Hopp til innhold

Tok avgjørende hjerteinngrep i sommer – nå slår han verdenseliten

Sivert Guttorm Bakken (23) la inn en god søknad for den siste verdenscupplassen med seier i sesongens første renn. Det har blitt mulig takket være et hjerteinngrep etter fjorårssesongen.

Sivert Guttorm Bakken

TI AV TI: Bakken festet grep om den siste plassen i verdenscupen.

Foto: NTB

Bakken leverte både på standplass og i sporet, og festet grep om den ene ledige plassen til verdenscuprennene i Östersund.

– Det er litt overraskende, må jeg si. Men han har gjort meget solide forberedelser, sier NRK-ekspert Ola Lunde om Sivert Guttorm Bakken.

23-åringen traff ti av ti blinker og så ikke ut til å la seg prege av litt tunge forhold.

Hovedpersonen selv var veldig fornøyd med resultatet. Særlig med tanke på den ledige verdenscupplassen.

– Det er veldig moro. Vi har tulla litt med det at vi ikke har noe å tape på dette rennet, bare noe å vinne. Det var bare å gå det man kunne og se hva det holdt til, sier Bakken til NRK.

– Jeg hadde ikke trodd det på oppvarminga i dag.

Sportssjef Per-Arne Botnan bekrefter overfor NRK at Bakken har lagt inn en god søknad for å få gå verdenscupstarten i Östersund om to uker. Den siste verdenscupplassen blir tatt ut etter fellesstarten søndag.

Avgjørende inngrep

Bakken fikk sin verdenscupdebut i Oberhof i fjor, men da kom han nesten rett fra sykehuset etter et mindre hjerteinngrep.

Lørdagens overraskelsesmann har i flere år slitt med hjerteflimmer ved høy puls og har måttet avbryte treninger og konkurranser om pulsen ble for høy.

Det har hemmet utviklingen til rekruttløperen, men etter fjorårssesongen la han seg igjen under kniven og fikk gjennomført et nytt inngrep.

– Jeg fikk tatt de grepene som måtte tas og etter det har jeg følt meg veldig bra. Det er en helt annen følelse å kjenne på at man kan kjøre på skikkelig på sisterunden uten at det stopper helt opp, forteller Bakken til NRK etter seieren på Sjusjøen.

– Ikke mulig å nå toppotensialet

Operasjonen har ført til at hjertet til 23-åringen takler høy puls uten problemer, og at flimmeret ikke slår ut som før. Han forteller at inngrepet har vært helt avgjørende for hans karriere.

– Det har ikke vært mulig å nå toppotensialet før. Tidligere har jeg vært avhengig av å prøve å holde meg på 99 prosent, og tenkt at det har bra nok. Men endelig nå løsner det skikkelig og da kan jeg kjøre på 100 prosent, sier Bakken.

Verdenscupdebuten i Oberhof ble en skuffelse, men om det blir en ny start i Östersund er han klar på at han stiller sterkere.

– Sammenliknet med Oberhof er det milevis forskjell. Da var jeg ikke helt i form etter å ha tatt det lille hjerteinngrepet og hadde ikke trent noe særlig i forkant. I tillegg tror og håper jeg at jeg er bedre rusta med et hjerte som funker. Det er et helt annet utgangspunkt.

– Kjempedårlig

Bak Bakken på lørdagens sprint sikret Håvard Gutubø Bogetveit andreplassen. Tarjei Bø leverte en sterk sisterunde og gikk i mål til en tredjeplass.

– Dette var hardt. Dette var «jula på kjerringa». Et par gutter starta knallhardt, så det ble et jag uten like, sier Bø til NRK.

For en av fjorårets store løpere, Sturla Holm Lægreid, ble det en litt seig 20.-plass.

– Det er godt det er lenge til OL, sier Lægreid til NRK.

– I går var formen bra, men i dag er den kjempedårlig. Jeg har ikke stabiliteten ennå.

Johannes Dale endte på fjerdeplassen, like etterfulgt av Erlend Bjøntegaard på femte. Også sistnevnte er en av de som kjemper om en plass i verdenscupen. Vetle Sjåstad Christiansen ble nummer syv.

Siste nytt

 • Arsenal videre i ligacupen etter Maanum-show

  Arsenal rutter ikke bare én, men to norske stjerner.

  23-årige Frida Maanum viste seg frem med to mål og én målgivende pasning i Arsenals 3-0-seier over Aston Villa torsdag. Resultatet ga de rødkledde semifinalebillett i den engelske ligacupen.

  Maanum har storspilt for "The Gunners" denne sesongen, og torsdag kveld var hun i sitt ess på Meadow Park.

  Etter snau halvtimen spilt sendte Maanum ballen mellom beina på en motspiller og til side for Villas målvakt. Like etter pause fulgte hun opp med en lekker avslutning opp i det lengste hjørnet.

  Ti minutter senere sentrer 23-åringen ballen til Caitlin Foord som setter Arsenals tredje mål.

  Manchester City, West Ham og Chelsea har også tatt seg videre i ligacupen.

  Semifinalene spilles 8. og 9. februar, mens finalen er lagt til Selhurst Park i London 5. mars, skriver NTB.

  maanum
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Ronaldo-bom i første titteljakt i Saudi-Arabia

  Al-Nassr og Cristiano Ronaldo (37) levde ikke opp til favorittstempelet i den saudiarabiske supercupen. Det ble bråstopp allerede i semifinalen.

  Ronaldo ble nylig hentet til Al-Nassr. Der håver portugiseren inn store summer, men sportslig endte første tittelmulighet i fiasko.

  Torsdag røk laget hans 1-3 for rivalen Al-Ittihad. Dermed ble det ingen avansement til søndagens supercupfinale i Riyadh.

  37-åringen er fem ganger blitt kåret til verdens beste fotballspiller. Han spilte hele semifinalen og kom til et par sjanser. Al-Ittihad gjorde en god defensiv jobb og stoppet Ronaldo fra å innta en hovedrolle.

  Sist helg ble det en målløs debut for Ronaldo i Saudi-Arabias toppserie.

  (©NTB)

  ronaldo
  Foto: AHMED YOSRI / Reuters
 • Vålerenga forverret Frisk-krisen – Oilers fortsatte superformen

  Vålerenga vant 3-1 og påførte Frisk Asker mer smerte i ishockeyens eliteserie.

  Stavanger Oilers topper tabellen etter nok en seier. Ringerike måtte se seg slått 4-0 av fjorårets serievinner.

  I bra form er også Sparta. Tabelltoeren fra Sarpsborg fikk med seg 4-1 borte mot Lillehammer torsdag.

  Straffeslag måtte til for å skille Stjernen og Storhamar i Fredrikstad. Der var gjestene best og vant kampen 3-2.

  I torsdagens bunnkamp vant Grüner 5-2 hjemme mot Manglerud Star.

  Eliteserien i ishockey 2023: Frisk Asker - Vålerenga
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste