Hopp til innhold

Langet ut mot Stöckl – nå legger Forfang seg flat

Johann André Forfang beskyldte Alexander Stöckl for avtalebrudd fredag kveld. Nå angrer han på uttalelsene.

Alexander Stöckl og Johann André Forfang

KRITIKK: Landslagstrener Alexander Stöckl fikk knallhard kritikk fra landslagshopper Johann André Forfang i går.

Foto: NRK/NTB

– Den var jo ikke nødvendig for noe fremgang i noen som helst prosesser, det var den ikke. Ja, nei, jeg ble lokka litt utpå der, sier Johann André Forfang til Viaplay.

Bakgrunnen er en uttalelse han kom med fredag kveld, da han fikk spørsmål fra NRK om hva han tenkte om at hopptrener Alexander Stöckl stilte opp i Dagsnytt 18. Forfang reagerte sterkt på at Stöckl stilte opp.

– Det var ikke avtalen. Så han får nå styre på. Vanskelig å synse noe rundt det før man vet hva han skal si. Han er på en sympatirunde i media. Han har et behov for det. Det får være opp til han, uttalte Forfang.

Da Stöckl ble konfrontert med Forfangs uttalelser rett etter opptredenen på Dagsnytt 18, måtte han tenke seg om noen sekunder før han svarte.

Det syns jeg er veldig urettferdig. Jeg stiller opp for media, sånn jeg alltid har gjort. Jeg har stilt opp i media om det går bra eller dårlig. Jeg ble bedt om å komme hit og det er derfor jeg kom. Det er noe jeg bare må gjøre, det er en del av jobben min. Det syns jeg er veldig urettferdig å si. Det føles vondt, rett og slett, svarer Stöckl.

Fikk kritikk i sosiale medier

På X (tidligere Twitter), får Forfang kritikk for uttalelsen fredag kveld. Blant dem som var kritiske var VGs sportskommentator, Leif Welhaven. Welhaven skriver der at det er «et unødvendig spark fra Forfang å beskylde Stöckl for en «sympatirunde» i media». Til det svarer Forfang:

Johann Andre Forfang

UTØVERREPRESENTANT: Johann André Forfang.

Foto: NTB

– Etter – møtet vårt på Gardermoen ble vi enige om at vi skulle uttale oss om sport i media og fortsette praten internt hva angår brevet. Så da jeg gikk fra å stå på pallen i dagens konkurranse til å bli spurt om hva jeg tenker om at Alex sitter på dax18, da ble jeg skuffet, skrev Forfang tilbake.

I Dagsnytt-studio var det en tydelig preget Stöckl som satt og svarte på spørsmål.

– Det er flere ting som ikke har fungert. Men det er også påstander mot meg personlig som er veldig belastende. Jeg ser ikke på meg selv sånn som det står i det brevet, sier Alexander Stöckl i Dagsnytt 18.

Det har den siste tiden stormet rundt hopptreneren. Etter VM i januar, sendte nemlig utøverne på landslaget et brev hvor de pekte på flere ting som ikke fungerer i trenerteamet til hopplandslaget.

For Stöckl har de siste ukene vært en enorm påkjenning.

– Jeg er i utgangspunktet veldig motivert til å fortsette, men utfordringen er at det for meg personlig går utover helsen min. For øyeblikket er jeg ganske langt nede i kjelleren og jeg tror jeg må ta vare på meg selv og familien min for øyeblikket, sier Stöckl.

– Intens runde

Samtidig som de norske hopperne Johann André Forfang og Kristoffer Eriksen Sundal feiret andreplassen i lagkonkurransen i Oberstdorf, satte altså landslagstreneren seg ned i Dagsnytt 18-studio i Oslo.

– Situasjonen er ikke sånn den burde være, jeg burde være der med utøverne. Vi har fått inn et brev som jeg fikk beskjed om rett før avreise til USA, som var på et veldig sent tidspunkt, så jeg valgte å stå over de rennene for å finne ut av situasjonen, sier Stöckl.

Det begynner å bli noen uker siden sist han var med landslaget på tur. Rett etter VM i skiflyging i slutten av januar sendte nemlig de norske hopperne et brev til hoppkomiteen. Der kritiserte de landslagstreneren og ønsket hans avgang. I ettertid har Stöckl bekreftet at han har takket nei til en sluttpakke.

Alexander Stöckl

LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Stöckl ønsker ikke å si noe konkret om hva som står i brevet fra utøverne, men syns det var synd at det tok to uker før han i det hele tatt fikk lese brevet.

– Jeg synes håndteringen av selve saken ble gjort på en veldig spesiell måte, for å si det mildt. Men jeg fikk pratet med dem, det var en god dialog, det var en intens runde rundt utøvernes misnøye med hvordan vi jobber som et team, sier Stöckl.

Treneren sier han per dags dato ikke har kontakt med noen av hopperne, men at han likevel er motivert for å fortsette som landslagstrener. Han mener man nå må få snakket enda mer med hverandre.

– Utfordringen per dags dato er at vi må komme tilbake til der vi var, at vi snakker med hverandre, ikke om hverandre. Det har vært en utfordring de siste ukene. Jeg føler meg ganske alene. Det gjør jeg. Jeg har støtte fra trenerteamet og de ansatte, men ellers føler jeg meg veldig alene, sier Stöckl.

Les også Utrensningene er i full gang i «Skiforbundet»

Pressekonferanse med sportssjef for hopplandslaget, Clas Brede Bråthen

Tar selvkritikk

Mandag denne uken møttes landslagshopperne og Stöckl til et møte på Gardermoen.

– Vi fikk pratet sammen, vi fikk startet en dialog, men det er en prosess vi er i nå. Man må egentlig bare gi det tid. Samtidig har jeg hatt et møte med alle de ansatte dagen etter møtet med utøverne, og vi sammen skal prøve å få til en god avslutning på sesongen. Det er det ene, men det andre er den prosessen som jeg er veldig misfornøyd med, sier treneren.

Samtidig som Stöckl har det svært tungt, tar han selvkritikk på flere ting. Blant annet hvordan han har fulgt opp hoppere som ikke har blitt med til verdenscuprenn.

Jeg føler jeg kunne vært bedre med tanke på teknisk oppfølging og å holde kontakt med de som har vært ute av verdenscupen, sier hovedtreneren.

Alexander Stöckl etter Dagsnytt 18.

SELVKRITISK: Alexander Stöckl innrømmer at han ikke har gjort alt perfekt, men legger samtidig ansvaret på flere.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Han mener de i trenerteamet burde fordelt oppgavene bedre, men at det også har vært krevende på grunn av få trenere i støtteapparatet.

Vi har utfordringen med at vi har begrensede ressurser. står på sletta med fem stykker når det er premieseremoni, mens Tyskland, Østerrike, Slovenia og Polen står der med 15 personer. Det er utrolig vanskelig å opprettholde et system som fungerer når vi er så få, mener Stöckl.

Jeg kan si at jeg sikkert har gjort feil i min tid som trener, men vi som system har også gjort veldig mye riktig. Jeg tror ikke ansvaret kun ligger på meg. Ansvaret ligger hos alle. Vi har ikke klart å kommunisere, vi har ikke klart å følge opp utøverne på en optimal måte, sier Stöckl.

Siste nytt

 • AFP: Novak Djokovic dropper Madrid Open

  Novak Djokovic (36) stiller ikke i Madrid Open, melder AFP. Det kan gi Casper Ruud lettere vei mot suksess i storturneringen i tennis.

  Djokovic har ikke spilt siden verdenseneren tapte for Ruud i semifinalen i Monte-Carlo Masters for litt over en uke siden.

  AFP viser til medieoppslag som melder at Djokovic har trukket seg fra ATP Masters1000-turneringen i Madrid. Der har serberen tidligere vunnet tittelen tre ganger (senest i 2016).

  Ruud blir blant favorittene til å gå hele veien i årets utgave. Søndag tok han sin største seier i karrieren ved å vinne Barcelona Open, som er på ATP500-nivå. (NTB)

  Monaco Monte Carlo Tennis Masters
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Tønnesen takker nei til landslagsspill

  Kent Robin Tønnesen (32) gjør seg uaktuell for det norske håndballandslaget framover.

  Det opplyser landslagssjef Jonas Wille i forbindelse med uttaket av troppen til en storturnering på Jordal i Oslo neste måned.

  – Kent Robin har forklart meg at han takker nei til landslag i perioden fremover av hensyn til totalbelastningen. Vi har hatt god dialog, og jeg tar hans avgjørelse til etterretning i vår videre planlegging, sier Wille.

  Håndball-EM herrer 2024: Hovedrunden Norge - Danmark (23-29)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Etiopisk friidrettsutøver utestengt i fem år

  Den etiopiske mellomdistanseløperen Zerfe Wondemagegn har blitt utestengt i fem år etter flere brudd på dopingreglene.

  Det bekrefter Friidrettens integritetsenhet (AIU) mandag.

  Wondemagegn ble nummer fire på 3000 meter hinder i VM i august i fjor. Hun har også en åttendeplass på øvelsen fra OL i 2021.

  21-åringen testet positvt på tre ulike tester mellom 22. august og 24. september i fjor.

  Hun fikk opprinnelig en straff på seks år, men den ble redusert med ett år etter at hun erkjente bruddene.

  Utestengelsen på fem år gjelder fra 20. oktober 2023.

  Zerfe Wondemagegn under Diamond League i Monaco i august 2022
  Foto: Daniel Cole / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal