Hopp til innhold

Konfronterte Qatar med arrestasjonen av NRK-journalister: – En ærlig dialog

DOHA/OSLO (NRK): Pressefrihet, homofiles rettigheter og migrantarbeidernes posisjon sto på agendaen da Norges Fotballforbund (NFF) møtte myndighetene i Qatar torsdag formiddag.

Terje Svendsen og Håkan Sjöstrand

SKANDINAVISKE FOTBALLTOPPER: Terje Svendsen i Norges Fotballforbund og Håkan Sjöstrand i Sveriges fotballforbund før møtet med qatarske myndigheter.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Qatar-besøket finner sted snaut to og en halv uke etter at to NRK-medarbeidere ble arrestert mens de var på jobb som journalister i hovedstaden Doha.

NRK kjenner til at dette ble diskutert lenge og at Norge var en av pådriverne for samtalene.

– Det har vært en veldig ærlig tone med mange kritiske spørsmål rundt norske journalister som blir anholdt og om homofiles rettigheter. Jeg syns det har vært en veldig ærlig dialog, sier administrerende direktør Jakob Jensen i Dansk Boldspil-Union (DBU) til NRK.

Den danske fotballtoppen har brukt torsdag formiddag i møter med Qatars fotballforbund og den lokale VM-arrangøren.

Han intervjues av NRK utenfor Hiltons femstjernershotell i Qatars hovedstad, sammen med NFF-president Terje Svendsen.

Ny runde fredag

– Det har vært gode møter. Vi får anledning til å stille kritiske spørsmål, og vi får svar på dem. Vi skal møte alle sammen igjen i morgen ettermiddag for å se på hva vi ønsker å få utdypet enda nærmere, sier Svendsen til NRK.

– Hvilke kritiske spørsmål har dere stilt?

– Det handler om migrantarbeidere, pressefrihet og spørsmål knyttet til homofile og minoriteter. Nå skal vi oppsummere litt og komme tilbake med svar.

– Har dere lagt nok press på dem? Har dere sagt og gjort noe spesielt i disse møtene?

– Vi stiller de kritiske spørsmålene, så skal vi ha en oppsummering i morgen der vi møter representanter fra de samme organisasjonene, sier Svendsen.

Krever svar fra Qatar

NFF er tilknyttet en delegasjon fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Til stede i Qatar er representanter fra Norge, Danmark, Sverige, Sveits, Nederland og England. Russland og Finland følger møtene digitalt.

Gjennom to dager er målet å få et innblikk i hvordan det går med innføringen av nye reformer og hvordan de implementeres. Myndigheter, arrangørkomité, Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Amnesty og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er blant møtepartnerne.

Møte

MØTE PÅ TRAPPENE: Terje Svendsen (NFF), Håkan Sjöstrand (SvFF) og Jakob Jensen (DBU) på vei inn til møter med Qatars myndigheter og den lokale VM-arrangøren.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

– Hvordan ser dette arbeidet ut nå? Hvor for går det fremover?

Det var spørsmålene generalsekretær i Sveriges Fotballforbund, Håkan Sjöstrand, stilte seg før torsdagens møtevirkesomhet.

– Vi synes det er viktig at flere og flere engasjerer seg i spørsmål rundt migrantarbeidernes situasjon. Vi kommer også til å løfte spørsmål rundt pressefriheten. Det er veldig viktig fordi fotball er så mye mer enn det som skjer på banen, sa Sjöstrand til NRK.

Fifas leder for menneskerettigheter og anti-diskriminering, Andreas Graf, henviste til presseavdelingen for uttalelser.

– Det er positivt å se slik engasjement og dialog fra medlemsnasjonene før neste års VM, skriver Fifa i en e-post.

Fifa skriver videre at de ikke er i tvil om at mesterskapet vil føre til varig endring og vil kunne føre til forandring i både vertsnasjonen og regionen.

VMs lokale organisasjonskomite, «The Superior Comittee for Delivery & Legacy», har ikke svart NRK.

Amnesty med klar tale

Prosjektleder i Amnesty, Frank Conde Tandberg, oppfordrer NFF til å gå inn i møtene med qatarske aktører med et kritisk blikk.

– Det er en gyllen anledning til å stille dem til veggs. Stille de vanskelige spørsmålene, be om å få se gjennomsiktig rapportering og hvordan det går med implementering av reformene, sier Tandberg til NRK.

Han leder blant annet prosjektet med Tromsøs nye «QR-drakt» som har vekket internasjonal oppmerksomhet. Dersom man scanner drakten med mobilkamera, sendes du til en side med informasjon om Qatar.

Tandberg roser arbeidet som er gjort på grasrotnivå i Norge.

– Vi ser at supporteropprøret har drevet NFF til endring, og de har virkelig tatt den fakkelen med seg videre, sier Tandberg, som mener det er viktig at det siste året inn mot VM i Qatar blir brukt til å legge press.

– Har migrantarbeiderne sluppet unna arbeidsgiverens kontroll? Det er det vi trenger å få svar på. Vi trenger at arbeidstaker i Qatar kan skifte jobb, kan forlate landet, kan klage på forholdene og kan fagorganisere seg, slik at de kan få endret forholdene. Der må de være på ballen og stille harde spørsmål i Qatar, oppfordrer Tandberg fotballforbundene.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal