Kowalczyk spontanaborterte: – Det var min personlige tragedie

Langrennsstjernen Justyna Kowalczyk (31) opplevde marerittet i mai i fjor. Hun spontanaborterte og har vært i en dyp depresjon.

 Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk tok til tårene da hun vant 10 km klassisk under OL i Sotsji. Det var et følelsesladet øyeblikk for den polske skistjernen som mistet sitt ufødte barn like før starten på OL-sesongen.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Justyna Kowalczyk jubel

OL i Sotsji ble redningen for Justyna Kowalczyk som gikk inn i en depresjon etter at hun mistet sitt ufødte barn.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

– Jeg var gravid og på en treningsleir i mai i fjor spontanaborterte jeg, sier Justyna Kowalczyk i et intervju med den polske avisen Gazeta onsdag.

Tirsdag skrev NRK om at Kowalczyk at hun er inne i en tung periode av livet sitt og sliter med depresjon.

– I starten av mai hadde jeg et totalt nervesammenbrudd. Jeg lider av dyp depresjon og har fått hjelp av psykiatere, sier hun til Gazeta.

I dag kom informasjonen om at bak depresjonen var det en personlig tragedie i mai 2013.

– Ingen merket dette av de rundt meg, bare tre mennesker visste det og de trodde nesten ikke på meg. Jeg ble helt alene om det, forteller Kowalczyk.

Ville ofre OL

Den polske skiløperen, som sammen med Marit Bjørgen og Therese Johaug har dominert langrennsarenaer i en årrekke, sier hun var klar for å ofre OL og sette langrennskarrieren på vent.

– Jeg visste at hvis jeg skulle bære frem barnet så var jeg ferdig for året og at det ikke ble noe OL. Jeg var beredt til å gjøre dette, jeg skulle snakke med treneren og forbundet på denne leiren, men skjebnen ville det annerledes, forteller Kowalczyk åpenhjertig og fortsetter.

– Jeg fortalte ikke en gang foreldrene mine om dette, jeg ble helt alene med belastningen. Faktumet var at jeg følte meg som et vrak, innrømmer hun.

Sotsji-OL som hun var forberedt til å ofre for å stifte en familie, viste seg å skulle bli trøsten og redningen for den polske stjernen.

– Jeg ville helst kaste bort skiene og gråte ut alene da det skjedde. Det var min personlige tragedie, men jeg bestemte meg for å søke tilflukt i sporten min og treningen. OL i Sotsji ble mitt asyl, sier Kowalczyk.

Rykteflom etter Facebookstatus

16. mai i år la Kowalczyk ut en melding på Facebook-siden sin at det var ett år siden hun «mistet det lille barnet» sitt.

Det versjerte da historier om at det var snakk om en spontanabort, men i polske medier ble det gjengitt om at det var snakk om en hund. Dette legger Kowlczyk helt bort nå.

– Jeg kan ikke skjønne hvordan noe trodde det var snakk om en hund. Det var hele tiden snakk om barnet jeg mistet, sier den polske stjernen.

– Jeg har opptrådt som en jernkvinne i mange intervjusituasjoner og på pressekonferanser. Mange mener jeg er en sta og aggressiv kvinne, men jeg vil ikke lyve lenger. Faktum er at noe i livet mitt har gått i stykker og jeg klarer ikke å finne en løsning, sier hun.

Bjørgen: – Utrolig takknemlig for at hun fortsetter

Det at hun fortsetter i langrennssirkuset er gledelig for hennes nærmeste konkurrenter Bjørgen og Johaug.

– Jeg er utrolig takknemlig for å høre at hun fortsetter et år til. Hun betyr så mye for sporten vår, sier Marit Bjørgen som er på treningsleir på Sognefjellet.

Også Therese Johaug synes det er fint at hun fortsetter.

– Jeg synes det er vanvittig bra og det er kjempeviktig for langrennssporten. Hun er en av de største stjernene og mange TV-seere kommer fra Polen, sier Therese Johaug om at Kowalczyk tar ett år til.

Kowalczyk har, som de fleste andre i langrennssirkuset, enormt mange dager på reisefot i løpet av et år. Dette har ifølge henne selv slitt stort på psyken.

– Jeg har i flere måneder hatt problemer med å sove. I forbindelse med verdenscuprenn har jeg ikke fått sove før klokka fire på natten, for så å stå opp klokken seks for oppvarming og renn klokken 11. Selv med seier og jubel der og da, var det ingen stor glede. Etterpå har jeg gått tilbake til et tomt hotellrom og depresjonen, sier Kowalczyk og legger til:

– I mange måneder var taket på hotellrommet den eneste utsikten. Mitt privatliv er i oppløsning og det eneste som er igjen er sport. Derfor har jeg bestemt å fortsette som langrennsløper.

Siste nytt

 • Vil utestenge utøver i fire år

  Påtalenemnda i Antidoping Norge ber om fire års dopingutestengelse for en mannlig norsk styrkeløfter. Den positive prøven ble avlagt utenfor konkurranse i september 2018. Styrkeløfteren har testet positivt for et anabolt steroid. Det er opp til domsutvalget i Norges idrettsforbund å avgjøre den endelige straffen.

 • Tap på hjemmebane for Rangers

  Mats Zuccarello og New York Rangers gikk på et smertefullt 1-4 tap på hjemmebane natt til fredag. Zuccarello sa etter kampen at han ikke har mye tid igjen i klubben: – Det er tre dager igjen til jeg mest sannsynlig ikke spiller her lenger.

  NHL: Minnesota Wild at New York Rangers
  Foto: Adam Hunger / Reuters
 • Ruud til kvartfinale i Rio

  Casper Ruud er videre til kvartfinalen i ATP-grusturneringen i Rio de Janeiro. Ruud spilte mot portugiseren João Sousa, som er ranket som nummer 40 i verden, men nordmannen slet seg til seier til slutt. I kvartfinalen møter han Laslo Djere

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal