Klæbos psykologiske spill på sisteetappen – ville irritere mest mulig

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Han reiste seg opp, veivet med armene og gled fra konkurrentene da han ville. Johannes Høsflot Klæbos sisteetappe i OL var som å se kattens lek med musen.

 Johannes Høsflot Klæbo (L) and France's Adrien Backscheider

I RYGG: Johannes Høsflot Klæbo i rygg på franske Adrien Backscheider, der han lå store deler av sisteetappen.

Foto: Franck Fife / AFP

Klæbo viste stadig hvor komfortabel han var i ryggen på konkurrentene under ankeretappen søndag. Både franske Adrien Backscheider og russiske Denis Spitsov fikk merke hvor sterk Klæbo var, både fysisk og psykisk.

Noen ganger reiste han seg helt opp for å riste litt på beina.

Så strakk han på armene, så seg litt rundt, og sjekket hvor russeren var. Klæbo gikk opp i tet, og slapp seg deretter tilbake. Og i stedet for å holde høy fart for å unngå OUR-løperen Spitsov, ventet Klæbo og lot ham komme opp.

Slik lekte han med konkurrentene på hele etappen.

Ville irritere mest mulig

I utforkjøringene fikk han stadig et par meter. Han gled fra både Frankrike og OUR, slapp seg tilbake igjen. Og plutselig var han i front igjen, som et pek om hvor enkelt han holdt følge.

– Han må ha en vanvittig selvtillit her, kommenterte Jann Post underveis.

– Vi hadde snakket om å irritere mest mulig når du er i front. Og vise at man ikke var sliten. Jeg følte meg sterk, så det var en kul følelse, sier Klæbo til NRK.

– Jeg merket at han gikk lettere enn meg, og at han gikk smart og komfortabelt. Dessuten hadde han bedre ski, men jeg ga virkelig alt jeg hadde, sier franskmannen til NRK.

Klæbo synes det var kult at han rakk å plukke med seg flagget på oppløpet. Etter å ha distansert Denis Spitsov på den siste kilometeren, gled han inn på oppløpet alene.

– Jeg likte utgangspunktet, det var det jeg hadde håpet på. Jeg kunne bare ligge i ryggen, det ble ikke gått så fort. Da Spitsov kom opp var det bare å bytte rygg. I nedoverbakken fikk jeg noen gratismeter, så det var bare å dra til, forteller han.

 Johannes Høsflot Klæbo

ALENE: Johannes Høsflot Klæbo kom alene til mål.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

– Jeg gjør det på min måte.

Han har blitt omtalt som «Nye Northug», men likhetstrekkene er mange til trønderen som ikke kom seg til OL i 2018. Også Northug likte å leke med konkurrentene.

– Det er en mann som har løst det på samme måten, og det er Petter Northug. Nå har vi en ny god ankermann som kan løse det. Han lekte med konkurrentene, sier Hetland.

Klæbo selv er ikke overbegeistret for Northug-sammenligningen.

– Jeg gjør det på min måte. Min måte er ikke å gå jevnt og seigt. Det er rykk og napp, og da føler jeg at det går bedre, sier Klæbo.

Petter Northug

PEK: Petter Northug er kjent for å leke med konkurrentene. I 2011 stoppet han på startstreken under VM på hjemmebane,

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Siste nytt

 • Son matchvinner for Spurs

  Son Heung-min og Harry Kane har vært et mareritt for Premier League-forsvarernes denne sesongen. Mandag fikset Tottenham-duoen 1-0-seier mot Burnley.

  Scoringen som avgjorde kampen på Turf Moor var den niende i ligaen der de to var sist og nest sist på ballen. Son har scoret sju av målene, og sørkoreaneren ble matchvinner også mot Burnley.

  14 minutter gjensto av ordinær tid da et hjørnespark fra innbytter Erik Lamela endte med at Kane styrte ballen videre til Son. Fra god posisjon stanget sørkoreaneren ballen kontant i nettet.

  Heung-Min Son
  Foto: Lindsey Parnaby / AFP
 • Straffedrama i Milano

  Zlatan Ibrahimovic skjøt seg til topps på toppscorerlisten i Serie A med to scoringer mot Roma mandag, men Milan måtte likevel nøye seg med 3-3.

  Jens Petter Hauge gikk glipp av mandagens kamp som følge av en positiv virustest, og fra sin isolasjonstilværelse fikk nordmannen se lagkameratene i Milan lede tre ganger. Samtlige ganger kom Roma tilbake.

  3-3-resultatet betyr at klubben fra motehovedstaden røk på sitt første poengtap i ligaen denne sesongen. Fire seirer og én uavgjort på fem forsøk er fasiten så langt.

  Zlatan Roma
  Foto: Daniele Mascolo / Reuters
 • Agüero skadd - usikker til toppkamp

  Manchester City-måltyven Sergio Agüero må belage seg på minst to ukers fravær fra fotballen. Kanskje ryker ligaduellen mot Liverpool 8. november.

  Aguero forlot banen med skade da City måtte nøye seg med 1-1 i Premier League-oppgjøret mot West Ham lørdag.

  Manchester City har også Gabriel Jesus, Fernandinho, Benjamin Mendy, Nathan Aké og Fernandinho på skadelista.

  Aguero
  Foto: Catherine Ivill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal