Hopp til innhold

Langrennsledere reagerer kraftig på Iversen-hjemreise: «Hvorfor gjør de dette?»

OBERSTDORF (NRK): Emil Iversens (27) hjemreise fra Tour de Ski ble ikke bare kraftig debattert i Norge. I både Russland, Sveits og Tyskland himlet man med øynene, dersom man skal tro Markus Cramer.

Tour de ski 2018/19

KRITISK: Markus Cramer, treneren til russiske Sergej Ustjugov.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han er treneren til Sergej Ustjugov, russeren som kjemper en intens kamp med Johannes Høsflot Klæbo om sammenlagtseieren i årets Tour de Ski.

Men onsdag ble seire, skuffelser og sammenlagtkamp byttet ut med noe helt annet. Det som preget overskriftene var Emil Iversens valg om å reise hjem fra Tour de Ski. Landslagsløperen hadde akkurat vunnet 15 kilometeren i Oberstdorf og var nummer tre i tour-sammendraget. Men det var altså over for Iversens del etter fire av syv etapper.

Kommentatorer og eksperter reagerte kraftig. Det gjør også langrennsledere.

Cramer innleder dette intervjuet med NRK med å si at han er overrasket over avgjørelsen fra den norske leiren.

– Han er i god form, ikke syk, så vidt jeg vet. Så jeg forstår det bare ikke, sier Cramer.

– Trenger de beste på startstreken

Han sier at det ser svært dårlig ut for langrennssporten når noe slikt skjer. Han sier det er viktig at de beste utøverne stiller til start. Grunnen til akkurat dét handler om at langrenn er stort i Norge, men Cramer hevder, som flere før ham, at det er store problemer med sportens popularitet i Mellom-Europa.

Therese Johaug i Davos

ETTERLYSER JOHAUG: Markus Cramer mener Therese Johaug burde ha stilt til start i Tour de Ski.

Foto: Juergen Staiger / AP

– Så vi trenger de beste utøverne på start – for sporten vår. Når Iversen drar hjem så kommer vi til å få mer problemer. Jeg håper det norske skiforbundet forstår at langrenn ikke er så stort i Mellom-Europa, sier Cramer – som selv er tysk.

Han har selv gått bort til allroundtrener Eirik Myhr Nossum for å uttrykke sin mening om avgjørelsen. Nossum og Iversen skal ha lagt en plan om å forlate Tour de Ski etter fjerde etappe lenge. Blant grunnene er at VM er viktigst og dermed var det å gå hele touren ikke aktuelt.

– Jeg skjønner det også. Men de må også forstå at vi trenger de beste utøverne. Jeg skjønner heller ikke at de tre beste damene ikke går, sier Cramer – og tenker på Charlotte Kalla, Ebba Andersson og Therese Johaug.

– Snart har vi ikke sponsorer i idretten vår for ingenting er interessant. Og ingen ser det på TV. Da får vi ingen samarbeidspartnere eller sponsorer. Da har man bare langrenn i Norge, sier Cramer – og sukker.

Kjøper ikke VM-argument

Han forteller at han har snakket med ledere fra Sveits og Tyskland.

De skal ifølge Russland-treneren var svært overrasket også.

– De spør «hvorfor gjør de dette?”. Folk som er her vil se Emil Iversen og de beste. Ingen kan forstå hvorfor han dro hjem. Det er ikke bra for sporten vår, gjentar Cramer.

At Iversen tenker på VM er et argument Cramer egentlig ikke kjøper. Han mener det er mer enn nok tid til å restituere, hvile og få lagt inn en god treningsperiode mellom Tour de Ski og VM i Seefeld som starter i slutten av februar. Iversen selv mener det også handler om at han må gå en 15 kilometer i Otepää den 20. Januar. Det er et VM-uttakingsrenn. Dit må Iversen selv om han har en andreplass på samme distanse i Ruka i november.

Tour de ski 2018/19

«VENI, VIDI, ARRIVEDERCI»: Emil Iversen dro hjem fra Tour de Ski etter at han vant onsdagens fellesstart.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Cramer ler i flere sekunder når han får høre dette.

– Det kan ikke være grunnen, sier han.

– Iversen kommer til å starte den distansen i VM, ett hundre prosent sikkert. Han må ikke kvalifisere seg til den. Han ble nummer to i Ruka og har vist veldig god form de siste ukene. Det kan ikke være grunnen, sier Cramer.

– Alltid noen som står av

Landslagssjef Vidar Løfshus sier han ikke oppfattet at det ble noe bråk rundt Iversens hjemreise onsdag. Han mener i stedet det er en vanlig situasjon og at landslaget, både herrer og damer, stort sett alltid reiser med 9-12 utøvere. «For det er alltid noen som står av og som har en plan med sesongen», sier han til NRK.

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

På spørsmål om han skjønner at folk reagerer, svarer Løfshus slik:

– Både òg. Emil har hatt den planen han har hatt fra i sommer. At han holder på den synes jeg er veldig bra, sier landslagssjefen, som ikke ønsker å kommentere kritikken fra Cramer.

– Cramer sier også han har snakket med ledere fra Sveits og Tyskland som stusser over valget ...?

– Vi har mange andre utfordringer i internasjonal langrenn enn at en norsk løper dropper Tour de Ski. Det er ikke avgjørende for langrennssportens fremtid, sier Løfshus.

Sportsnyheter

bryhn-gråt

Gråtkvelt «Mesternes mester» om kreftsjuk far: – Eg skulle ønske at han var her

Ole-Kristian Bryhn vann «Mesternes mester» i år, og denne veka tok 35-åringen nok ein ny tittel. Det skjedde utan ein viktig støttespelar i publikum.

Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen setter deg i den rette mesterskapstemningen når NRK og brødrene lanserer låt til OL.

Brødrene Ingebrigtsen debuterer som artister – slik har du aldri sett dem før

Jakob Asserson Ingebrigtsen (23) lar ikke mye forstyrre hviletiden i OL-oppladningen, men ett unntak har han gjort. Nå debuterer han som artist med brødrene Henrik og Filip.

Thomas Drage, utenlandsproff Gibraltar

Thomas (32) lever profflivet i bakgardsliga: – Stilte med ein fyr vi aldri hadde møtt

Det blir berre fleire og fleire av dei, nemleg norske utanlandsproffar. Ein av dei er Thomas Drage (32) som speler fotball framfor 50 tilskodarar i Gibraltar.

Siste nytt

 • Snittalderen på håndballjentene er over 32 år

  De norske håndballjentene kommer til OL med lassevis av erfaring. Rutinen og alderen på mange i troppen er en fordel, mener ekspert.

  Hvis man ser alderen på de 14 spillerne i OL-troppen, er snittet på 32,6 år. Kun to spillere er under 30 år.

  – Det er bra hvis man bruker det fornuftig. Det er ingen automatikk at mye erfaring skal hjelpe folk. Det kommer an på hvordan du bruker erfaringen du har, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til NTB.

  Hans lag møtte pressen i OL-landsbyen dagen før kveldens åpningskamp mot Sverige. Det har vært stor kontinuitet i Hergeirssons uttatte gjennom årene.

  – Sulten er stor i denne gjengen. Det er ingen her som ikke er ekstremt motivert og dedikert. Det er det som er interessant. Det er ofte snakk om alder, og at unge bør slippe til når man når en viss alder, forteller islendingen.

  Sommer OL i Paris 2024
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Odd-spiller Faniel Tewelde klar for belgiske Lommel – selges for rekordsum

  Odd selger det 17 år gamle stortalentet Faniel Tewelde til den belgiske klubben Lommel.

  Overgangen blir bekreftet av Odd i egne mediekanaler.

  Nettavisen erfarte søndag kveld at Odd hadde akseptert et bud fra Lommel, med en totalramme i overkant av 30 millioner kroner. Det vil i så fall være ny klubbrekord.

  Tewelde presenterte seg skikkelig for det norske fotballpublikummet mot slutten av 2023-sesongen, med fem scoringer for Odd. Denne sesongen står unggutten med tre scoringer på 14 kamper.

  Lommel befinner seg på nest øverste nivå i Belgia og eies av City Football Group. Selskapet eier også blant andre storklubben Manchester City.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: Strømsgodset - Odd (1-1)
  Foto: Trond R. Teigen / NTB
 • Australsk trener kan bli sendt hjem fra OL etter tabbe-uttalelse

  En australsk svømmetrener risikerer å måtte forlate Paris-OL etter at han uttalte at han håper en sørkoreaner slår egne utøvere under sommerlekene.

  Den aktuelle treneren Michael Palfrey, som er del av det australske trenerteamet i Paris, sa til sørkoreanske medier onsdag at han ønsker at Kim Woo-min skal ta gullet på 400 meter fri i den franske hovedstaden.

  Australia har selv to deltakere på den samme distansen, Sam Short og Elijah Winnington. 400-meteren går allerede lørdag.

  – Jeg er veldig skuffet, ekstremt skuffet, sier den australske hovedtreneren Rohan Taylor etter Palfreys uttalelse.

  – At en trener på laget vårt promoterer en annen idrettsutøver foran våre egne, er ikke akseptabelt, legger han til.

  Palfrey er trener for svømmerne Zac Incerti, Abbey Connor og Alex Perkins. Samtidig har han også hjulpet Kim mens sørkoreaneren trente i Brisbane i forkant av Paris-lekene.

  Ifølge The Sydney Morning Herald hadde Palfrey på seg australske lagfarger da han ble intervjuet av sørkoreanske journalister onsdag og utbasunerte "Go Korea" mens han snakket om Kims muligheter.

  (NTB)

  Paris Olympics Swimming
  Foto: Ashley Landis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal