Hopp til innhold

Borch stiller til valg – ber om offentlig beklagelse fra utøverkomiteen

Kjetil Borch har flere ganger i år kommet med kritikk av utøverkomiteen og leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Nå stiller han selv til valg i komiteen.

Kjetil Borch

STILLER TIL VALG: Kjetil Borch ønsker seg en plass i utøverkomiteen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det hadde vært litt dobbeltmoralsk hvis jeg bare skulle vært en sofadommer og ikke da meldt meg til valget i år når jeg har kommet med så hard kritikk som jeg har gjort, sier Kjetil Borch til NRK.

33-åringen forteller fredag at han vil stille til valg til den norske utøverkomiteen.

Det kommer etter at han i april ytret mistillit mot komiteen og leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Hva skal til for at den mistilliten blir til tillit igjen?

– Gå ut med offentlig beklagelse, svarer Borch innledningsvis.

Han viser videre til at det ifølge ham under et digitalt møte i februar ble lovet at utøverkomiteen skulle komme med et standpunkt i saken om en mulig retur for russiske og belarusiske utøvere i den internasjonale idretten innen påske.

– Beklage at de ikke har kommet med et standpunkt og lempet dette over til neste utøverkomité. Det her er trenering av saken og en type ansvarsfraskrivelse som ikke er norske utøvere verdig, oppsummerer han.

Jacobsen har blitt forelagt kritikken fra Borch, og skriver i en melding til NRK:

– Når det gjelder øvrige spørsmål om norske utøveres syn på russisk deltagelse i internasjonal idrett, tidslinjer og videre prosess er det belyst i rapporten som er utarbeidet i etterkant av Utøverkomiteens to spørreundersøkelser.

Videre sier at hun støtter Borchs avgjørelse om å stille til valg, og at hun ikke ser noen problemer med å potensielt samarbeide med ham.

– Jeg vil oppfordre alle med et engasjement for norske utøvere til å melde seg til valget. Utøverkomiteen og dens medlemmer (meg selv inkludert) vil som tillitsvalgte og kollegium selvfølgelig alltid sørge for å ivareta komiteens mandat på en ansvarlig og god måte.

Astrid U Jacobsen

LEDER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Russland/Belarus vil bli fanesak

Et standpunkt i saken er også det han trekker som det viktigste han ønsker å gå til valg på.

– Det som utvilsomt er saken med høyest temperatur er nettopp dette med saken med Belarus og Russland tilbake i internasjonal idrett og hvordan utøverkomiteen nesten 15 måneder inn i krigen enda ikke har tatt et standpunkt, sier han og fortsetter:

– Blir jeg valgt inn i utøverkomiteen, så vil det helt klart være en av fanesakene. Når utøverne har ytret sin mening på papiret og vi har hatt veldig klare og tydelige målinger, så må det fattes vedtak. Det må ikke lempes over på neste utøverkomité til etter valget, slik det nå blir.

Les også: Borch hudfletter Uhrenholdt Jacobsen i eksplosivt brev

Kjetil Borch og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, mistillit
Kjetil Borch og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, mistillit

Ønsker samarbeid med Jacobsen

Torsdag gjorde Astrid Uhrenholdt Jacobsen det kjent at hun ikke vil ta gjenvalg som leder av utøverkomiteen. Jacobsen ble valgt som leder i 2019.

Som medlem i IOCs utøverkomité vil hun likevel ha en garantert plass i den norske utøverkomiteen.

– Hun har vært leder nå i fire år. Gitt de siste måneders omstendigheter, er det kanskje fornuftig at hun lar andre komme til, sier Borch om Jacobsens avgjørelse.

Les også: Gir seg som leder av utøverkomiteen: – Må holde meg flytende

Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Borch er klar på at han ønsker å samarbeide med Jacobsen om han blir valgt inn.

– Jeg håper på et fruktbart samarbeid og at vi kan diskutere sakene som saker og som personer at vi har respekt for hverandre. Det er viktig. Foruten det så tar det for lang tid å ha konflikter innad i en utøverkomité, hvis man blir valgt inn. Jeg er fullt og helt åpen for samarbeid og stor takhøyde, sier Borch.

Jacobsen uttrykte i et intervju med NRK torsdag stor glede over at flere kandidater har meldt seg til valget av medlemmer i utøverkomiteen.

– Det er veldig gøy at en av mine siste oppgaver er å organisere et valg. Tidligere har vi aldri klart å finne kandidater, men nå gleder det meg at mange utøvere melder seg. Hvis du mener noe om disse spørsmålene, bør man melde seg, sa Jacobsen torsdag.

I henhold til vedtektene til utøverkomiteen, vil leder og nestleder bli valgt av de medlemmene som er valgt inn i komiteen.

Misfornøyd med brev-svar

Knyttet til mistillitsbrevet han sendte til Idrettsstyret, forteller Borch at han har fått et «generelt svar fra generalsekretæren i NIF». Roeren tar selvkritikk for at han der skrev at Jacobsen satt i utøverkomiteen i kraft av å være i IOCs utøverkomité, all den tid hun ble valgt som leder av utøverkomiteen to år før hun kom inn i IOC.

– De resterende fire-fem punktene som jeg kritiserer utøverkomiteen på, kommenterer egentlig ikke NIF i det hele tatt. De gir utøverkomiteen det fulle og hele ansvar med å behandle mistillitsforslaget selv og har egentlig ikke noen ytterligere kommentar til det.

– Jeg har ikke fått svar på spørsmålene mine fra NIF. Nå blir det valg i utøverkomiteen og Astrid har sagt at hun ikke vil stille som leder. Da venter jeg bare på svaret fra utøverkomiteen og ser hva de svarer om brevet, sier Borch.

Sportsnyheter

U21 EM-kvalifisering i fotball: Norge - Latvia (7-0)

Solbakken tok ut Bobb – vraket sønnen

Manchester Citys Oscar Bobb (20) skal for første gang vise seg frem på A-landslaget. Markus Solbakken må bli hjemme denne gangen.

Siste nytt

 • Dette er U21-troppen mot Østerrike og Italia

  U21-landslagstrener i fotball Jan Peder Jalland har tatt ut troppen til kamp mot Østerrike og EM-kvalifiseringskamp mot Italia.

  Keepere: Sander Tangvik (Rosenborg), Magnus Sjøeng (Vålerenga)

  Backer: Leo Fuhr Hjelde (Leeds), Nikolai Hopland (Aalesund), Halvor Rødølen Opsahl (HamKam), Max Williamsen (Kristiansund), Eskil Edh (Lillestrøm), Fredrik Sjøvold (Bodø/Glimt), David Møller Wolfe (AZ Alkmaar), Mathias Løvik (Molde), Frederik Oppegård (PSV Eindhoven).

  Midtbanespillere: Alwande Roaldsøy (Atalanta U23), Isak Hansen-Aarøen (Manchester United), Kristian Malt Arnstad (Anderlecht), Christos Zafeiris (Slavia Praha), Tobias Fjeld Gulliksen (Bodø/Glimt), Odin Thiago Holm (Celtic).

  Spisser: Thelonious Aasgaard (Wigan), Andreas Schjelderup (Benfica), Joel Mvuka (Lorient), Daniel Karlsbakk (Heerenveen), Seedy Jatta (Sturm Graz).

  Norge møter Østerrike 12. oktober og bortekampen mot Italia går 17. oktober.

  (NTB)

  U21 EM-kvalifisering i fotball: Norge - Latvia (7-0)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Australian Open tar grep etter kritikk – får én ekstra dag

  Australian Open skal for første gang starte på en søndag og utvides til 15 dager. Tiltaket gjøres for å unngå tenniskamper som varer hele natten.

  Det opplyser Grand Slam-arrangøren tre og en halv måned før turneringen går i gang. Grepet betyr at åpningsdagen framskyndes med ett døgn og legges til 14. januar.

  – Vi har lyttet til tilbakemeldingene fra spillere og fans, og vi er glade over å kunne gi en løsning på sene kampavslutninger, sier Australian Open-direktør Craig Tiley.

  Han mener den ene ekstradagen vil gi et mer rettferdig oppsett. Nattkampene forsvinner ikke helt, men det blir færre av dem. Håpet er at man unngår oppgjør som strekker seg mot morgentimene.

  I årets utgave spilte veteranen Andy Murray og Thanasi Kokkinakis til klokken 04.05. Etterpå omtalte Murray det som «en farse».

  Australian Open er ikke den første Grand Slam-turneringen til å utvide til 15 dager. Roland-Garros har allerede det antallet, mens Wimbledon og US Open fortsatt holder seg på 14 dager. (NTB)

  Australian Open Djokovic
  Foto: Andrew Brownbill / AP
 • Ødegaard og Arsenal skal ha ventet fem timer på flyplassen

  Først sent mandag kveld kom Martin Ødegaard og resten av Arsenal-leiren seg av gårde til Frankrike. Dårlig vær forsinket avreisen kraftig.

  Opprinnelig skulle Premier League-lagets fly ha tatt av klokken 16.15 britisk tid, men det tok fem timer før det faktisk skjedde. Det melder Arsenal-kjenneren Kaya Kaynak i Football.London.

  Ettermiddagen og kvelden ble tilbrakt på flyplassen i Luton. Forsinkelsen førte til at Arsenals obligatoriske pressekonferanse dagen før mesterligakampen mot franske Lens måtte avlyses.

  Heldigvis for Arsenal-leiren skulle de ikke ut på en langtur. Selve flyreisen til Lille ble gjort unna på under tre kvarter.

  Arsenal fikk en pangåpning på Champions League-comebacket etter over seks år utenfor turneringen. PSV Eindhoven ble knust 4-0 i den første puljekampen. Lens og Sevilla er de to andre lagene i gruppen. (NTB)

  Martin Ødegaard
  Foto: HENRY NICHOLLS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste