Hopp til innhold

Landslagsløper gikk over 200 kilometer på 11 timer

Langrennsløper Hans Christer Holund (31) har ikke tatt ferie selv om sesongen er over. Lørdag gikk han over 20 mil på ski.

Holund langtur

NITTEDØLINGER: Hans Christer Holund og kameraten Johan Tjelle koste seg underveis på langturen.

Foto: Privat

– Jeg er litt støl i beina i dag, men det får man tåle. Man må utnytte det fine føret og været når man egentlig skulle gått skirenn, forteller fjorårets verdensmester på femmil til NRK.

For i går skulle han egentlig ha gått det tradisjonsrike Birkebeinerrennet på 54 kilometer mellom Rena og Lillehammer. Men det ville bare vært småtteri sammenlignet med det landslagsløper Hans Christer Holund faktisk gikk.

Holund Strava

LANGT: Hans Christer Holund la ut dette på sin Instastory.

Foto: Skjermdump, Instragram

Sammen med flere kamerater la han ut på langtur nord i Oslo-marka litt før klokka 07.00. 11 timer og 23 minutter senere hadde han gått 204,3 kilometer.

Altså nesten fire Birken-distanser, eller som å gå Vasaloppet (90 kilometer) og så snu og gå tilbake, og så fortsette et stykke til. Men å gå så langt var ikke helt planlagt.

– Da vi hadde gått 100 kilometer tenkte jeg at det er det mange som har gjort før meg. På 150 tenkte jeg at det bare var 50 kilometer til 200. Så da gikk vi bare videre. Jeg har ikke hørt om noen andre som har gått så langt, forteller Holund til NRK.

Intern konkurranse

Turen ble registrert på treningsappen Strava. Den viser at 31-åringen i gjennomsnitt brukte 3 minutter og 21 sekunder per kilometer, han forbrant over 6000 kalorier og hadde en gjennomsnittspuls på 132.

Holund 200 km

LANG TUR: Det var mørkt da kameratene avsluttet turen ved Svartbekk, nær Mylla.

Foto: Privat

– Vi hadde med oss mat og drikke for å gå 100 kilometer pluss. Vi hadde tre liter med væske, en burger fra middag dagen før og litt smågodt jeg hadde liggende. Vi stresset ikke underveis, men det tæret på slutten da vi gikk litt næringstomme. Det ble mørkt og det var ikke så mange ord som ble vekslet til slutt, sier han.

Kameratene Johan Tjelle gikk 202,7 kilometer og Sjur Obrestad Gabrielsens klokke viste 202,1 kilometer, mens flere av de andre kastet inn håndkleet underveis. Storbritannias landslagssjef, Jostein Vinjerui, la ut følgende på Twitter:

Laster Twitter-innhold

367 kilometer på tre dager

Dette var på langt nær den eneste langturen Holund har begitt seg ut på denne uka. Fredag gikk han 80,6 kilometer på ski, torsdag viste distansen 82,2 kilometer.

Totalt på tre dager har det altså blitt svimlende 367,1 kilometer på langrennsski for femmilsspesialisten.

– Jeg følte meg som en 80 år gammel mann da jeg stod opp i morges. Det er jo jobben min å gå på ski, så jeg er trent for det, men kanskje ikke å gå så langt, flirer Holund, og understreker at søndag blir fridag.

Holund langtur

UT PÅ TUR: Hans Christer Holund gikk over 200 kilometer på en dag sammen med kameratene Sjur Obrestad Gabrielsen (t.v.) og Johan Tjelle.

Foto: Privat

Flere av langrennsløperne benytter den tidlige sesongavslutningen til å gå litt ekstra på ski. Didrik Tønseth har registrert flere langturer på Strava, og det samme har Niklas Dyrhaug. Men deres turer på rundt 50 kilometer er altså ikke i nærheten av lagkameratens.

Imponerer

Landslagssjef Eirik Myhr Nossum har oppfordrer sine løpere til å holde formen ved like, siden de egentlig skulle gått verdenscupavslutning denne helgen. Han er ikke overrasket over at det var «HC» som tok den lengst av alle.

– 200 kilometer er imponerende! Det koster jo å gjennomføre bare tre mil i Nordmarka nå. I disse dagene tror jeg det logges noen kilometer på ski, men kanskje ikke så mye. Vi skulle gått siste verdenscup i dag, så planen var å trene nå. Det er bra. Vi får helle tar «ferie» når det skulle være, sier han.

VM ski 2019. Langrenn menn, 50 km fellesstart fristil

VERDENSMESTER: Hans Christer Holund tok VM-gull på femmila i Seefeld i fjor.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

NRKs langrennskommentator påpeker at det finnes ett løp med lik lengde, Nordenskiöldsloppet med sine 220 kilometer.

– Det er sjelden man ser treningsturer over 200 kilometer, spesielt i kuperte Nordmarka. Hvis de ikke hadde utnyttet forholdene nå, så hadde jeg blitt skuffa, men dette var i overkant, innrømmer Jann Post.

 • Det var mange som gikk langt på ski i helgen. Eirik Asdøl har ifølge Strava gått 203,4 kilometer på ski på 10 timer og 44 minutter. Det gir imponerende 3,10 minutt per kilometer i snitt. På de ni siste dagene har han gått 723,4 kilometer!

Siste nytt

 • Stygg kollisjon etter avgjørende VM-mål: – Ordentlig smell

  Iran hadde muligheten til å bli historiske i VM-sammenheng, men avansementet glapp. Christian Pulisic måtte bli byttet ut etter han scoret det avgjørende målet og sendte USA til VM-sluttspillet.

  Premisset før oppgjøret var klart: Vinneren av kampen var klar for VM-åttedelsfinale. I Irans tilfelle, for første gang i historien.

  Men USA ble for sterke, vant kampen og er klare for VM-åttedelsfinale etter 1-0-seier over Iran. Mye takket være en heltemodig Christian Pulisic, som scoret kampens eneste mål.

  Chelsea-spilleren kunne bredside ballen i mål etter et nydelig USA-angrep rett før pause. Men i all jubelen, lå Pulisic i tydelig smerter og vred seg bak den iranske målstreken. Rett etter berøringen som ledet til scoring, krasjet amerikaneren med Irans sisteskanse Alireza Beiranvand.

  – Han ofrer alt for å sette den i mål. Han får en ordentlig smell, utbrøt NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

  – Ordentlig kollisjon, men det ofrer han, fortsatte ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

  Pulisic ble byttet ut i pausen etter smellen.

  Iran presset på for utligningen og ropte på straffe i kampens siste minutt, men maktet ikke å score. Laget slo Wales 2–0 i forrige kamp, men blir stående på tre poeng i gruppespillet, og er dermed slått ut av VM. USA tar følge med England, og er klare for åttedelsfinaler. USA møter Nederland.

  WCup Iran United States Soccer
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Frappart blir første kvinnelige hoveddommer i fotball-VM for menn

  Stéphanie Frappart (38) fortsetter å skrive dommerhistorie i fotballen. Torsdag får hun ansvaret for dømmingen i VM-kampen mellom Tyskland og Costa Rica.

  Med det blir hun første kvinne til å være kampleder i et fotball-VM for menn. Tidligere i Qatar-sluttspillet har Frappart vært fjerdedommer.

  – Dette avslutter en lang prosess som startet for flere år siden med utvikling av kvinnelige dommere til herreturneringer på junior- og seniornivå. Nå viser vi klart og tydelig at det er kvalitet, ikke kjønn, som teller for oss, sier Fifa-topp og tidligere stjernedommer Pierluigi Collina i en uttalelse.

  Fra før var Frappart første kvinne til å dømme herrekamper i Ligue 1, mesterligaen, europaligaen, Uefas supercup og europeisk VM-kvalifisering.

  Hun er en av tre kvinnelige hoveddommere som er plukket ut til årets VM. I alt er det 36 kampledere på plass i Qatar. (NTB)

  Soccer WCup Female Referees
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Haug scoret for Roma i cupen

  Sophie Román Haug (23) gjorde det siste målet i Romas 3-0-seier borte mot Arezzo i den italienske fotballcupen tirsdag.

  Scoringen hennes kom fire minutter på overtid. Det var Haugs femte Roma-mål denne sesongen.

  Hun spilte hele cupoppgjøret mot Serie B-motstand. Nylig var angriperen norsk målscorer i kvinnelandslagets 1-2-tap for Frankrike.

  Tirsdagens kamp var Romas første av to i cupturneringens gruppespill. Den neste er mot Como i januar. Vinnerne av hver pulje går til kvartfinalene.

  (©NTB)

  Sophie Roman Haug
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste