Hopp til innhold

Kilde kan ikke garantere comeback: – Det er en uklar situasjon

Aleksander Aamodt Kilde håper å returnere til alpinbakken – men kan ikke love noe som helst. Akkurat nå har han mer enn nok med å kunne gå igjen.

Aleksander Aamodt Kilde

TØFF TID: Aleksander Aamodt Kilde åpnet torsdag opp om de tøffe ukene som har vært - og de tøffe ukene som venter.

Foto: Privat

– Det er en uklar situasjon med skaden. Jeg er ganske positiv på at det kommer til å ordne seg til slutt, det spørs bare hvor lang tid det tar. Det er for tidlig å si om jeg kan kjøre sånn jeg vil og vinne renn igjen, men jeg har håp og jeg vil komme tilbake og drive med det jeg elsker og forhåpentligvis være konkurransedyktig igjen.

– Men akkurat nå handler det om å komme seg på beina, å klare og faktisk gå og ta det dag for dag.

Det forteller en åpenhjertig Aleksander Aamodt Kilde på et digitalt pressetreff torsdag formiddag. Han ble spurt om han er sikker på at vil og kommer til å returnere til alpinbakken og fortsette karrieren som alpinist.

– Jeg velger å ikke svare på om jeg er usikker på om jeg kommer tilbake til toppnivå, eller om jeg kan stå på ski i det hele tatt. Det er vanskelig å si noe om min situasjon om et år, fordi det er nerver involvert som må bli bedre, sier Kilde videre.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Downhill

DRAMATISK: Aleksander Aamodt Kilde ble liggende i Wengen-bakken i 28 minutter før han ble heiset opp og fraktet til sykehus med helikopter.

Foto: CLAUDIA GRECO / Reuters

– Rakk ikke å ha dødsfrykt

Etter det stygge krasjet i Wengen pådro Kilde seg en rekke stygge skader og var kraftig forslått i ansiktet. Etter to vellykkede operasjoner går det litt bedre, og sårene i ansiktene har grodd.

Den norske alpinstjernen ser mye piggere ut, og smilet sitter løst, noen tøffe uker til tross.

Men det var svært alvorlig.

Switzerland Alpine Skiing World Cup

STJERNE: Aleksander Aamodt Kilde er en av de største stjernene i alpinsportne.

Foto: Giovanni Auletta / AP

Hans amerikanske kjæreste, Mikaela Shiffrin, skrev i etterkant av krasjet at «han er heldig som i det hele tatt er i live». På spørsmål om han noen gang fryktet for livet, svarer Kilde:

– Det blir en sånn overlevelsesmekanisme når man ligger der. Men jeg hadde så vondt i skulderen at det var det eneste jeg tenkte på. Jeg var i gode hender, så var aldri usikker på om jeg kom til å overleve. Jeg mistet mye blod. Det er skummelt i en sånn situasjon. Det Mikaela skriver er for så vidt sant, men jeg rakk ikke å ha dødsfrykt.

– Det tøffeste i mitt liv

Det har snart gått tre uker siden Kilde falt stygt i den siste svingen under et utforrenn i Wengen. 31-åringen mistet balansen før den siste svingen og krasjet knallhardt inn i sikkerhetsnettet.

28 minutter tok det fra han krasjet til han ble hentet med helikopter og fraktet til sykehus.

Aleksander Aamodt Kilde mister kontrollen, og faller stygt i Wengen

Aleksander Aamodt Kilde mister kontrollen, og faller stygt i Wengen

Der fikk han konstatert et dypt kutt i leggen og en skulder ute av ledd. Han ble operert for begge deler. Han ble operert på et sykehus i Bern før han senere ble flyttet til Innsbruck, og NRK fikk bekreftet fra landslagslege Marc Strauss at Kildes sesong var over.

– Det har kanskje vært det tøffeste i mitt liv. Den smerten jeg har opplevd er det verste i mitt liv. Det går ut over psyken etter hvert. Det har vært vondt rett og slett og en tøff greie. Det er smerter fortsatt, men det er mulig å håndtere, sier Kilde.

Mye tid med kjæresten

Siden fallet har han måttet ta livet ordentlig med ro, og mens han selv måtte holde senga fikk han se kjæresten Mikaela Shiffrin også falle stygt. Det ble heldigvis ikke like dramatisk for den amerikanske alpinstjernen, og den siste tiden har de to fått tilbringe mye tid sammen ettersom de begge er ute med skade.

Aleksander Aamodt Kilde på sykehuset sammen med kjæresten Mikaela Shiffrin

STJERNEPAR: Aleksander Aamodt Kilde og Mikaela Shiffrin på sykehuset sammen etter Kildes fall.

Foto: Instagram.com/Akilde

– Det er ikke en situasjon vi vil være i på denne tiden av året, innleder Kilde, og fortsetter:

– Vi vil kjempe om seirer på ulike steder, men ting skjer i denne sporten. Det er en risikabel sport og vi kjenner risikoen ved å krasje. Men det har vært veldig fint å få tilbringe en del tid sammen. Det er også litt dumt å være i denne situasjonen der vi begge er skadet. Det positive er at vi får tilbringe tid sammen.

Kilde forteller at han så Shiffrins fall fra sykestua. Han beskriver det som ubehagelig.

– Den var tøff, men hun er en råtass. Hun kom seg ganske fint ut av det og hun er i gode hender hun også, så vi kommer sterkere tilbake, smiler Kilde.

Ikke redd

Dersom alt går som planlagt og Kilde gjør comeback i de bratte bakkene er han ikke bekymret for at kjøringen hans skal bære preg av skaden.

– Jeg tror jeg kommer til å overvinne frykten for å krasje rimelig greit. Jeg har krasjet før, sier 31-åringen.

Det viktigste blir uansett å kunne leve normalt, understreker han.

– Det viktigste er å ha en kropp som fungerer normalt. Om det er på toppen av skiverden eller å dra å spille golf med gutta har ikke så mye å si. Det viktigste er å kunne leve normalt, så tar man resten etter hvert, sier Kilde til NRK.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Downhill

Kritikken hagler mot «farlig» program: – Aldri igjen

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal