NRK Meny
Normal

– Den skitneste valgkampen i sjakkens historie

TROMSØ (NRK.no): Mens Magnus Carlsen og resten av sjakk-eliten spiller OL-turnering, utspiller det seg en utspekulert maktkamp om presidentvervet i det internasjonale sjakkforbundet i kulissene.

Iljumzjinov og Kasparov

KASPAROV UTFORDRER ILJUMSJINOV: Garri Kasparov (t.h.) bruker store ressurser i valgkampen for å overta presidentvervet til den sittende FIDE-presidenten Kirsan Iljumsjinov (t.v.).

Foto: NTBscanpix

– Dette har vært den skitneste valgkampen i sjakkens historie, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Atle Grønn

Atle Grønn omtaler den pågående valgkampen som 'den skitneste i sjakkens historie'.

Foto: NRK

– Begge leire beskylder hverandre for korrupsjon, dokumentforfalskning, sniklesing av e-poster og datahacking. Det er rett og slett mye dritt, sier Grønn.

Se sjakk-OL: Norge møter Tyskland lørdag kl 14.00

Kirsan Iljumsjinov (51) fra den lille republikken Kalmykia har blitt gjenvalgt som president i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) hele seks ganger, og stiller til nok et gjenvalg førstkommende mandag. Hans motkandidat er sjakklegenden Garri Kasparov.

I den pågående valgkampen beskyldes begge parter for å ha brukt skitne triks for å sverte motstanderen.

Beskyldes for å «kjøpe» stemmer

Dagens FIDE-president, Illjumsjinov, har blant annet blitt beskyldt for å kjøpe stemmer fra de mindre medlemslandene i sjakkforbundet, og ryktene om ulike former for korrupsjon florerer.

Den sittende presidenten har også blitt kritisert for å skremme vekk vestlige sponsorer på grunn av sitt noe frynsete rykte og diktator-aktige lederstil.

Det er ventet at valget vil bli svært jevnt.

– Iljumsjinov føler seg nok truet. Kasparov har gått veldig offensivt ut. Og det at han (Kasparov journ.anm.) har fått støtte fra Norge som har den sittende verdensmesteren, betyr ganske mye. Det at Carlsen ikke liker Iljumsjinov, kan påvirke mange land når de skal stemme, sier Grønn.

Magnus Carlsen er en uttalt Kasparov-tilhenger. Sjakkstjernen har lite til overs for den gammeldagse lederstilen til Iljumsjinov og ønsker et presidentskifte.

– Jeg mener at de som er her nå har sittet for lenge. De gjør ikke en god nok jobb for sjakken, spesielt ikke i vesten, sa Magnus Carlsen til NRK før sjakk-OL.

Benekter alle beskyldninger

De to presidentkandidatene er begge på besøk i Tromsø i disse dager. Både Illjumsjinov og Kasparov jakter stemmer før mandagens valg. Mer enn 170 delegater fra de ulike medlemslandene skal stemme i valget.

Eksentriske Illjumsjinov, som i et tidligere NRK-intervju har hevdet at han har blitt kidnappet av romvesener, benekter alle beskyldninger om korrupsjon.

– Det jeg har gjort i denne perioden har jeg gjort ærlig og åpent. Alle kan se hva jeg har gjort, hevder Iljumsjinov.

– Hvorfor skal man stemme på deg?

– I løpet av mine 19 år som president har jeg løst mange problemer innenfor sjakken. Jeg samlet sjakken under ett forbund, og fikk endret den internasjonale oppfattelsen av sjakk som sport. Nå er vi anerkjent av IOC som en idrett, har god økonomisk stabilitet og arrangerer over tusen turneringer i året. Jeg holder det jeg lover, proklamerer han.

– Hva synes du om Kasparov og hans presidentkandidatur?

– Jeg har stor respekt for ham som sjakkspiller, men jeg ser ikke på ham som en god leder. Siden 1991 har han kjempet mot sjakkforbundet og Russland, og alle prosjektene hans har feilet. Det at han nå ønsker å bli president i FIDE, betyr bare at jeg har gjort en god jobb med å samle sjakken under ett forbund, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Garri Kasparov og Kirsan Iljumsjinov

PÅ STEMMEJAKT: Både Garri Kasparov (t.h.) og Kirsan Iljumsjinov (t.v.) traver rundt i sjakklokalet i Tromsø. Begge to anser seg selv som favoritt i valgkampen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Kasparov: – Sjakken trenger en reformasjon

Garri Kasparov, mangeårig sjakkverdensmester på 1980- og 90-tallet, mener Iljumsjinov har gått ut på dato og at forbundet nå må stake ut en ny kurs. Kasparov er sterk i troen på at han kan vinne valget, til tross for at Illjumsjinov altså har blitt gjenvalgt seks ganger på rad.

– Sjakkverden trenger en reformasjon, en retningsendring. Vi trenger bedre sponsorer, bedre merkevarebygging og mer åpenhet. Alt det kan jeg sørge for, sier Kasparov til NRK.

– Jeg har et godt team bak meg og vi har en unik plan som vil gagne sjakksporten, sier han.

Kasparov har blant annet varslet at dersom han vinner presidentkampen, vil han flytte høstens VM-kamp – oppgjøret mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand – til 2015, for å tiltrekke seg vestlige sponsorer og gjøre arrangementet større.

Kasparov ønsker også at VM-kampen skal spilles i en av de store vestlige byene, mens Iljumsjinov og FIDE har annonsert at kampen skal spilles i OL-byen Sotsji. Endelig beliggenhet for VM-kampen blir bestemt etter presidentvalget.

Hvem som blir ny sjakkpresident i FIDE avgjøres mandag.

Siste nytt

 • Harsem vant prologen i Planica

  Kathrine Harsem gikk fortest av samtlige på lørdagens sprintprolog i Planica. Hun var 59 hundredeler raskere enn Stina Nilsson, som ble nummer to.

  Fem av seks norske er klare for kvartfinale. Thea Krokan Murud ble nummer 31 i prologen, og røk ut.

  Ski NM Gåsbu 2018.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Lundbys superhopp holdt ikke

  Maren Lundby leverte konkurransens lengste hopp på 95,5 meter i kvinnenes lagkonkurranse i Zao lørdag.

  Norge endte likevel på femteplass, 124,6 poeng bak Japan, som vant på hjemmebane. Slovenia tok andreplassen, mens Russland ble nummer tre.

  Japan Ski Jump World Cup Maren Lundby
  Foto: Nobuki Ito / AP
 • Norge på sjetteplass i Zao

  Det norske laget er et stykke bak teten etter 1. omgang av kvinnenes laghopp i Zao. Anniken Mork hoppet kun 69,5 meter som Norges andrehopper, og gjorde at Norge tapte mye til teten.

  Japan leder med 373,8 poeng. Norge er 76,5 poeng bak.

  Lundby
  Foto: Felix Kastle / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Ski Classics: La Diagonela
Ski Classics: La Diagonela
V-cup kombinert: Hopp
V-cup alpint: Utfor, menn
Vinterstudio
Ski Classics: La Diagonela
Vinterstudio
V-cup alpint: Utfor menn
V-cup alpint: Utfor menn
EM kunstløp: Isdans
V-cup kombinert: 10 km langrenn