Klokka 17:30 mandag kveld rullet en stor buss inn ved hotel Palü i Pontresina. Én etter én gikk norske landslagsstjerner ut, etter en rundt fire timers kjøretur fra VM-byen Oberstdorf.
Og til slutt Johannes Høsflot Klæbo.
SA IKKE ETT ORD: Johannes Høsflot Klæbo, her sammen med Pål Golberg (høyre) etter kjøreturen fra Oberstdorf i Tyskland til Pontresina og Sveits.
Foto: NRK24-åringen befant seg søndag midt i rampelyset og har til gode å snakke om dramaet som utspant seg på mesterskapets avslutningsøvelse. Klæbo trodde han hadde vunnet femmilsgull, men ble disket etter et dramatisk oppløp i duell med Aleksandr Bolsjunov.
Da NRK spurte om han hadde noe å si i dag, ristet Klæbo bare på hodet mens han hentet tingene sine ut fra bussen. Til slutt gikk han inn på hotellet uten å si noen ting.
Skaffet juridisk bistand
Men i kulissene blir det jobbet knallhardt. Langrennssjef Espen Bjervig forteller at de ikke er i nærheten av å bli ferdig med en anke mandag.
– Dette er så mye at vi har mer enn nok med å bli ferdig innen tidsfristen. Det har vært møter i hele dag og vi kommer til å jobbe til fristen som er tirsdag ettermiddag.
Espen Bjervig og Klæbos pappa, Haakon, her i samtale en tidligere sesong.
Foto: Terje Pedersen / NTBMandag uttalte sprintlandslagstrener Arild Monsen også til VG at de ikke benyttet seg av juridisk bistand eller folk utenfor Norges Skiforbund i forbindelse med anken av diskvalifiseringen av Johannes Høsflot Klæbo på 50 kilometeren i VM.
Men det er feil.
– Jeg kan bekrefte at vi har hatt juridisk bistand og det har vi hatt hele veien, sier langrennssjefen til NRK. Men han vil ikke ut med hvem det er snakk om.
Må bygge opp rekken av argumenter
Han svarer slik på hvorfor Monsen kan ha sagt det han sa:
– Jeg vet ikke hvorfor, men Arild Monsen var ikke med på de innledende møtene søndag.
Bjervig forklarer at de har et rennreglement de har muligheten til å anke på.
– Da bruker vi juridisk bistand som hjelper oss hvordan man metodisk skal bygge opp rekken av argumenter.
– Kommer til å ta lang tid
Pappa Haakon Klæbo skriver i kveld at han har snakket med sønnen flere ganger mandag. Han sier 24-åringen fortsatt er preget, men at han har satt voldsom pris på alle tilbakemeldinger.
– Men selvfølgelig er han skuffet. Det har han lov til å være, og det skal han være. Men han var såpass før avreise Oberstdorf at han sa – «The show must og on», sier Haakon Klæbo.
– Men selv om jeg vet at Johannes er opptatt av underholdningsaspektet i langrenn, så tror jeg det kommer til å ta lang tid for han å riste av seg skuffelsen av å bli diskvalifisert av FIS på denne 50 kilometeren.
– Nedturen etterpå svært vanskelig å takle
Mandag kommenterer også morfar, trener og Klæbos nære støttespiller, Kåre Høsflot, for første gang hvordan han opplevde femmila. 78-åringen kaller det en opplevelse for livet og ikke bare det beste, men også viktigste rennet barnebarnet har gått.
– Der fikk han kraftig poengtert at han er noe mer enn en sprinter – og at reportaret hans er bredere enn hva kritikerne har ment og trodd.
NÆRT FORHOLD: Kåre Høsflot og Johannes Høsflot Klæbo, her på en trening før VM i Oberstdorf.
Foto: Geir Olsen / NTBMorfaren sier imidlertid at han ikke ble overrasket og at de fikk beviset på at han var god for et gull på den gjeveste og tøffeste mesterskapsdistansen.
– Klart jeg ble rørt av Johannes i går. For det første var prestasjonen helt enorm. For det andre var nedturen etterpå svært vanskelig å takle.
Stiller på start umiddelbart
Søndag kveld og mandag morgen var det ingen som kunne svare på om Klæbo ville dra videre til Sveits for å avslutte årets verdenscup. Emil Iversen har for eksempel reist hjem til Norge. Men Klæbo var altså med i skiforbundets reisefølge.
– Har det vært spørsmål om hans motivasjon, har det vært snakk om at han ikke skulle gå?
– Det har ikke vært diskutert, det var ikke det vi snakka mest om etter det som skjedde i går, akkurat. Det har gått av seg selv, det.
NORSKE TRENERE: Arild Monsen og Eirik Myhr Nossum ankommer hotellet i Pontresina, noen steinkast fra verdenscupløypene som skal brukes lørdag og søndag.
Foto: NRKBolsjunov-duell
Det betyr at Klæbo skal gå mot sin arge femmilsrival Aleksandr Bolsjunov allerede til helgen. I Engadin og St. Moritz skal det gås 15 kilometer lørdag og en jaktstart i fristil søndag.
Den russiske treneren Egor Sorin bekrefter overfor NRK mandag kveld at Bolsjunov stiller på startstreken.
NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her sammen med kollega Jann Post.
Foto: Terje Pedersen / Terje PedersenNRK-ekspert Torgeir Bjørn mener Klæbo og Bolsjunov er to store skikonger som skaper et voldsomt engasjement rundt langrenn vi alle skal være glade for. Han mener løypeprofilen i Engadin og St. Moritz der rennene til helgen går vanligvis er veldig flate.
– Det taler for at Klæbo kommer til å slå voldsomt tilbake, sier Bjørn.
– De store stjernene bruker gjerne motgang for å komme fort tilbake, få ut den aggresjonen de bygger opp og skaper nye store resultater.
– Rar avslutning, rett og slett
– Det er alltid vanskelig å gjøre noe med han i skirenn, og det blir nok ikke noe lettere denne helga. Han vil prøve å få ut aggresjonen han har, når slike ting går imot, sier Erik Valnes til NRK mandag utenfor utøverhotellet.
– Han er en profesjonell utøver, han takler det bra. Men litt spesielt blir det nok helt sikkert, sier Pål Golberg.
Norge stiller følgende lag til rennene i Sveits:
Kvinner: Hedda Østberg Amundsen, Helene Marie Fossesholm, Ragnhild Haga, Therese Johaug, Anne Kjersti Kalvå, Marte Skaanes, Anna Svendsen, Heidi Weng, Lotta og Tiril Udnes Weng.
Menn: Harald Østberg Amundsen, Pål Golberg, Hans Christer Holund, Jon Rolf Skamo Hope, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget, Daniel Stock, Erik Valnes