Hopp til innhold

Femmilsvinneren brøt smøreregel - nå beklager juryen

Eirik Sverdrup Augdal la inn et kort smørestopp på veien mot NM-gull på 50 kilometer. Etterpå beklaget juryformannen for feil informasjon.

Augdal

GULLVINNER: Eirik Sverdrup Augdal forsøkte seg med et lite smørestopp underveis i femmila. Det hadde han egentlig ikke lov til.

Foto: NTB

Femmila ble preget av tidvis store skiforskjeller. Gullvinner Augdal var blant dem som hadde gode ski, men han forteller at han prøvde å ta grep for å optimalisere skiene underveis.

Han stoppet nemlig for å smøre skiene underveis i løpet, på den fjerde av seks runder.

– Jeg vet ikke om jeg traff så veldig bra, sier han lattermildt.

– Hvor mye tid brukte du på det?

– Det gikk veldig fort. Det er derfor jeg tror jeg bommet mest. For jeg fikk egentlig beskjed at hvis jeg skulle gjøre det, så bør jeg ta av skiene. Men det gadd jeg ikke. Jeg bare tok og vippet opp føttene. Det ble kjapp prosess.

– Jeg gjorde det vel ikke helt på riktig måte. Jeg kan ikke smøre ski, sier han med et smil.

Regelverket tilsier at løpere ikke kan få hjelp av andre til å smøre skiene underveis i et renn. Men det gjelder ikke i renn i fristil, som lørdagens renn.

I en uttalelse lørdag kveld forteller juryformann Rune Tøllefsen at han før start fikk spørsmål om det var lov å smøre om underveis i rennet. Etter å ha konferert med øvrige tett på juryen, ga Tøllefsen tommel opp.

Dessverre, skriver Tøllefsen i uttalelsen, var svaret feil.

– Å smøre om er tillatt, på feste, i klassiske renn, men ikke i fristil, skriver Tøllefsen.

I uttalelsen skriver han videre at juryen beklager å ha gitt feil informasjon og at de ikke har observert at noen utøvere smurte om underveis i rennet. Det har heller ikke kommet noen protester.

– Juryen har, sammen med skiforbundet, kommet fram til at dagens resultater blir stående, skriver juryformannen.

fszt2T1hpsM

VANT: Et tett og jevnt løp ble til slutt vunnet av Eirik Sverdrup Augdal.

Foto: NTB

Gråt på vei mot gullet

Augdal tok en tidlig ledelse, men utover i femmila tok Petter Myhr over ledelsen. På den siste runden hadde imidlertid Augdal krefter igjen, mens Myhr sprakk og endte på tredjeplass.

På de siste kilometerne hadde Augdal full kontroll på gullet.

– Da begynte jeg å felle en liten tåre underveis i løypa, fordi jeg trodde jeg ville vinne, og så begynte jeg å felle en tåre fordi jeg ble så sliten. Det var opp og ned.

– Du gikk rett og slett og gråt der ute?

– Jeg felte et par tårer faktisk, for jeg tenkte at «fader, det her er kult, jeg kommer til å vinne NM». Men så ble jeg så sliten at jeg ikke klarte å tenke slik. Det var vilt.

Augdal vant til slutt 49,6 sekunder foran Johannes Høsflot Klæbo, etter at han tok bronse på 10-kilometeren fredag.

– Det er lenge siden jeg og Klæbo var på juniorlag sammen. Siden har jeg ikke sett ham. Han gikk vel et skandinavisk cup-renn, så har han vel gått verdenscup siden og bare vunnet. Det er kult at de stiller og at man kan vinne mot slike som ham, sier 28 år gamle Augdal.

Klæbo Augdal Myhr

PALLEN: Eirik Sverdrup Augdal vant foran Johannes Høsflot Klæbo (til venstre) og Petter Myhr (til høyre)

Foto: NTB

Utrolig krampebonanza: – Ser ut som de aldri har trent

Tidligere verdensmester Finn Hågen Krogh var lenge med i medaljekampen, men fikk det også tungt på den siste runden og endte på fjerdeplass.

Etter målgang var han tydelig preget og ble sittende lenge på bakken i målområdet.

– Folk ser ut som de aldri har trent før, så det er skikkelig tøft. Men klart, på et lettere føre er det noe helt annet. I dag var nok noe av det tyngste du kan få, sier Krogh om den brutale NM-femmila.

Fiskebein, knall og fall og mange slitne utøvere var beskrivende for femmila i NM på Lillehammer. Bildene fra løypa tok oppmerksomheten bort fra resultatene, og ble snakkisen både under og etter rennet.

– Gi den mannen en cola, en gel! Han klarer knapt å stå på beina og går over i staking, kommenterte NRKs kommentator Jann Post da Krogh staket seg opp til passeringspunktet på 48,2 kilometer.

bvAOCS6i65Y

TØFT: Finn Hågen Krogh fikk, som mange av de andre løperne på lørdagens femmil, det tøft.

Foto: NTB

For bronsevinner Petter Myhr ble de avsluttende kilometerne av det brutale slaget.

– Beina gikk fra tømmerstokker til betong. Det var ikke en muskel jeg ikke hadde krampe i. Så begynte jeg å stake, og da var det bare kramper i armene også, sier Myhr.

Også Augdal slet stort med kramper mot slutten.

– Hvordan var beina de siste to kilometerne?

– Det var en kamp for å holde seg på beina, for det begynte å nappe noe så fryktelig, forteller han.

– Det er helt på grensa

Utøverne som tok fatt på oppgaven med å gjennomføre fem mil på ski visste før start at det kom til å bli en tøff dag. Både med tanke på forholdene, men ikke minst løypa.

– Den er helt på grensa for hva som er lov til å gå ifølge det internasjonale Skiforbundet, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland, med henvisning til at løypa var tett opptil maksgrensen på 2000 høydemetere.

– Var det forholdene eller løypa som gjorde det ekstra tungt? Eller en kombinasjon?

– Kanskje en kombinasjon. Det er veldig tungt å padle når det blir så løst. Du må løfte beina så mye, så du må bruke en del mer krefter enn man vanligvis gjør. Det var omtrent så tungt som det kan bli, svarer Krogh til NRK.

På meldingstjenesten X hyllet langrennsekspert Petter Skinstad de tøffe forholdene.

– Det er jo den jævelskapen her folk vil se på TV. Akkurat som klassikerne på sykkel. Få på fælere bakker, lengre løp, enda mer slitne utøvere, slim i trynet og det som er, skriver han.

NM-femmila krever sin mann for å fullføre. Det fikk flere av utøverne kjenne på lørdag.

NM-femmila krever sin mann for å fullføre. Det fikk flere av utøverne kjenne på lørdag.

Skiskytter var «livredd» før start

Forholdene ble en snakkis allerede i god tid før de fleste hadde startet. Skiskytteren Johan-Olav Botn var en av outsiderne i lørdagens renn og kjempet lenge om en topplassering.

Men allerede før start fryktet han løpet.

– Akkurat nå er jeg bare mest redd. Uff. Når du ser på føret og hvor slitne folk er ute i løypa, så tror jeg det blir en hard affære, sa Botn før start, og la til:

– Jeg er livredd, egentlig. Rett og slett, sa han.

Etter 40 kilometer, og etter å ha gått med kramper i 15 kilometer måtte han også bryte, noe ytterligere 36 andre løpere også gjorde – deriblant blant andre Didrik Tønseth.

– Jeg var pigg i seks minutter så var det over, sa Tønseth til NRK.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Siste nytt

  • Norsk VM-bronse i curling

    Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

    Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

    Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

    Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.

    (©NTB)

    597pS7pqseA
    Foto: AP
  • Roing: Juel og Solbakken til A-finale i EM

    Jonas Juel og Erik Solbakken skal kjempe om EM-medaljer i dobbeltsculler i ro-EM i Ungarn.

    De to nordmennene er klare for A-finale i sin klasse etter å ha blitt nummer tre i semifinalen lørdag. 3.-plassen holdt akkurat til å gå videre til A-finalen, men til gjengjeld var avstanden ned til 4.-plasserte Frankrike nesten tre sekunder.

    Tysklands Jonas Gelsen og Marc Weber vant semifinalen foran en italiensk båt. Juel og Solbakken ble slått med snaut ni sekunder av vinnerbåten.

    Juel og Solbakken er tatt ut til EM på bekostning av Oscar Helvig og Kristoffer Brun. De to sistnevnte har sørget for at én norsk dobbeltsculler er kvalifisert for OL i Paris, og det er ennå ikke avklart hvilken duo som får konkurrere der.

    I verdenscupregattaen i italienske Varese nylig var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    Ro-EM kan du se på NRK.

    (©NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB
  • Norges cheerleadere nest best i verden: – En utrolig VM-dag

    Fredag var de de norske seniorlagene i aksjon i VM i cheerleading i Orlando, USA, og de leverte en rekke flotte prestasjoner.

    Norge sikret seg sølvmedalje i en av de gjeveste kategoriene, og fikk igjen bekreftet sin posisjon som en sterk nasjon innen sporten.

    – For en utrolig VM-dag vi har hatt! Våre seniorlag har virkelig vist hva norsk cheerleading står for, sier Thomas Kejser-Lervik, leder av Norges Amerikanske Idretters Forbund.

    Etter at de norske juniorlagene torsdag sikret seg sølv og to bronsemedaljer, var det seniorenes tur til å skinne på fredag. Norges lag leverte også veldig sterkt her.

    – Med sterk innsats og lagånd viste våre utøvere at de er å regne med på verdensscenen. Resultatet markerer en betydelig prestasjon, og vi ser frem til å bygge videre på dette og fortsette å utvikle sporten i Norge, avslutter han.

    y

Sendeplan

Kl. Program Kanal