NRK Meny
Normal

– Den skitneste valgkampen i sjakkens historie

TROMSØ (NRK.no): Mens Magnus Carlsen og resten av sjakk-eliten spiller OL-turnering, utspiller det seg en utspekulert maktkamp om presidentvervet i det internasjonale sjakkforbundet i kulissene.

Iljumzjinov og Kasparov

KASPAROV UTFORDRER ILJUMSJINOV: Garri Kasparov (t.h.) bruker store ressurser i valgkampen for å overta presidentvervet til den sittende FIDE-presidenten Kirsan Iljumsjinov (t.v.).

Foto: NTBscanpix

– Dette har vært den skitneste valgkampen i sjakkens historie, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Atle Grønn

Atle Grønn omtaler den pågående valgkampen som 'den skitneste i sjakkens historie'.

Foto: NRK

– Begge leire beskylder hverandre for korrupsjon, dokumentforfalskning, sniklesing av e-poster og datahacking. Det er rett og slett mye dritt, sier Grønn.

Se sjakk-OL: Norge møter Tyskland lørdag kl 14.00

Kirsan Iljumsjinov (51) fra den lille republikken Kalmykia har blitt gjenvalgt som president i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) hele seks ganger, og stiller til nok et gjenvalg førstkommende mandag. Hans motkandidat er sjakklegenden Garri Kasparov.

I den pågående valgkampen beskyldes begge parter for å ha brukt skitne triks for å sverte motstanderen.

Beskyldes for å «kjøpe» stemmer

Dagens FIDE-president, Illjumsjinov, har blant annet blitt beskyldt for å kjøpe stemmer fra de mindre medlemslandene i sjakkforbundet, og ryktene om ulike former for korrupsjon florerer.

Den sittende presidenten har også blitt kritisert for å skremme vekk vestlige sponsorer på grunn av sitt noe frynsete rykte og diktator-aktige lederstil.

Det er ventet at valget vil bli svært jevnt.

– Iljumsjinov føler seg nok truet. Kasparov har gått veldig offensivt ut. Og det at han (Kasparov journ.anm.) har fått støtte fra Norge som har den sittende verdensmesteren, betyr ganske mye. Det at Carlsen ikke liker Iljumsjinov, kan påvirke mange land når de skal stemme, sier Grønn.

Magnus Carlsen er en uttalt Kasparov-tilhenger. Sjakkstjernen har lite til overs for den gammeldagse lederstilen til Iljumsjinov og ønsker et presidentskifte.

– Jeg mener at de som er her nå har sittet for lenge. De gjør ikke en god nok jobb for sjakken, spesielt ikke i vesten, sa Magnus Carlsen til NRK før sjakk-OL.

Benekter alle beskyldninger

De to presidentkandidatene er begge på besøk i Tromsø i disse dager. Både Illjumsjinov og Kasparov jakter stemmer før mandagens valg. Mer enn 170 delegater fra de ulike medlemslandene skal stemme i valget.

Eksentriske Illjumsjinov, som i et tidligere NRK-intervju har hevdet at han har blitt kidnappet av romvesener, benekter alle beskyldninger om korrupsjon.

– Det jeg har gjort i denne perioden har jeg gjort ærlig og åpent. Alle kan se hva jeg har gjort, hevder Iljumsjinov.

– Hvorfor skal man stemme på deg?

– I løpet av mine 19 år som president har jeg løst mange problemer innenfor sjakken. Jeg samlet sjakken under ett forbund, og fikk endret den internasjonale oppfattelsen av sjakk som sport. Nå er vi anerkjent av IOC som en idrett, har god økonomisk stabilitet og arrangerer over tusen turneringer i året. Jeg holder det jeg lover, proklamerer han.

– Hva synes du om Kasparov og hans presidentkandidatur?

– Jeg har stor respekt for ham som sjakkspiller, men jeg ser ikke på ham som en god leder. Siden 1991 har han kjempet mot sjakkforbundet og Russland, og alle prosjektene hans har feilet. Det at han nå ønsker å bli president i FIDE, betyr bare at jeg har gjort en god jobb med å samle sjakken under ett forbund, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Garri Kasparov og Kirsan Iljumsjinov

PÅ STEMMEJAKT: Både Garri Kasparov (t.h.) og Kirsan Iljumsjinov (t.v.) traver rundt i sjakklokalet i Tromsø. Begge to anser seg selv som favoritt i valgkampen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Kasparov: – Sjakken trenger en reformasjon

Garri Kasparov, mangeårig sjakkverdensmester på 1980- og 90-tallet, mener Iljumsjinov har gått ut på dato og at forbundet nå må stake ut en ny kurs. Kasparov er sterk i troen på at han kan vinne valget, til tross for at Illjumsjinov altså har blitt gjenvalgt seks ganger på rad.

– Sjakkverden trenger en reformasjon, en retningsendring. Vi trenger bedre sponsorer, bedre merkevarebygging og mer åpenhet. Alt det kan jeg sørge for, sier Kasparov til NRK.

– Jeg har et godt team bak meg og vi har en unik plan som vil gagne sjakksporten, sier han.

Kasparov har blant annet varslet at dersom han vinner presidentkampen, vil han flytte høstens VM-kamp – oppgjøret mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand – til 2015, for å tiltrekke seg vestlige sponsorer og gjøre arrangementet større.

Kasparov ønsker også at VM-kampen skal spilles i en av de store vestlige byene, mens Iljumsjinov og FIDE har annonsert at kampen skal spilles i OL-byen Sotsji. Endelig beliggenhet for VM-kampen blir bestemt etter presidentvalget.

Hvem som blir ny sjakkpresident i FIDE avgjøres mandag.

Siste nytt

 • Topptrioen vann i 1. div.

  Alle fire topplaga vann i 1. divisjon søndag, og AaFK leier med fire poeng på Sogndal og Mjøndalen. I botnen passerte Florø Strømmen.

  Resultat: HamKam - Sogndal 1-3, Florø - Jerv 3-2, Levanger - Mjøndalen 0-4, Notodden - Kongsvinger 1-2, Sandnes Ulf - Aalesund 1-2, Strømmen - Tromsdalen 1-3, Åsane - Ull/Kisa 1-5.

 • Svenskene beskyldt for spionasje

  En svensk trener ble kastet ut av stadion da han fulgte Sør-Korea under deres VM-treningsleir i Østerrike. Nå beskyldes Sverige for urent spill og spionasje.

  Den svenske landslagssjefen Janne Andersson sier at en i trenerapparatet skulle følge sørkoreanernes trening, men at han ikke var klar over at treningen var lukket.

  – Treneren forlot stadion da han ble bedt om å gå, men fulgte treningen fra litt lenger distanse, sier svensken, ifølge AP.

  Janne Andersson
  Foto: Dimitar Dilkoff / AFP
 • FIFA fornøyd med VAR-debuten i VM

  Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har uttalt at det er fornøyd med videodømmingsverktøyet VARs første avgjørelser i VM.

  En talsmann uttalte søndag at forbundet er «svært fornøyd» med hvilke avgjørelser som ble tatt dagen i forveien.

  – Alt gikk som det skulle gjøre. Vi håper det fortsetter på denne måten, fortsatte talsmannen.

  TOPSHOT-FBL-WC-2018-MATCH5-FRA-AUS
  Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal