Hopp til innhold

Tok avgjørende hjerteinngrep i sommer – nå slår han verdenseliten

Sivert Guttorm Bakken (23) la inn en god søknad for den siste verdenscupplassen med seier i sesongens første renn. Det har blitt mulig takket være et hjerteinngrep etter fjorårssesongen.

Sivert Guttorm Bakken

TI AV TI: Bakken festet grep om den siste plassen i verdenscupen.

Foto: NTB

Bakken leverte både på standplass og i sporet, og festet grep om den ene ledige plassen til verdenscuprennene i Östersund.

– Det er litt overraskende, må jeg si. Men han har gjort meget solide forberedelser, sier NRK-ekspert Ola Lunde om Sivert Guttorm Bakken.

23-åringen traff ti av ti blinker og så ikke ut til å la seg prege av litt tunge forhold.

Hovedpersonen selv var veldig fornøyd med resultatet. Særlig med tanke på den ledige verdenscupplassen.

– Det er veldig moro. Vi har tulla litt med det at vi ikke har noe å tape på dette rennet, bare noe å vinne. Det var bare å gå det man kunne og se hva det holdt til, sier Bakken til NRK.

– Jeg hadde ikke trodd det på oppvarminga i dag.

Sportssjef Per-Arne Botnan bekrefter overfor NRK at Bakken har lagt inn en god søknad for å få gå verdenscupstarten i Östersund om to uker. Den siste verdenscupplassen blir tatt ut etter fellesstarten søndag.

Avgjørende inngrep

Bakken fikk sin verdenscupdebut i Oberhof i fjor, men da kom han nesten rett fra sykehuset etter et mindre hjerteinngrep.

Lørdagens overraskelsesmann har i flere år slitt med hjerteflimmer ved høy puls og har måttet avbryte treninger og konkurranser om pulsen ble for høy.

Det har hemmet utviklingen til rekruttløperen, men etter fjorårssesongen la han seg igjen under kniven og fikk gjennomført et nytt inngrep.

– Jeg fikk tatt de grepene som måtte tas og etter det har jeg følt meg veldig bra. Det er en helt annen følelse å kjenne på at man kan kjøre på skikkelig på sisterunden uten at det stopper helt opp, forteller Bakken til NRK etter seieren på Sjusjøen.

– Ikke mulig å nå toppotensialet

Operasjonen har ført til at hjertet til 23-åringen takler høy puls uten problemer, og at flimmeret ikke slår ut som før. Han forteller at inngrepet har vært helt avgjørende for hans karriere.

– Det har ikke vært mulig å nå toppotensialet før. Tidligere har jeg vært avhengig av å prøve å holde meg på 99 prosent, og tenkt at det har bra nok. Men endelig nå løsner det skikkelig og da kan jeg kjøre på 100 prosent, sier Bakken.

Verdenscupdebuten i Oberhof ble en skuffelse, men om det blir en ny start i Östersund er han klar på at han stiller sterkere.

– Sammenliknet med Oberhof er det milevis forskjell. Da var jeg ikke helt i form etter å ha tatt det lille hjerteinngrepet og hadde ikke trent noe særlig i forkant. I tillegg tror og håper jeg at jeg er bedre rusta med et hjerte som funker. Det er et helt annet utgangspunkt.

– Kjempedårlig

Bak Bakken på lørdagens sprint sikret Håvard Gutubø Bogetveit andreplassen. Tarjei Bø leverte en sterk sisterunde og gikk i mål til en tredjeplass.

– Dette var hardt. Dette var «jula på kjerringa». Et par gutter starta knallhardt, så det ble et jag uten like, sier Bø til NRK.

For en av fjorårets store løpere, Sturla Holm Lægreid, ble det en litt seig 20.-plass.

– Det er godt det er lenge til OL, sier Lægreid til NRK.

– I går var formen bra, men i dag er den kjempedårlig. Jeg har ikke stabiliteten ennå.

Johannes Dale endte på fjerdeplassen, like etterfulgt av Erlend Bjøntegaard på femte. Også sistnevnte er en av de som kjemper om en plass i verdenscupen. Vetle Sjåstad Christiansen ble nummer syv.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal