Hopp til innhold

Landslagsløper gikk over 200 kilometer på 11 timer

Langrennsløper Hans Christer Holund (31) har ikke tatt ferie selv om sesongen er over. Lørdag gikk han over 20 mil på ski.

Holund langtur

NITTEDØLINGER: Hans Christer Holund og kameraten Johan Tjelle koste seg underveis på langturen.

Foto: Privat

– Jeg er litt støl i beina i dag, men det får man tåle. Man må utnytte det fine føret og været når man egentlig skulle gått skirenn, forteller fjorårets verdensmester på femmil til NRK.

For i går skulle han egentlig ha gått det tradisjonsrike Birkebeinerrennet på 54 kilometer mellom Rena og Lillehammer. Men det ville bare vært småtteri sammenlignet med det landslagsløper Hans Christer Holund faktisk gikk.

Holund Strava

LANGT: Hans Christer Holund la ut dette på sin Instastory.

Foto: Skjermdump, Instragram

Sammen med flere kamerater la han ut på langtur nord i Oslo-marka litt før klokka 07.00. 11 timer og 23 minutter senere hadde han gått 204,3 kilometer.

Altså nesten fire Birken-distanser, eller som å gå Vasaloppet (90 kilometer) og så snu og gå tilbake, og så fortsette et stykke til. Men å gå så langt var ikke helt planlagt.

– Da vi hadde gått 100 kilometer tenkte jeg at det er det mange som har gjort før meg. På 150 tenkte jeg at det bare var 50 kilometer til 200. Så da gikk vi bare videre. Jeg har ikke hørt om noen andre som har gått så langt, forteller Holund til NRK.

Intern konkurranse

Turen ble registrert på treningsappen Strava. Den viser at 31-åringen i gjennomsnitt brukte 3 minutter og 21 sekunder per kilometer, han forbrant over 6000 kalorier og hadde en gjennomsnittspuls på 132.

Holund 200 km

LANG TUR: Det var mørkt da kameratene avsluttet turen ved Svartbekk, nær Mylla.

Foto: Privat

– Vi hadde med oss mat og drikke for å gå 100 kilometer pluss. Vi hadde tre liter med væske, en burger fra middag dagen før og litt smågodt jeg hadde liggende. Vi stresset ikke underveis, men det tæret på slutten da vi gikk litt næringstomme. Det ble mørkt og det var ikke så mange ord som ble vekslet til slutt, sier han.

Kameratene Johan Tjelle gikk 202,7 kilometer og Sjur Obrestad Gabrielsens klokke viste 202,1 kilometer, mens flere av de andre kastet inn håndkleet underveis. Storbritannias landslagssjef, Jostein Vinjerui, la ut følgende på Twitter:

Laster Twitter-innhold

367 kilometer på tre dager

Dette var på langt nær den eneste langturen Holund har begitt seg ut på denne uka. Fredag gikk han 80,6 kilometer på ski, torsdag viste distansen 82,2 kilometer.

Totalt på tre dager har det altså blitt svimlende 367,1 kilometer på langrennsski for femmilsspesialisten.

– Jeg følte meg som en 80 år gammel mann da jeg stod opp i morges. Det er jo jobben min å gå på ski, så jeg er trent for det, men kanskje ikke å gå så langt, flirer Holund, og understreker at søndag blir fridag.

Holund langtur

UT PÅ TUR: Hans Christer Holund gikk over 200 kilometer på en dag sammen med kameratene Sjur Obrestad Gabrielsen (t.v.) og Johan Tjelle.

Foto: Privat

Flere av langrennsløperne benytter den tidlige sesongavslutningen til å gå litt ekstra på ski. Didrik Tønseth har registrert flere langturer på Strava, og det samme har Niklas Dyrhaug. Men deres turer på rundt 50 kilometer er altså ikke i nærheten av lagkameratens.

Imponerer

Landslagssjef Eirik Myhr Nossum har oppfordrer sine løpere til å holde formen ved like, siden de egentlig skulle gått verdenscupavslutning denne helgen. Han er ikke overrasket over at det var «HC» som tok den lengst av alle.

– 200 kilometer er imponerende! Det koster jo å gjennomføre bare tre mil i Nordmarka nå. I disse dagene tror jeg det logges noen kilometer på ski, men kanskje ikke så mye. Vi skulle gått siste verdenscup i dag, så planen var å trene nå. Det er bra. Vi får helle tar «ferie» når det skulle være, sier han.

VM ski 2019. Langrenn menn, 50 km fellesstart fristil

VERDENSMESTER: Hans Christer Holund tok VM-gull på femmila i Seefeld i fjor.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

NRKs langrennskommentator påpeker at det finnes ett løp med lik lengde, Nordenskiöldsloppet med sine 220 kilometer.

– Det er sjelden man ser treningsturer over 200 kilometer, spesielt i kuperte Nordmarka. Hvis de ikke hadde utnyttet forholdene nå, så hadde jeg blitt skuffa, men dette var i overkant, innrømmer Jann Post.

  • Det var mange som gikk langt på ski i helgen. Eirik Asdøl har ifølge Strava gått 203,4 kilometer på ski på 10 timer og 44 minutter. Det gir imponerende 3,10 minutt per kilometer i snitt. På de ni siste dagene har han gått 723,4 kilometer!

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal