Hopp til innhold

Gir seg som leder av utøverkomiteen: – Må holde meg flytende

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tar ikke gjenvalg som leder av den norske utøverkomiteen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

TAR IKKE GJENVALG: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fortsetter ikke som leder i utøverkomiteen. Nå blir en av hennes siste oppgaver å organisere valget, noe hun ser frem til etter at flere utøvere har meldt seg som kandidater til komiteen.

Foto: Terje Pedersen

– Det handler egentlig om at jeg ikke har kapasitet, jeg har enkelt og greit ikke tid til å fortsette, sier hun til NRK.

Jacobsen bekreftet avgjørelsen til VG tidligere torsdag.

Det har stormet rundt Jacobsen de siste månedene, etter at det i januar kom frem til at hun hadde tatt til orde for en diskusjon om en retur for russiske og belarusiske utøvere som nøytrale utøvere i idretten.

– Ja, det har vært bidragsytende, sier Jacobsen innledningsvis om bråket har spilt inn på avgjørelsen hennes.

Hun utdyper at det er totalen som gjør at hun sier stopp.

– Jeg må bidra inn til flere organer og i mer utredningsarbeid. I tillegg har jeg prøvd å stille på alle idrettsstyremøter, som det har blitt flere og flere av. All fritid og ferie har gått til dette, sier hun og fortsetter:

– Jeg kan ikke lenger forsvare tiden som går med til dette. Jeg må holde meg flytende, og da er det et dårlig utgangspunkt å stille til gjenvalg for fire nye år.

Les også: Jacobsen snakker ut om IOC-bråket: – Begynner å stille spørsmål ved alt man har gjort

Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Astrid Uhrenholdt Jacobsen

– Har blitt stilt helt legitime spørsmål

Jacobsen har siden 2021 vært medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC), hvor hun i dag sitter i flere komiteer, blant annet utøverkomiteen.

– Det er det eneste logiske konsekvens av alt bråket som har vært gjennom vinteren, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Det har blitt stilt helt legitime spørsmål ved hvordan hun har utøvet rollen sin. Den eneste måten å avslutte diskusjonen på er at hun ikke lenger er leder, sier han videre.

Han mener rollene som IOC-medlem og leder av utøverkomiteen ikke bør kombineres. Som IOC-medlem er man i utgangspunktet pliktig til å være lojal mot IOCs interesser.

– Et IOC-medlem bør ikke lede den norske utøverkomiteen og bør ikke være utøvernes representant i idrettsstyret for å slippe lojalitetsdiskusjoner. Det har Astrid Uhrenholdt Jacobsen til slutt innsett selv også. Det er fornuftig, mener Saltvedt.

Han fortsetter:

– Det positive med Jacobsens dobbeltrolle, har vært at man har fått bevisstgjort våre toppidrettsutøvere rundt betydningen av deres egen komité på en måte de åpenbart ikke har klart til nå.

– Men hennes opptreden i IOC-sammenhenger har ført til for mange spørsmål rundt hennes lojalitet og underliggende hensikter til at hun kunne bli sittende, sier Saltvedt.

Jan Petter Saltvedt

NRK-KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: Alem Zebic

Jacobsen selv er tydelig på at ikke hun synes det har vært vanskelig å kombinere rollen som IOC-medlem og rollen som leder av den norske utøverkomiteen.

– IOC har, med hånden på hjertet, vært mest interessert i hva vi mener i Norge og vært åpne for å dele kunnskap og informasjon. Det har vært min fordel i den rollen, at jeg har tilgang til de ressursene og får svar når jeg lurer på noe. Jeg har fortsatt ikke fått beskjed om å si eller mene noe. Det har vært mer et spørsmål om hva mener dere (i Norge), men med en forventning om at man er villig til å høre på andres meninger også, sier hun.

Fortsetter som medlem

Jacobsen vil fortsette som medlem av utøverkomiteen. Det kommer av vedtektene som sier at norske medlemmer av IOCs utøverkomité automatisk har plass i den norske utøverkomiteen.

Overfor VG peker hun videre på vedtaket til det norske idrettsstyret 24. april, hvor nye vedtekter for utøverkomiteen ble vedtatt.

Mens tidligere vedtekter sa: «Der norsk utøver møter i Idrettsstyret med hjemmel i IOCs charter, fyller denne representanten utøverkomiteens plass i Idrettsstyret», sier de nye vedtektene at det er utøverkomiteen som oppnevner en representant til Idrettsstyret.

IOC-charteret sier at alle IOC-medlemmene til en nasjon må være representert i styret til den nasjonale olympiske komiteen. I Norge er det en del av Idrettsforbundet, hvis hele navn er Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.

Jacobsen ble valgt til leder av den norske utøverkomiteen i 2019.

– Jeg har investert mye i det, og det har blitt et organ som er større og viktigere enn noen gang. Det betyr at det er stadig mer arbeid som følger med det. Det kan være overraskende for noen, men det er et organ som ikke har noen administrativ støtte. Vi har en sekretær, men alt annet må gjøres av lederen og medlemmene, sier hun.

Les også: Borch hardt ut mot Jacobsen etter NRK-avsløring: – Bommet så grovt som det går an

AUJ / Borch
AUJ / Borch

Møtt med kraftig kritikk

På vegne av den norske utøverkomiteen var Jacobsen blant dem som tok ordet under et møte med IOC tidligere i januar.

Der sa hun blant annet:

«Etter vårt syn er ikke-diskriminering ufravikelig. Oppdraget vårt er å fortsette å være en samlende kraft, og det bør fremdeles være fokuset vårt. Det betyr at ingen utøvere burde ekskluderes på bakgrunn av passet sitt».

IOC gikk få dager senere ut og hevdet at det store flertallet av internasjonale utøverrepresentanter ønsket en retur for russiske og belarusiske utøvere.

Jacobsen har fått sterk kritikk av roeren Kjetil Borch for måten hun har håndtert saken. I et brev fra april skrev Borch:

«Utøverkomiteen har feilet i å fremme norske utøveres idrettspolitiske synspunkt, og Astrid Uhrenholdt Jacobsen som leder arbeider på tvers av utøvernes interesser».

Borch pekte også der på Jacobsens rolle som IOC-medlem.

Les også: Borch hudfletter Uhrenholdt Jacobsen i eksplosivt brev

Kjetil Borch og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, mistillit
Kjetil Borch og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, mistillit

Siste nytt

  • Disiplinærsak mot James for dommerhets

    Englands fotballforbund (FA) har innledet disiplinærsak mot Chelsea-kaptein Reece James, for oppførsel mot en dommer i spillertunnelen.

    Hendelsen skal ha skjedd etter Chelseas 0-1-tap for Aston Villa på Stamford Bridge søndag. James spilte ikke kampen, men han skal etter kampslutt ha opptrådt med upassende eller fornærmende språk eller handlinger mot en i dommerteamet.

    Den 23-årige engelske landslagsspilleren har frist til fredag med å gi sin versjon av hendelsene. (NTB)

    hqk-N1xhV54
    Foto: Reuters
  • Glimt-profil mister cupsemifinalen mot Vålerenga

    Bodø/Glimt må klare seg uten Brice Wembangomo når det skal kjempes om cupfinalebillett mot Vålerenga i Oslo torsdag.

    Det er Avisa Nordland som onsdag melder at Wembangomo ikke var med da Glimt-troppen satte seg på flyet til hovedstaden.

    Høyrebacken pådro seg en skade i seriekampen mot Vålerenga søndag og ble ikke friskmeldt i tide til cupoppgjøret mot samme motstander.

    Tidligere denne uken ble det også kjent at Runar Espejord er uaktuell i lengre tid som følge av en skade. (NTB)

    Brice Wembangomo
    Foto: Alessandro Crinari / AP
  • Skandalekamp fullført med ny Ajax-baklengs – kaoset i storklubben fortsetter

    Fotballstorheten Ajax røk 0-4 for Feyenoord i den avbrutte kampen i den nederlandske æresdivisjonen onsdag. Samtidig røk en ny leder ut dørene i Amsterdam.

    Det råder kaos i Ajax-leiren. Nylig fikk teknisk direktør Sven Mislintat sparken, og onsdag ble det opplyst at også styreleder Pier Eringa forlater sin post.

    Samtidig ble søndagens storkamp mot Feyenoord, som måtte avbrytes som følge av tribunebråk, fullført. Kampen ble gjenopptatt på stillingen 3-0 til Feyenoord.

    I løpet av de 36 minuttene som gjensto å spille røk Ajax på ytterligere et baklengsmål, slik at stillingen til slutt ble 0-4. Storklubben fra Amsterdam er i krise.

    – Spesielt når det ikke går bra, er det viktig å være der som rådgiver. Men jeg er ikke døv for kritikken og ikke blind for situasjonen Ajax er i nå, sier avtroppende styreleder Pier Eringa i en uttalelse.

    Ajax har startet sesongen med kun én seier, to uavgjorte kamper og to tap. (NTB)

    Ajax
    Foto: OLAF KRAAK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste