Hopp til innhold

Reagerer på uttak etter Klæbo-forfall: – Det er skuffende

Selv etter Tour de Ski-forfallene til Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger, fant ikke landslagsledelsen plass til lederen av Skandinavisk Cup. Det får hovedpersonen selv til å reagere.

BLIR HJEMME: Mattis Stenshagen skulle gjerne sett at han var med i troppen til årets Tour de ski - her under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen.

BLIR HJEMME: Mattis Stenshagen skulle gjerne sett at han var med i troppen til årets Tour de ski – her under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen.

Foto: NTB

Det er skuffende at de prioriterer sprintere i så stor grad, heller enn de som kan kjempe i sammendraget, sier Mattis Stenshagen til NRK.

27-åringen stusset på uttaket allerede da de opprinnelige ti navnene ble presentert forrige uke.

Etter torsdagens to stjerneforfall i Klæbo og Krüger, uteble navnet til Stenshagen nok en gang blant erstatterne.

Praksis de siste årene er at lederen av Skandinavisk Cup har fått plass i troppen. I år er det tydeligvis ikke nok for å få plass som verken nummer elleve eller tolv, sier Stenshagen.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland forstår at Stenshagen er skuffet over å ikke være blant erstatterne til sykdomsplagede Klæbo og Krüger.

Han har naturligvis grunn til å være bitter, sier Aukland.

– Hadde han vært fra hvilket som helst annet land hadde han gått Tour de ski. Han ville vært en av kandidatene til å kjempe om topp tre plasseringer eller til og med vinne hele Tour de ski, fortsetter NRK-eksperten.

Fredrik Aukland

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Forstår ikke prioriteringen

Henrik Dønnestad og Ansgar Evensen er de som hentes inn som erstattere for henholdsvis Krüger og Klæbo.

Dønnestad imponerte med en tredjeplass på 10 kilometer klassisk i Trondheim, i sin verdenscupdebut.

Evensen ligger på en tredjeplass i sprintcupen sammenlagt så langt denne sesongen.

Det er fullt fortjent at Dønnestad tas ut, men det er lov å sette spørsmålstegn ved at de prioriterer sprintere i så stor grad, sier Stenshagen, som mener det er på sin plass at Skiforbundet går gjennom sine retningslinjer for uttak.

Landslagssjef Ulf Morten Aune avviser at de prioriterer sprintere foran sammenlagtløpere, men viser til en regel som sier at fire av de ti løperne skal være sprintere.

Det kommer av at vi har gode sprintere. Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) ønsker at de beste sprinterne skal være på start. Dersom vi ikke hadde tatt ut sprintere så hadde de vært uten internasjonale konkurranser i en måned, grunnet terminlisten, sier Aune til NRK.

Det er en avveining vi har gjort, og vi mener vi både har gode sammenlagtløpere og gode sprintere, sier landslagssjefen videre.

Verdenscup i langrenn, Ulf Morten Aune

LANDSLAGSSJEF: Ulf Morten Aune.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Aune understreker at det er utelukkende resultater, og primært verdenscupen, som er bakgrunn for uttaket.

– Jeg er klar over at jeg helst skulle slått i bordet med gode verdenscupresultater, men jeg har ikke fått sjansen, sier Stenshagen.

27-åringen har ikke deltatt i noen av rennene på langrennssportens øverste nivå denne sesongen, selv da Norge hadde 20 utøvere under prøve-VM i Trondheim i midten av desember.

Vi har all grunn til å forstå at han er skuffet, for han er en veldig god skiløper. Men han har ikke oppfylt uttakskriteriene, sier Aune.

Klæbo: Vanskelig å finne motivasjon

For Johannes Høsflot Klæbo blir det heller ikke noe Tour de Ski.

Langrennsstjernen har slitt med sykdom etter prøve-VM i Trondheim, og går derfor glipp av sesongens store mål.

– Tour de Ski var det store målet denne sesongen, og det blir sannsynligvis vanskelig for meg å finne motivasjon for resten av verdenscupen, skriver Klæbo på Instagram, der han har lagt ved et bilde av seg selv med febermåler.

Johannes Høsflot Klæbo fra verdenscupen i Trondheim

MELDER FORFALL: Johannes Høsflot Klæbo deltar ikke i Tour de Ski. Her fra prøve-VM i Trondheim 17. desember.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det føles forferdelig at jeg avslutter 2023 i såpass dårlig form. Det var definitivt ikke slikt jeg hadde planlagt julen, fortsetter langrennsstjernen.

– Det er veldig synd å ikke få se han i Tour de Ski. Formen han viste i prøve-VM var fantastisk. Mange skulle ha jobbet hardt for å slå han i Touren. Det virket som han lekte med konkurrentene, sier NRK-ekspert Therese Johaug.

Johannes Høsflot Klæbo etter seier på 10 km klassisk i prøve-VM i Trondheim.

VAR I KJEMPEFORM: Johannes Høsflot Klæbo vant tre av tre renn i prøve-VM like før sykdom inntraff.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Klæbo og resten av langrennsløperne var sist i aksjon under verdenscuprennene i Trondheim, der Klæbo vant tre av tre renn.

– Etter at jeg fikk influensa uka etter prøve-VM i Trondheim, måtte jeg reise hjem fra høyden grunnet seks dager med feber, sier Klæbo i pressemeldingen.

– Johannes hadde i det lengste håpet å kunne stille på Touren, men den kommer dessverre for tidlig for ham, sier landslagslege Ove Feragen.

Emil Gukild har en drøm om å fullføre Birken på under 3:30. Når Therese Johaug får se skigåingen, bryter hun ut i latter.

Emil Gukild har en drøm om å fullføre Birken på under 3:30. Når Therese Johaug får se skigåingen, bryter hun ut i latter.

Klæbo forteller at han alltid prøver å ta samtlige forholdsregler og isolere seg selv på denne tiden av året for å unngå sykdom.

– Denne sesongen har fått en tøff start med korona i oktober og influensa nå. Det er veldig frustrerende, skriver Klæbo.

Johaug synes det er fornuftig av Klæbo å ikke gå, og at han heller prioriterer helsa.

– Det handler om å ikke gjøre noe dumt med tanke på resten av vinteren og det som kommer i Trondheim neste vinter. Man tyner ikke en sliten kropp, sier Johaug og fortsetter:

– Jeg ville absolutt gjort det samme. Med det nivået han har og en rekke Tour de Ski-seire, så reiser han ikke dit for å bli nummer ti sammenlagt. Da er det bare å bli hjemme, finne roen og trene seg opp mot skirennene som kommer.

Simen Hegstad Krüger, Johannes Høsflot Klæbo og Hans Christer Holund på pallen i Tour de Ski 2022/23

INGEN ER MED: Simen Hegstad Krüger (fra venstre), Johannes Høsflot Klæbo og Hans Christer Holund på Tour de Ski-pallen for et snaut år siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Med det er samtlige av de tre som var på pallen i Tour de Ski forrige sesong, ute av den kommende utgaven. Ettersom heller ikke Hans Christer Holund er med, da han la opp før denne sesongen.

Tour de Ski innledes med sprint i Toblach 30. desember og avsluttes med «monsterbakken» i Val di Fiemme, den 7. januar.

Sportsnyheter

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

Siste nytt

  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

    Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

    Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

    Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

    Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

    Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

    Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

    Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.

Sendeplan

Kl. Program Kanal