Hopp til innhold

Klæbo vil bytte lag – forbundet kan ikke love at ønsket oppfylles

Johannes Høsflot Klæbo (23) ønsker seg tilbake på sprintlandslaget etter kun én sesong på allroundlandslaget. Men skikometen må vente på et svar.

Klæbo

VIL TILBAKE: Johannes Høsflot Klæbo vil bytte fra allround- til sprintlandslaget.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Det er det jeg har mest lyst til, og som jeg føler passer meg best, sier Johannes Høsflot Klæbo i en pressemelding.

Johannes og pappa Haakon opplyser at de har brukt de siste dagene til å oppsummere forrige sesong, samt til å identifisere hva som vil være best for skiesset den kommende sesongen hvor verdenscup og VM står på planen.

– Ikke noe misnøye

Klæbo forklarer pressemeldingen med at det har vært flere spørsmål om hva han tenker og ønsker fremover.

– Dette er en beslutning jeg gjør basert på lyst og glede, ikke noe misnøye, fordi jeg tror dette vil være riktig som basis for å realisere de målsettinger jeg har.

– Jeg har vært tilfreds med opplegg og samarbeid med Norges Skiforbund, allroundlandslaget og miljøet. Vi har nå gode samtaler og diskusjoner med landslagsledelsen og trenerteamet med fokus på at jeg har enda mer lyst til å trene med sprintlandslaget. Det tror og mener både morfar og jeg passer min utvikling bedre, forklarer Klæbo.

Må vente på svar

Langrennssjef Espen Bjervig kan imidlertid ikke love Klæbo at han får viljen sin akkurat nå.

– Johannes har ytret ønske om å bytte tilbake til sprintlandslaget, og når en av verdens beste skiløpere ytrer det, må vi lytte og ha respekt for det. Men til sjuende og sist er det vi som setter sammen et lag, og som vi har sagt noen ganger, vil de lagene bli offentliggjort i slutten av april eller slutten av mai, sier Bjervig til NTB.

Det er langrennskomiteen som til syvende og sist tar avgjørelsen etter å ha mottatt en innstilling fra Bjervig og landslagstrenerne.

Komitéleder Torbjørn Skogstad sier til NRK at en avgjørelse trolig må vente til 1. mai.

– Vi går ut fra at det er en god vurdering på dette før vi skal behandle det, sier Skogstad, som ikke kan huske at komiteen ikke har lyttet til en innstilling.

– Vanskelig å si

Klæbo sier han ikke misfornøyd med utviklingen på distanse, men at han gjerne skulle ha «vært noen hakk høyere oppe» i distansecupen med tanke på sammenlagtseieren.

«Manglende stabilitet har gjort dette vanskelig», heter det i pressemeldingen.

– Vi har god erfaring med å samarbeide med Arild (sprinttrener, Monsen). Samarbeidet mellom morfar og han har også fungert bra tidligere, sier Klæbo i pressemeldingen.

Treneren på allroundlandslaget, Eirik Myhr Nossum, understreker at dialogen med Klæbo har vært god og løpende senest mandag kveld.

Nossum

VIL FINNE GOD LØSNING: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Nossum påpeker også at Klæbo har et godt grunnlag for vurderingen etter å ha vært en del av begge landslagene de siste to sesongene.

– Burde noe vært gjort annerledes?

– Det er vanskelig å si. Han har vunnet ti verdenscuprenn denne sesongen. Det er vanskelig å si at det har vært dårlig, men jeg er enig med ham i at han har vært ustabil. Sprintmessig har han jo aldri gått fortere, så det er litt spesielt. Det er marginalt i toppidretten, så det er vanskelig å sette fingeren på detaljer som kunne vært gjort annerledes, sier Nossum til NRK.

– Er det et nederlag at Klæbo vil bytte etter én sesong?

– Det er ikke noe prestisje i det. Dialogen mellom meg og Johannes har vært veldig bra. Det var uproblematisk den andre veien i fjor. Jeg og Arild (Monsen) kjenner hverandre ekstremt godt. Vi ønsker å ha de beste troppene, så det spiller ingen rolle om de er på det ene eller det andre laget. Det handler til sjuende og sist om tryggheten, som han har funnet i større grad på sprint- enn allroundlaget, sier Nossum.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal