Hopp til innhold

Klæbo om distansepresset: – Selv om jeg aldri har vært på pallen, så blir jeg slaktet

FALUN (NRK): Johannes Høsflot Klæbo opplever nesten like store krav til prestasjoner fra omgivelsene på distanserenn som i sprint. – Han er ikke noe overmenneske, sier treneren, og mener eleven må slippe å forsvare seg hele tiden.

lVh5t2c5IHA

I EN EGEN KLASSE: Johannes Høsflot Klæbo rekker fingeren i været og markerer med det sesongens første verdenscupseier i klassisk sprint i Falun søndag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Klæbo smiler. Han står i pressesonen langt utover den tilmålte tiden etter den helt overlegne sprintseieren i VM-generalprøven i sprint i Falun.

Han er i godt humør. 24-åringen gjorde som han ville med konkurrentene, fikk de svarene han trengte og knuste samtlige i den svenske skimetropolen.

Over tre år siden beste 30 kilometer

Det er ingen tvil om at han er storfavoritt i den første øvelsen på mesterskapsprogrammet i Oberstdorf. Det er større usikkerhet med de øvrige individuelle distansene.

– Har jeg en toppdag, så har jeg vist at jeg kan, sier Klæbo på spørsmål om hva man kan forvente av ham på 15, 30 eller 50 kilometeren i mesterskapet.

wnVu1scvk2o

DISTANSE-SUKSESS i 2017: Johannes Høsflot Klæbo foran Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund en desemberdag på Lillehammer i 2017.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Bare noen dager etter sprinten i VM kommer det en 30 kilometer med skibytte. Når NRK spør skistjernen når han sist mener han leverte på nettopp den distansen, svarer han at det er et godt spørsmål, men etter litt tenketid lander han på at vi må tilbake til desember 2017.

Da vant han foran Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund på Lillehammer.

– Det begynner å bli en stund siden, selvfølgelig, medgir han.

– Blir slaktet

Fra Falun-helgen drar han imidlertid med seg en positiv tangering av karrierebeste på 15 kilometer i fristil intervallstart. Etter rennet handlet det likevel mest om at det var et hav av tid opp til vinner Aleksandr Bolsjunov.

Når NRK spør om han føler han får mye kritiske spørsmål i forbindelse med prestasjonene som distanseløper, svarer Klæbo slik:

pr-7xQVnIEU

BARE NESTEN: For Johannes Høsflot Klæbo, her like bak seierherre Aleksandr Bolsjunov under 15 kilometer fellesstart i klassisk sist lørdag.

Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP

– Jeg må alltid stå og forsvare... Det forventes at jeg skal være på pallen uansett hva jeg går. På 15 kilometer skøyting, selv om jeg aldri har vært i nærheten av pallen, så blir jeg slaktet. Men jeg tar det med et smil, sier Klæbo og smiler godt og bredt i anledning spørsmålet.

– Trenger ikke forsvare noen verdens ting

For han erkjenner at han lever i en svart-hvitt-verden uansett hvilket skirenn han går. Slik har det blitt når han har vunnet så mye som han har gjort.

Når var sist gang du ble irritert over det du mener er urettferdige forventninger? spør NRK. Klæbo smiler igjen. Han blir ikke irritert, sier han.

– Dere skal få skrive akkurat det dere vil. Jeg trenger ikke forsvare noen verdens ting. Jeg gjør så godt jeg kan – og kan ikke gjøre mer. Samtidig legger jeg press på meg selv, jeg også.

– Men jeg går ikke og bruker tid på at andre mener jeg burde vunnet eller at det står overskrifter med «knust av Bolsjunov» her og der.

– Ikke noe overmenneske

Sprintlandslagstrener Arild Monsen mener Klæbo har satt og fortsatt setter offensive mål på distanse.

Zy7jEjEFR3k

SPRINTLANDSLAGSTRENER: Arild Monsen, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Men han siterer trener og morfar Kåre Høsflot når han påpeker at det ikke er noen selvfølge å inneha sprinttronen samtidig som man behersker alle mulige andre distanser.

– Kanskje vi ikke greier det, erkjenner Monsen.

– Men jeg synes ikke han fortjener å måtte forsvare seg når han blir nummer syv på 15 kilometer i fristil. Det er absolutt godkjent. Han er en kanongod skiløper, men ikke noe overmenneske. Det er ikke bare å befeste topp-posisjonen i alt.

«Hvordan skal vi bli kvitt Klæbo?»

Monsen er klar på at Klæbo, morfaren og han selv ikke undervurderer resten av verden når skistjernen stiller til start i et distanserenn. Enten om det er snakk om intervallstart eller en fellesstart.

– Alle vet hva Klæbo er i stand til å gjøre. Motparten legger opp en taktikk som handler om «hvordan skal vi bli kvitt Klæbo?».

– Det var det store deler av verdenseliten ikke gjorde i hele Petter Northugs karriere. De ventet på at han skulle vinne spurten. Så var de fornøyd. Sånn er det ikke i dag, sier Monsen.

Konkurransene i Falun ble de siste for Klæbo og norske VM-løpere. Før mesterskapet kommer 24-åringen til å ligge på hytta si på Skeikampen. Han forteller til NRK at han ikke kommer til å bo med landslaget på Sjusjøen under deres såkalte precamp, eller oppkjøring mellom 11.-17 februar, opp mot mesterskapet, men trolig delta på noen økter.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen synes løsningen er grei for alle parter, men forventer imidlertid at Klæbo dukker opp på enkelte viktige hardøkter. Det tror han 24-åringen ønsker selv også.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal