Hopp til innhold

Dopingsaken mot Kjærgaard henlagt

Påtalenemnda i Antidoping Norge har henlagt saken mot tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard.

Kjærgaard

Her innrømmer Steffen Kjærgaard omfattende dopingmisbruk under sin tid som aktiv på slutten av 1990- og begynnelsen av 2000-tallet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

«Forhold knyttet til brudd på dopingbestemmelsene begått av syklisten henlegges som foreldet», heter det i en pressemelding fra Antidoping Norge.

Steffen Kjærgaard erkjente i høst å ha brukt blant annet EPO i perioden 1998-2003.

– Ikke brukt doping etter 2003

Antidoping Norge startet etterforskning for å finne ut om Kjærgaard hadde brukt doping etter 2003, men det har han ikke, ifølge påtalenemndas leder Anstein Gjengedal.

– Det er ingenting som tyder på at han brukte doping etter 2003. Dermed henlegges saken som foreldet, sier Gjengedal til NRK.no.

Siden fristen for foreldelse av saker etter dopingbestemmelsene er 8 år, ble Kjærgaards dopingbruk foreldet våren 2011.

– Jeg er kjent med at påtalenemnda i Antidoping Norge har henlagt en eventuell sak på grunn av foreldelse. Utover det har jeg ingen kommentarer, melder Steffen Kjærgaard selv i en SMS.

Hadde lengre samtaler

Antidoping Norge opplyser at de har gjennomført tre «lengre samtaler» med Kjærgaard, men ifølge Gjengedal kom det ikke frem noen nye opplysninger.

– Vi ville høre om Kjærgaard satt på mer informasjon enn det han erkjente på pressekonferansen. Men det gjorde han ikke, sier Gjengedal.

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, beskriver samtalene som «gode og konstruktive».

– Han fortalte hva han visste om dopingbruk i sykkelsporten. Vi opplever at han fortalte det mest vesentlige, men jeg vil ikke gå inn på detaljer i samtalene, sier Solheim til NRK.no.

– Navnga han andre utøvere under samtalene?

– Det vil jeg ikke si noe mer om. Jeg vil ikke gå inn på hva han har forklart, sier Solheim, som legger til at Antidoping Norge har hatt dialog med Verdens antidopingbyrå (WADA) og Det amerikanske antidopingbyrået (USADA).

Risikerer fortsatt utestengelse

Steffen Kjærgaard ble permittert som sportssjef i Norges Cykleforbund etter dopinginnrømmelsen. Kontrakten hans med forbundet gikk ut ved nyttår.

Tidligere i år kom det frem at Norges Cykleforbund har anmeldt Steffen Kjærgaard til Norges Idrettsforbund.

Hvis sykkelforbundet blir hørt i NIFs doms- og sanksjonsutvalg, risikerer Kjærgaard ti års utestengelse fra all organisert idrett tilknyttet NIF.

Tidligere proffsyklist og nå trener Atle Kvålsvoll mener en slik utestengelse vil være rimelig, mens andre peker på at straffen kan skremme andre til taushet.

Startet med EPO på eget initiativ

SE VIDEO: Her innrømmer Steffen Kjærgaard at han har brukt doping, og at han selv tok initiativ til å bruke EPO.

Siste nytt

 • Duplantis tok EM-gull – verdensrekorden glapp

  Armand Duplantis var nære på, men det ble ingen verdensrekord for det svenske fenomenet.

  Han forsøkte seg på høyden 6,25 meter, men rev tre ganger.

  Han tok imidlertid mesterskapsrekord da han hoppet over 6,10 meter.

  – Han har tatt stavhopp til et helt nytt nivå og gjort idretten enda mer spektakulær enn den var tidligere, sier NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

  Duplantis sikret EM-gullet foran greske Emmanouil Karalis.

  Tyrkiske Esu Sasma tok bronsemedaljen.

  2024 European Athletics Championships, day 6
  Foto: BILDBYRÅN
 • 16-åringer herjet for Stabæk - opp på kvalikplass

  To lynraske nettkjenninger i åpningsminuttene la grunnlaget for Stabæks 4-2-seier hjemme mot Mjøndalen i 1. divisjon onsdag.

  De to 16-åringene Oskar Spiten-Nysæter (2) og Sebastian Olderheim (2) scoret målene som bringer Stabæk opp på 6.-plass i 1. divisjon.

  Fire poeng skiller opp til Vålerenga på direkte opprykksplass. Mjøndalen har på sin side spilt fem strake kamper uten seier, og bruntrøyene er nummer tolv på tabellen. (NTB)

  Stabæk
  Foto: NTB
 • Kolbotn slått ut av 2. divisjonslag

  Molde og Kolbotn spilte 0-0 til fulltid og måtte dermed ut i ekstraomganger i rosenes by. Der gjorde 17 år gamle Ida Warvik seg tellende da hun satte inn kampens eneste mål for vertene.

  Molde spiller til daglig i avdeling 3 i 2. divisjon, hvor de topper tabellen etter åtte serierunder. Kolbotn holder på sin side til i Toppserien, hvor de ligger på 8.-plass.

  Storkanonene i Toppserien tok seg imidlertid videre. Rosenborg vant 7-0 borte mot Steinkjer, Brann vant 3-0 borte over Avaldsnes og Vålerenga slo byrival Frigg 4-0 borte.

  Arna-Bjørnar sikret 2-1-seier åtte minutter på overtid mot 1. divisjonslaget Fyllingsdalen. Start - Amazon Grimstad 4-0, Viking - Bryne 2-0. Bodø/Glimt - Tiller 3-0. (NTB)

  Ida Emilie Heggem Warvik
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal