Hopp til innhold

Dopingsaken mot Kjærgaard henlagt

Påtalenemnda i Antidoping Norge har henlagt saken mot tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard.

Kjærgaard

Her innrømmer Steffen Kjærgaard omfattende dopingmisbruk under sin tid som aktiv på slutten av 1990- og begynnelsen av 2000-tallet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

«Forhold knyttet til brudd på dopingbestemmelsene begått av syklisten henlegges som foreldet», heter det i en pressemelding fra Antidoping Norge.

Steffen Kjærgaard erkjente i høst å ha brukt blant annet EPO i perioden 1998-2003.

– Ikke brukt doping etter 2003

Antidoping Norge startet etterforskning for å finne ut om Kjærgaard hadde brukt doping etter 2003, men det har han ikke, ifølge påtalenemndas leder Anstein Gjengedal.

– Det er ingenting som tyder på at han brukte doping etter 2003. Dermed henlegges saken som foreldet, sier Gjengedal til NRK.no.

Siden fristen for foreldelse av saker etter dopingbestemmelsene er 8 år, ble Kjærgaards dopingbruk foreldet våren 2011.

– Jeg er kjent med at påtalenemnda i Antidoping Norge har henlagt en eventuell sak på grunn av foreldelse. Utover det har jeg ingen kommentarer, melder Steffen Kjærgaard selv i en SMS.

Hadde lengre samtaler

Antidoping Norge opplyser at de har gjennomført tre «lengre samtaler» med Kjærgaard, men ifølge Gjengedal kom det ikke frem noen nye opplysninger.

– Vi ville høre om Kjærgaard satt på mer informasjon enn det han erkjente på pressekonferansen. Men det gjorde han ikke, sier Gjengedal.

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, beskriver samtalene som «gode og konstruktive».

– Han fortalte hva han visste om dopingbruk i sykkelsporten. Vi opplever at han fortalte det mest vesentlige, men jeg vil ikke gå inn på detaljer i samtalene, sier Solheim til NRK.no.

– Navnga han andre utøvere under samtalene?

– Det vil jeg ikke si noe mer om. Jeg vil ikke gå inn på hva han har forklart, sier Solheim, som legger til at Antidoping Norge har hatt dialog med Verdens antidopingbyrå (WADA) og Det amerikanske antidopingbyrået (USADA).

Risikerer fortsatt utestengelse

Steffen Kjærgaard ble permittert som sportssjef i Norges Cykleforbund etter dopinginnrømmelsen. Kontrakten hans med forbundet gikk ut ved nyttår.

Tidligere i år kom det frem at Norges Cykleforbund har anmeldt Steffen Kjærgaard til Norges Idrettsforbund.

Hvis sykkelforbundet blir hørt i NIFs doms- og sanksjonsutvalg, risikerer Kjærgaard ti års utestengelse fra all organisert idrett tilknyttet NIF.

Tidligere proffsyklist og nå trener Atle Kvålsvoll mener en slik utestengelse vil være rimelig, mens andre peker på at straffen kan skremme andre til taushet.

Startet med EPO på eget initiativ

SE VIDEO: Her innrømmer Steffen Kjærgaard at han har brukt doping, og at han selv tok initiativ til å bruke EPO.

Siste nytt

 • Friidrettsforbundet støtter Kjøll

  Styret i Norges Friidrettsforbund besluttet på onsdagens styremøte å gi sin støtte til Berit Kjøll i valget av president i Norges Idrettsforbund, skriver NTB. Kjøll er sittende president, men valgkomiteen har gått inn for Zaineb Al-Samarai som ny president. Al-Samarai har fått støtte fra en rekke idrettskretser og særforbund. Kjøll har tidligere fått støtte fra håndballforbundet og rytterforbundet.

  Berit Kjøll
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Leicester-stjerne bekrefter: Forlater klubben

  Youri Tielemans bekrefter at han forlater Leicester City når kontrakten hans går ut i slutten av juni.

  Belgieren bekrefter det selv på Instagram.

  26-åringen har spilt for Leicester siden 2019 og scoret seiersmålet da Leicester City slo Chelsea 1-0 i FA-cupfinalen i 2021.

  Men nå, etter nedrykket fra Premier League, er belgieren ferdig.

  Han har den siste tiden blitt koblet til flere klubber, deriblant Manchester United.

  Yuri Tielemans, Leicester
  Foto: Jon Super / AP
 • Håndball: Kolstad med matchball i sluttspillet

  Elverum bød Kolstad på knallhard kamp og ledet store deler av kampen, men Simen Lyse avgjorde for trønderlaget fire sekunder før slutt.

  Med 30-29-seier i tredje sluttspillfinale leder Kolstad 2-1 i best av fem kamper og har to sjanser til å sikre klubbens første tittel og bryte Elverums rekke på ni strake.

  Lyse tok ansvar da tiden var i ferd med å løpe ut og sendte et kanonskudd fra distanse i krysset bak Emil Imsgård. Det var hans sjette mål i kampen.

  EHF European League: Kolstad - Drammen HK (28-26)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste