Hopp til innhold

Langrennsledere reagerer kraftig på Iversen-hjemreise: «Hvorfor gjør de dette?»

OBERSTDORF (NRK): Emil Iversens (27) hjemreise fra Tour de Ski ble ikke bare kraftig debattert i Norge. I både Russland, Sveits og Tyskland himlet man med øynene, dersom man skal tro Markus Cramer.

Tour de ski 2018/19

KRITISK: Markus Cramer, treneren til russiske Sergej Ustjugov.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han er treneren til Sergej Ustjugov, russeren som kjemper en intens kamp med Johannes Høsflot Klæbo om sammenlagtseieren i årets Tour de Ski.

Men onsdag ble seire, skuffelser og sammenlagtkamp byttet ut med noe helt annet. Det som preget overskriftene var Emil Iversens valg om å reise hjem fra Tour de Ski. Landslagsløperen hadde akkurat vunnet 15 kilometeren i Oberstdorf og var nummer tre i tour-sammendraget. Men det var altså over for Iversens del etter fire av syv etapper.

Kommentatorer og eksperter reagerte kraftig. Det gjør også langrennsledere.

Cramer innleder dette intervjuet med NRK med å si at han er overrasket over avgjørelsen fra den norske leiren.

– Han er i god form, ikke syk, så vidt jeg vet. Så jeg forstår det bare ikke, sier Cramer.

– Trenger de beste på startstreken

Han sier at det ser svært dårlig ut for langrennssporten når noe slikt skjer. Han sier det er viktig at de beste utøverne stiller til start. Grunnen til akkurat dét handler om at langrenn er stort i Norge, men Cramer hevder, som flere før ham, at det er store problemer med sportens popularitet i Mellom-Europa.

Therese Johaug i Davos

ETTERLYSER JOHAUG: Markus Cramer mener Therese Johaug burde ha stilt til start i Tour de Ski.

Foto: Juergen Staiger / AP

– Så vi trenger de beste utøverne på start – for sporten vår. Når Iversen drar hjem så kommer vi til å få mer problemer. Jeg håper det norske skiforbundet forstår at langrenn ikke er så stort i Mellom-Europa, sier Cramer – som selv er tysk.

Han har selv gått bort til allroundtrener Eirik Myhr Nossum for å uttrykke sin mening om avgjørelsen. Nossum og Iversen skal ha lagt en plan om å forlate Tour de Ski etter fjerde etappe lenge. Blant grunnene er at VM er viktigst og dermed var det å gå hele touren ikke aktuelt.

– Jeg skjønner det også. Men de må også forstå at vi trenger de beste utøverne. Jeg skjønner heller ikke at de tre beste damene ikke går, sier Cramer – og tenker på Charlotte Kalla, Ebba Andersson og Therese Johaug.

– Snart har vi ikke sponsorer i idretten vår for ingenting er interessant. Og ingen ser det på TV. Da får vi ingen samarbeidspartnere eller sponsorer. Da har man bare langrenn i Norge, sier Cramer – og sukker.

Kjøper ikke VM-argument

Han forteller at han har snakket med ledere fra Sveits og Tyskland.

De skal ifølge Russland-treneren var svært overrasket også.

– De spør «hvorfor gjør de dette?”. Folk som er her vil se Emil Iversen og de beste. Ingen kan forstå hvorfor han dro hjem. Det er ikke bra for sporten vår, gjentar Cramer.

At Iversen tenker på VM er et argument Cramer egentlig ikke kjøper. Han mener det er mer enn nok tid til å restituere, hvile og få lagt inn en god treningsperiode mellom Tour de Ski og VM i Seefeld som starter i slutten av februar. Iversen selv mener det også handler om at han må gå en 15 kilometer i Otepää den 20. Januar. Det er et VM-uttakingsrenn. Dit må Iversen selv om han har en andreplass på samme distanse i Ruka i november.

Tour de ski 2018/19

«VENI, VIDI, ARRIVEDERCI»: Emil Iversen dro hjem fra Tour de Ski etter at han vant onsdagens fellesstart.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Cramer ler i flere sekunder når han får høre dette.

– Det kan ikke være grunnen, sier han.

– Iversen kommer til å starte den distansen i VM, ett hundre prosent sikkert. Han må ikke kvalifisere seg til den. Han ble nummer to i Ruka og har vist veldig god form de siste ukene. Det kan ikke være grunnen, sier Cramer.

– Alltid noen som står av

Landslagssjef Vidar Løfshus sier han ikke oppfattet at det ble noe bråk rundt Iversens hjemreise onsdag. Han mener i stedet det er en vanlig situasjon og at landslaget, både herrer og damer, stort sett alltid reiser med 9-12 utøvere. «For det er alltid noen som står av og som har en plan med sesongen», sier han til NRK.

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

På spørsmål om han skjønner at folk reagerer, svarer Løfshus slik:

– Både òg. Emil har hatt den planen han har hatt fra i sommer. At han holder på den synes jeg er veldig bra, sier landslagssjefen, som ikke ønsker å kommentere kritikken fra Cramer.

– Cramer sier også han har snakket med ledere fra Sveits og Tyskland som stusser over valget ...?

– Vi har mange andre utfordringer i internasjonal langrenn enn at en norsk løper dropper Tour de Ski. Det er ikke avgjørende for langrennssportens fremtid, sier Løfshus.

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Sandvolleyball: Norsk finaleseier i nasjonscupen

  Norge vant herrefinalen i kvalifiseringsturneringen i den europeiske nasjonscupen i sandvolleyball torsdag. Det skjedde på hjemmebane i Lillesand.

  Finalen ble spilt mot England som best av tre kamper. Hendrik Mol og Mathias Berntsen åpnet med å slå Frederick Bialokoz/Issa Batrane 2-1 i sett (18-21, 21-19, 15-11).

  Samme spenning ble det ikke med medaljegrossistene Anders Mol og Christian Sørum i aksjon. De tok seg enkelt av Javier Bello/Joaquin Bello med 21-10, 21-16.

  I kvinnefinalen ble det norske 0-2-tap i begge kampene mot Tyskland. Kristine Larsdatter Garder og Ingrid Lunde røk 22-24, 18-21 for Laura Ludwig/Louisa Lippmann, mens Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad spilte 17-21, 19-21 i møtet med Svenja Müller/Cinja Tillmann. (NTB)

  EM Sandvolleyball i München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Reistads scoringsshow hjalp Esbjerg til sluttspillgull

  Henny Reistad var skarpest foran mål da Esbjerg banket tittelforsvarer Odense 34-21 og vant det danske sluttspillet i håndball.

  Uavgjort ville vært nok for Esbjerg etter en knepen borteseier i første finalekamp, men i egen hall ville laget ha en skikkelig fest. Det gikk hardt ut over Odense.

  Reistad hamret inn åtte av vertenes mål, og det var doblet så mange som neste spiller på toppscorerlista. Esbjerg gikk til pause med 18-12-ledelse.

  Som vanlig var det Esbjergs norske kontingent som markerte seg offensivt. I tillegg til Reistad scoret også Nora Mørk (4), Vilde Ingstad (4), Kristine Breistøl (3), Marit Røsberg Jacobsen (3) og Sanna Solberg-Isaksen (1).

  Odense hadde også norske bidrag med tre mål fra både Maren Aardahl og Tonje Løseth. (NTB)

  EHF FINAL4 2023 Kvinner: FTC-Rail Cargo Hungaria - Team Esbjerg
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Tsjekkisk sensasjon til finale i Roland-Garros – full kollaps for verdenstoeren

  Karolina Muchova slo til med et dramatisk comeback og booket finaleplass i Roland-Garros. Hun avverget en matchball i møtet med Aryna Sabalenka.

  Alt lå til rette for Sabalenka i tredje sett. Belaruseren ledet 5-2 og var ett poeng unna finalen i Paris, men lot sjansen glippe. Det skulle koste verdenstoeren dyrt.

  Muchova kom mesterlig tilbake og dunket inn to vellykkede bruddballer. Tsjekkeren servet så nådeløst hjem seieren i en kamp som endte 7-6 (7-5), 6-7 (5-7), 7-5.

  For første gang er hun finaleklar i en Grand Slam-turnering. (NTB)

  APTOPIX France Tennis French Open
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste