Tok avgjørende hjerteinngrep i sommer – nå slår han verdenseliten

Sivert Guttorm Bakken (23) la inn en god søknad for den siste verdenscupplassen med seier i sesongens første renn. Det har blitt mulig takket være et hjerteinngrep etter fjorårssesongen.

Sivert Guttorm Bakken

TI AV TI: Bakken festet grep om den siste plassen i verdenscupen.

Foto: NTB

Bakken leverte både på standplass og i sporet, og festet grep om den ene ledige plassen til verdenscuprennene i Östersund.

– Det er litt overraskende, må jeg si. Men han har gjort meget solide forberedelser, sier NRK-ekspert Ola Lunde om Sivert Guttorm Bakken.

23-åringen traff ti av ti blinker og så ikke ut til å la seg prege av litt tunge forhold.

Hovedpersonen selv var veldig fornøyd med resultatet. Særlig med tanke på den ledige verdenscupplassen.

– Det er veldig moro. Vi har tulla litt med det at vi ikke har noe å tape på dette rennet, bare noe å vinne. Det var bare å gå det man kunne og se hva det holdt til, sier Bakken til NRK.

– Jeg hadde ikke trodd det på oppvarminga i dag.

Sportssjef Per-Arne Botnan bekrefter overfor NRK at Bakken har lagt inn en god søknad for å få gå verdenscupstarten i Östersund om to uker. Den siste verdenscupplassen blir tatt ut etter fellesstarten søndag.

Avgjørende inngrep

Bakken fikk sin verdenscupdebut i Oberhof i fjor, men da kom han nesten rett fra sykehuset etter et mindre hjerteinngrep.

Lørdagens overraskelsesmann har i flere år slitt med hjerteflimmer ved høy puls og har måttet avbryte treninger og konkurranser om pulsen ble for høy.

Det har hemmet utviklingen til rekruttløperen, men etter fjorårssesongen la han seg igjen under kniven og fikk gjennomført et nytt inngrep.

– Jeg fikk tatt de grepene som måtte tas og etter det har jeg følt meg veldig bra. Det er en helt annen følelse å kjenne på at man kan kjøre på skikkelig på sisterunden uten at det stopper helt opp, forteller Bakken til NRK etter seieren på Sjusjøen.

– Ikke mulig å nå toppotensialet

Operasjonen har ført til at hjertet til 23-åringen takler høy puls uten problemer, og at flimmeret ikke slår ut som før. Han forteller at inngrepet har vært helt avgjørende for hans karriere.

– Det har ikke vært mulig å nå toppotensialet før. Tidligere har jeg vært avhengig av å prøve å holde meg på 99 prosent, og tenkt at det har bra nok. Men endelig nå løsner det skikkelig og da kan jeg kjøre på 100 prosent, sier Bakken.

Verdenscupdebuten i Oberhof ble en skuffelse, men om det blir en ny start i Östersund er han klar på at han stiller sterkere.

– Sammenliknet med Oberhof er det milevis forskjell. Da var jeg ikke helt i form etter å ha tatt det lille hjerteinngrepet og hadde ikke trent noe særlig i forkant. I tillegg tror og håper jeg at jeg er bedre rusta med et hjerte som funker. Det er et helt annet utgangspunkt.

– Kjempedårlig

Bak Bakken på lørdagens sprint sikret Håvard Gutubø Bogetveit andreplassen. Tarjei Bø leverte en sterk sisterunde og gikk i mål til en tredjeplass.

– Dette var hardt. Dette var «jula på kjerringa». Et par gutter starta knallhardt, så det ble et jag uten like, sier Bø til NRK.

For en av fjorårets store løpere, Sturla Holm Lægreid, ble det en litt seig 20.-plass.

– Det er godt det er lenge til OL, sier Lægreid til NRK.

– I går var formen bra, men i dag er den kjempedårlig. Jeg har ikke stabiliteten ennå.

Johannes Dale endte på fjerdeplassen, like etterfulgt av Erlend Bjøntegaard på femte. Også sistnevnte er en av de som kjemper om en plass i verdenscupen. Vetle Sjåstad Christiansen ble nummer syv.

Siste nytt

 • Iran klar for Qatar-VM

  Iran ble den 14. nasjonen, og den første fra Asia, til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar etter å ha slått Irak 1-0 hjemme torsdag.

  Porto-spissen Mehdi Taremi ble den store helten da han i det 48. minuttet sendte Iran til sitt sjette VM-sluttspill, foran 10.000 tilskuere på Azadi stadion i Teheran. Med torsdagens 1-0-seier over Irak, har iranerne etter sju kamper tatt 19 av 21 mulige poeng i kvalifiseringen.

  Ifølge nyhetsbyrået AP var 2000 av de 10.000 fremmøtte på tribunen kvinner. Det var første gang på 2,5 år at kvinner fikk gå på fotballkamp med herrelandslaget. VM-kvalifiseringskampen mot Kambodsja i oktober 2019, var det første gang siden 1981 at kvinner i Iran fikk rett til å kjøpe billetter til en fotballkamp. (NTB)

  WCUP Iran Iraq
  Foto: Vahid Salemi / AP
 • Holund: – Ingen kan føle seg trygge

  Hans Christer Holund sier det var trist å få beskjeden om at lagkamerat Simen Hegstad Krüger er koronasmittet.

  – Det er fryktelig trist. Veldig mye hardt arbeid som ligger bak det å komme til OL, så det går i vasken, og det er veldig trist for Simen. Helt forferdelig, sier Holund til NRK.

  Han har likevel tro på at Krüger kan rekke femmila i OL 19. mars.

  – Det kommer helt an hvor sjuk han blir. Med lite virus i kroppen blir man ikke veldig sjuk, og da tror jeg han blir klar for femmila, sier han.

  Holund sier smittesituasjonen er et stort nederlag for hele laget.

  – Det er en fryktelig kjedelig situasjon. Så får vi bare håpe det ikke er flere som tester positivt de neste dagene, sier Holund.

  – Vi må vente å se, tror ingen kan føle seg trygge enn så lenge, avslutter han.

  Menn Elite Allround på pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal