Hopp til innhold

Full «kilometerkrig» i marka: Langrennsduo rundlurte Holund

Det startet med en langtur, men nå kjemper norske langrennsprofiler om å gå flest mulig kilometer på kortest mulig tid.

Holund, Thele og Aukland

INNBITTE KILOMETER-KONKURRENTER: Hans Christer Holund (venstre), Anders Aukland og Joar Thele (høyre).

Foto: NTB Scanpix/Privat

Sist i rekken av gjennomførte bragder er langløperne Joar Thele og Anders Aukland.

De gikk smått utrolige 320 kilometer på 17 timer og 50 minutter fra mandag morgen og frem til klokken 01:00 natt til tirsdag.

De var støle og stolte da NRK ringte dem på morgenkvisten. Men først og fremst kjentes det godt å ha slått den foreløpige «kilometerbragden» til landslagsløper Hans Christer Holund.

– Det er en liten kilometerkrig nå, ja. De skal få jobbe hardt de som skal gå over 300 kilometer i nordmarka på en dag. Det er tunge kilometer, sier Aukland.

– Målet var å slå Holund. Han hadde den forrige «rekorden». En deilig følelse, sier Thele.

Nye mål etter avlysninger

For nå er det full kamp om å legge bak seg flest kilometer blant langrennseliten. Både de som er på landslag og de som går langløp. Det er kanskje ikke så rart.

Langløpssesongen og verdenscupsesongen ble kraftig amputert av koronaviruset. En rekke renn ble avlyst, som Birken, Reistadløpet, Skarverennet og verdenscupavslutningen i Canada og USA.

Konkurransesesongen var i realiteten over cirka én måned tidligere enn planlagt.

c_Vl9DC_X3o

Femteplassen under femmila i Holmenkollen var det siste Hans Christer Holund gjorde i verdenscupsirkuset denne sesongen. Etter det begynte han å sanke mil etter mil i Nordmarka.

Foto: Terje Bendiksby / Terje Bendiksby

Bonus

Derfor har det vært viktig å sette seg nye treningsmål for å holde motivasjonen oppe, forteller Aukland, Thele og Holund til NRK.

De kan ikke bare bryte av sesongen, men forsøke å ha en lik belastning som de egentlig ville hatt. Som for eksempel å gå lange turer.

Og som har blitt til konkurranse. I langløpslaget til Aukland og Thele blir det blant annet gitt bonus til den løperen som loggfører flest mil på ski eller rulleski fra sist torsdag (19. mars) og frem til 1. april.

Og det er flere enn langløperne som har hengt seg på og latt seg trigge av kilometerkjøret. Lørdag gikk Hans Christer Holund smått utrolige 204 kilometer på 11 timer.

Andre kjente løpere fra verdenscupsirkuset holdt det også gående bra sist helg. For eksempel tilbakela Pål Golberg nesten 100 kilometer.

James Clugnet, som er landslagsløper for Storbritannia, klokket 107 kilometer.

Kasper Stadaas har gått verdenscup for Norge i år han også. Heming-løperen noterte seg for 109 kilometer sist helg.

Startet halv seks om morgenen

Aukland og Thele, som til daglig går for Ragde Eiendom, stod imidlertid for den foreløpige store snakkisen i langrennsmiljøet det siste døgnet. Sammen gikk de på ski gjennom nesten hele mandag og frem til over midnatt.

Klokken 05:30 mandag morgen stod duoen Thele og Aukland med fastspente ski, en sekk med nok væske og mat, klare for å ta fatt på et smått utrolig mål: Gå 320 kilometer på ski.

Begge forklarer at det gikk forholdsvis lett i en lang periode.

Aukland

TIL LANGT PÅ NATT: Anders Aukland, her underveis under mandagens knalltøffe økt i Nordmarka.

Foto: Privat

«Zombie»

Først etter rundt 230 kilometer måtte de imidlertid til bilen for å hente hodelykter. Og slik gikk de i nesten ytterligere ti mil. Det ble tyngre og tyngre.

Nærmest mutters alene i mørket. Sørkedalen, Mylla, Løvlia. For å nevne noen steder.

– Når man går så langt, så har man litt «opp og ned-perioder». Det var perioder jeg følte meg som en «zombie». På slutten sa vi ikke mye til hverandre. Vi utvekslet ikke mange ordene. Vi gikk på autopilot, sier Thele.

Men de klarte det. Selv om det i treningsappen Strava står at de begge var ute i 17 timer og 50 minutter, ble det langt mer med alle pausene.

Thele anslår at de ikke var ferdig med Nordmarka-ekspedisjonen før det var gått 19 timer totalt.

De har egentlig ikke klart å kjenne helt på den tøffe turen før tirsdag. Da de ankom bilen i 01.00-tiden i natt var de trøtte og kalde.

De ville bare hjem til en varm seng. Da de begge våknet med møre kropper tirsdag, så tenkte de at «yes, dette gikk!».

Thele og Aukland

NÆR MÅLET: Idet solen omtrent gikk ned i Nordmarka, var Joar Thele (foran) og Anders Aukland (bak) nærmere 320 kilometer-målet.

Foto: Privat

Ikke interessert i å fortelle Holund

Underveis i den over 30 mil lange bragden, møtte de også «rekordholder» Holund.

Men landslagsløperen forstod overhodet ikke at duoen skulle gå så langt.

– Dette er veldig morsomt. Jeg var på ski på mandag og møtte selvfølgelig de to. Jeg gikk et par mil med dem. De sa til meg at de skulle gå en kortere tur, forklarer Holund.

– Men jeg skjønte at det var ugler i mosen da jeg sendte en Snapchat-melding til Joar da jeg kom hjem. Da han ikke åpnet den på lang tid, så skjønte jeg at noe var i gjære.

– De rundlurte deg rett og slett?

Ja. De var overhodet ikke interessert i å si hva de hadde tenkt til. Det var som jeg gjorde på lørdag også. Jeg lurte dem hjem på 150-160 kilometer. Så gikk jeg de siste milene og tok rekorden.

– Han fikk smake sin egen medisin. Så jeg er spent på hva han kan komme til å finne på fremover eller til neste år. Han kan finne på å gå langt, svarer Thele og avslutter med en såkalt blunkefjes-emoji.

Holund

MÅ JAKTE PÅ NYTT: Hans Christer Holund og kameraten Johan Tjelle koste seg underveis på langturen lørdag. Nå må de gå enda lengre for å beholde marka-rekorden.

Foto: Privat

Klar for å ta rekorden igjen

– Men blir det riktig å si at det er en kilometerkrig blant dere langrennsløpere nå?

– Ja, sier Holund.

– Kan du klare å slå tilbake på dette?

– Ja, jeg tror nok jeg kan klare det. Skiføret blir bare dårligere og dårligere. Det må være føre for det. Men jeg har ikke lyst til å røpe for mye, hvis jeg skal prøve. Men det hadde vært gøy å prøve.

Og da må det skje før sesongen er over?

– Ja, det må bli i år, ja, sier Holund og gliser.

Siste nytt

 • Mbappé misset to straffer og ble skadet i PSG-seier

  Kylian Mbappés misset et straffespark to ganger og måtte byttes ut med skade i seriekampen mot Montpellier. Det ødela dagen for Paris Saint-Germain onsdag.

  Fabián Ruiz, Lionel Messi og 16-åringen Warren Zaïre-Emery scoret i 3-1-seieren som gjør at PSG er fem poeng foran serietoer Marseille. Det var lagets første seier på tre seriekamper, men Mbappés skade bekymrer.

  PSG fikk straffe etter sju minutter da Christopher Jullien ulovlig hindret Sergio Ramos på et frispark. Mbappés skudd ble reddet av Benjamin Lecomte, men Montpellier-spillere hadde løpt inn i feltet for tidlig, og straffen måtte tas om igjen. Etter at Lecomte slo straffe nummer to i stolpen, satte Mbappé returen over mål.

  Etter halvspilt første omgang haltet Mbappé ut. Ramos måtte også ut med en hodesmell, og et Messi-mål ble annullert for offside etter VAR-gjennomgang. Achraf Hakimi fikk også en scoring annullert for offside.

  Først i det 55. minutt fikk PSG et tellende mål da Fabian scoret. Messi doblet ledelsen. Arnaud Nordin reduserte, men Zaïre-Emery kom inn og scoret sitt første mål for førstelaget.

  PSG er fem poeng foran Marseille, som slo Nantes 2-0 borte, og seks foran Lens, som tapte 0-1 for Nice.

  France Soccer League One
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Cremonese med cupskalp – Solbakken og co. ute

  Cremonese tok sin annen store skalp i den italienske cupen da Roma ble slått ut i kvartfinalen med et sviende 1-2-tap. Ola Solbakken ble sittende på Roma-benken gjennom hele kampen.

  Det er ikke første gangen denne sesongen at Cremonese står for en skrell i Coppa Italia. Laget slo ut serie A-lederlaget Napoli i den forrige runden.

  Henrikh Mkhitaryan og Felix Afena-Gyan.
  Foto: MIGUEL MEDINA / AFP
 • Tøff motstand for Hanche Olsen – Bayern komfortabelt videre

  Etter å ha innledet vårsesongen med tre 1-1-kamper fant Bayern München formen igjen i cupkampen mot Mainz og vant 4-0 på bortebane.

  Andreas Hanche-Olsen og hans lagkamerater i hjemmeforsvaret fikk en stri kveld da Bayern-stjernene slo seg løs. Mål av Eric Maxim Choupo-Moting, Jamal Musiala og Leroy Sané avgjorde kampen allerede i første omgang.

  Jamal Musiala og Andreas Hanche-Olsen
  Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste