Klæbos psykologiske spill på sisteetappen – ville irritere mest mulig

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Han reiste seg opp, veivet med armene og gled fra konkurrentene da han ville. Johannes Høsflot Klæbos sisteetappe i OL var som å se kattens lek med musen.

 Johannes Høsflot Klæbo (L) and France's Adrien Backscheider

I RYGG: Johannes Høsflot Klæbo i rygg på franske Adrien Backscheider, der han lå store deler av sisteetappen.

Foto: Franck Fife / AFP

Klæbo viste stadig hvor komfortabel han var i ryggen på konkurrentene under ankeretappen søndag. Både franske Adrien Backscheider og russiske Denis Spitsov fikk merke hvor sterk Klæbo var, både fysisk og psykisk.

Noen ganger reiste han seg helt opp for å riste litt på beina.

Så strakk han på armene, så seg litt rundt, og sjekket hvor russeren var. Klæbo gikk opp i tet, og slapp seg deretter tilbake. Og i stedet for å holde høy fart for å unngå OUR-løperen Spitsov, ventet Klæbo og lot ham komme opp.

Slik lekte han med konkurrentene på hele etappen.

Ville irritere mest mulig

I utforkjøringene fikk han stadig et par meter. Han gled fra både Frankrike og OUR, slapp seg tilbake igjen. Og plutselig var han i front igjen, som et pek om hvor enkelt han holdt følge.

– Han må ha en vanvittig selvtillit her, kommenterte Jann Post underveis.

– Vi hadde snakket om å irritere mest mulig når du er i front. Og vise at man ikke var sliten. Jeg følte meg sterk, så det var en kul følelse, sier Klæbo til NRK.

– Jeg merket at han gikk lettere enn meg, og at han gikk smart og komfortabelt. Dessuten hadde han bedre ski, men jeg ga virkelig alt jeg hadde, sier franskmannen til NRK.

Klæbo synes det var kult at han rakk å plukke med seg flagget på oppløpet. Etter å ha distansert Denis Spitsov på den siste kilometeren, gled han inn på oppløpet alene.

– Jeg likte utgangspunktet, det var det jeg hadde håpet på. Jeg kunne bare ligge i ryggen, det ble ikke gått så fort. Da Spitsov kom opp var det bare å bytte rygg. I nedoverbakken fikk jeg noen gratismeter, så det var bare å dra til, forteller han.

 Johannes Høsflot Klæbo

ALENE: Johannes Høsflot Klæbo kom alene til mål.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

– Jeg gjør det på min måte.

Han har blitt omtalt som «Nye Northug», men likhetstrekkene er mange til trønderen som ikke kom seg til OL i 2018. Også Northug likte å leke med konkurrentene.

– Det er en mann som har løst det på samme måten, og det er Petter Northug. Nå har vi en ny god ankermann som kan løse det. Han lekte med konkurrentene, sier Hetland.

Klæbo selv er ikke overbegeistret for Northug-sammenligningen.

– Jeg gjør det på min måte. Min måte er ikke å gå jevnt og seigt. Det er rykk og napp, og da føler jeg at det går bedre, sier Klæbo.

Petter Northug

PEK: Petter Northug er kjent for å leke med konkurrentene. I 2011 stoppet han på startstreken under VM på hjemmebane,

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Siste nytt

 • Bodø/Glimt slipper pyrostraff

  Bodø/Glimt blir ikke straffet for blusset de tente uten tillatelse for å hedre avdøde Arild Berg, skriver Norges Fotballforbund på sine nettsider. Samtidig melder NFF at både Rosenborg og Vålerenga straffes for bruk av ulovlig pyroteknikk.

  Eliteserien fotball, menn (13. Runde): Bodø/Glimt - ODD (3-0)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kamara flyttet ned til reservelaget

  Ola Kamara har slitt stort med å få spilletid i kinesiske Shenzhen FC siden overgangen i februar. Nå er landslagsspissen flyttet ned til reservelaget som følge av at det kinesiske laget trolig har flere utenlandske spillere enn de kan ha i troppen.

  Fotball herrer, A-landslaget trener på Ullevaal stadion.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Svensk keeperhelt til Wolfsburg

  Hedvig Lindahl blir lagkamerat med Ingrid Syrstad Engen i tyske Wolfsburg. SVT melder at den svenske keeperen som blei geniforklart med si eihandsredning av ein straffe frå Canada under VM, går til den tyske klubben.

  De svenske spillerne flokker til Hedvig Lindahl etter strafferedningen
  Foto: Michel Euler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal