Hopp til innhold

Hard jobbing i kulissene for taus Klæbo – forbundet hentet advokat-hjelp til anke

PONTRESINA (NRK): Her er en taus Johannes Høsflot Klæbo på plass i Sveits for verdenscupavslutning. Han får dermed mulighet til å ta femmilsrevansje på Aleksandr Bolsjunov umiddelbart etter VM-kaoset.

Johannes Høsflot Klæbo

KLAR FOR VERDENSCUPAVSLUTNING: Johannes Høsflot Klæbo, her på vei ut av bussen i Pontresina i Sveits mandag kveld.

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

Klokka 17:30 mandag kveld rullet en stor buss inn ved hotel Palü i Pontresina. Én etter én gikk norske landslagsstjerner ut, etter en rundt fire timers kjøretur fra VM-byen Oberstdorf.

Og til slutt Johannes Høsflot Klæbo.

Klæbo

SA IKKE ETT ORD: Johannes Høsflot Klæbo, her sammen med Pål Golberg (høyre) etter kjøreturen fra Oberstdorf i Tyskland til Pontresina og Sveits.

Foto: NRK

24-åringen befant seg søndag midt i rampelyset og har til gode å snakke om dramaet som utspant seg på mesterskapets avslutningsøvelse. Klæbo trodde han hadde vunnet femmilsgull, men ble disket etter et dramatisk oppløp i duell med Aleksandr Bolsjunov.

Da NRK spurte om han hadde noe å si i dag, ristet Klæbo bare på hodet mens han hentet tingene sine ut fra bussen. Til slutt gikk han inn på hotellet uten å si noen ting.

Skaffet juridisk bistand

Men i kulissene blir det jobbet knallhardt. Langrennssjef Espen Bjervig forteller at de ikke er i nærheten av å bli ferdig med en anke mandag.

– Dette er så mye at vi har mer enn nok med å bli ferdig innen tidsfristen. Det har vært møter i hele dag og vi kommer til å jobbe til fristen som er tirsdag ettermiddag.

feOiLQO_HaE

Espen Bjervig og Klæbos pappa, Haakon, her i samtale en tidligere sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Mandag uttalte sprintlandslagstrener Arild Monsen også til VG at de ikke benyttet seg av juridisk bistand eller folk utenfor Norges Skiforbund i forbindelse med anken av diskvalifiseringen av Johannes Høsflot Klæbo på 50 kilometeren i VM.

Men det er feil.

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt juridisk bistand og det har vi hatt hele veien, sier langrennssjefen til NRK. Men han vil ikke ut med hvem det er snakk om.

Må bygge opp rekken av argumenter

Han svarer slik på hvorfor Monsen kan ha sagt det han sa:

– Jeg vet ikke hvorfor, men Arild Monsen var ikke med på de innledende møtene søndag.

Bjervig forklarer at de har et rennreglement de har muligheten til å anke på.

– Da bruker vi juridisk bistand som hjelper oss hvordan man metodisk skal bygge opp rekken av argumenter.

– Kommer til å ta lang tid

Pappa Haakon Klæbo skriver i kveld at han har snakket med sønnen flere ganger mandag. Han sier 24-åringen fortsatt er preget, men at han har satt voldsom pris på alle tilbakemeldinger.

– Men selvfølgelig er han skuffet. Det har han lov til å være, og det skal han være. Men han var såpass før avreise Oberstdorf at han sa – «The show must og on», sier Haakon Klæbo.

– Men selv om jeg vet at Johannes er opptatt av underholdningsaspektet i langrenn, så tror jeg det kommer til å ta lang tid for han å riste av seg skuffelsen av å bli diskvalifisert av FIS på denne 50 kilometeren.

– Nedturen etterpå svært vanskelig å takle

Mandag kommenterer også morfar, trener og Klæbos nære støttespiller, Kåre Høsflot, for første gang hvordan han opplevde femmila. 78-åringen kaller det en opplevelse for livet og ikke bare det beste, men også viktigste rennet barnebarnet har gått.

– Der fikk han kraftig poengtert at han er noe mer enn en sprinter – og at reportaret hans er bredere enn hva kritikerne har ment og trodd.

pSuG7F6lIgw

NÆRT FORHOLD: Kåre Høsflot og Johannes Høsflot Klæbo, her på en trening før VM i Oberstdorf.

Foto: Geir Olsen / NTB

Morfaren sier imidlertid at han ikke ble overrasket og at de fikk beviset på at han var god for et gull på den gjeveste og tøffeste mesterskapsdistansen.

– Klart jeg ble rørt av Johannes i går. For det første var prestasjonen helt enorm. For det andre var nedturen etterpå svært vanskelig å takle.

Stiller på start umiddelbart

Søndag kveld og mandag morgen var det ingen som kunne svare på om Klæbo ville dra videre til Sveits for å avslutte årets verdenscup. Emil Iversen har for eksempel reist hjem til Norge. Men Klæbo var altså med i skiforbundets reisefølge.

– Har det vært spørsmål om hans motivasjon, har det vært snakk om at han ikke skulle gå?

– Det har ikke vært diskutert, det var ikke det vi snakka mest om etter det som skjedde i går, akkurat. Det har gått av seg selv, det.

Monsen og Nossum

NORSKE TRENERE: Arild Monsen og Eirik Myhr Nossum ankommer hotellet i Pontresina, noen steinkast fra verdenscupløypene som skal brukes lørdag og søndag.

Foto: NRK

Bolsjunov-duell

Det betyr at Klæbo skal gå mot sin arge femmilsrival Aleksandr Bolsjunov allerede til helgen. I Engadin og St. Moritz skal det gås 15 kilometer lørdag og en jaktstart i fristil søndag.

Den russiske treneren Egor Sorin bekrefter overfor NRK mandag kveld at Bolsjunov stiller på startstreken.

3ToKjtvBGRY

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her sammen med kollega Jann Post.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener Klæbo og Bolsjunov er to store skikonger som skaper et voldsomt engasjement rundt langrenn vi alle skal være glade for. Han mener løypeprofilen i Engadin og St. Moritz der rennene til helgen går vanligvis er veldig flate.

– Det taler for at Klæbo kommer til å slå voldsomt tilbake, sier Bjørn.

– De store stjernene bruker gjerne motgang for å komme fort tilbake, få ut den aggresjonen de bygger opp og skaper nye store resultater.

– Rar avslutning, rett og slett

– Det er alltid vanskelig å gjøre noe med han i skirenn, og det blir nok ikke noe lettere denne helga. Han vil prøve å få ut aggresjonen han har, når slike ting går imot, sier Erik Valnes til NRK mandag utenfor utøverhotellet.

– Han er en profesjonell utøver, han takler det bra. Men litt spesielt blir det nok helt sikkert, sier Pål Golberg.

Norge stiller følgende lag til rennene i Sveits:

Kvinner: Hedda Østberg Amundsen, Helene Marie Fossesholm, Ragnhild Haga, Therese Johaug, Anne Kjersti Kalvå, Marte Skaanes, Anna Svendsen, Heidi Weng, Lotta og Tiril Udnes Weng.

Menn: Harald Østberg Amundsen, Pål Golberg, Hans Christer Holund, Jon Rolf Skamo Hope, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget, Daniel Stock, Erik Valnes

Siste nytt

 • Ruud slo tilbake og tok seg videre til 4. runde

  Casper Ruud fikk en trøblete start mot sensasjonsmannen Zhang Zhizhen. Kineseren (nummer 71 i verden) brøt den aller første serven og vant førstesett 6-4, men så fant Ruud rytmen. 6-4 i andre sett ble fulgt opp med 6-1 i det tredje. I det fjerde settet sikret han plass i 4. runde av French Open med 6-4. I neste runde møter Ruud enten Nicolas Jarry eller Marcos Giron.

  Casper Ruud
  Foto: Reuters
 • Stoppet omstridt endring - men senker beviskrav i varslingssaker

  Adrian Stinessen Haugen, leder i Norges Studentidrettsforbud, gikk på talerstolen med et forslag om å endre bevisbyrden i varslingssaker under idrettstinget lørdag.

  - Vi vil sikre at kritkkverdige handinger ikke blir ignorert og medlemmen blir ivaretatt, sier Stinessen Haugen.

  De ville senke bevisbyrden fra overveiende sannsynlighet (99 prosent) til allminnelig overvekt av sannsynlighet (51 prosent).

  Dette kan handle om for eksempel upassende oppførsel mellom trenere og barn/ungdom i idretten.


  Derimot gikk Reidar Bruusgaard, leder i påtalenemda i Norges Idrettsforbund, på talerstolen og syns det var en for stor endring av beviskrav i idretten.

  -Det handler om hvor sikker vi skal være for å dømme eller vedta sanksjoner, sier han.

  Han påpekte at dette handler om to ulike hensyn:

  1. Hensynet til upassende atferd, at det kan reageres mot dette.
  2. Rettsikkerhetsperspektiv

  -Disse skal avveies, sier Bruusgaard.

  Han ville i stedet ha en middelvei der varslingssaker skal ha en klar sannsynlighetsovervekt (75-80 prosent).

  Dette støttet også Tomasz Edsberg i domsutvalget i NIF.

  Eirik Sørdahl i Norges Volleyballforbund gikk inn for at bevisbyrden skal senkes svært betydelig fra talerstolen. Han var derfor uenig med juristene.

  Han påpekte at det er få ting som opprører han i norsk idrett, men at upassene oppførsel og overgrep gjør ham fly forbannet.

  - Jeg ser mange av de som har utført tingene slipper unna fordi bevisbyrden etter mitt skjønn er altfor høy. En sak er altfor mye, sier Sørdahl.

  Han tror folk ikke melder inn saker fordi beviskravene er omfattende i varslingssaker.

  Forslaget til studentidrettsforbundet, at bevisbyrden senkes til almmenlig overvekt av sannsynlighet (51 prosent), ble ikke vedtatt. Derimot ble det vedtatt at NIF senker kravet for bevisbyrden til klar sannsynlighetsovervekt (75-80 prosent).

 • Zlatan håper å komme tilbake på banen

  I et intervju med Gazzetta dello Sport åpner evigunge Zlatan Ibrahimovic (41) for å fortsette karrieren til tross for store skadeproblemer de senere årene. – Alt jeg bryr meg om er å komme tilbake på banen. Det er som å gå på jobb, men ikke ha noe kontor å dra til. Jeg tenker ikke på å gi meg, en sånn person er jeg ikke, sier Zlatan i intervjuet, ifølge NTB.

  Zlatan
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste