Hopp til innhold

Konfronterte Qatar med arrestasjonen av NRK-journalister: – En ærlig dialog

DOHA/OSLO (NRK): Pressefrihet, homofiles rettigheter og migrantarbeidernes posisjon sto på agendaen da Norges Fotballforbund (NFF) møtte myndighetene i Qatar torsdag formiddag.

Terje Svendsen og Håkan Sjöstrand

SKANDINAVISKE FOTBALLTOPPER: Terje Svendsen i Norges Fotballforbund og Håkan Sjöstrand i Sveriges fotballforbund før møtet med qatarske myndigheter.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Qatar-besøket finner sted snaut to og en halv uke etter at to NRK-medarbeidere ble arrestert mens de var på jobb som journalister i hovedstaden Doha.

NRK kjenner til at dette ble diskutert lenge og at Norge var en av pådriverne for samtalene.

– Det har vært en veldig ærlig tone med mange kritiske spørsmål rundt norske journalister som blir anholdt og om homofiles rettigheter. Jeg syns det har vært en veldig ærlig dialog, sier administrerende direktør Jakob Jensen i Dansk Boldspil-Union (DBU) til NRK.

Den danske fotballtoppen har brukt torsdag formiddag i møter med Qatars fotballforbund og den lokale VM-arrangøren.

Han intervjues av NRK utenfor Hiltons femstjernershotell i Qatars hovedstad, sammen med NFF-president Terje Svendsen.

Ny runde fredag

– Det har vært gode møter. Vi får anledning til å stille kritiske spørsmål, og vi får svar på dem. Vi skal møte alle sammen igjen i morgen ettermiddag for å se på hva vi ønsker å få utdypet enda nærmere, sier Svendsen til NRK.

– Hvilke kritiske spørsmål har dere stilt?

– Det handler om migrantarbeidere, pressefrihet og spørsmål knyttet til homofile og minoriteter. Nå skal vi oppsummere litt og komme tilbake med svar.

– Har dere lagt nok press på dem? Har dere sagt og gjort noe spesielt i disse møtene?

– Vi stiller de kritiske spørsmålene, så skal vi ha en oppsummering i morgen der vi møter representanter fra de samme organisasjonene, sier Svendsen.

Krever svar fra Qatar

NFF er tilknyttet en delegasjon fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Til stede i Qatar er representanter fra Norge, Danmark, Sverige, Sveits, Nederland og England. Russland og Finland følger møtene digitalt.

Gjennom to dager er målet å få et innblikk i hvordan det går med innføringen av nye reformer og hvordan de implementeres. Myndigheter, arrangørkomité, Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Amnesty og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er blant møtepartnerne.

Møte

MØTE PÅ TRAPPENE: Terje Svendsen (NFF), Håkan Sjöstrand (SvFF) og Jakob Jensen (DBU) på vei inn til møter med Qatars myndigheter og den lokale VM-arrangøren.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

– Hvordan ser dette arbeidet ut nå? Hvor for går det fremover?

Det var spørsmålene generalsekretær i Sveriges Fotballforbund, Håkan Sjöstrand, stilte seg før torsdagens møtevirkesomhet.

– Vi synes det er viktig at flere og flere engasjerer seg i spørsmål rundt migrantarbeidernes situasjon. Vi kommer også til å løfte spørsmål rundt pressefriheten. Det er veldig viktig fordi fotball er så mye mer enn det som skjer på banen, sa Sjöstrand til NRK.

Fifas leder for menneskerettigheter og anti-diskriminering, Andreas Graf, henviste til presseavdelingen for uttalelser.

– Det er positivt å se slik engasjement og dialog fra medlemsnasjonene før neste års VM, skriver Fifa i en e-post.

Fifa skriver videre at de ikke er i tvil om at mesterskapet vil føre til varig endring og vil kunne føre til forandring i både vertsnasjonen og regionen.

VMs lokale organisasjonskomite, «The Superior Comittee for Delivery & Legacy», har ikke svart NRK.

Amnesty med klar tale

Prosjektleder i Amnesty, Frank Conde Tandberg, oppfordrer NFF til å gå inn i møtene med qatarske aktører med et kritisk blikk.

– Det er en gyllen anledning til å stille dem til veggs. Stille de vanskelige spørsmålene, be om å få se gjennomsiktig rapportering og hvordan det går med implementering av reformene, sier Tandberg til NRK.

Han leder blant annet prosjektet med Tromsøs nye «QR-drakt» som har vekket internasjonal oppmerksomhet. Dersom man scanner drakten med mobilkamera, sendes du til en side med informasjon om Qatar.

Tandberg roser arbeidet som er gjort på grasrotnivå i Norge.

– Vi ser at supporteropprøret har drevet NFF til endring, og de har virkelig tatt den fakkelen med seg videre, sier Tandberg, som mener det er viktig at det siste året inn mot VM i Qatar blir brukt til å legge press.

– Har migrantarbeiderne sluppet unna arbeidsgiverens kontroll? Det er det vi trenger å få svar på. Vi trenger at arbeidstaker i Qatar kan skifte jobb, kan forlate landet, kan klage på forholdene og kan fagorganisere seg, slik at de kan få endret forholdene. Der må de være på ballen og stille harde spørsmål i Qatar, oppfordrer Tandberg fotballforbundene.

Siste nytt

 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste