Hopp til innhold

Skeptisk til Warholm-strategi etter gulløp: – Virker som det ikke stemmer helt

I EM-finalen på 400 meter hekk var det aldri noen tvil: Karsten Warholm løp inn sitt tredje strake EM-gull og er den andre historien som har klart det.

Warholm

GULLØP: Karsten Warholm løp inn til et klart EM-gull på 400 meter hekk.

– Det er fantastisk godt. Man er lettet, men også veldig glad. Jeg synes jeg får til å ta bra tid. Det var egentlig bare en god følelse, god stemning her i dag. Kroppen føltes bra, og jeg fikk de svarene jeg lette etter, sier Warholm til NRK etter gullet.

Med en personlig rekord som var 1,88 sekunder bedre enn den nest beste i finalen, var spørsmålet før EM-finalen først og fremst med hvor stor seiersmargin Karsten Warholm ville vinne tirsdag kveld.

– Jeg skal gi alt, det lover jeg, sa Warholm til NRK før start.

Nordmannen har vært den store eneren på 400 meter hekk de siste årene og har verdensrekorden på 45,94 fra OL-finalen for tre år siden.

– Han prøver nok å dra på. Så får vi se, sa trener Leif Olav Alnes om hvor bra det kunne bli for eleven.

Warholm gikk offensivt ut fra start og skaffet seg tidlig en stor ledelse. Ut på oppløpet hadde Warholm full kontroll og krysset målstreken i ensom majestet, med tiden 46,98. Det er også en mesterskapsrekord i EM.

– Det er ikke optimalt for Warholm, men det er mer enn nok til å vinne sitt tredje strake gull i EM, sa NRKs kommentator Jann Post da Warholm krysset målstreken.

Avstanden ned til konkurrentene ble ikke like stor som forventet. Italienske Alessandro Sibilio leverte et godt oppløp og nærmet seg Warholm litt på de siste meterne. I mål var han 52 hundredeler bak Warholm.

Tiden 47,50 er italiensk rekord og på bronseplass fulgte Carl Bengtström, som satte svensk rekord med 47,94.

– Det var veldig deilig. Jeg har hatt en god følelse hele dagen, sier Bengtström.

Rodal skeptisk til ny steg-strategi

Warholm gikk over fra 13 til 14 hekk mellom hekkene før de to siste hekkene, hvor han mistet litt fart over den neste siste hekken.

Ved å ta 14 steg mellom hekkene må man bytte satsfot, mens man ved et oddetall antall steg kan ha samme satsfot.

Warholm forsøkte seg på samme taktikk under Bislett Games, hvor han tapte duellen mot Alison dos Santos etter å ha vært borti den siste hekken.

– Jeg er litt usikker på om han tør å ta sjansen på det opplegget i en OL-finale, eller om han satser på det litt mer tradisjonelle med å gå fra 13 til 15 steg og ha godfoten hele veien. Det virker som det ikke stemmer helt over den nest siste hekken, hvor han skal gå for 14 steg og satse med «den vonde foten», sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Warholm ble spurt om stegene i intervjuet med NRK etter gullet:

– Nja. Det gikk bedre enn på Bislett, men det er også en mer tilgivende konkurranse. Det må fortsatt forbedres litt, men samtidig er det bra. Det er enda et nytt steg på veien og jeg tar alle marginene jeg kan finne og prøver meg med det og leker meg med det.

Warholm

PÅ OPPLØPET: Warholm på vei over den siste hekken. Fra venstre: Carl Bengtström, Karsten Warholm og Alessandro Sibilio.

Foto: BILDBYRÅN

– Så er det dette dere kommer til å kjøre på med videre?

– Det ser sånn ut. Det er i hvert fall bra nok til å vinne EM-gull og så håper jeg det skal holde videre i løpet av sommeren også, sier Warholm.

En snau time etter gullet svarte Warholm på nytt om strategien.

– Akkurat nå så gjør jeg min greie og kjører på. Det er vanskelig å klage på det når man får gull, men det tar tid å bytte litt rytme. Jeg kjenner at jeg er sterk og kan jobbe med det. I dag var det ikke veldig problematisk.

– Vi prøver alltid å utvikle oss, og det er fortsatt to måneder til OL. Men akkurat nå var det dette vi gikk for i dag og så får vi se hva det blir, sier om det som venter i Paris i august.

Trener Alnes kaller løpet for «veldig solid».

– Det er kjempebra at han springer på 46. Jeg er veldig fornøyd med det, og så skal vi se gjennom deres bilder (NRK) og mine bilder etterpå.

Andre med tre strake EM-gull på øvelsen

Warholm hadde før tirsdagens EM-finale en årsbeste på 46,70 fra Bislett Games – hvor han faktisk ble slått av brasilianske Alison dos Santos.

Nordmannen ble nummer to også i de to siste konkurransene på 400 meter hekk i fjor, men hadde ikke tapt mot en europeer siden han kom rett fra skade og ble nummer syv i VM-finalen i 2022.

– Det er alltid kjekt å komme først i mål. Det er jo det, sier Alnes.

28-åringen tok EM-gull på 400 meter hekk også i 2018 og 2022. Tirsdagens seier er dermed hans tredje strake EM-gull på distansen, noe kun Harald Schmid (1978, 1982 og 1986) har klart tidligere på 400 meter hekk.

Tre strake EM-gull har for øvrig også Jakob Ingebrigtsen på 5000 meter. Onsdag kan han også ta sitt tredje strake EM-gull på 1500 meter. Se full oversikt over det resterende EM-programmet her.

PS! Warholms gull var Norges tredje gull i dette mesterskapet. Kun Frankrike (fire) og Italia (åtte) har flere.

Les også Program for friidrett i 2024

Friidrett

null
Spiller nå
Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21
Neste

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal