Hopp til innhold

Konfronterte Qatar med arrestasjonen av NRK-journalister: – En ærlig dialog

DOHA/OSLO (NRK): Pressefrihet, homofiles rettigheter og migrantarbeidernes posisjon sto på agendaen da Norges Fotballforbund (NFF) møtte myndighetene i Qatar torsdag formiddag.

Terje Svendsen og Håkan Sjöstrand

SKANDINAVISKE FOTBALLTOPPER: Terje Svendsen i Norges Fotballforbund og Håkan Sjöstrand i Sveriges fotballforbund før møtet med qatarske myndigheter.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Qatar-besøket finner sted snaut to og en halv uke etter at to NRK-medarbeidere ble arrestert mens de var på jobb som journalister i hovedstaden Doha.

NRK kjenner til at dette ble diskutert lenge og at Norge var en av pådriverne for samtalene.

– Det har vært en veldig ærlig tone med mange kritiske spørsmål rundt norske journalister som blir anholdt og om homofiles rettigheter. Jeg syns det har vært en veldig ærlig dialog, sier administrerende direktør Jakob Jensen i Dansk Boldspil-Union (DBU) til NRK.

Den danske fotballtoppen har brukt torsdag formiddag i møter med Qatars fotballforbund og den lokale VM-arrangøren.

Han intervjues av NRK utenfor Hiltons femstjernershotell i Qatars hovedstad, sammen med NFF-president Terje Svendsen.

Ny runde fredag

– Det har vært gode møter. Vi får anledning til å stille kritiske spørsmål, og vi får svar på dem. Vi skal møte alle sammen igjen i morgen ettermiddag for å se på hva vi ønsker å få utdypet enda nærmere, sier Svendsen til NRK.

– Hvilke kritiske spørsmål har dere stilt?

– Det handler om migrantarbeidere, pressefrihet og spørsmål knyttet til homofile og minoriteter. Nå skal vi oppsummere litt og komme tilbake med svar.

– Har dere lagt nok press på dem? Har dere sagt og gjort noe spesielt i disse møtene?

– Vi stiller de kritiske spørsmålene, så skal vi ha en oppsummering i morgen der vi møter representanter fra de samme organisasjonene, sier Svendsen.

Krever svar fra Qatar

NFF er tilknyttet en delegasjon fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Til stede i Qatar er representanter fra Norge, Danmark, Sverige, Sveits, Nederland og England. Russland og Finland følger møtene digitalt.

Gjennom to dager er målet å få et innblikk i hvordan det går med innføringen av nye reformer og hvordan de implementeres. Myndigheter, arrangørkomité, Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Amnesty og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er blant møtepartnerne.

Møte

MØTE PÅ TRAPPENE: Terje Svendsen (NFF), Håkan Sjöstrand (SvFF) og Jakob Jensen (DBU) på vei inn til møter med Qatars myndigheter og den lokale VM-arrangøren.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

– Hvordan ser dette arbeidet ut nå? Hvor for går det fremover?

Det var spørsmålene generalsekretær i Sveriges Fotballforbund, Håkan Sjöstrand, stilte seg før torsdagens møtevirkesomhet.

– Vi synes det er viktig at flere og flere engasjerer seg i spørsmål rundt migrantarbeidernes situasjon. Vi kommer også til å løfte spørsmål rundt pressefriheten. Det er veldig viktig fordi fotball er så mye mer enn det som skjer på banen, sa Sjöstrand til NRK.

Fifas leder for menneskerettigheter og anti-diskriminering, Andreas Graf, henviste til presseavdelingen for uttalelser.

– Det er positivt å se slik engasjement og dialog fra medlemsnasjonene før neste års VM, skriver Fifa i en e-post.

Fifa skriver videre at de ikke er i tvil om at mesterskapet vil føre til varig endring og vil kunne føre til forandring i både vertsnasjonen og regionen.

VMs lokale organisasjonskomite, «The Superior Comittee for Delivery & Legacy», har ikke svart NRK.

Amnesty med klar tale

Prosjektleder i Amnesty, Frank Conde Tandberg, oppfordrer NFF til å gå inn i møtene med qatarske aktører med et kritisk blikk.

– Det er en gyllen anledning til å stille dem til veggs. Stille de vanskelige spørsmålene, be om å få se gjennomsiktig rapportering og hvordan det går med implementering av reformene, sier Tandberg til NRK.

Han leder blant annet prosjektet med Tromsøs nye «QR-drakt» som har vekket internasjonal oppmerksomhet. Dersom man scanner drakten med mobilkamera, sendes du til en side med informasjon om Qatar.

Tandberg roser arbeidet som er gjort på grasrotnivå i Norge.

– Vi ser at supporteropprøret har drevet NFF til endring, og de har virkelig tatt den fakkelen med seg videre, sier Tandberg, som mener det er viktig at det siste året inn mot VM i Qatar blir brukt til å legge press.

– Har migrantarbeiderne sluppet unna arbeidsgiverens kontroll? Det er det vi trenger å få svar på. Vi trenger at arbeidstaker i Qatar kan skifte jobb, kan forlate landet, kan klage på forholdene og kan fagorganisere seg, slik at de kan få endret forholdene. Der må de være på ballen og stille harde spørsmål i Qatar, oppfordrer Tandberg fotballforbundene.

Siste nytt

 • Southampton møter Leeds i opprykkskamp til Premier League

  Enten Leeds eller Southampton rykker opp til Premier League. Southampton booket finaleplass i opprykkskvalifiseringen med 3-1 over West Bromwich fredag.

  Opprykksfinalen spilles på Wembley 26. mai. Leeds sikret finaleplass med 4-0-seier over Norwich torsdag. Leeds rykket også ned sist sesong.

  Fra før er det klart at Leicester og Ipswich skal spille Premier League-fotball neste sesong.

  West Bromwich rykket ned i 2021 og må belage seg på en ny sesong på nest øverste nivå.

  (©NTB)

  DSOtmTrX5wQ
  Foto: Reuters
 • Filip Ingebrigtsen dukket ikke opp til start – EM-kravet henger i tynn tråd

  Planen var at Filip Ingebrigtsen fredag kveld skulle løpe 1500 meter i et fransk stevne med mål om å komme under EM-kravet på 3.36,00 og kvalifisere seg for sommerens mesterskap i Roma.

  Selv om han var påmeldt, dukket nordmannen aldri opp til start.

  – Han var ikke helt i form, skriver sportssjef Erlend Slokvik i en tekstmelding til NRK fredag kveld.

  Og nå har 31-årige Ingebrigtsen dårlig tid. EM-kravet må tas innen 26. mai, og det norske friidrettsforbundet offentliggjør EM-uttaket 30. mai.

  Neste mulighet kan være 1500-meteren som arrangeres på Jessheim 24. mai, men det er ikke avklart om Filip Ingebrigtsen løper der.

  Formen i det siste har ikke gitt grunnlag for optimisme. Forrige helg løp han inn på 3.43.03 under et løp i Tyskland.

  Ingebrigtsen, som altså tok EM-gull på 1500-meter i 2016 og VM-bronse i 2017, er dermed et godt stykke unna gammel storhet noen få uker før sommerens mesterskap i Roma, som arrangeres fra 7. til 12. juni.

  OL-kravet på samme distanse er for øvrig 3.33.50.

   NM Friidrett 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Straffkaos i Formel 2-kvalifiseringen – Hauger rammet

  Det ble mange endringer på resultatlistene etter Formel 2-kvalifiseringen i Imola. Dennis Hauger endte til slutt som nummer 13.

  Resultatlistene ble nesten snudd helt på hodet i minuttene etter målgang i kvalifiseringen. Hauger, som kjørte inn til 13.-plass, hoppet plutselig til sjuendeplass.

  Mange førere ble først straffet for å ha vært utenfor sperrelinjen under sine beste runder. Noen timer senere ble det imidlertid omgjort slik at Hauger til slutt ble nummer 13. Dermed har han et vanskelig utgangspunkt denne helgen.

  Hauger står med én pallplass denne sesongen. Sprintløpet i Italia starter 14.15 lørdag, mens hovedløpet avvikles søndag formiddag.

  Den 21 år gamle bilføreren fra Aurskog er i år inne i sin tredje sesong i klassen under Formel 1.

  Det er ingen hemmelighet at årets Formel 2-sesong blir helt avgjørende for hvilke muligheter som åpner seg videre for Hauger. En fjerde sesong på nest øverste nivå i Formel-sirkuset blir det nemlig ikke. For øyeblikket er 21-åringen på 3.-plass i sammendraget.

  Da Hauger møtte pressen i februar før Formel 2-sesongen, understreket han at plan A er å vinne Formel 2-mesterskapet, og at det ikke fantes en plan B.

  Aurskog-gutten tok steget opp i Formel 2-sirkuset foran 2022-sesongen etter å ha vunnet Formel 3 året før. I debutsesongen endte han på 10.-plass som Prema-fører, før han forflyttet seg til MP Motorsport foran fjoråret.

  2023-sesongen endte med åttendeplass sammenlagt etter varierende resultater.

  (©NTB)

  Pressekonferanse med formel 2-fører Dennis Hauger
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal