Hopp til innhold

Svenskene tordner etter «feil» dømming og få kameraer: – Katastrofalt

Svenskene har fått fem mål annullert av VAR. Nå retter det svenske laget, med Kosovare Asllani i føringen, krass kritikk mot praksisen.

UEFA Women's Euro 2022, day 20, Sweden, Press conference

SER RØDT: Kosovare Asllani er lite imponert over VAR-dømmingen. Hun spiller til daglig i AC Milan.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Fem mål har Sverige sitt landslag fått annullert så langt i EM. Angrepsspiller Stina Blackstenius er den som har lidd mest, med hele tre av fire mål annullert for offside.

Alle målene ble gjennomgått av VAR, og det har fyrt opp svenskene innad i laget.

– Vi har pratet om og diskutert at det er femti prosent færre kameraer i vårt EM enn i herrenes EM. Jeg synes det er katastrofalt, helt ærlig, sier en av Sveriges største stjerner, Kosovare Asllani, på pressekonferansen før morgendagens semifinale mot England.

NRK har tidligere skrevet om forskjellene mellom herrenes EM og kvinnenes EM.

Antall kameraer brukt i herre-EM var 36. I kvartfinalene på kvinnesiden var 18 kameraer i bruk. Tre færre ble brukt i gruppespillet.

Det synes svenskene lite om.

– Veldig rart

Kosovare Asllani stusser over at det er forskjellsbehandling, og mener arrangørene like så godt kunne droppet bruken av det, om det skal være på denne måten.

– Det blir mest sannsynlig ikke dømt riktig. Og om vi ikke skal bruke VAR riktig, hvorfor har vi det, i det hele tatt? Det har heller ikke bare gått utover oss, men også andre lag. At de ikke går inn situasjoner man mener de burde gått inn i, sier Asllani.

I tirsdagens semifinale blir det tatt i bruk 17 kameraer, mens det ble benyttet 36 i fjorårets EM for menn.

Uefa mener likevel at det ikke utgjør noen forskjell.

«TV-produksjonen for kvinnenes EM er på nivå med standardproduksjonen for herrenes mesterliga. Viktigere er det at kamerastøtten for VAR til og med er bedre takket være tilgjengeligheten av ekstra offside- og elektroniske kameraer», skriver Uefa i en uttalelse.

UEFA Women's Euro 2022, day 20, Sweden, training

KAMPFORBEREDELSER: Noen av Sveriges spillere valgte å bruke dagen før kamp ute på feltet. Asllani var en av dem.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Asslani tror det fort kan bli kampavgjørende i morgendagens semifinale mot England, hvor Sverige har en ypperlig mulighet til å sende vertene ut av turneringen.

– Har du snakket med Stina om dette? Spør en av de svenske reporterne, og sikter til Blackstenius' mange annulleringer.

– Jeg har sagt til henne: Ligg på riktig side! Nei da, men vi håper vi har marginene med oss neste gang, sier Asllani.

Selv sier Blackstenius at hun ikke vet om hun tør å feire, om hun scorer mot England på tirsdag.

– Nå begynner man nesten å lure på om man skal feire. Jeg så et klipp av Peter (landslagstreneren), som nesten var helt uberørt da Sembrant scoret. Det fins en redsel for at det skal dømmes bort, sa hun ifølge Aftonbladet.

UEFA Women's Euro 2022, day 20, Sweden, Press conference

LITT SPØK, MEST ALVOR: Kosovare Asllani og Magdalena Eriksson på pressekonferanse før morgendagens semifinale.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

– Ikke akseptabelt

Spillerne får støtte av landslagstrener Peter Gerhardsson. Han stiller spørsmål ved flere av reglene i årets EM, og nevner samtidig at de har klaget inn ett av de annullerte målene til Uefa.

UEFA Women's Euro 2022, day 20, Sweden, Press conference

SKUFFET: Landslagstrener Peter Gerhardsson.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

– Jeg synes det er rart. Jeg liker VAR og synes det er rettferdig når de har det. Men når det blir kamper hvor de gjør feil og tegner linjen på feil side, og når de nå ikke engang har like mange kameraer, da synes jeg ikke det er akseptabelt, sier han og legger til:

– Det er et EM. Det er ikke greit.

SVTs ekspert Jonas Eriksson gikk ut og sa at VAR-rommet hadde lagt linja på feil side da Blackstenius sitt mål ble annullert. Det er det landslagstreneren referer til når han sier at linja ble tegnet feil.

– Da kan man ikke jobben sin, mener jeg. Hvorfor det er slik, vet jeg ikke.

Stusser over flere ting

Landslagstreneren mener det ikke bør være noe forskjell mellom kvinner og menn.

– Det er klart at det ikke er noe bra. Da blir VAR merkelig, sier han.

Han synes også at man bruker VAR for mye, og at det tar bort dommerens vurdering mot åpenbare off sides, for eksempel.

– Det oppleves som vi i visse tilfeller stoler litt for mye på det. Alt skal gjennom VAR. Men jeg håper at de som sitter i VAR-rommet blir mer erfarne, sier han.

I tillegg stusser treneren over at det bare er lov å sende tre stykker i oppvarming samtidig, selv om man har fem innbyttere på benken.

– Jeg vet ikke om det handler om plass, eller hva. Det er en taktisk ting. Om du har tre, og så skjer det noe, og så må de som eventuelt sitter på benken løpe og bytte med de som varmer opp, og det er 200 meter.

– Det er skikkelig rart. Hvorfor kan fem stykker ikke varme opp sammen? De er venner, spør treneren.

  • Sverige møter England i semifinalen i EM tirsdag, på Bramall Lane. Kampen begynner klokken 21, og du kan se den på TV 2.

Les også Graham Hansen om EM-forskjellene: – Det er en ond sirkel

Giorgio Chiellini og Caroline Graham Hansen

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal