Hopp til innhold

Her tråkker Bolsjunov på Klæbos staver: – Det synes jeg ingenting om

OBERSTDORF (NRK): Nervene stod i helspenn hos både norske trenere og utøvere da Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo gikk tett i tett inn i den nest siste bakken.

Bolsjunov

SE AVGJØRELSEN: Her rykker Johannes Høsflot Klæbo fra Aleksandr Bolsjunov og sikrer VM-gullet på stafetten.

Det endte med gull til slutt, men altså ikke uten et snev at dramatikk i avslutningen. Klæbo gikk nemlig så rolig i inngangen til den siste bakken at Bolsjunov var helt oppe i hælene og tråkket på staven til trønderen flere ganger.

– Jeg får hjertet i halsen. Jeg gjør det, sier Hans Christer Holund, som gikk Norges tredjeetappe, om situasjonen.

– Det er det eneste jeg er nervøs for i sånne situasjoner. Jeg synes ikke noe om å gå på hverandres staver. Det synes jeg ingenting om, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

– Han gikk sakte

Nossum

GULLKLEM: Her omfavner Eirik Myhr Nossum ankermann Johannes Høsflot Klæbo etter målgang.

Foto: Lise Åserud / NTB

Bolsjunov stilte opp i et lengre intervju med NRK etter at han sikret sølv for det russiske skiforbundet. Han erkjenner at han tråkket på staven til trønderen, men at det overhodet ikke var med vilje.

– Ja, jeg tråkket på staven. Men han gikk litt sakte sammenlignet med meg. Det er derfor det skjedde, sier russeren.

– Hadde vært for dumt å bli stående med én stav

Nesten umiddelbart etter at Bolsjunov tråkket på staven hans, valgte Klæbo å rykke. Det var så eksplosivt at russeren ikke klarte å henge med. Han sa rett og slett «ha det bra», eller «sayonara» som allroundtrener Nossum kalte det, til sin arge og jevngamle rival.

– Det er sånn det er. Jeg velger jo selv å gå så rolig inn i bakken. Da må jeg tåle det. Jeg satte ikke stavene maks ned i snøen da jeg visste at han var så nær meg. Det hadde vært for dumt å bli stående der med én stav, sier Klæbo.

Nossum forklarer at jo hardere stavene settes i snøen, jo mer spenn blir det i staven. Dermed øker sjansene for stavbrudd. Klæbo valgte det motsatte og får følgende skussmål av landslagstreneren:

24-åringen er den eneste i verden som kunne gjort en slik teknisk-taktisk manøver.

Dermed kunne Klæbo også gå i ro og mak inn på oppløpet uten å føle seg truet, bli tatt i mot av Pål Golberg, Emil Iversen og Holund etter en stafett som inneholdt det aller meste.

9AJuWAxIWxw

STAFETTSEIER: Aleksandr Bolsjunov med ryggen til, må konstatere at det norske stafettlaget var hakket for sterkt fredag.

Foto: Lise Åserud / NTB

Enorme svingninger

Det startet med Golbergs marerittopplevelse på den første etappen. Etter å ha innsett at han valgte feil ski etter halvannet sekund, ble det en fryktelig slitsom affære for 30-åringen i snødrevet i Oberstdorf.

Uten glid i utforkjøringene måtte han konstatere at Aleksej Tsjervotkin, som representerer det russiske skiforbundet, bare dro ifra i front. Tsjervotkin sørget for at det skilte hele 45 sekunder mellom de to på forhånd største favorittene.

Men en trønder ville et annerledes. Emil Iversen sier til NRK at han gledet seg enormt til stafetten, selv om Russlands ledelse var stor. Det så slik ut også. 29-åringen hentet rett og slett inn forspranget.

Han sørget til og med for at Hans Christer Holund hadde en luke ned til samtlige nasjoner da han gikk løs på den tredje etappen.

Lyn-løperen åpnet rolig, men på sin tredje og siste runde gikk han fortere enn samtlige.

– Fikk løpet dit jeg ville

Den siste og avgjørende etappen ble derfor enormt spennende. Klæbo tok fatt på superduellen med et halvminutts forsprang til Bolsjunov, et forsprang som var spist opp etter fire av ti kilometer av ankeretappen.

– Det ble kjørt jevnt rolig opp til toppen, og jeg ventet til forspranget ble spist opp. Jeg fikk løpet dit jeg ville med at han gikk i rykk og napp, beskriver Klæbo.

Bolsjunov slet

For selv etter at de fikk kontakt kom det aldri noe ordentlig støt fra russeren i de tøffeste bakkene

– I dag var det fryktelig tungt føre. Jeg prøvde å rykke, men skjønte fort at dette ikke er dagen å gjøre det, sier Bolsjunov.

– Han (Bolsjunov) må gå hardere hvis jeg skal slippe, sier Klæbo og smiler.

0UTey1r0HxA

NEKTET Å SLIPPE: Johannes Høsflot Klæbo svarte på det som var av fartsøkninger fra Aleksandr Bolsjunov.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Forferdelig start

Dermed gikk det som det måtte gå. De siste 500 meterne har det gjennom VM vist seg nær umulig å gjøre noe med nordmannen. Det var det denne gangen også.

– I svingen etter etter bakketoppen klarte jeg ikke å tette luka. Da skjønte jeg at gullet var tapt, sier Bolsjunov til NRK.

– Det er ingenting å si. Jeg vil slå Klæbo, men det er vanskelig å slå ham over 10 kilometer.

Kd7lrmI8iG

OVERLEGEN: I avslutningen, igjen, Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Dermed sikret Klæbo Norge stafettgull på sitt tredje av tre forsøk som ankermann i mesterskap. Og han innrømmer at det fortsatt er nerver inne i bildet.

– Jeg syns ikke det er noe artig å gå der, nei. Men jeg syns det er klart verst i går kveld og dagen frem til start. Da er det forferdelig frem til start, sier KIæbo.

– Du vet at du går for et lag og en hel nasjon. Man er ekstra nervøs og ekstra tent, men jeg fikk det litt som jeg ville. Utgangspunktet jeg fikk var helt perfekt.

MERKELIG SITUASJONEN: Her stopper feltet helt opp mens Alexej Tsjervotkin var i klar ledelse.

Siste nytt

  • Golfstjernes milliardsøksmål avvist: – Oppfyller ikke kravene

    Patrick Reeds søksmål mot medier og reportere har blitt avvist. Den amerikanske golfprofilen krevde åtte milliarder kroner for ærekrenkelser.

    Reed sendte inn to søksmål mot i alt 18 parter for det han mente var uberettiget kritikk etter at han gjorde overgang til LIV-touren. I etterkant har han snakket om at sakene som ble skrevet om ham har kostet ham flere sponsoravtaler. I tillegg blir han ofte møtt med negativitet, noe som har bidratt til det han har omtalt som et «fiendtlig arbeidsmiljø».

    I alt krevde Reed 750 millioner dollar, om lag åtte milliarder kroner, for ærekrenkelser. Onsdag bestemte en dommer i Florida at søksmålene avvises.

    – Reed er nok frustrert over noe av det som blir skrevet om ham, og noe er i overkant. Likevel er ikke sakene sterke nok til å dømme noen for ærekrenkelser, sa dommeren Timothy J. Corrigan i en uttalelse.

    Reed har vunnet ni ganger på PGA-touren og ble i 2018 seierherre i majorturneringen US Masters. Han gjorde, i likhet med flere store stjerner, overgang til den mye omtalte LIV-touren i fjor. I etterkant mente han at golfmedier- og reportere konspirerte med PGA-touren for å skade hans rykte.

    – Mange av kommentarene og sakene er ikke bare om Reed, men om LIV-touren generelt. Andre saker er personlige meninger og begrunnes i fakta. Dermed oppfyller det ikke kravene til å holde pressen ansvarlig for ærekrenkelse, sier Corrigan videre. (NTB)

    Golf: LIV Golf Chicago - Second Round
    Foto: Jamie Sabau / Reuters
  • Djokovic peker på Alcaraz som arvtaker: – Fremtiden ser lys ut

    Når Novak Djokovic (36) legger racketen på hylla, er Carlos Alcaraz (20) den beste til å lede tenniseliten inn i en ny epoke, mener den serbiske verdenseneren.

    Djokovic vant tre av fire Grand Slam-finaler i 2023. Alcaraz snøt ham for den fjerde i Wimbledon-finalen. Selv om Djokovic nå har tangert Margaret Courts rekord på 24 GS-titler, vil han ikke stoppe karrieren ennå.

    36-åringen er likevel klar på at når det en gang skjer, vil Alcaraz lede verdenseliten inn i den neste epoken.

    – Tennisfremtiden ser veldig lys ut med Carlos som den sterkeste spilleren, sa Djokovic til Sky Sports i Roma onsdag. Der var serberen på plass for å spille en oppvisningsturnering i golf.

    Djokovic og Alcaraz har hatt flere jevne kamper seg mellom og står med to seirer hver på fire oppgjør.

    – Vi har hatt noen spennende kamper, spesielt i år med kampene i Wimbledon, Roland-Garros og Cincinnati, sa den serbiske verdenseneren.

    Djokovic hadde i flere år Roger Federer, Rafael Nadal og Andy Murray som sine argeste rivaler. Nå har Federer lagt opp, mens tiden til Murray (36) og Nadal (37) på toppnivå nærmer seg slutten. (NTB)

    djokovic og alcaraz
    Foto: AFP
  • Inter Miami tapte amerikansk cupfinale uten Messi i troppen

    Lionel Messi satt skadd på tribunen da hans Inter Miami tapte 1–2 for Houston Dynamo i den amerikanske cupfinalen onsdag.

    Uten Messi og hans tidligere lagkamerat i Barcelona, Jordi Alba, slet Miami med å holde tritt med Houston, og lå under med 0–2 allerede ved pause.

    Houston gikk opp i 1–0 etter 24 minutters spill på en kontring der Griffin Dorsey skjøt hardt inn i nærmeste stolpe etter pasning fra brasilianeren Artur. Det andre målet kom etter straffe bare ni minutter senere, ekspedert kontant i nettmaskene av franskmannen Amine Bassi.

    Houston fikk et mål annullert etter VAR i andre omgang før Miami fikk sitt trøstemål på overtid ved innbytter Josef Martinez.

    Seieren var Houstons andre i finalen i US Open etter at de også gikk til topps i 2018.

    Miami vant på sin side ligacupfinalen i august, da med Messi på banen. Nå må laget konsentrere seg om å klare å nå sluttspillet i MLS.

    Lionel Messi ble skadd i kampen mot Toronto FC forrige onsdag. Han måtte gå av banen etter bare 37 minutter. Inter Miami vant likevel kampen mot Toronto med 4–0. Nordmannen Sigurd Rosted spilte hele kampen for Toronto FC. (NTB)

    US Open Cup Soccer
    Foto: Rebecca Blackwell / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste