Hopp til innhold

Klimaaksjon på Beitostølen: «Morgendagen smelter»

Under sesongåpningen for langrenn på Beitostølen utførte Greenpeace en aksjon mot skisponsor Equinor.

Under prologen bar den svenske langrennsløperen Emil Johansson Kringstad på et banner med påskriften:

«Stopp Equinor! Morgendagen smelter».

Equinor står bak programmet «morgendagens helter», som blant annet sponser skisporten. Slagordet kunne man se på mange av reklamebannerne på Beitostølen, og det er disse klimaaktivistene har laget et ordspill på.

– Klimakrisa er den største trusselen mot skisporten i dag, og fossil energi er den største årsaken til klimakrisa. Vintrene blir stadig kortere, og vi ser at morgendagen smelter rett foran øynene våre. For meg som skiløper er det en selvfølge å konfrontere Equinor, Norges største klimaversting, sa Kringstad Johansson i en pressemelding.

Greenpeace-aktivister dekket til Equinors reklameplakater i målområdet med egne bannere med samme budskap som Johansson Kringstads, og gikk senere rundt arenaen med disse.

En av demonstrantene sa følgende til NRK:

– Equinor er et av de selskapene i verden som har aller mest ansvar for klimaendringene vi ser her i dag. Vanligvis har det pleid å være snø her på Beitostølen, men det ser vi ikke i dag. De har måttet hente inn kunstsnø og det er blant annet på grunn av klimaendringene som Equinor er med på å skape. Da er det helt sinnssykt at Equinor får gjennomsponse et skiarrangement. Equinor og det de driver med: olje og gass, er en eksistensiell trussel mot skisporten.

Ifølge politiet ble de 14 demonstrantene bortvist fra stedet, og det gikk rolig for seg.

Aksjon Beito

Siste nytt

 • Olympiakos vant serieligaen

  Olympiakos slo Fiorentina i onsdagens finale i serieligaen i fotball.

  Tittelvinneren ble kåret på AEK Arena i Aten. Oppgjøret hadde få sjanser, og i den greske kveldsvarmen gjorde lagene det vanskelig for hverandre. Kampen gikk til ekstraomganger, hvor Olympiakos skåret.

  Ligaen er lavest rangert av Uefas tre europacuper. Den ble opprettet foran 2021/22-sesongen. (NTB)

 • Nok en nedtur for Glimt – klarte kun uavgjort mot Sandefjord

  Med 1-1 hjemme mot Sandefjord ble det nok et lunkent resultat for Bodø/Glimt i eliteserien. De to foregående kampene har endt med bortetap mot HamKam og uavgjort hjemme mot KFUM i forrige kamp.

  Sandefjord gikk først opp i føringen etter 35 minutter. Eman Markovic. Sandefjord-spilleren fikk ballen da han stod umarkert ute til høyre i Glimts boks og sendte den inn i nettmaskene.

  Det så lenge ut til at Sandefjord skulle ta med seg ledelsen til pause, men inne i overtiden i førsteomgang ble det dramatikk.

  Kasper Høgh ropte på straffespark etter at han ble hektet av Sandefjord-spiller Christopher Cheng inne i sekstenmeteren. Etter en VAR-sjekk ble det dømt straffe til de gulkledde, og den banket Albært Grønbek i mål.

  Trener Hans Erik Ødegaard og hans menn i Sandefjord stod med tre strake tap i eliteserien før uavgjort-kampen mot Glimt og befinner seg helt på bunnen av tabellen. Bodø/Glimt på sin side leder serien med 24 poeng.

  Eliteserien i fotball 2024: Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Keepertabbe og drømmemål: Brann sikret seier ni minutter på overtid

  Fra straffemerket på overtid av overtiden sørget innbytter Joachim Soltvedt for 2-1 til Brann hjemme mot Kristiansund i Eliteserien onsdag.

  Etter 37 minutter sendte Brann-kaptein Sivert Heltne hjemmelaget opp til 1-0 med en lekker volley i krysset. Men etter 68 minutter utlignet KBK. Ruben Altes frispark gikk forholdsvis rett på Mathias Dyngeland i Brann-målet, men keeperen rotet det til, og da stod det 1-1 i Bergen.

  Men hele seks minutter på overtid fikk Brann straffespark. Innbytter Soltvedt var sikker, og sørget for 2-1 og seier hele ni minutter på overtid.

  Brann ligger fortsatt på 2. plass i Eliteserien - nå med like mange poeng som Bodø/Glimt. Kristiansund ligger på 13. plass med elleve poeng.

  t1lK7_ojL4Y
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal