Hopp til innhold

– Den skitneste valgkampen i sjakkens historie

TROMSØ (NRK.no): Mens Magnus Carlsen og resten av sjakk-eliten spiller OL-turnering, utspiller det seg en utspekulert maktkamp om presidentvervet i det internasjonale sjakkforbundet i kulissene.

Iljumzjinov og Kasparov

KASPAROV UTFORDRER ILJUMSJINOV: Garri Kasparov (t.h.) bruker store ressurser i valgkampen for å overta presidentvervet til den sittende FIDE-presidenten Kirsan Iljumsjinov (t.v.).

Foto: NTBscanpix

– Dette har vært den skitneste valgkampen i sjakkens historie, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Atle Grønn

Atle Grønn omtaler den pågående valgkampen som 'den skitneste i sjakkens historie'.

Foto: NRK

– Begge leire beskylder hverandre for korrupsjon, dokumentforfalskning, sniklesing av e-poster og datahacking. Det er rett og slett mye dritt, sier Grønn.

Se sjakk-OL: Norge møter Tyskland lørdag kl 14.00

Kirsan Iljumsjinov (51) fra den lille republikken Kalmykia har blitt gjenvalgt som president i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) hele seks ganger, og stiller til nok et gjenvalg førstkommende mandag. Hans motkandidat er sjakklegenden Garri Kasparov.

I den pågående valgkampen beskyldes begge parter for å ha brukt skitne triks for å sverte motstanderen.

Beskyldes for å «kjøpe» stemmer

Dagens FIDE-president, Illjumsjinov, har blant annet blitt beskyldt for å kjøpe stemmer fra de mindre medlemslandene i sjakkforbundet, og ryktene om ulike former for korrupsjon florerer.

Den sittende presidenten har også blitt kritisert for å skremme vekk vestlige sponsorer på grunn av sitt noe frynsete rykte og diktator-aktige lederstil.

Det er ventet at valget vil bli svært jevnt.

– Iljumsjinov føler seg nok truet. Kasparov har gått veldig offensivt ut. Og det at han (Kasparov journ.anm.) har fått støtte fra Norge som har den sittende verdensmesteren, betyr ganske mye. Det at Carlsen ikke liker Iljumsjinov, kan påvirke mange land når de skal stemme, sier Grønn.

Magnus Carlsen er en uttalt Kasparov-tilhenger. Sjakkstjernen har lite til overs for den gammeldagse lederstilen til Iljumsjinov og ønsker et presidentskifte.

– Jeg mener at de som er her nå har sittet for lenge. De gjør ikke en god nok jobb for sjakken, spesielt ikke i vesten, sa Magnus Carlsen til NRK før sjakk-OL.

Benekter alle beskyldninger

De to presidentkandidatene er begge på besøk i Tromsø i disse dager. Både Illjumsjinov og Kasparov jakter stemmer før mandagens valg. Mer enn 170 delegater fra de ulike medlemslandene skal stemme i valget.

Eksentriske Illjumsjinov, som i et tidligere NRK-intervju har hevdet at han har blitt kidnappet av romvesener, benekter alle beskyldninger om korrupsjon.

– Det jeg har gjort i denne perioden har jeg gjort ærlig og åpent. Alle kan se hva jeg har gjort, hevder Iljumsjinov.

– Hvorfor skal man stemme på deg?

– I løpet av mine 19 år som president har jeg løst mange problemer innenfor sjakken. Jeg samlet sjakken under ett forbund, og fikk endret den internasjonale oppfattelsen av sjakk som sport. Nå er vi anerkjent av IOC som en idrett, har god økonomisk stabilitet og arrangerer over tusen turneringer i året. Jeg holder det jeg lover, proklamerer han.

– Hva synes du om Kasparov og hans presidentkandidatur?

– Jeg har stor respekt for ham som sjakkspiller, men jeg ser ikke på ham som en god leder. Siden 1991 har han kjempet mot sjakkforbundet og Russland, og alle prosjektene hans har feilet. Det at han nå ønsker å bli president i FIDE, betyr bare at jeg har gjort en god jobb med å samle sjakken under ett forbund, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Garri Kasparov og Kirsan Iljumsjinov

PÅ STEMMEJAKT: Både Garri Kasparov (t.h.) og Kirsan Iljumsjinov (t.v.) traver rundt i sjakklokalet i Tromsø. Begge to anser seg selv som favoritt i valgkampen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Kasparov: – Sjakken trenger en reformasjon

Garri Kasparov, mangeårig sjakkverdensmester på 1980- og 90-tallet, mener Iljumsjinov har gått ut på dato og at forbundet nå må stake ut en ny kurs. Kasparov er sterk i troen på at han kan vinne valget, til tross for at Illjumsjinov altså har blitt gjenvalgt seks ganger på rad.

– Sjakkverden trenger en reformasjon, en retningsendring. Vi trenger bedre sponsorer, bedre merkevarebygging og mer åpenhet. Alt det kan jeg sørge for, sier Kasparov til NRK.

– Jeg har et godt team bak meg og vi har en unik plan som vil gagne sjakksporten, sier han.

Kasparov har blant annet varslet at dersom han vinner presidentkampen, vil han flytte høstens VM-kamp – oppgjøret mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand – til 2015, for å tiltrekke seg vestlige sponsorer og gjøre arrangementet større.

Kasparov ønsker også at VM-kampen skal spilles i en av de store vestlige byene, mens Iljumsjinov og FIDE har annonsert at kampen skal spilles i OL-byen Sotsji. Endelig beliggenhet for VM-kampen blir bestemt etter presidentvalget.

Hvem som blir ny sjakkpresident i FIDE avgjøres mandag.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal