Konfronterte Qatar med arrestasjonen av NRK-journalister: – En ærlig dialog

DOHA/OSLO (NRK): Pressefrihet, homofiles rettigheter og migrantarbeidernes posisjon sto på agendaen da Norges Fotballforbund (NFF) møtte myndighetene i Qatar torsdag formiddag.

Terje Svendsen og Håkan Sjöstrand

SKANDINAVISKE FOTBALLTOPPER: Terje Svendsen i Norges Fotballforbund og Håkan Sjöstrand i Sveriges fotballforbund før møtet med qatarske myndigheter.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Qatar-besøket finner sted snaut to og en halv uke etter at to NRK-medarbeidere ble arrestert mens de var på jobb som journalister i hovedstaden Doha.

NRK kjenner til at dette ble diskutert lenge og at Norge var en av pådriverne for samtalene.

– Det har vært en veldig ærlig tone med mange kritiske spørsmål rundt norske journalister som blir anholdt og om homofiles rettigheter. Jeg syns det har vært en veldig ærlig dialog, sier administrerende direktør Jakob Jensen i Dansk Boldspil-Union (DBU) til NRK.

Den danske fotballtoppen har brukt torsdag formiddag i møter med Qatars fotballforbund og den lokale VM-arrangøren.

Han intervjues av NRK utenfor Hiltons femstjernershotell i Qatars hovedstad, sammen med NFF-president Terje Svendsen.

Ny runde fredag

– Det har vært gode møter. Vi får anledning til å stille kritiske spørsmål, og vi får svar på dem. Vi skal møte alle sammen igjen i morgen ettermiddag for å se på hva vi ønsker å få utdypet enda nærmere, sier Svendsen til NRK.

– Hvilke kritiske spørsmål har dere stilt?

– Det handler om migrantarbeidere, pressefrihet og spørsmål knyttet til homofile og minoriteter. Nå skal vi oppsummere litt og komme tilbake med svar.

– Har dere lagt nok press på dem? Har dere sagt og gjort noe spesielt i disse møtene?

– Vi stiller de kritiske spørsmålene, så skal vi ha en oppsummering i morgen der vi møter representanter fra de samme organisasjonene, sier Svendsen.

Krever svar fra Qatar

NFF er tilknyttet en delegasjon fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Til stede i Qatar er representanter fra Norge, Danmark, Sverige, Sveits, Nederland og England. Russland og Finland følger møtene digitalt.

Gjennom to dager er målet å få et innblikk i hvordan det går med innføringen av nye reformer og hvordan de implementeres. Myndigheter, arrangørkomité, Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Amnesty og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er blant møtepartnerne.

Møte

MØTE PÅ TRAPPENE: Terje Svendsen (NFF), Håkan Sjöstrand (SvFF) og Jakob Jensen (DBU) på vei inn til møter med Qatars myndigheter og den lokale VM-arrangøren.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

– Hvordan ser dette arbeidet ut nå? Hvor for går det fremover?

Det var spørsmålene generalsekretær i Sveriges Fotballforbund, Håkan Sjöstrand, stilte seg før torsdagens møtevirkesomhet.

– Vi synes det er viktig at flere og flere engasjerer seg i spørsmål rundt migrantarbeidernes situasjon. Vi kommer også til å løfte spørsmål rundt pressefriheten. Det er veldig viktig fordi fotball er så mye mer enn det som skjer på banen, sa Sjöstrand til NRK.

Fifas leder for menneskerettigheter og anti-diskriminering, Andreas Graf, henviste til presseavdelingen for uttalelser.

– Det er positivt å se slik engasjement og dialog fra medlemsnasjonene før neste års VM, skriver Fifa i en e-post.

Fifa skriver videre at de ikke er i tvil om at mesterskapet vil føre til varig endring og vil kunne føre til forandring i både vertsnasjonen og regionen.

VMs lokale organisasjonskomite, «The Superior Comittee for Delivery & Legacy», har ikke svart NRK.

Amnesty med klar tale

Prosjektleder i Amnesty, Frank Conde Tandberg, oppfordrer NFF til å gå inn i møtene med qatarske aktører med et kritisk blikk.

– Det er en gyllen anledning til å stille dem til veggs. Stille de vanskelige spørsmålene, be om å få se gjennomsiktig rapportering og hvordan det går med implementering av reformene, sier Tandberg til NRK.

Han leder blant annet prosjektet med Tromsøs nye «QR-drakt» som har vekket internasjonal oppmerksomhet. Dersom man scanner drakten med mobilkamera, sendes du til en side med informasjon om Qatar.

Tandberg roser arbeidet som er gjort på grasrotnivå i Norge.

– Vi ser at supporteropprøret har drevet NFF til endring, og de har virkelig tatt den fakkelen med seg videre, sier Tandberg, som mener det er viktig at det siste året inn mot VM i Qatar blir brukt til å legge press.

– Har migrantarbeiderne sluppet unna arbeidsgiverens kontroll? Det er det vi trenger å få svar på. Vi trenger at arbeidstaker i Qatar kan skifte jobb, kan forlate landet, kan klage på forholdene og kan fagorganisere seg, slik at de kan få endret forholdene. Der må de være på ballen og stille harde spørsmål i Qatar, oppfordrer Tandberg fotballforbundene.

Siste nytt

 • Norge dropper flytur sammen med koronarammede Russland

  Lagledelsen for håndballgutta i EM takket nei til flyreise og valgte buss til Bratislava for hele troppen. Smittevernhensyn trumfet kortere reisetid.

  Norge har som et av få lag sluppet helt unna positive koronatester før og under EM. Mandag ble det klart at også Russlands tropp er rammet av virussmitte hos to spillere. Russland slo Norge 23-22 lørdag.

  Den opprinnelige planen var tog sammen med Russland-troppen og representanter fra Det europeiske håndballforbundet (EHF). Det opplegget ble skrotet tidlig mandag.

  Så lanserte EHF senere samme dag en felles norsk flyreise med den russiske delegasjonen og EHF-folket.

  – Vi fant ut at vi heller ville kjøre med teambussen. Det har vi fått ordnet. Det er enklere for oss og har også et element av trygghet i seg, sier landslagslege Thomas Torgalsen til NTB om turen Košice – Bratislava.

  Košice ligger øst i Slovakia, mens Bratislava er på motsatt side av landet. Det tar snaut fem timer med buss mellom de to byene. (NTB)

  Sander Sagosen og landslagssjef Christian Berge
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • To Zuccarello-assists i Wild-tap

  Mats Zuccarello noterte seg for to målgivende pasninger da Minnesota Wild holdt følge med Colorado Avalanche til full tid, men til slutt tapte 3-4 etter straffeslag.

  Nordmannens første målgivende pasning etter 6.46 minutter i tredje periode da ledet Avalanches 2-1.

  Zuccarello hentet inn en pasning som lagkamerat Matt Dumba nesten mistet til motstanderen. Nordmannen sendte den videre til Kirill Kaprizov, som satte pucken i mål fra spiss vinkel. Dermed sto det 2-2.

  Nathan MacKinnon scoret for Avalanche etter 16.28 i tredje periode.

  Bare 41 sekunder senere sendte Zuccarello av gårde et skudd fra litt over blueline. Det nådde ikke mål, men ble snappet opp av Kaprizov, som overlistet målvakten og sørget for 3-3. Det resultatet sto seg til kampen ble blåst av. Overtidsspillet ble målløst, og dermed måtte kampen avgjøres på straffeslag.

  Zuccarello var først ut, men bommet, og det var han ikke alene om. Først på det fjerde straffeslaget scoret Mikko Rantanen for Avalanche. Da Kirill Kaprizov bommet for Wild, var tapet et faktum. (NTB)

  Minnesota Wild v Vancouver Canucks
  Foto: Rich Lam / AFP
 • Casper Ruud trekker seg fra Australian Open på grunn av ankelskade

  Den norske tennisstjernen Casper Ruud er ute av Australian Open før første kamp. Han trekker seg på grunn av en ankelskade, men den betegnes ikke som alvorlig.

  Nordmannen som er rangert som nummer åtte i verden, skulle ha møtt slovakiske Alex Molcan i første kamp tirsdag. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal