Hopp til innhold

Gir seg som leder av utøverkomiteen: – Må holde meg flytende

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tar ikke gjenvalg som leder av den norske utøverkomiteen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

TAR IKKE GJENVALG: Astrid Uhrenholdt Jacobsen fortsetter ikke som leder i utøverkomiteen. Nå blir en av hennes siste oppgaver å organisere valget, noe hun ser frem til etter at flere utøvere har meldt seg som kandidater til komiteen.

Foto: Terje Pedersen

– Det handler egentlig om at jeg ikke har kapasitet, jeg har enkelt og greit ikke tid til å fortsette, sier hun til NRK.

Jacobsen bekreftet avgjørelsen til VG tidligere torsdag.

Det har stormet rundt Jacobsen de siste månedene, etter at det i januar kom frem til at hun hadde tatt til orde for en diskusjon om en retur for russiske og belarusiske utøvere som nøytrale utøvere i idretten.

– Ja, det har vært bidragsytende, sier Jacobsen innledningsvis om bråket har spilt inn på avgjørelsen hennes.

Hun utdyper at det er totalen som gjør at hun sier stopp.

– Jeg må bidra inn til flere organer og i mer utredningsarbeid. I tillegg har jeg prøvd å stille på alle idrettsstyremøter, som det har blitt flere og flere av. All fritid og ferie har gått til dette, sier hun og fortsetter:

– Jeg kan ikke lenger forsvare tiden som går med til dette. Jeg må holde meg flytende, og da er det et dårlig utgangspunkt å stille til gjenvalg for fire nye år.

Les også Jacobsen snakker ut om IOC-bråket: – Begynner å stille spørsmål ved alt man har gjort

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

– Har blitt stilt helt legitime spørsmål

Jacobsen har siden 2021 vært medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC), hvor hun i dag sitter i flere komiteer, blant annet utøverkomiteen.

– Det er det eneste logiske konsekvens av alt bråket som har vært gjennom vinteren, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

– Det har blitt stilt helt legitime spørsmål ved hvordan hun har utøvet rollen sin. Den eneste måten å avslutte diskusjonen på er at hun ikke lenger er leder, sier han videre.

Han mener rollene som IOC-medlem og leder av utøverkomiteen ikke bør kombineres. Som IOC-medlem er man i utgangspunktet pliktig til å være lojal mot IOCs interesser.

– Et IOC-medlem bør ikke lede den norske utøverkomiteen og bør ikke være utøvernes representant i idrettsstyret for å slippe lojalitetsdiskusjoner. Det har Astrid Uhrenholdt Jacobsen til slutt innsett selv også. Det er fornuftig, mener Saltvedt.

Han fortsetter:

– Det positive med Jacobsens dobbeltrolle, har vært at man har fått bevisstgjort våre toppidrettsutøvere rundt betydningen av deres egen komité på en måte de åpenbart ikke har klart til nå.

– Men hennes opptreden i IOC-sammenhenger har ført til for mange spørsmål rundt hennes lojalitet og underliggende hensikter til at hun kunne bli sittende, sier Saltvedt.

Jan Petter Saltvedt

NRK-KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: Alem Zebic

Jacobsen selv er tydelig på at ikke hun synes det har vært vanskelig å kombinere rollen som IOC-medlem og rollen som leder av den norske utøverkomiteen.

– IOC har, med hånden på hjertet, vært mest interessert i hva vi mener i Norge og vært åpne for å dele kunnskap og informasjon. Det har vært min fordel i den rollen, at jeg har tilgang til de ressursene og får svar når jeg lurer på noe. Jeg har fortsatt ikke fått beskjed om å si eller mene noe. Det har vært mer et spørsmål om hva mener dere (i Norge), men med en forventning om at man er villig til å høre på andres meninger også, sier hun.

Fortsetter som medlem

Jacobsen vil fortsette som medlem av utøverkomiteen. Det kommer av vedtektene som sier at norske medlemmer av IOCs utøverkomité automatisk har plass i den norske utøverkomiteen.

Overfor VG peker hun videre på vedtaket til det norske idrettsstyret 24. april, hvor nye vedtekter for utøverkomiteen ble vedtatt.

Mens tidligere vedtekter sa: «Der norsk utøver møter i Idrettsstyret med hjemmel i IOCs charter, fyller denne representanten utøverkomiteens plass i Idrettsstyret», sier de nye vedtektene at det er utøverkomiteen som oppnevner en representant til Idrettsstyret.

IOC-charteret sier at alle IOC-medlemmene til en nasjon må være representert i styret til den nasjonale olympiske komiteen. I Norge er det en del av Idrettsforbundet, hvis hele navn er Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.

Jacobsen ble valgt til leder av den norske utøverkomiteen i 2019.

– Jeg har investert mye i det, og det har blitt et organ som er større og viktigere enn noen gang. Det betyr at det er stadig mer arbeid som følger med det. Det kan være overraskende for noen, men det er et organ som ikke har noen administrativ støtte. Vi har en sekretær, men alt annet må gjøres av lederen og medlemmene, sier hun.

Les også Borch hardt ut mot Jacobsen etter NRK-avsløring: – Bommet så grovt som det går an

AUJ / Borch

Møtt med kraftig kritikk

På vegne av den norske utøverkomiteen var Jacobsen blant dem som tok ordet under et møte med IOC tidligere i januar.

Der sa hun blant annet:

«Etter vårt syn er ikke-diskriminering ufravikelig. Oppdraget vårt er å fortsette å være en samlende kraft, og det bør fremdeles være fokuset vårt. Det betyr at ingen utøvere burde ekskluderes på bakgrunn av passet sitt».

IOC gikk få dager senere ut og hevdet at det store flertallet av internasjonale utøverrepresentanter ønsket en retur for russiske og belarusiske utøvere.

Jacobsen har fått sterk kritikk av roeren Kjetil Borch for måten hun har håndtert saken. I et brev fra april skrev Borch:

«Utøverkomiteen har feilet i å fremme norske utøveres idrettspolitiske synspunkt, og Astrid Uhrenholdt Jacobsen som leder arbeider på tvers av utøvernes interesser».

Borch pekte også der på Jacobsens rolle som IOC-medlem.

Les også Borch hudfletter Uhrenholdt Jacobsen i eksplosivt brev

Kjetil Borch og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, mistillit

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal