Hopp til innhold

Tok avgjørende hjerteinngrep i sommer – nå slår han verdenseliten

Sivert Guttorm Bakken (23) la inn en god søknad for den siste verdenscupplassen med seier i sesongens første renn. Det har blitt mulig takket være et hjerteinngrep etter fjorårssesongen.

Sivert Guttorm Bakken

TI AV TI: Bakken festet grep om den siste plassen i verdenscupen.

Foto: NTB

Bakken leverte både på standplass og i sporet, og festet grep om den ene ledige plassen til verdenscuprennene i Östersund.

– Det er litt overraskende, må jeg si. Men han har gjort meget solide forberedelser, sier NRK-ekspert Ola Lunde om Sivert Guttorm Bakken.

23-åringen traff ti av ti blinker og så ikke ut til å la seg prege av litt tunge forhold.

Hovedpersonen selv var veldig fornøyd med resultatet. Særlig med tanke på den ledige verdenscupplassen.

– Det er veldig moro. Vi har tulla litt med det at vi ikke har noe å tape på dette rennet, bare noe å vinne. Det var bare å gå det man kunne og se hva det holdt til, sier Bakken til NRK.

– Jeg hadde ikke trodd det på oppvarminga i dag.

Sportssjef Per-Arne Botnan bekrefter overfor NRK at Bakken har lagt inn en god søknad for å få gå verdenscupstarten i Östersund om to uker. Den siste verdenscupplassen blir tatt ut etter fellesstarten søndag.

Avgjørende inngrep

Bakken fikk sin verdenscupdebut i Oberhof i fjor, men da kom han nesten rett fra sykehuset etter et mindre hjerteinngrep.

Lørdagens overraskelsesmann har i flere år slitt med hjerteflimmer ved høy puls og har måttet avbryte treninger og konkurranser om pulsen ble for høy.

Det har hemmet utviklingen til rekruttløperen, men etter fjorårssesongen la han seg igjen under kniven og fikk gjennomført et nytt inngrep.

– Jeg fikk tatt de grepene som måtte tas og etter det har jeg følt meg veldig bra. Det er en helt annen følelse å kjenne på at man kan kjøre på skikkelig på sisterunden uten at det stopper helt opp, forteller Bakken til NRK etter seieren på Sjusjøen.

– Ikke mulig å nå toppotensialet

Operasjonen har ført til at hjertet til 23-åringen takler høy puls uten problemer, og at flimmeret ikke slår ut som før. Han forteller at inngrepet har vært helt avgjørende for hans karriere.

– Det har ikke vært mulig å nå toppotensialet før. Tidligere har jeg vært avhengig av å prøve å holde meg på 99 prosent, og tenkt at det har bra nok. Men endelig nå løsner det skikkelig og da kan jeg kjøre på 100 prosent, sier Bakken.

Verdenscupdebuten i Oberhof ble en skuffelse, men om det blir en ny start i Östersund er han klar på at han stiller sterkere.

– Sammenliknet med Oberhof er det milevis forskjell. Da var jeg ikke helt i form etter å ha tatt det lille hjerteinngrepet og hadde ikke trent noe særlig i forkant. I tillegg tror og håper jeg at jeg er bedre rusta med et hjerte som funker. Det er et helt annet utgangspunkt.

– Kjempedårlig

Bak Bakken på lørdagens sprint sikret Håvard Gutubø Bogetveit andreplassen. Tarjei Bø leverte en sterk sisterunde og gikk i mål til en tredjeplass.

– Dette var hardt. Dette var «jula på kjerringa». Et par gutter starta knallhardt, så det ble et jag uten like, sier Bø til NRK.

For en av fjorårets store løpere, Sturla Holm Lægreid, ble det en litt seig 20.-plass.

– Det er godt det er lenge til OL, sier Lægreid til NRK.

– I går var formen bra, men i dag er den kjempedårlig. Jeg har ikke stabiliteten ennå.

Johannes Dale endte på fjerdeplassen, like etterfulgt av Erlend Bjøntegaard på femte. Også sistnevnte er en av de som kjemper om en plass i verdenscupen. Vetle Sjåstad Christiansen ble nummer syv.

Siste nytt

 • Oscar Bobb signerte ny langtidskontrakt med Manchester City

  Oscar Bobb har skrevet under på en ny kontrakt med Manchester City. Det opplyser Manchester City i sine mediekanaler.

  Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026. Nå har han undertegnet en ny og enda mer lukrativ avtale. Den strekker seg fram til sommeren 2029.

  – Jeg er veldig stolt og beæret over å ha signert min nye kontrakt med City, sier Bobb i en uttalelse.

  – Det er et utrolig miljø i klubben, og dette er det best mulige stedet å være for en ung spiller. Jeg har allerede lært så mye av Pep, hans trenerteam og lagkameratene mine, legger han til.

  20-åringen har fått mye tillit av Manchester City-manager Pep Guardiola denne sesongen.

  – Å vite at jeg kommer til å være her i klubben til 2029 betyr alt for meg. Nå vil jeg bare fokusere på å fortsette å videreutvikle meg, og å jobbe så hardt jeg kan hver eneste dag for å hjelpe klubben til å oppnå mer suksess, sier Bobb.

  Lyn-gutten har fått sju innhopp i ligaen og fikk sin første ligakamp fra start for de regjerende ligamesterne hjemme mot Brentford i februar.

  Han ble den store helten for Manchester City da han scoret det avgjørende 3-2-målet mot Newcastle i januar. Målet ble også kåret til månedens scoring i Premier League.

  Før jul nettet han sitt første mål i mesterligaen i puljekampen mot Røde Stjerne.

  Bobb fikk også sin A-landslagsdebut mot Kypros i oktober.

  (NTB)

  3tdKsKTgtfQ
  Foto: Reuters
 • Sjåstad Christiansen slo tilbake etter VM-marerittet

  Vetle Sjåstad Christiansen slo tilbake etter kjempekollapsen på VM-stafetten i Nove Mesto og fikset norske seier foran 10.000 tilskuere i Sverige mandag.

  Sammen med Juni Arnekleiv gikk Sjåstad Christiansen inn til en klar seier foran et fullsatt Stockholm stadion i showrennet som hadde fått navnet Skidskyttekampen.

  10.000 tilskuere hadde funnet veien til arenaen i den svenske hovedstaden.

  BqTBrhQNQR4
  Foto: NTB
 • Max Eberl ansatt som ny sportsdirektør i hardt pressede Bayern München

  Max Eberl blir den tyske fotballstorheten Bayern Münchens nye sportsdirektør fra 1. mars.

  Den tyske klubben opplyser om ansettelsen i sine kanaler mandag.

  50 år gamle Eberl har undertegnet en avtale som strekker seg fram til sommeren 2027.

  Den mangeårige sportsdirektøren i Borussia Mönchengladbach har vært Bayerns foretrukne kandidat som ny sportsdirektør.

  Som sportsdirektør vil Eberl være tett involvert i ansettelsen av ny trener. Thomas Tuchel gir seg etter sesongslutt.

  WuYmMOjLT3k
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal