Kowalczyk mener Norge dreper langrennssporten

WARSZAWA/OSLO (NRK.no): Justyna Kowalczyk (31) tror langrenn vil bli redusert til et «internasjonalt norgesmesterskap».

Kowalczyk

TUNGT: Her fortviler Justyna Kowalczyk etter å ha blitt slått med over et minutt av Therese Johaug i Kuusamo sist helg.

Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / Afp

Tore Øvrebø

TROR KONKURRENTENE VÅKNER: Toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg er fortvilet over den norske dominansen, men samtidig beundrer jeg dette landets ressurser, som ingen er i nærheten av, skriver Kowalczyk i en kronikk for polske Gazeta.

Den polske skidronningen har nettopp sett Norge dominere totalt i minitouren på Lillehammer.

Kvinnene åpnet først med firedobbelt norsk, før mennene kapret de fem første plassene.

Kowalczyk var heller ikke i nærheten av teten under åpningshelgen i Kuusamo. Therese Johaug slo klassiskspesialisten med over ett minutt på 10-kilometeren.

– Hvem vil se de samme vinne?

31-åringen mener Norge er uangripelige med sine ressurser.

– Det gjelder utstyr, medisinsk apparat og enorme pengesummer. Nordmenn elsker langrenn mest i verden, men samtidig dreper de grenen. For et paradoks. Det går ikke an å konkurrere lengre på deres nivå. Ingen har så mye penger, og ingen klarer å støtte hver løper individuelt på en så kompleks måte, skriver Kowalczyk.

I denne sammenhengen er jeg en ideell fiende

Justyna Kowalczyk

Hun fortsetter:

– Denne sesongen er det kun Sverige som prøver, men de føler seg forpliktet siden det er VM på deres jord. Så kommer Russland, Tyskland og Finland. Alle andre har falt av allerede, og til slutt kan det være en fem millioners nasjon som er interessert i langrenn, men ikke nødvendigvis, fordi det kommer til å bli kjedelig også der. Hvem vil se de samme vinne gang på gang?

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

Tenker kun på VM

Selv om Kowalczyk har blitt parkert i sesongåpningen, understreker 31-åringen at hun kun tenker på VM i Falun.

Kowalczyk har for vane å bruke tid på å komme i god form. Fjorårets sterke sesongåpning var et unntak.

Men polske medier er ikke like tålmodige. 31-åringen har allerede fått kritikk for å være for tung og for stiv i bevegelsene.

– Det er kun to løp som teller denne sesongen: Klassisk sprint og 30 kilometer i Falun. VM er viktigst for meg, og resten er kun en bonus, skriver Kowalczyk.

– Jeg har aldri vært og kommer aldri til å bli Marit Bjørgen, men la meg komme til Falun og vise hva jeg kan.

Toppidrettssjefen: – Vil jevne seg ut

Den norske dominansen var naturlig nok et av de heteste temaene da idrettsledelsen møtte mediene på Lillehammer.

NRKs eksperter mener tendensen er skremmende.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø tror imidlertid at det vil snu.

– Jeg tror vi skal være glad for de dagene som er sånn. Det kommer til å forandre seg i løpet av vinteren. Men det vi ser her, er et resultat av den jobben som jentene og støtteapparatet har gjort i mange år. Vi har en langrennskultur som er helt «outstanding» – også historisk, sier Øvrebø.

Løfshus

HÅPER PÅ BEDRING: Landslagssjef Vidar Løfshus håper konkurransen jevner seg ut.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han poengterer også at det ofte er store forskjeller i sesongen etter et OL.

– Det er noen nasjoner som sannsynligvis har trappet ned satsingen litt, sier Øvrebø.

– Men det som kjennetegner det norske arbeidet, er at de bare fortsetter å utvikle kulturen sin. Da får vi noen år der vi er litt foran, og så jevner det seg ut igjen.

– Frykter du for interessen rundt langrennssporten? At de norske vinner uansett?

– For det første vinner vi ikke uansett. Vi er avhengig av å gå gode skirenn, og det jobbes det med hele tiden. Men det går an å grave seg ned i at det går for bra for norsk langrenn, eller så går det an å se på hvorfor vi gjør det så bra. Jeg tror sånne som meg skal ha fokus på det siste: Å fortsette fremgangen, svarer Øvrebø.

– Ønsker at sporten skal være bred

Dette er langt i fra den første sesongåpningen hvor nordmenn tapetserer seierspallene. Sveriges landslagstrener Richard Grip har allerede poengtert at det var en liknende åpning så sent som i fjor, før det ble langt jevnere i OL.

Landslagssjef Vidar Løfshus er likevel klar på at dominansen ikke er positiv for interessen rundt langrennssporten.

– Slik det har vært de to siste helgene, er ikke bra for langrennssporten på lang sikt. Men jeg vet at svenskene og finnene kommer i form. Kowalczyk vil også komme. Jeg håper det jevner seg ut, sier Løfshus, og utdyper:

– Vi ønsker at langrennssporten skal være bred og at det rekrutteres fra alle land. Konkurranse er bare sunt.

Garanterer revansj

Kowalczyk har tidligere avdramatisert den svake sesongstarten ved blant annet å hevde at Johaug allerede har nådd toppformen.

Samtidig hevder hun å ha sett Bjørgen sterkere tidligere sesonger, til tross for at 34-åringen åpnet sesongen med seier.

Nå konkurrerer jeg i min egen liga med mine egne mål

Justyna Kowalczyk

Kowalczyk fikk også en viss støtte av landslagstrener Egil Kristiansen. Han tror Johaug fort kan ha lagt lista for resten av sesongen, men som også NRKs ekspert påpeker, kan de sterke Johaug-løpene også holde når resten er i toppform.

– Kowalczyk var nok ikke på topp (i Kuusamo), og hun har nok mye å gå på. Jeg tror hun kommer atskillig sterkere tilbake, sa Kristiansen.

– Jeg er en ideell fiende

Kowalczyk ser imidlertid ingen mulighet til å konkurrere med de norske over en hel sesong. Derfor er hun mer kynisk enn noen gang når det gjelder å spesialisere seg på enkelte distanser.

– Jeg kommer til å starte verdenscuprenn, men det betraktes som trening siden jeg bruker løp i konkurranse for å komme i form. Jeg liker rivalisering og dette er den beste treningen før det viktige målet, skriver 31-åringen.

Hun peker også på at hun merker slitasjen etter en lang karriere. Kowalczyk pådro seg benbrudd før OL i Sotsji, og 31-åringen har også slitt med depresjoner.

– Tidligere var jeg i stand til å konkurrere hele sesongen på omtrent samme nivå, men det går ikke lengre. Nå konkurrerer jeg i min egen liga med mine egne mål. Jeg har ikke krefter og vilje til å stå i mot naturens krefter (Norge) hver uke. Så jeg vil konsentrere meg i fred og ro til VM. Denne gangen går jeg mitt eget lange løp, skriver Kowalczyk.

Hun beskriver også kampen mot Norge som Davids kamp mot Goliat.

– Men Norge trenger «David»-er for å øke spenningen og ha noen å vinne over, men David kan bare vinne ett slag av gangen og ikke en krig. Det blir best når denne rivalen har en fargerik personlighet, så i denne sammenhengen er jeg en ideell fiende.

Therese Johaug hentet inn 32 sekunder, men måtte allikevel se seg slått i spurten.

Siste nytt

 • Enorm Nice-snuoperasjon mot Lyon

  Lyon såg ut til å cruise inn mot ein siger mot meisterliga-jaktande Nice. Ti minutt før slutt leda dei 2–0 etter mål frå Karl Toko Ekambi og Houssem Aouar. Men så byrja Nice opphentinga.

  Først skåra Youcef Atal, før Lyons Tino Kadewere blei utvist fem minutt før slutt, på stillinga 2–1.

  Ei sein straffeskåring frå Andy Delort, samt Evann Guessands første nettkjenning i Ligue 1, tre minutt på overtid, gjorde snuoperasjonen komplett, og sende nice opp på andreplass i den franske toppserien.

  Fotboll, Franska Ligan, Nice - Lyon
  Foto: FEP / Icon Sport
 • – Får gigantsum for Qatar-rolle

  Ifølge flere britiske medier, deriblant Daily Mail og The Sun, har David Beckham takket ja til å bli ambassadør for det kommende fotball-VM i Qatar.

  Det ventes at nyheten offentliggjøres i løpet av den kommende måneden.

  Beckham skal ifølge avisene motta svimlende 1,7 milliarder kroner for å la navnet og ansiktet sitt brukes som ambassadør for det omstridte mesterskapet, som altså spilles i ørkenstaten i november og desember 2022.

  Beckham selv har ikke kommentert nyheten, men en talsperson for superstjernen sier følgende til The Sun:

  – David har alltid snakket om fotballens makt som kraft for å skape noe godt på mange plan. Når det snart er bare ett år igjen til turneringen, vil han slutte seg til et bredere fotballsamfunn som står sammen om VM 2022, og han gleder seg til det han tror vil bli en flott turnering, sier talspersonen.

  Beckham får allerede mye kritikk for det mange mener er åpenbart forsøk på sportsvasking, skriver Daily Mail.

  JeHRC06Ie50
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Aasbø med ny Formel Drift-triumf

  Fredric Aasbø (36) har vunnet Formel Drift-tittelen for andre gang.

  Mesterskapstittelen var klar allerede etter at han hadde vunnet semifinalen sin, og ingen kunne ta ham igjen, skriver VG, som omtalte saken først i Norge.

  – Dette har vært så mye tøffere enn da jeg vant sist, i 2015. Jeg har fått bedre og bedre bil. Jeg drømte i natt om at foreldrene mine var her i dag, det er de ikke, men de er her i ånden, sier Aasbø i seiersintervjuet.

  6w3feC8SHmc
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal