sammen.

  Fotballprofilen, som blant annet har spilt for Newcastle, ble matchvinner da det tyrkiske topplaget Hatayspor søndag kveld slo Kasimpasa 1-0. Bare timer senere ble han meldt savnet etter jordskjelvet med en styrke på 7,8.

  Det samme ble Hatayspors sportsdirektør Taner Savut.

  – Christian Atsu og Taner Savut er fortsatt i ruinene, sa klubbens visepresident Mustafa Ozat til den tyrkiske TV-stasjonen Play Spor.

  Han fortalte videre til BEIN Sports at flere spillere og ledere hadde blitt reddet, og at det ble jobbet for å hjelpe flere.

  Christian Atsu spilte for Newcastle og Everton i Premier League. Han har også tilhørt Chelsea.

  Flere norske spillere har også blitt rammet av jordskjelvet. Fredrik Gulbrandsen har uttalt til Dagbladet at han fryktet for å dø.

  Både Guldbrandsen og Jonas Svensson, som begge spiller i Tyrkia, drar tilbake til Norge på tirsdag, ifølge TV 2.

  Christian Atsu
  Foto: SCOTT HEPPELL / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste