Hopp til innhold

Eiriks (27) kropp sa stopp i jakten på verdensrekord: – Han klarer ikke se på det ene øyet

Det er ikke mange som vet hvem skiløperen Eirik Asdøl er. Det gjør de kanskje nå. Etter nesten 40 mil på ski siden i går kveld tok han den norske «rekorden» i antall kilometer gått på én og samme tur, men han nådde ikke opp til verdensrekordnivå.

Asdøl

UTSLITT: Eirik Åsdøl, her på vei hjem etter kraftanstrengelsen i skiløypene gjennom helgen.

Foto: Ola Kvisle

For etter 376 kilometer og 18 timer og 50 minutter med skigåing i en snittfart på 20 kilometer i timen ved Store Sandungen i Asker lørdag til søndag, var det nemlig stopp for Asdøl. Han skulle i utgangspunktet holde på til klokken 18.30 søndag kveld.

Men:

– Vi måtte kaste inn håndkleet nå. Han ser ikke på det ene øyet og sliter med å puste ordentlig inn. Det er noen varsellamper som blinker nå. Han er helt ferdig, sier trener Ola Kvisle til NRK i 13.30-tiden søndag.

– Det var rett og slett ikke forsvarlig?

– Vi tror ikke det. Han hadde mange timer igjen. Vi diskuterte om han bare skulle gå veldig sakte for å runde 400 kilometer, men jeg tror ikke det var forsvarlig. Han tynet strikken de siste fire-fem timene. Men det er utrolig bra jobba av ham.

Faren til Eirik Asdøl, Anders, forteller følgende om sønnens tilstand:

– Han ligger på sofaen under et pledd. Vi klarer ikke å vekke ham akkurat nå...

– Han er totalt utslutt. Jeg har aldri sett ham så sliten før. Det var en tøff utfordring. Men det går vel bra, bare han får slappet av litt, sier faren.

Eirik Asdøl

RUNDET 321 KILOMETER: I morgentimene i Asker var en utslitt Eirik Asdøl ferdig med sitt første av to mål for helgen.

Foto: Privat

Dermed er det slutt for et utrolig stunt på tampen av langrennssesongen. Selv om det ikke ble noen verdensrekord der målet var 472 kilometer på ett døgn kan Asdøl foreløpig smykke seg med tittelen «skiløperen som har gått lengst» denne vinteren.

For rundt klokken 10.00 søndag morgen klarte han det. Da hadde Asdøl tilbakelagt 321 kilometer på cirka 15 timer og 30 minutter i fristil (skøyting).

Det er den samme distansen som Anders Aukland og Joar Thele gjennomførte på 17 timer og 50 minutter i Nordmarka tidligere denne uken.

– Det lar seg å høre at vi har tatt den skalpen. Men å klare dette, var på en måte minstekravet for at dette ikke skulle være fullstendig fiasko, kommenterte Kvisle til NRK søndag morgen.

Kvisle

TRENER: Ola Kvisle, her avbildet under NM på Konnerud tidligere i år.

Foto: Mikal Aaserud

Men planen var at Asdøl skulle gå mange timer til. Han startet på den brutale oppgaven rundt klokken 17.30 lørdag kveld. «En massiv utfordring», sa 27-åringen i en kort kommentar til NRK. Laget hadde kjøpt inn mer enn nok med væske og næring som står på et bord midt i løypa, der energidrikk og pannekaker er nøkkelen til suksessen.

Asdøl gikk det samme 3,73 kilometer lange strekket i sitt rekordforsøk. Frem og tilbake utgjør en «runde» rundt 7,4 kilometer. Etter å ha tatt rekorden til Aukland og Thele stoppet det hele på 376 kilometer.

Asdøl

FOKUSERT, MEN SLITEN: Eirik Asdøl, her i morgentimene søndag.

Foto: Privat

Målet var å ta verdensrekorden. Ifølge TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad er det finske Hans Mäenpää som har den inneværende rekorden på 472,007 km på ett døgn. Finnen staket (klassisk stil) den distansen, ifølge Yle. For å sette distansene i perspektiv: Lillestrøm - Trondheim er 478 km med bil på E6.

– Litt tungt å ikke klare det, Kvisle?

– Det er ergerlig. Forholdene lå til rette. Planen underveis var god. Men vi bommet nok litt på åpningsfarten. Om det ble avgjørende eller ikke, det er vanskelig å si. Men vi lever fint med det, selv om Eirik er veldig skuffet nå.

Rekord på rekord

Asdøl

FØR START: Eirik Asdøl, her like før starten på rekordforsøket sitt.

Foto: Privat

«Kilometerkrigen» i langrennsmiljøet denne vinteren kommer av en sterkt amputert sesong på grunn av koronaviruset. Langløp og verdenscup ble avsluttet langt tidligere enn forventet.

For å holde motivasjonen oppe har en rekke profiler holdt det gående ved å nærmest la det gå sport i å klokke flest mulig kilometre på en ski-tur. Landslagsløper Hans Christer Holund gikk lørdag for en drøy uke siden 203 kilometer på 11 timer.

Langløperne Anders Aukland og Joar Thele fulgte opp med 321 kilometer på 17 timer og 50 minutter mandag for seks dager siden.

Nå er det altså Eirik Asdøl som kan kalle seg kilometerkongen i langrennsmiljøet.

Sportsnyheter

PR-STUNT: Ekspertene mener Emil Meek (til venstre) og Kevin Melhus bare møtes på grunn av penger og oppmerksomhet.

Latterleggjer idrettsprofilanes «oppgjer»: – Alt ser iscenesett ut

Kevin Melhus skal gå kamp mot Emil Meek. Ekspertane meiner at det er eit dumt val av førstnemnde.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group F Turkey v Portugal

Reaksjonene hagler etter EM-kaos: – Det er en skandale

De mange banestormingene stjal oppmerksomheten i en innholdsrik kamp. Cristiano Ronaldo hadde en målgivende pasning som overrasket ekspertene.

Ble kalt «bestemor» – Vålerenga-veteranen svarte med å feire slik

Rosenborg-keeper Rugile Rulyte slengte med leppa før toppkampen på Lerkendal. Det fikk hun svi for.

Siste nytt

 • Richardson får en ny OL-mulighet etter Tokyo-utestengelsen

  Sha'Carri Richardson vant 100 meteren i det amerikanske OL-uttaket. Dermed har hun sikret seg en billett til OL i Paris i august.

  24-åringen vant med tiden 10.71 sekunder, ni hundredeler foran Melissa Jefferson som ble nummer to. Det er den raskeste tiden på 100 meter i verden i år.

  Richardson vant også det amerikanske OL-uttaket i 2021, men fikk ikke lov til å delta i Tokyo. Kort tid før lekene testet hun positivt for stoffet THC som er hovedingrediensen i marihuana, og fikk en 30 dager lang utstengelse som gjorde at hun mistet OL.

  Sha'Carri Richardson
  Foto: AFP
 • Lukaku med sitt tredje annullerte mål i belgisk seier: – Det hviler en forbannelse

  De belgiske spillerne fikk endelig hull på byllen mot Romania etter et skuffende 0–1 tap mot Slovakia.

  Med kniven på strupen vant Belgia 2–0 etter et sjansebonanza, og tok med seg tre viktige poeng før siste runde i gruppe E.

  I det 64. spilleminutt trodde «alle» at Lukaku endelig fikk scoringen sin, men for tredje gang i løpet av mesterskapet ble scoringen til Lukaku annullert for offside.

  – Det hviler en forbannelse over Lukaku, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

  – Lukaku. Hvordan er flaksen din? skriver fotballegenden Alan Shearer på X.

  Etter bare 73 sekunder fikk Belgia en drømmeåpning på kampen.

  Romelu Lukaku fikk ballen inne i sekstenmeteren, og med ryggen til mål sentret spissen ballen ut til Youri Tielemans som klemte til på direkten og satte ballen langs bakken inn i mål.

  – Han har jo en veldig god skuddfot Tielemans. Det har han bevist i engelsk fotball i flere år, sa NRKs fotballkommentator Christian Nilssen.

  Målet er det tredje raskeste målet i EM-historien. Det raskeste scoret Albanias Bajrami tidligere i mesterskapet.

  Etter 79 minutter slår den belgiske sisteskansen Koen Casteels en lang pasning som går forbi hele det rumenske forsvaret.

  Da er den belgiske kapteinen Kevin De Bruyne årvåken og rekker akkurat å strekke foten fram på ballen forbi den rumenske målvakten.

  Før siste runde i gruppe E kan alt skje da alle lag står likt med tre poeng etter to kamper spilt.

  Belgias sterner slo tilbake i kampen mot Romania.
 • Fotballsupportere skadet i Nederland

  Minst ti supportere skal være skadet etter at et stort banner, en tifo, falt ned på supportere før en kamp mellom Twente og Stevo.

  Tifoen ble holdt oppe av en kran, men installasjonen kollapset.

  Spillere løp til for å hjelpe, og nødetatene ble tilkalt. Kampen ble ikke spilt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal