Kramer mislyktes igjen – sprakk og mistet gullet

Fire år etter at han ble disket fra førsteplassen på OL-10.000-meteren i Vancouver, lå Sven Kramer (27) an til å vinne sitt etterlengtede gull. Så sprakk nederlenderen.

Kramer

Sven Kramer innser at han ikke klarte å vinne OL-gullet han har vært ute etter siden fadesen i Vancouver. Tross en glimrende start på 10.000-meteren i Sotsji ble det kun sølv på nederlenderen.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

– This sucks, utbrøt Kramer da han snakket med pressen i mixed zone etter 10.000-meteren i Vancouver 23. februar for fire år siden.

Jorrit Bergsma

Jorrit Bergsma vant gull med tiden 12:44:45. Det er ny olympisk rekord.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Den nederlandske skøyteeneren ble disket etter å ha gått feil i en veksling. Siden har Sven Kramer tenkt på 10.000-meteren i Sotsji «hver eneste dag».

I dag, 18. februar 2014, fikk han endelig muligheten til å revansjere seg. Ingen vekslingsfeil ødela for Kramer. Likevel gikk det galt for 27-åringen, som sprakk på slutten av løpet og endte opp med en skuffende sølvmedalje.

– Jeg har slitt med ryggen hele den siste uken. Jeg kjenner det hele tiden, men det å holde seg frisk er også en del av idretten, sa Kramer etter løpet.

Knust av landsmann

Ved passering 5200 meter ledet Kramer med hele 3,52 sekunder på landsmannen Jorrit Bergsma.

Sistnevnte hadde nettopp imponert stort ved å gå inn til ny olympisk rekord på 12:44,45 i nest siste par

En offensiv Kramer klinte imidlertid til fra start og lå an til å knuse den rekorden. Gullgrossisten skulle ikke gi fra seg muligheten til å vinne gullet han rotet bort for fire år siden.

Plutselig begynte imidlertid Kramer å vise svakhetstegn. Runde på runde tapte han godt over halvsekundet til Bergsma, og man kunne tydelig se på Kramers kroppsspråk at han slet med å holde tempoet oppe.

Til slutt var Kramer sjanseløs. 27-åringen passerte mållinjen på tiden 12:49,02 - over fire og et halvt sekund bak Bergsma.

– Jeg er ør av glede, sa en lykkelig Jorrit Bergsma etterpå.

– Jeg vil ikke ta noe fra Jorrits prestasjon. Han gikk et superløp og satte olympisk rekord på lavlandsbane, sa Kramer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kramer Bergsma

Sven Kramer gir landsmann og gullvinner Jorrit Bergsma en klem etter 10.000-meteren. En skuffet Kramer måtte ta til takke med sølv.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Tapetserte pallen - igjen

Dermed måtte skøytesportens ubestridte konge innse at han for andre OL på rad står igjen uten gullmedaljen på den tøffeste distansen.

– Han er en drittsekk. Han tok fra meg gullet, freste Kramer ute på skøyteisen i Vancouver forrige gang gullet glapp.

Den gang var det nemlig treneren Gerard Kemkers som var skyld i vekslingsfeilen. Fire år senere har Kramer bare seg selv å skylde på etter sprekken i Sotsji.

Heldigvis for nederlandske skøytefans var det en av Kramers landsmenn som gikk til topps da eneren feilet.

Samtidig gikk Bob de Jong inn til bronse og sørget for at Nederland for fjerde gang i mesterskapet har stukket av samtlige tre medaljer på én og samme øvelse:

 • 500 meter, menn
 • 5000 meter, menn
 • 10.000 meter, menn
 • 1500 meter, kvinner

Totalt har Nederland tatt 19 av de 27 medaljene som er delt ut i skøytehallen i Sotsji. I samtlige ni øvelser har minst én nederlender havnet på pallen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultatliste 10.000 meter» i nytt vindu

Siste nytt

 • Kritisk Guardiola: – Ingen bryr seg

  Manchester City-manager Josep Guardiola er kritisk til det intense kampprogrammet og bekymret for fotballspillernes helse.

  Manchester City har åtte kamper i vente innen utgangen av oktober, og i tillegg skal flere av Guardiolas stjerner spille landskamper innimellom et allerede tettpakket program.

  – Spillerne har hatt to ukers sesongoppkjøring, og nå må de spille hver tredje dag i elleve måneder. De er ikke maskiner, påpeker Guardiola, ifølge nyhetsbyrået DPA.

  – Ingen bryr seg om spillerne. Alle, Premier League, Uefa, de har beskyttet sin egen business og posisjon, fortsetter Citys spanske manager.

  City møter Arsenal i Premier League mandag. (NTB)

  pep
  Foto: Dave Thompson / AFP
 • Offensiv Ruud før Roland-Garros

  Casper Ruud slet med en vond arm da han røk ut i semifinalen i ATP 500-turneringen i Hamburg lørdag, men har tro på at han skal komme uthvilt til Roland-Garros.

  – Jeg får prøve å hvile og bygge overskudd før første kamp. Jeg satser på at det blir en god oppladning, sa Ruud til NTB etter lørdagens kamp i Hamburg.

  Årets tredje Grand Slam-turnering starter i Paris søndag. Det er ennå ikke bestemt når Casper Ruud møter Yuichi Sugita i 1. runde, men det blir tidligst mandag. Japaneren er nummer 93 på ATPs verdensranking. Der ligger Ruud offisielt på 30.-plassen, men mandag får han et opprykk til 25.-plass. (NTB)

  Davis Cup 2020
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Storseier for Deila

  Ronny Deila og New York City FC fikk en pangstart og vant til slutt 4–0 hjemme mot FC Cincinnati i MLS lørdag.

  Alexandru Mitritas scoring etter bare 30 sekunder la grunnlaget for en storseier i hjemmekampen.

  Senere i første omgang skulle svenske Anton Tinnerholm doble ledelsen for Deilas lag, før Mitrita scoret sitt andre mål og sørget for 3–0-ledelse til pause. Jesus Medina fastsatte sluttresultatet til 4–0 kort tid før slutt.

  – Vi var mer effektive i dag enn i de forrige kampene. Vi scoret tidlig, og det gjør det selvsagt lettere å score flere. Dette var et nytt steg i riktig retning, sa Deila på pressekonferansen etter kampen.

  New York City har vunnet seks av sesongens 14 kamper og er oppe på 5.-plass i MLS' østre avdeling. (NTB)

  Eliteserien fotball 2019: Vålerenga - Strømsgodset (2-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal