Normal

Kramer mislyktes igjen – sprakk og mistet gullet

Fire år etter at han ble disket fra førsteplassen på OL-10.000-meteren i Vancouver, lå Sven Kramer (27) an til å vinne sitt etterlengtede gull. Så sprakk nederlenderen.

Kramer

Sven Kramer innser at han ikke klarte å vinne OL-gullet han har vært ute etter siden fadesen i Vancouver. Tross en glimrende start på 10.000-meteren i Sotsji ble det kun sølv på nederlenderen.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

– This sucks, utbrøt Kramer da han snakket med pressen i mixed zone etter 10.000-meteren i Vancouver 23. februar for fire år siden.

Jorrit Bergsma

Jorrit Bergsma vant gull med tiden 12:44:45. Det er ny olympisk rekord.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Den nederlandske skøyteeneren ble disket etter å ha gått feil i en veksling. Siden har Sven Kramer tenkt på 10.000-meteren i Sotsji «hver eneste dag».

I dag, 18. februar 2014, fikk han endelig muligheten til å revansjere seg. Ingen vekslingsfeil ødela for Kramer. Likevel gikk det galt for 27-åringen, som sprakk på slutten av løpet og endte opp med en skuffende sølvmedalje.

– Jeg har slitt med ryggen hele den siste uken. Jeg kjenner det hele tiden, men det å holde seg frisk er også en del av idretten, sa Kramer etter løpet.

Knust av landsmann

Ved passering 5200 meter ledet Kramer med hele 3,52 sekunder på landsmannen Jorrit Bergsma.

Sistnevnte hadde nettopp imponert stort ved å gå inn til ny olympisk rekord på 12:44,45 i nest siste par

En offensiv Kramer klinte imidlertid til fra start og lå an til å knuse den rekorden. Gullgrossisten skulle ikke gi fra seg muligheten til å vinne gullet han rotet bort for fire år siden.

Plutselig begynte imidlertid Kramer å vise svakhetstegn. Runde på runde tapte han godt over halvsekundet til Bergsma, og man kunne tydelig se på Kramers kroppsspråk at han slet med å holde tempoet oppe.

Til slutt var Kramer sjanseløs. 27-åringen passerte mållinjen på tiden 12:49,02 - over fire og et halvt sekund bak Bergsma.

– Jeg er ør av glede, sa en lykkelig Jorrit Bergsma etterpå.

– Jeg vil ikke ta noe fra Jorrits prestasjon. Han gikk et superløp og satte olympisk rekord på lavlandsbane, sa Kramer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kramer Bergsma

Sven Kramer gir landsmann og gullvinner Jorrit Bergsma en klem etter 10.000-meteren. En skuffet Kramer måtte ta til takke med sølv.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Tapetserte pallen - igjen

Dermed måtte skøytesportens ubestridte konge innse at han for andre OL på rad står igjen uten gullmedaljen på den tøffeste distansen.

– Han er en drittsekk. Han tok fra meg gullet, freste Kramer ute på skøyteisen i Vancouver forrige gang gullet glapp.

Den gang var det nemlig treneren Gerard Kemkers som var skyld i vekslingsfeilen. Fire år senere har Kramer bare seg selv å skylde på etter sprekken i Sotsji.

Heldigvis for nederlandske skøytefans var det en av Kramers landsmenn som gikk til topps da eneren feilet.

Samtidig gikk Bob de Jong inn til bronse og sørget for at Nederland for fjerde gang i mesterskapet har stukket av samtlige tre medaljer på én og samme øvelse:

 • 500 meter, menn
 • 5000 meter, menn
 • 10.000 meter, menn
 • 1500 meter, kvinner

Totalt har Nederland tatt 19 av de 27 medaljene som er delt ut i skøytehallen i Sotsji. I samtlige ni øvelser har minst én nederlender havnet på pallen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultatliste 10.000 meter» i nytt vindu

Siste nytt

 • Norsk junior på 5.-plass i VM

  Den belgiske favoritten Remco Evenepoel var i en klasse for seg i juniorenes temporitt i sykkel-VM tirsdag. Han var 1,24 minutter foran australske Lucas Plapp. Norske Søren Wærenskjold skuffet noe med sin 5.-plass. Han var 1,50 minutter bak vinneren.

  Søren Wærenskjold
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Havnaa med brukket tommel

  Kai Robin Havnaa ble i går operert etter smerter i tommelen under boksetrening. Undersøkelser viste en brukket tommel hos 29-åringen. Opptreningsperioden vil ta flere måneder, og dermed går han glipp av det store stevnet på hjemmebane i Arendal.

  Kai Robin Havnaa
  Foto: Sander Heggheim / NRK
 • Fauske forlenger med Herning-Ikast

  Den danske storklubben Herning-Ikast har forlenget kontrakten med landslagsspilleren Helene Fauske. Den nye avtalen strekker seg fram til 2021.

  21-årige Fauske kom til klubben forrige sesong fra Stabæk.

  Helene Fauske
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Team Ingebrigtsen