NRK Meny
Normal

Nærmer seg Kemkers: – Håper å få avklart sentrale spørsmål snart

Skøytepresident Rune Gerhardsen (67) roser den norgesaktuelle suksesstreneren Gerard Kemkers (47) opp i skyene før de nå skal inn i en avgjørende fase av forhandlingene om et samarbeid.

Gerard Kemkers

BLIR HAN LANDSLAGSSJEF? Gerard Kemkers har trent Sven Kramer til utallige mesterskapsgull. Nå kan han blir trener for Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen og co.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

– Han er en fremragende trener. Han trenger ikke å sende meg CV-en sin, han har oppnådd briljante resultater. Det hadde vært veldig spennende å fått ham til Norge, sier skøytepresident Rune Gerhardsen til NRK.no.

Skal forhandle med Kemkers

Rune Gerhardsen

KEMKERS ER FØRSTEVALG: Skøytepresident Rune Gerhardsen er klar på at Gerard kemkers er skøyteforbundets førstevalg som ny norsk skøytetrener.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Skøytepresidenten forteller at han tok kontakt med Kemkers like før påske.

Da forhørte han seg om den nederlandske suksesstreneren, som har trent nederlandske toppløpere til OL- og VM-medaljer, kunne se for seg å jobbe i Norge.

– Etter litt sondering konkluderte han med at det ikke var utenkelig å jobbe her, sier Gerhardsen.

NRK vet at den nederlandske suksesstreneren, som trente de suverene nederlandske skøyteløperne frem mot Sotsji-OL, ser på tilbudet om å bli norsk landslagstrener som interessant.

I tiden fremover skal skøyteforbundet forhandle med den nederlandske topptreneren om premissene for et samarbeid. Skøyte-Norge ønsker seg Kemkers som ny landslagssjef etter at Jarle Pedersen ikke fikk fornyet kontrakten etter årets sesong.

– Det er ingen tvil om hvem som er førstevalget deres?

– Det er det ikke, slår Gerhardsen fast.

De avgjørende forhandlingene med nederlenderen starter opp i mai, kan Gerhardsen fortelle.

Kemkers trener nederlendere

At Kemkers blir Norges neste skøytesjef, er imidlertid langt fra sikkert.

Kemkers har gjort det klart overfor Norges Skøyteforbund at han også forhandler med andre lag og nasjoner.

I tillegg har Kemkers nylig knyttet seg til to nederlandske toppløpere, Ireen Wüst (OL-gull 3000 m i Sotsji) og Koen Verweij (sølv 1500 m i Sotsji). Disse kan bli med Kemkers til Norge – dersom nederlenderen ender som norsk landslagstrener, sier skøytepresident Gerhardsen.

– Det vil jeg ikke utelukke. Det er ikke helt fremmed at utøvere fra flere land trener sammen. Vi har tidligere hatt norske løpere som har trent utenlands, så det går det an å finne praktiske løsninger på. Det finnes en verdi i å trene sammen med de beste, sier Gerhardsen.

– Hvor langt er dere villig til å strekke dere for å få Kemkers til Norge?

– Vi kan ikke strekke oss noe særlig når det kommer til det rent sportslige. Vi har en klar modell i norsk skøytesport som Kemkers må forholde seg til. Det økonomiske har jeg ikke mulighet til å si noe om, sier Gerhardsen.

Wetten skeptisk til dobbeltrolle

NRKs skøyteekspert mener Kemkers ville vært et massivt tilskudd til det norske skøytelandslaget.

Han er imidlertid skeptisk til idéen om at Kemkers skal få ta med seg nederlanske utøvere på treningsleir med Norge.

– De nederlandske utøverne vil få vel så godt utbytte av å trene med norske utøvere som de norske vil få av å trene med nederlendere. Det kan bli problematisk dersom Kemkers bruker like mye av sin trenerkompetanse på nederlenderne som nordmenn, sier Wetten.

Han håper forbundet tenker på norsk skøytesports fremtid når de velger den neste landslagstreneren.

– Han (Gerard Kemkers journ.anm.) vil, dersom han ender med å ta jobben, kunne innføre en kompetanse og en nytenkning som har vært savnet i norsk skøytesport. Kemkers kan det siste og beste innen skøyter. Talentene våre er bra nok. Dersom de blir forvaltet på riktig måte, kan det bety norske skøytemedaljer i OL om fire år, sier Wetten.

– Jeg håper de er villige til å strekke seg langt for å hente ham. Men jeg forstår at en trener ikke kan signeres for enhver pris, sier NRK-eksperten.

President Gerhardsen er hemmelighetsfull på hvordan forhandlingene med Kemkers vil foregå.

– Når vil Norge ha en ny norsk landslagstrener på skøyter?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Det er vanskelig å sette noen dato på sånne ting. Det er viktigere for oss at vi bruker den tiden vi trenger for å finne en god løsning, enn å forhaste oss med å få en halvgod løsning, sier Gerhardsen.

REPORTASJE: Gerhardsen skal forhandle med Kemkers

Skøyteforbundet er villige til å strekke seg langt for å sikre at førstevalget Gerard Kemkers blir ny norsk landslagstrener. Men utfordringene er mange, blant annet ønsker Kemkers å trene både nordmenn og nederlendere.

Reporter: Ida Nysæter Rasch

Siste nytt

 • Kowalczyk gir seg

  Polens langrennsstjerne Justyna Kowalczyk er ferdig som verdenscupløper. Det avslørte veteranen overfor polsk presse etter at hun ble polsk mester på 15 kilometer klassisk fredag. Hun vant både verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski fire ganger.

  Jystyna Kowalczyk
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Tre raske då Brasil senka Russland

  Miranda, Coutinho (straffe) og Paulinho scora i løpet av 13 minutt i andre omgang då Brasil slo Russland 3-0 i Moskva i kveld.

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM kunstløp: Friløp kvinner