Hopp til innhold

Kjempesmell for langrennsjentene i sprinten – skylder på skiene

RUKA/OSLO (NRK): De norske langrennsjentene gikk på en kjempesmell i prologen i langrennssprinten i Ruka. Fem av de sju norske gikk ikke videre. Smøresjefen legger seg flat.

Maiken Caspersen Falla

UTSLÅTT: Maiken Caspersen Falla.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Verken Heidi Weng, Marit Bjørgen eller Maiken Caspersen Falla gikk videre fra prologen. De norske løperne må dermed innse at minitouren i Finland langt på vei er ødelagt.

– Jeg vet ikke helt hvordan skia har vært, men det ser ut som de kanskje ikke har vært helt bra. Mange av jentene hadde glatte ski, sier Falla, som er regjerende verdens- og olympisk mester i sprint.

Da hun ble intervjuet av NRK lå Falla på 25. plass. Etter hvert ble det klart at også hun røk ut.

– Jeg får håpe det holder da. Herregud, det er ikke det man hadde håpet på, sa hun.

– Det er veldig trist å se de andre jentene har begynt å ryke ut.

– Jeg hadde i hvert fall lagt på mye feste, så jeg kom meg nesten opp hele bakken uten å løpe fiskebein. Kanskje jeg hadde lagt på litt mye, men jeg følte det var veldig dårlig da, kommenterer Falla.

Heidi Weng

UTSLÅTT: Heidi Weng.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Veldig kjipt

Kathrine Rolsted Harsem og Anna Svendsen ble til slutt de eneste norske jentene som greide å ta seg videre fra prologen.

Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Silje Øyre Slind, Mari Eide og Tiril Udnes Weng ble i likhet med Bjørgen, Weng og Falla utslått.

– Veldig kjipt, det er det. Det var to norske som kom seg videre. Det var veldig bra at det var noen av oss som kom seg videre, sier Heidi Weng.

– Det har vært vanskelig her før, i fjor hadde vi veldig gode ski. Sånn er det. Jeg synes jeg tapte ekstremt mye i siste bakken. Jeg følte kroppen var bra, så det var litt kjedelig, kommenterer Weng.

Nystad

LEGGER SEG FLAT: Smøresjef Knut Nystad.

Foto: Anders Skjerdingstad

Legger seg flat

Smøresjef Knut Nystad beklager smørefiaskoen.

– Det som skjedde var ganske enkelt at jentene hadde for dårlig feste, sier han.

– Smøreren har smurt det på skiene som festeteamet sa var bra, og utøverne var fornøyd, men når de kom til løpet hadde det endret seg og det ble for dårlig. Det må vi ta på vår kappe.

Sverige fikk for øvrig alle sine åtte startende kvinner videre fra prologen. Ingemarsdotter hadde best tid av samtlige, foran Hanna Falk. Linn Sömskar blir nummer ni, Charlotte Kalla nummer 12. Også Haag, Sundling, Settlin, Nilsson og Dyvik er videre.

– Det er sånt som kan skje, det er utfordrende føre, sier Marit Bjørgen.

– Dette må vi evaluere med trener og smørere.

– Merket du ikke noe under løpet?

– Nei, jeg sprang fiskebein, men det har jeg gjort her før også, svarer Bjørgen.

– Vi får ta en oppsummering med smørerne. Men vi får håpe at det ikke var kun kroppene som var dårlige i dag. Jeg syntes det var en del av jentene som var litt merkverdig langt bak, sier trener Roar Hjelmeseth.

Klæbo raskest

Johannes Høsflot Klæbo var raskest under mennenes sprintprolog. Finske Anssi Pentsinen og Ristomatti Hakola fulgte nærmest.

Italienske Federico Pellegrino tok fjerdeplassen, mens Pål Golberg fulgte som nummer fem. Eirik Brandsdal viste på ny form med åttendeplass.

Sondre Turvoll Fossli gikk inn til 11.-plass og er også enkelt kvalifisert for kvartfinale.

Det samme er Finn Hågen Krogh, Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen etter 24.-, 28.- og 29.-plass i prologen.

Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og Didrik Tønseth må se kvartfinalene fra sidelinjen.

Verdenscup ski nordiske grener

UTSLÅTT: Marit Bjørgen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal