Hopp til innhold

Tok sin første seier ett år etter omfattende hjerteoperasjon: – Veldig takknemlig

Sivert Bakken knuste Sturla Holm Lægreid i spurten, og tok sin aller første verdenscupseier på hjemmebane i Holmenkollen. Det står i sterk kontrast til tilværelsen på operasjonsbordet i forkant av forrige sesong.

OVERRASKENDE SEIER: Etter 20 treff gikk Sivert Bakken inn til seier på fellesstarten i Holmenkollen etter en spurt mot lagkameraten.

Selv om Lægreid bommet på begge de stående skytingene hadde han et strålende tempo i sporet. På siste runde tok han igjen lagkamerat Sivert Bakken, som hadde smelt ned samtlige 20 blinker.

De to fulgte hverandre inn på stadion, og det endte i et dramatisk spurtoppgjør. Der hadde Bakken et tempo lagkameraten ikke kunne følge.

– Det var vilt. Jeg vet ikke om det har gått helt opp for meg ennå. Det var en tett duell på slutten. Jeg var så sliten. Da jeg klarte å henge med til siste bakken der, tenkte jeg bare «nå må jeg bare gå for det», forteller Bakken til NRK.

– Jeg var helt ferdig. Det var ikke noen rå spurt, hvor alt stemmer. Jeg gikk kun på vilje, og prøvde å ikke snuble.

Nå priser verdenscupvinneren seg lykkelig for hjerteoperasjonen han tok for ett år siden.

Bakken smalt ned 20 blinker.

– Avgjørende

Vinneren er mildt sagt overrasket over prestasjonen han leverte i årets siste konkurranse. Seieren gjorde også at han, som rekrutt, fikk sammenlagtkula i fellesstartcupen, og det etter en dag hvor kroppen kjentes tung og sliten ut.

Før i dag så tenkte jeg at jeg får prøve å gjøre et verdig punktum på sesongen. Gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg kjente meg litt tung på oppvarming og tenkte jeg fikk ta det som det kommer. Så avsluttet jeg med seier, kule og møte med Kongen. Det er en opplevelse, sier Bakken.

Skiskyting: Menn 15km km fellesstart

STOLT: Sivert Bakken med fellesstart-kula.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

For ett år siden måtte 23-åringen gjennomgå en omfattende hjerteoperasjon. Han har i flere år slitt med hjerteflimmer ved høy puls, og har måttet avbryte treninger og konkurransen om pulsen ble for høy.

Det operasjonen mener han har spilt en stor rolle i prestasjonene han nå leverer.

– Det har utvilsomt vært avgjørende for å holde på, på dette nivået her. Det gjør at jeg kan trene bedre og tyne mer i konkurranser. Jeg er veldig takknemlig for at det fungerer så bra som det har gjort nå, sier han.

Likevel er det alltid en viss usikkerhet hver gang han stiller i renn.

Rent fysisk har det fungert ganske bra hele veien, men mentalt er det litt opp og ned. Man er aldri helt sikker på om det fungerer etter en slik operasjon, sier Bakken.

Skiskyting: 15km fellesstart for menn

PALLEN: Sivert Bakken, Sturla Holm Lægreid og Emilien Jacquelin.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Klarte å omstille seg

Gjennom de to første skytingene ledet Lægreid an i tet med strålende skyting, og en fart i sporet få kunne matche. Men Sivert Bakken var aldri langt etter, og lurte som gjedda i sivet.

Da Lægreid igjen fikk en bom på den siste stående skytingen benyttet Bakken muligheten. Han smalt ned fem blinker der alle andre bommet, og gikk ut i tet.

Dermed endte Sturla Holm Lægreid opp med en andreplass i årets siste konkurranse, og tok dermed også andreplassen i sammendraget.

Skiskyting: Menn 15km km fellesstart

NUMMER TO: Sturla Holm Lægreid klarte ikke å hamle opp mot lagkameraten.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det trodde han ikke kom til å skje for noen måneder siden.

– Det var utrolig deilig å avslutte sesongen slik. Det var ganske hardt og tungt midtveis i sesongen, da jeg lå ganske langt nede på sammenlagtlista. Det var utrolig deilig å klarte til andreplass sammenlagt, sier han til NRK.

Særdeles skuffet var skiskytteren etter OL.

Jeg hadde lagt alt mitt fokus på OL, og da det ikke gikk som det skulle, da er det lett å grave seg ned og lure på om man skulle prioritert annerledes. Jeg brukte perioden etter OL til å omstille, gå gode løp og bygge motivasjon til sommeren. Og det klarte jeg, og fikk tre pallplasser nå. Det er helt vanvittig, sier Holm Lægreid.

Les også Tok avgjørende hjerteinngrep i sommer – nå slår han verdenseliten

Sesongstart skiskyting

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal