Iversens trøst til Golberg etter marerittet: – Jeg brukte Pål som skitester

OBERSTDORF (NRK): En kanonetappe av Emil Iversen reddet Norge fra fiasko etter at Pål Golberg valgte feil ski. Etterpå erkjenner han at det like gjerne kunne vært stikk motsatt.

qTXZXpuSKgs

BEGRENSET FEIRING: Pål Golberg (t.h.) slet med å slippe løs den elleville jubelen selv om det ble norsk VM-gull.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Johannes Høsflot Klæbo sikret Norge et oppskriftsmessig VM-gull. Men måten det skjedde på var alt annet enn oppskriftsmessig.

Det ble nemlig kjempedrama fra første start til siste slutt – da Klæbo rykket fra Aleksandr Bolsjunov i den siste padlebakken inne på stadion.

– Det var grusomt. Etter ett og et halvt sekund angret jeg utrolig mye på at jeg ikke stolte på mine egne ferdigheter og gikk på det alle andre gikk på, sier Pål Golberg til NRK etter et mareritt av en åpningsetappe, mens stafetten fortsatt pågår.

Mens de fleste valgte å gå på såkalt rubb (uten smurning), gikk Golberg med klister under skiene.

Kunne vært omvendt

Hans Christer Holund og Emil Iversen mener Golberg er selvkritisk og at han gjorde en god etappe med tanke på forholdene og skiene.

uczcEowNflo

GA ALT: På håpløse ski måtte Pål Golberg helt ned i kjelleren på åpningsetappen i VM-stafetten.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For selv Iversen ble redningsmann med en knallsterk andreetappen, innrømmer han at rollene kunne vært stikk motsatt.

– Jeg fikk bruke Pål Golberg som en skitester. Så jeg vet at hvis vi hadde snudd opp ned på etappene, så hadde det samme mest sannsynlig skjedd med meg. Det er sånn som skjer. Det blir tøft når han ble eneste som gikk med klister, sier Iversen, som bektrefter at han også hadde tenkt å gå på klister til han så hvordan det gikk med lagkameraten.

Da valgte han raskt å i stedet spenne på seg rubbeparet.

– Jeg visste at jeg kom til å ha gode ski og jeg visste at det var tungt å gå først. Jeg følte meg helt rå og bare gledet meg til å gå. Skulle til og med ha gått lenger.

Tar all skyld

Selv om det ble gull, sliter Golberg med å få fram smilet. Han tenker fortsatt på valget han tok før start.

– Det er jo først å fremst en kjip følelse å ikke stole egne ferdigheter og bare velge det alle andre velger.

– Hva skjedde?

– Vi tester jo ski ... En time før start så er det vel ingen tvil om klister. Det er det vel for Emils del også. Så blir snøen bare tørrere og tørrere. Også er kommunikasjonen før start at klister er best og da står jeg der med to muligheter og velger det, men det er jo mitt valg. Det står jeg for og så var det feil og så er det kanskje en lærepenge at når 17 andre velger et valg så gjør man ikke feil ved å velge det samme selv.

– Var magefølelsen rubb og anbefalingen klister?

– Magefølelsen var kanskje rubb ja, men det er lett å si nå.

– Brutalt og vondt

Smøresjef Stein Olav Snesrud erkjenner at det ble bom å sende ut Golberg med klister under skiene.

– Det er brutalt og vondt, sier Snesrud om opplevelsen.

Stein Olav Snesrud og Mats Iversen

TIL PUMPENE: Skitester Mats Iversen (t.h.) og smøresjef Stein Olav Snesrud har en hektisk formiddag.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Hele morgenen og formiddagen var det usikkert hva som ville fungere best, etter at det satte inn et kraftig snøvær med fuktig snø.

Snesrud var sånn sett klar over problemet.

– Akkurat sånn det ser ut i løypa nå, så kommer du opp bakken, men du løper på samme måte nedover. Sånn det ser ut nå, er det skikkelig «rubbeføre», sa han to timer før rennstart.

Glad Golberg fikk skiene

Eldar Rønning var fast innslag på Norges stafettlag i en årrekke og sa i NRKs VM-studio, etter at gullet var sikret, at Golberg var den beste til å gå på dårlige ski.

Eldar Rønning

RØNNING: Eldar Rønning var lenge en del av Norges stafettlag.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

– Vi skal være veldig glad for at det var Golberg som fikk de skiene, for han gjorde alt rett.

Den uttalelsen får full støtte hos lagkamerat Hans Christer Holund som mener Golberg var smart og god som valgte å ikke taue i front, men heller ha is i magen og legge seg bak.

– Pål er selvkritisk Jeg kan si en ting, og det er at ingen hadde løst den etappen bedre enn Pål. Han gikk på klister og gjorde det eneste rette. Hadde han blitt stresset og gått foran så kunne han fått kladder og da blir det mye verre. Ingen kunne løst den etappen bedre enn Pål, sier Holund.

Golberg selv forteller at han bare måtte være tålmodig under løpet og at det er lagkameratene som skal ha store deler av æren for at det ble gull til slutt.

– Det er jo litt snål følelse og stå her og ha gull. Det er jo takket være tre andre sterke løpere. Jeg er veldig glad at jeg er en del av Norge i dag. Veldig ydmyk for å få gå på laget, sa Golberg etter målgang.

Reddet av Iversen

Likevel gikk altså Golberg på klister, noe som åpenbart ikke fungerte. Mens russerne stakk fra i tet, hadde Norge mer enn nok med å henge med gruppa bak.

Han vekslet til slutt 56,6 sekunder bak russerne, helt nede på en 10.-plass.

Iversen

IVERSEN: Iversen hadde en strålende dag i skisporet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Til andre etappe fikk Norge justert skiene, og heldigvis for Snesrud, Golberg og Norge tok trønderen raskt igjen alt det tapte. Samtidig var det russiske Ivan Jakimusjkin som fikk det tungt.

Til slutt vekslet Emil Iversen i tet, 0,4 sekunder foran finske Iivo Niskanen. Mens russerne falt ned til sjetteplass og vekslet 23,6 sekunder bak Norge.

– Det var en deilig etappe. Et fint utgangspunkt, egentlig, for å få litt action. Jeg skjønte at skia Pål gikk på ikke var optimale, sier Iversen, som følte med lagkameraten, men som ikke hadde gitt opp.

– Jeg visste at jeg kom til å ha andre ski enn Pål gikk med. Jeg så egentlig veldig mye muligheter. Jeg dro til fra start og kjente etter fire meter at dette kom til å gå bra, sier Iversen.

Og bra gikk det – til slutt.

Siste nytt

 • Duo skal trene Strømsgodset

  Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen får delt treneransvar i klubben fra og med i morgen mandag. Det melder Strømsgodset på sine hjemmesider.

  Wibe-Lund er nåværende assistenttrener og Ingebretsen er tidligere hovedtrener.

  Håkon Wibe-Lund
  Foto: Audun Braastad / NTB
 • Solberg måtte bryte i Rally Sanremo

  Oliver Solberg kom godt i gang, men fikk så store skader på bilen at han ikke kunne fortsette.

  Uhellet skjedde på tredje fartsprøve. En stein i veien slo i stykker det ene bakhjulet på bilen hans.

  Solberg er fortsatt som nybegynner å regne i rallysammenheng og startet i Italia for å skaffe seg erfaring på asfalt, et underlag han har lite fartstid på i rallysammenheng.

  Solberg lå på 6. plass sammenlagt da han måtte bryte.

  Solberg
  Foto: Team Solberg Media Office Timo Anis
 • Vipers klare for mesterliga-semi

  Vipers Kristiansand sikret plass i semifinalene i mesterligaen i håndball med 23-23 og 57-50 sammenlagt over russiske Rostov Don søndag.

  Vipers vant den første kvartfinalekampen lørdag 34-27. Spesielt målvakt Kathrine Lunde storspilte.

  hGm3OGBcLYI
  Foto: Artem Gusev / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal