Landslagsløper gikk over 200 kilometer på 11 timer

Langrennsløper Hans Christer Holund (31) har ikke tatt ferie selv om sesongen er over. Lørdag gikk han over 20 mil på ski.

Holund langtur

NITTEDØLINGER: Hans Christer Holund og kameraten Johan Tjelle koste seg underveis på langturen.

Foto: Privat

– Jeg er litt støl i beina i dag, men det får man tåle. Man må utnytte det fine føret og været når man egentlig skulle gått skirenn, forteller fjorårets verdensmester på femmil til NRK.

For i går skulle han egentlig ha gått det tradisjonsrike Birkebeinerrennet på 54 kilometer mellom Rena og Lillehammer. Men det ville bare vært småtteri sammenlignet med det landslagsløper Hans Christer Holund faktisk gikk.

Holund Strava

LANGT: Hans Christer Holund la ut dette på sin Instastory.

Foto: Skjermdump, Instragram

Sammen med flere kamerater la han ut på langtur nord i Oslo-marka litt før klokka 07.00. 11 timer og 23 minutter senere hadde han gått 204,3 kilometer.

Altså nesten fire Birken-distanser, eller som å gå Vasaloppet (90 kilometer) og så snu og gå tilbake, og så fortsette et stykke til. Men å gå så langt var ikke helt planlagt.

– Da vi hadde gått 100 kilometer tenkte jeg at det er det mange som har gjort før meg. På 150 tenkte jeg at det bare var 50 kilometer til 200. Så da gikk vi bare videre. Jeg har ikke hørt om noen andre som har gått så langt, forteller Holund til NRK.

Intern konkurranse

Turen ble registrert på treningsappen Strava. Den viser at 31-åringen i gjennomsnitt brukte 3 minutter og 21 sekunder per kilometer, han forbrant over 6000 kalorier og hadde en gjennomsnittspuls på 132.

Holund 200 km

LANG TUR: Det var mørkt da kameratene avsluttet turen ved Svartbekk, nær Mylla.

Foto: Privat

– Vi hadde med oss mat og drikke for å gå 100 kilometer pluss. Vi hadde tre liter med væske, en burger fra middag dagen før og litt smågodt jeg hadde liggende. Vi stresset ikke underveis, men det tæret på slutten da vi gikk litt næringstomme. Det ble mørkt og det var ikke så mange ord som ble vekslet til slutt, sier han.

Kameratene Johan Tjelle gikk 202,7 kilometer og Sjur Obrestad Gabrielsens klokke viste 202,1 kilometer, mens flere av de andre kastet inn håndkleet underveis. Storbritannias landslagssjef, Jostein Vinjerui, la ut følgende på Twitter:

Laster Twitter-innhold

367 kilometer på tre dager

Dette var på langt nær den eneste langturen Holund har begitt seg ut på denne uka. Fredag gikk han 80,6 kilometer på ski, torsdag viste distansen 82,2 kilometer.

Totalt på tre dager har det altså blitt svimlende 367,1 kilometer på langrennsski for femmilsspesialisten.

– Jeg følte meg som en 80 år gammel mann da jeg stod opp i morges. Det er jo jobben min å gå på ski, så jeg er trent for det, men kanskje ikke å gå så langt, flirer Holund, og understreker at søndag blir fridag.

Holund langtur

UT PÅ TUR: Hans Christer Holund gikk over 200 kilometer på en dag sammen med kameratene Sjur Obrestad Gabrielsen (t.v.) og Johan Tjelle.

Foto: Privat

Flere av langrennsløperne benytter den tidlige sesongavslutningen til å gå litt ekstra på ski. Didrik Tønseth har registrert flere langturer på Strava, og det samme har Niklas Dyrhaug. Men deres turer på rundt 50 kilometer er altså ikke i nærheten av lagkameratens.

Imponerer

Landslagssjef Eirik Myhr Nossum har oppfordrer sine løpere til å holde formen ved like, siden de egentlig skulle gått verdenscupavslutning denne helgen. Han er ikke overrasket over at det var «HC» som tok den lengst av alle.

– 200 kilometer er imponerende! Det koster jo å gjennomføre bare tre mil i Nordmarka nå. I disse dagene tror jeg det logges noen kilometer på ski, men kanskje ikke så mye. Vi skulle gått siste verdenscup i dag, så planen var å trene nå. Det er bra. Vi får helle tar «ferie» når det skulle være, sier han.

VM ski 2019. Langrenn menn, 50 km fellesstart fristil

VERDENSMESTER: Hans Christer Holund tok VM-gull på femmila i Seefeld i fjor.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

NRKs langrennskommentator påpeker at det finnes ett løp med lik lengde, Nordenskiöldsloppet med sine 220 kilometer.

– Det er sjelden man ser treningsturer over 200 kilometer, spesielt i kuperte Nordmarka. Hvis de ikke hadde utnyttet forholdene nå, så hadde jeg blitt skuffa, men dette var i overkant, innrømmer Jann Post.

 • Det var mange som gikk langt på ski i helgen. Eirik Asdøl har ifølge Strava gått 203,4 kilometer på ski på 10 timer og 44 minutter. Det gir imponerende 3,10 minutt per kilometer i snitt. På de ni siste dagene har han gått 723,4 kilometer!

Siste nytt

 • Åpner for store produksjoner

  Storbritannia vil åpne opp for at utvalgte internasjonale sportsbegivenheter og store film- og TV-produksjoner skal få grønt lys til tross for koronaviruset. Blant annet har de snakket med Tom Cruise om å gjenoppta «Mission Impossible»7 og 8.

 • Oppskriftsmessig Chelsea-seier

  Chelsea klatret tilbake forbi Manchester United og opp til fjerdeplass i Premier League etter en komfortabel 3-0-seier hjemme mot Watford.

  Olivier Giroud ga hjemmelaget ledelsen, før Willian doblet ledelsen fra straffemerket. Ross Barkley fastsatte sluttresultatet til 3-0 med et kremmerhus på overtid.

  Chelsea-jubel
  Foto: Matthew Childs / Matthew Childs
 • Vålerenga reddet uavgjort

  Det ble mye drama da Vålerenga fikk med seg ett poeng hjemme mot Aalesund.

  Gjestenes islandske spiss Holmbert Fridjonsson scoret en gang på hver side av pause, og Aalesund hadde kontroll. Etter 64 minutter våknet Vålerenga og brukte bare to minutter på å komme ajour med mål av Benjamin Stokke og Bård Finne.

  Fire minutter seinere fikk Sam Adekugbe se det røde kortetetter han gult kort for filming. Det stoppet Vålerengas jakt initiativ i jakten på seiersmålet. Dermed endte det med ett poeng til hvert lag.

  Sam Adekugbe blir utvist for filming.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal