Hopp til innhold
Kommentar

Dronningen og «Maiprinsen»

På Bjerke i Oslo står et av de tydeligste bevisene for at også sport hadde en av viktig plass i dronning Elizabeths lange og innholdsrike liv.

Dronning Elizabeth på besøk i Bjerke Dyrehospital i 1981.

OPERASJON: Dronning Elizabeth og prins Philip fikk overvære deler av en operasjon på en hest under omvisning i Bjerke Dyrehospital i 1981.

Foto: Erik Thorberg / NTB

I mai 1981 er dronningen på sitt andre Norgesbesøk.

Det første, i 1955, brakte henne, sammen med blant andre ektemannen prins Philip, til Holmenkollen.

Et slikt besøk er innenfor det mer forutsigbart høflige.

Men denne andre gangen dronningen besøker sine slektninger i det norske kongehus, er den diplomatiske etiketten lagt bort til fordel for ektefølt engasjement og nysgjerrighet.

Avdukingen av en norsk statue

Denne gang ønsker dronning Elizabeth i stedet å sette seg i bilen østover i Oslo for å se hvordan det nye Bjerke Dyrehospital tar seg av sine firbente pasienter.

Dronning Elizabeth på besøk i Bjerke Dyrehospital i 1981.

FØLGER NØYE MED: Dronning Elizabeth og prins Philip på Bjerke Dyrehospital.

Foto: Erik Thorberg / NTB

Sjefveterinær Arne Holm fikk en meget engasjert gjest han neppe hadde sett for seg på omvisning.

Før dronning Elizabeth forlot Bjerkebanen denne torsdagen og tok turen tilbake nedover Trondheimsveien mot Sinsenkrysset, avduket hun også statuen av kaldblodshesten «Maiprinsen», som troner stolt foran Norges største travbane den dag i dag.

Dronning Elizabeth og en kaldblodshest.

Det kunne på et vis ikke bli mer poetisk og respektfullt overfor nasjonen hun gjestet.
Ingenting var da heller glamorøst eller høytidelig ved hestemennesket Elizabeth.

Statuen Maiprinsen utenfor Bjerke travbane.

AVDUKET AV DRONNINGEN: Statuen av kaldblodshesten «Maiprinsen» ​​​​​​​.

Hennes sønn, nå kong Charles III, kalte så sent som i 2021 hestesporten morens «lidenskap i livet».

Enda tydeligere var dette under storløpene på Royal Ascot eller andre veddeløpsbaner. Løpene ga oppdretteren og hesteeieren Elizabeth en arena for å uttrykke en åpen og ekte entusiasme hun veldig sjelden viste.

«Jeg liker å avle frem en hest som er raskere enn alle de andres», som hun selv uttrykte det. Og det syntes.

Dronning Elisabeth

KJÆRLIGHET: Dronning Elizabeth var spesielt glad i hester, og ble ofte avbildet med dem.

Foto: henrydallalphotography.com/PA Wi / Reuters

Den første finalen

Sport definerte ikke dronningens regentperiode, men den ga henne dels en arena for avkobling fra det rojale rammeverk – og dels en tilstedeværelse i flere lag av folket, inkludert som en del av fotballpublikummet.

Et av de første oppdragene Elizabeth hadde som dronning, var å dele ut FA-cup-pokalen i 1953. Datoen var 2. mai, og det var nøyaktig én måned til Elizabeth II skulle krones formelt.

Aldri hadde en fotballkamp på De britiske øyer hatt et så stort publikum. For veldig mange i etterkrigstiden hadde kjøpt sitt første TV-apparat for å få se den nevnte kroningsseremonien. Men før den tid sendte BBC FA-cupfinalen fra Wembley direkte.

Blackpool og Bolton var finalelagene, og det ble den mest målrike finalen i turneringens historie frem til da. To veldig sene Blackpool-mål snur kampen til seier 4–3 for laget fra feriebyen på nordvestkysten, og den legendariske kaptein Stanley Matthews får æren av å motta pokalen fra den ferske dronning.

Den historiske pokalen
Dronning Elizabeth har overrukket Jules Rimet-trofeet til Bobby Moore etter VM-finalen i 1966.

STØRST: Her har dronning Elizabeth overrakt VM-pokalen til Bobby Moore.

Foto: AP

Men den viktigste av alle pokaler dronning Elizabeth delte ut, var den hun overrakte Bobby Moore 30. juli 1966. Jules Rimet-trofeet, som det het, var den første VM-pokalen -og den eneste England noen gang har vunnet.

Denne lørdagen skulle gå inn i historien som den største i britisk fotballhistorie.

England slo Vest-Tyskland 4–2 etter både ekstraomganger og kontroverser og var best i verden, en følelse de motvillig hadde måttet oppgi i de aller fleste andre sammenhenger gjennom noen tiår.

Neste gang England var vertskap for et stort fotballmesterskap for herrene, EM i 1996, var det også monarken som delte ut pokalen på Wembley. Men symbolikken var altfor treffende.

Verden hadde beveget seg videre fra engelsk herredømme. Og det var den tyske kaptein Jürgen Klinsmann som jublende fikk trofeet fra Elizabeth II.

Dronning Elizabeth på Wembley under VM-finalen i 1996.

VM-JUBEL: Jürgen Klinsmann løfter trofeet han fikk overrakt av dronningen.

Foto: MICHAEL PROBST / AP

Derfor føltes det sikkert også tryggere som britisk monark å besøke flere av de store cricketarenaene i hjemlandet. Dronningens innsats for å holde det britiske samveldet samlet gjennom mange tiår symboliseres ekstra godt av cricket, som er en samveldesport mer enn noen andre.

Tenniskampen som endret historien

Men om hestesporten var den som lå dronningens hjerte nærmest, var det tennisen som endret livet hennes mest. I 1939 var daværende prinsesse Elizabeth med sin far, kong George, på besøk på Royal Naval College i Devon.

På en tennisbane inne på området oppdaget hun den atletiske greske prins Philip. Historien sier at hun der og da bestemte seg for at han var mannen i hennes liv. 73 år som ektefeller underbygger at den kommende dronnings antagelse meget vel kan ha vært rett.

Dronning Elizabeth og prins Philip på bryllupsdagen i 1947.

MØTTES PÅ TENNISBANEN: Dronning Elizabeth og prins Philip, her på sin bryllupsdag i 1947.

Foto: AP

Slik sett skulle man tro Wimbledon-turneringen ville få ekstra oppmerksomhet fra dronningen. Hun var også turneringens høye beskytter gjennom hele 64 år. Men etter at hun overvar Virginia Wades seier i 1977, skulle det ta 33 lange år før dronningen igjen var til stede i SW 19, som turneringen ofte kalles, etter postnummeret der turneringen spilles i Sør-London.

I stedet er det den neste dronning, den særdeles tennis-interesserte hertuginne Kate, som har tatt over beskytterrollen og i tillegg er til stede på kongetribunen sammen med familien hvert eneste år.

Den lekne Lilibet

For er det noe sted man kan dette med videreføring av tradisjoner, så er det i kongefamilien. Da London var vertskap for de første olympiske sommerleker etter den andre verdenskrig, var det kong George 6. som sto for åpningen.

Neste gang et av samveldelandene var arrangør, i Montreal i 1976, var det hans datter, Elizabeth 2., som sto for åpningen, som «dronning av Canada», som hun sa i sin velkomsttale.

Men aldri forbløffet dronning Elizabeth verden slik hun gjorde det da lekene kom tilbake til London i 2012.

Dronning Elizabeth og James Bond

EKSTRAORDINÆRT: Sammen med skuespiller Daniel Craig, overrasket dronningen «alle» under åpningsseremonien til OL i London.

Foto: - / AFP

Like etter feiringen av hennes første 60 år på tronen, var det ingen overraskelse at hun skulle stå for åpningen.

Det var måten det ble gjort på som fikk en hel, fascinert verden til å måpe.

Dronning Elizabeth i underfundig smilende samspill med det britiske imperiets nest største legende, Agent 007, bedre kjent som James Bond, i Daniel Craigs skikkelse, revitaliserte igjen bildet av en dronning for hele folket.

Og en dronning som ga den britiske hovedstaden et etterlengtet løft i form av verdens største idrettsfest, under mottoet «Inspire a generation».

Gjennom 96 år ga verdens mest kjente kvinne flere generasjoner mengder av inspirasjon.

Samt en statue av en kaldblodshest på en parkeringsplass ved Bjerke i Oslo.

Plaketten på statuen "Maiprinsen" utenfor Bjerke travbane.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal