Hopp til innhold

Bøkko på andre etter første dag

Håvard Bøkko trodde han hadde heng på Sven Kramer i VM-sammendraget. Men det var før 5000-meteren.

God 500m av Håvard Bøkko. Nå leder han med 7 sekunder på Kramer.

Håvard Bøkko fikk full klaff på sin 500-meter

Bøkko og Sverre Lunde Pedersen ligger imidlertid på andre- og tredjeplass i sammendraget etter lørdagens to kløp.

Etter at den nederlandske storfavoritten var noe avventende på 500-meteren, klinte han til med et toppløp på 5000. Kontrollert og sterkt gikk han inn til 6.13,42 på de noe vanskelige føreforholdene i Vikingskipet.

Hadde sju sekunders forsprang

Håvard Bøkko sikret seg et overtak på sju 5000-m-sekunder etter 500-meteren. Men det var ikke nok, selv om Bøkko gikk en gnistrende halvmil. Han fikk god pes av parkamerat Ivan Skobrev, og de to presset hverandre til gode tider.

To runder før slutt var de sju sekundene vekke, og da knekket også Skobrev Bøkko med en 28-runde. Skobrev gikk inn på 6.19,05, Bøkko på 6.22,00 - femteplass på distansen.

Et halvt 1500 m-sekund bak

Nå ligger Bøkko 0,48 1500 meter-sekunder bak Kramer før VM avsluttes med 1500 og 10.000 meter søndag.

– Håvard blir sliten, derfor ble avstanden til Skobrev stor til slutt. Avslutningen til Skobrev er noe av det råeste jeg har sett, sier NRK-kommentator Even Wetten.

I paret etter leverte Sverre Lunde Pedersen en gnistrende 5000-meter i et jevnt samløp mot belgiske Bart Swings. Pedersen tapte med noen få meter og kom i mål på 6.20,06. Han holder tredjeplassen i sammendraget.

På pallen på 500

Bøkko gikk åpningsdistansen på 500 meter på 36,01 sekunder, mot storfavoritt Kramers 36,71.

Bøkko tok andreplassen på distansen med sin tid, bare slått av sin polske parkamerat Zbigniew Brodka, som vant med 35,80.

– Dette føltes bedre enn på lenge. Jeg gjorde ingen feil, og tiden er ned mot det beste jeg er god for.

Les også: Ida Njåtun på pallen på 3000

Defensiv Kramer

Kramer måtte avblåses for uro på startstreken, og var defensiv også da han omsider kom i gang i åttende par.

– Jeg tror ikke jeg noensinne har sett ham så defensiv som i siste indre, sa NRKs kommentator Even Wetten. – Men jeg tror også det var fornuftig av ham, la Wetten til.

Årsbeste av Pedersen

Sverre Lunde Pedersen kom også så vidt foran Kramer. Pedersen ble nummer sju og løp på 36,66, bare ett tidel bak sin personlige rekord. Det var han storfornøyd med.

– Personlig årsbeste i et VM er strålende. Løpet var bra det, sa han til NRK.

– Dette var flott. Han går kontrollert, og det oser energi og overskudd av Sverre her, sa Wetten.

Pedersen likte å gå i Vikingskipet.

– Jeg har aldri gått til så stort trøkk fra publikum før, dette var en ny opplevelse for meg, sa Sverre Lunde Pedersen.

Norges tredjemann Simen Spieler Nilsen gikk på 36,74. Det ga 11.-plass.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal