Hopp til innhold

Kasirye vil ha frifinnelse: – Opptatt av å være frisk, ikke hva man får i seg

471 dager etter den positive meldoniumprøven skal vektløfteren Ruth Kasirye (34) endelig få sin sak behandlet. Målet er å slippe straff.

Advokat Morten Justad Johnsen og Ruth Kasirye

GÅR FOR FRIFINNELSE: Advokat Morten Justad Johnsen vil prosedere på at Ruth Kasirye var uten skyld da hun fikk i seg det forbudte stoffet meldonium.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Torsdag forklarer hun seg for domsutvalget i Norges idrettsforbund under en høring i Oslo.

– Kasirye kommer til å kreve seg frifunnet fordi hun fikk meldonium i forbindelse med medisinsk behandling i akutt nødsituasjon. Da har man krav på medisinsk fritak, sier Kasiryes advokat Morten Justad Johnsen i Bull & Co Advokatfirma til NRK

Ordlyden i påtalen er ikke kjent, men Antidoping Norge har lagt ned påstand om to års utestengelse etter at vektløfteren testet positivt på det forbudte stoffet meldonium.

Den opprinnelige påstanden var fire års utestengelse.

Behandlet for malaria

Ruth Kasirye

VEKTLØFTER-PROFIL: Ruth Kasirye har tatt flere EM-medaljer i løpet av karrieren. Her er hun avbildet i 2009.

Foto: Mihai Barbu / AFP

Den positive prøven ble avlagt så langt tilbake som 25. januar 2016, noe Kasirye ble informert om 18. februar samme år.

Kasirye har hele tiden forklart at hun fikk i seg stoffet i forbindelse med akutt medisinsk behandling i Uganda rundt årsskiftet 2015/16. Hun fikk meldonium mot muskel- og leddsmerter i tilknytning til malariaanfallet, noe som ifølge advokaten er en vanlig behandlingsmåte i Uganda.

Meldonium ble først forbudt fra 1. januar 2016, og stridens kjerne er hvor lenge hun faktisk ble medisinert med stoffet og i hvilken grad hun selv er ansvarlig for å ha fått det i seg.

Meldonium i fem dager

Ifølge advokat Johnsen kommer Kasirye til å legge fram dokumentasjon på at hun kun fikk meldonium i fem dager. 28.-31. desember 2015 og 1. januar 2016. Kilden er legen som sto for behandlingen.

– Vi mener det er bevist at hun tok medisinen i fem dager – én dag inn etter at det var forbudt, sier advokaten.

Og:

– Dette blir nok en ren bevisvurdering for retten om hvorvidt de finner at hun tok stoffet da hun var i en akutt nødsituasjon eller ikke.

– Kunne spurt legen

Ruth Kasirye føler det er lite hun kunne gjort annerledes i saken, med ett unntak:

– Det jeg kanskje kunne gjort annerledes er å spørre hva jeg fikk av lege, men det er ikke det man tenker på med en gang. Man er opptatt av å være frisk, ikke hva man får i seg.

– Tenkte du i det hele tatt på at du kunne ha fått medisiner som sto på dopinglisten?

– Jeg tenkte aldri på det. Jeg har hatt malaria tidligere og jeg har jo en parasitt i kroppen jeg aldri blir kvitt, og jeg har fått behandling tidligere. Det har aldri vært noe problem, og jeg har gått igjennom mange dopingtester, påpeker hun.

Kasirye ser nå fram til på bli ferdig med saken:

– Å ha en sånn sak hengende over meg i lang tid påvirker det psykiske.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal