Hopp til innhold

Fifa åpner sak mot Serbia: Etterforsker mulig diskriminering etter kaoskamp

Serbias landslagstrener feiret VM-scoring ved å komme med noe som skal ha vært en rasistisk regle. Det vekker sterke reaksjoner.

Dragan Stojkovic

UKVEMSORD: Dragan Stojkovic under den kontroversielle feiringen.

Det sto mye mer enn VM-avansement på spill under fredagens VM-kamp mellom Sveits og Serbia. Flere av de sveitsiske stjernene har nemlig kosovoalbanske røtter, og tidligere i mesterskapet åpnet det internasjonale fotballforbundet (Fifa) en disiplinærsak mot Serbia, basert på et bilde av et flagg fra den serbiske garderoben.

Det aktuelle flagget viste omrisset av Serbias landområder, med Kosovo innlemmet som en del av det. Over kartet sto ordene «ingen overgivelse». Kosovo løsrev seg fra Serbia i 2008, men anerkjennes ikke som en selvstendig stat av Serbia.

Fredagens oppgjør handlet derfor også om ære, prestisje og historie, og det tok ikke lang tid før det politiske bakteppet ble synlig.

Da Serbia gikk opp i 2-1-ledelse i den første omgangen, ble nemlig Serbia-trener Dragan Stojkovic fanget opp av kameraene mens han utbrøt noe som oppfattes som en nedlatende setning i retning Sveits' albanske spillere (og deres mødre).

– Viser sitt sanne jeg

Kosovos tidligere utenriksminister Meliza Haradinaj reagerte umiddelbart:

– Rasismen til Serbias Stojkovic fanget på kamera, mens han banner til kosovoalbanske mødre, skriver Haradinaj, og legger til at hun venter på at arrangøren skal ta grep mot «denne feige, skammelige handlingen».

Edvar Celina oppfattet Stojkovic' utbrudd på samme måte:

– Dette viser bare hva de tenker om albanere. Her viser de sitt sanne jeg, sier han til NRK.

Han er faren til Kosovos landslagsspiller Bersant Celina, som kom til Norge som flyktning fra Kosovo.

– Dette er helt uakseptabelt, legger Celina til.

Det er ikke mulig å høre hva treneren faktisk sier, men responsen på sosiale medier viser at mange leser uttalelsene likt.

NRK har foreløpig ikke fått svar fra Det serbiske fotballforbundet eller Fifa om episoden, men Fifa bekrefter i en pressemelding at de nå har opprettet en disiplinærsak etter kampen. De etterforsker medlemmer av den serbiske delegasjonen for dårlig oppførsel av spillere eller trenere, diskriminering og andre sikkerhetsbrudd under kamper.

Les også Flagget i VM-garderoben skaper raseri – nå åpner Fifa disiplinærsak

Serbisk flagg

– Normalt i en slik type kamp

To av Sveits største stjerner, Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri, har begge kosovoalbanske røtter.

Både Xhaka og Shaqiri scoret da lagene møttes i VM i 2018, og feiret med å lage en ørn med hendene – noe som blir sett på som et albansk nasjonalsymbol. Fredag var de igjen i begivenhetenes sentrum. Shaqiri scoret det første målet i kampen, men uten å feire med en ørn denne gangen.

Xhaka var involvert i flere tilfeller med høy temperatur ute på banen.

Først gestikulerte han ut til den serbiske benken med å ta seg i skrittet halvveis i den andre omgangen.

HISSIG: Xhaka kom med noen tydelige meldinger i retning Serbia-benken.

– Ved å høre på stemmen min, så kan du høre at den er ganske hes. Det er en kamp hvor det er mye følelser involvert, sa Arsenal-stjernen på pressekonferansen etter kampen.

Der ble også Serbia-trener Stojkovic spurt om han hørte hva som ble sagt.

– Jeg kan ikke si hvorfor det skjedde og hva som skjedde, egentlig. Men noen ganger er det høy spenning, og noen stygge ord kan skape litt ukomfortabel oppførsel. Men det er ikke noe spesielt. Det er normalt i en slik type kamp, mener han.

På overtid tok Serbias keeper Vanja Milinković-Savić kvelertak på Sveits-profilen da flere spillere barket sammen.

Sveits vant til slutt kampen 3-2, og er dermed videre til åttedelsfinalene, mens Serbia er slått ut av VM.

Xhaka

AMPERT: Hele kampen bar preg av svært høy temperatur.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal