Kowalczyk mener Norge dreper langrennssporten

WARSZAWA/OSLO (NRK.no): Justyna Kowalczyk (31) tror langrenn vil bli redusert til et «internasjonalt norgesmesterskap».

Kowalczyk

TUNGT: Her fortviler Justyna Kowalczyk etter å ha blitt slått med over et minutt av Therese Johaug i Kuusamo sist helg.

Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / Afp

Tore Øvrebø

TROR KONKURRENTENE VÅKNER: Toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg er fortvilet over den norske dominansen, men samtidig beundrer jeg dette landets ressurser, som ingen er i nærheten av, skriver Kowalczyk i en kronikk for polske Gazeta.

Den polske skidronningen har nettopp sett Norge dominere totalt i minitouren på Lillehammer.

Kvinnene åpnet først med firedobbelt norsk, før mennene kapret de fem første plassene.

Kowalczyk var heller ikke i nærheten av teten under åpningshelgen i Kuusamo. Therese Johaug slo klassiskspesialisten med over ett minutt på 10-kilometeren.

– Hvem vil se de samme vinne?

31-åringen mener Norge er uangripelige med sine ressurser.

– Det gjelder utstyr, medisinsk apparat og enorme pengesummer. Nordmenn elsker langrenn mest i verden, men samtidig dreper de grenen. For et paradoks. Det går ikke an å konkurrere lengre på deres nivå. Ingen har så mye penger, og ingen klarer å støtte hver løper individuelt på en så kompleks måte, skriver Kowalczyk.

I denne sammenhengen er jeg en ideell fiende

Justyna Kowalczyk

Hun fortsetter:

– Denne sesongen er det kun Sverige som prøver, men de føler seg forpliktet siden det er VM på deres jord. Så kommer Russland, Tyskland og Finland. Alle andre har falt av allerede, og til slutt kan det være en fem millioners nasjon som er interessert i langrenn, men ikke nødvendigvis, fordi det kommer til å bli kjedelig også der. Hvem vil se de samme vinne gang på gang?

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

Tenker kun på VM

Selv om Kowalczyk har blitt parkert i sesongåpningen, understreker 31-åringen at hun kun tenker på VM i Falun.

Kowalczyk har for vane å bruke tid på å komme i god form. Fjorårets sterke sesongåpning var et unntak.

Men polske medier er ikke like tålmodige. 31-åringen har allerede fått kritikk for å være for tung og for stiv i bevegelsene.

– Det er kun to løp som teller denne sesongen: Klassisk sprint og 30 kilometer i Falun. VM er viktigst for meg, og resten er kun en bonus, skriver Kowalczyk.

– Jeg har aldri vært og kommer aldri til å bli Marit Bjørgen, men la meg komme til Falun og vise hva jeg kan.

Toppidrettssjefen: – Vil jevne seg ut

Den norske dominansen var naturlig nok et av de heteste temaene da idrettsledelsen møtte mediene på Lillehammer.

NRKs eksperter mener tendensen er skremmende.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø tror imidlertid at det vil snu.

– Jeg tror vi skal være glad for de dagene som er sånn. Det kommer til å forandre seg i løpet av vinteren. Men det vi ser her, er et resultat av den jobben som jentene og støtteapparatet har gjort i mange år. Vi har en langrennskultur som er helt «outstanding» – også historisk, sier Øvrebø.

Løfshus

HÅPER PÅ BEDRING: Landslagssjef Vidar Løfshus håper konkurransen jevner seg ut.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han poengterer også at det ofte er store forskjeller i sesongen etter et OL.

– Det er noen nasjoner som sannsynligvis har trappet ned satsingen litt, sier Øvrebø.

– Men det som kjennetegner det norske arbeidet, er at de bare fortsetter å utvikle kulturen sin. Da får vi noen år der vi er litt foran, og så jevner det seg ut igjen.

– Frykter du for interessen rundt langrennssporten? At de norske vinner uansett?

– For det første vinner vi ikke uansett. Vi er avhengig av å gå gode skirenn, og det jobbes det med hele tiden. Men det går an å grave seg ned i at det går for bra for norsk langrenn, eller så går det an å se på hvorfor vi gjør det så bra. Jeg tror sånne som meg skal ha fokus på det siste: Å fortsette fremgangen, svarer Øvrebø.

– Ønsker at sporten skal være bred

Dette er langt i fra den første sesongåpningen hvor nordmenn tapetserer seierspallene. Sveriges landslagstrener Richard Grip har allerede poengtert at det var en liknende åpning så sent som i fjor, før det ble langt jevnere i OL.

Landslagssjef Vidar Løfshus er likevel klar på at dominansen ikke er positiv for interessen rundt langrennssporten.

– Slik det har vært de to siste helgene, er ikke bra for langrennssporten på lang sikt. Men jeg vet at svenskene og finnene kommer i form. Kowalczyk vil også komme. Jeg håper det jevner seg ut, sier Løfshus, og utdyper:

– Vi ønsker at langrennssporten skal være bred og at det rekrutteres fra alle land. Konkurranse er bare sunt.

Garanterer revansj

Kowalczyk har tidligere avdramatisert den svake sesongstarten ved blant annet å hevde at Johaug allerede har nådd toppformen.

Samtidig hevder hun å ha sett Bjørgen sterkere tidligere sesonger, til tross for at 34-åringen åpnet sesongen med seier.

Nå konkurrerer jeg i min egen liga med mine egne mål

Justyna Kowalczyk

Kowalczyk fikk også en viss støtte av landslagstrener Egil Kristiansen. Han tror Johaug fort kan ha lagt lista for resten av sesongen, men som også NRKs ekspert påpeker, kan de sterke Johaug-løpene også holde når resten er i toppform.

– Kowalczyk var nok ikke på topp (i Kuusamo), og hun har nok mye å gå på. Jeg tror hun kommer atskillig sterkere tilbake, sa Kristiansen.

– Jeg er en ideell fiende

Kowalczyk ser imidlertid ingen mulighet til å konkurrere med de norske over en hel sesong. Derfor er hun mer kynisk enn noen gang når det gjelder å spesialisere seg på enkelte distanser.

– Jeg kommer til å starte verdenscuprenn, men det betraktes som trening siden jeg bruker løp i konkurranse for å komme i form. Jeg liker rivalisering og dette er den beste treningen før det viktige målet, skriver 31-åringen.

Hun peker også på at hun merker slitasjen etter en lang karriere. Kowalczyk pådro seg benbrudd før OL i Sotsji, og 31-åringen har også slitt med depresjoner.

– Tidligere var jeg i stand til å konkurrere hele sesongen på omtrent samme nivå, men det går ikke lengre. Nå konkurrerer jeg i min egen liga med mine egne mål. Jeg har ikke krefter og vilje til å stå i mot naturens krefter (Norge) hver uke. Så jeg vil konsentrere meg i fred og ro til VM. Denne gangen går jeg mitt eget lange løp, skriver Kowalczyk.

Hun beskriver også kampen mot Norge som Davids kamp mot Goliat.

– Men Norge trenger «David»-er for å øke spenningen og ha noen å vinne over, men David kan bare vinne ett slag av gangen og ikke en krig. Det blir best når denne rivalen har en fargerik personlighet, så i denne sammenhengen er jeg en ideell fiende.

Therese Johaug hentet inn 32 sekunder, men måtte allikevel se seg slått i spurten.

Siste nytt

 • UAE-ryttar utestengd for doping

  Syklisten Kristijan Durasek er utestengd i fire år for medverknad i ein tysk-austerriksk dopingring, melder det internasjonale sykkelforbundet UCI.

  Durasek blei mellombels suspendert tidlegare i år, og trekte seg frå rittet Tour of California. Onsdag kom den endelege dommen.

  Avsløringa er eit resultat av politiaksjonen Operation Aderlass, som blei innleia under ski-VM i Seefeld i Austerrike i vinter, skriv cyclingweekly.com.

  Den kroatiske 32-åringen er lagkamerat med Alexander Kristoff i UAE-laget. Hans største triumf var sigeren i Tour of Turkey i 2017.

  Tidlegare er ryttaren Kristijan Koren og sportsdirektør Borut Bozic, begge frå laget Bahrai-Merida, utestengde i to år som følgje av Operation Aderlass.

  Kristijan Durasek
  Foto: Jean-christophe Bott / AP
 • Stadfesta: Zlatan ferdig i Galaxy

  Zlatan Ibrahimovic (38) stadfestar at han er ferdig i LA Galaxy. Det melder også klubben onsdag kveld.

  – Eg kom, eg såg og eg erobra, skriv svensken på instagram. Før han kjem med eit stikk til fansen og ligaen:

  – De ville ha Zlatan, eg gav dykk Zlatan. Eventyret held fram. No kan de gå tilbake og sjå på baseball.

  Zlatan scora 52 mål og starta 53 kampar i to sesongar for Galaxy.

  Det er ikkje stadfesta kvar vegen går vidare for Zlatan.

  Laster Twitter-innhold
 • Nektar å spele landskampar

  Chilenske landslagsspelarar nektar å spele privatkampane mot Bolivia og Peru, melder fotballforbundet i landet.

  Årsaka er uroa og den politiske krisa i Chile. Spelarane tok avgjerda onsdag.

  – Det er ei vanskeleg tid for landet vårt. Av respekt for det som skjer, er det rett at vi ikkje spelar denne kampen, seier Bayer Leverkusen-spelar Charles Aránguiz.

  Chile skulle ha møtt Bolivia denne veka og Peru den neste. Kampen mot Peru skulle vore revansjeoppgjer etter at Peru vann semifinalen i Copa America i sommar.

  Det har vore uro og demonstrasjonar i Chile dei siste fire vekene, og fleire av spelarane har uttrykt støtte til misnøya mot presidenten.

  Chiles fotballandslag
  Foto: Raul Arboleda / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal