Hopp til innhold

Warholm tok spesielt grep etter skademarerittet – lover revansje mot rivalene

Karsten Warholm har lært etter forrige sesongs skademareritt. Kroppen er tilbake på topp og 26-åringen stiller proppfull av revansjelyst før årets sesong.

Karsten Warholm

VEIEN TILBAKE: Karsten Warholm og Leif Olav Alnes gjør hele tiden små grep i treningshverdagen, som sikrer fremgang samtidig som kroppen vernes mot fremtidige skader.

Foto: Privat/Skjermdump Instagram

– Du kan ikke bli redd for å bli skadet, du må bare finne smartere måter å trene på for å minimere risikoen, sier Karsten Warholm til NRK under et intervju på Olympiatoppen i Oslo.

Store deler av forrige sesong ble et mareritt for stjerneløperen. Under sesongåpningen i Rabat i Marokko rykket det til i hamstringen – en skade som gjorde 26-åringen nesten sjanseløs i kampen om VM-gull noen måneder senere.

Allerede til sommeren får Warholm en mulighet til å slå tilbake. Da venter et nytt verdensmesterskap i Budapest.

– Jeg ser på det som en mulighet til å revansjere det smertefulle nederlaget fra forrige VM, sier han.

Karsten Warholm og Leif Olav Alnes

SKADEN: Her tar Warholm seg til baksiden av låret. Skaden gjorde at nordmannen ikke klarte å komme tilbake til toppnivå før VM i Eugene.

Foto: NRK

Warholm startet konkurransesesongen på hjemmebane i Ulsteinvik 2. februar. Karsten Warholm Invitational ser du på NRK.

«Prehab» fremfor rehab

Warholm har hatt noen skader gjennom karrieren, men aldri noen som smellen i fjor. Men hver gang det oppstått rusk i det lynraske maskineriet, har han og trener Leif Olav Alnes grepet mulighet til å lære.

På sosiale medier har man blant annet kunne se Warholm løpe i en helt spesiell tredemølle, hvor underkroppen befinner seg i et eget kammer. Den tillater ham å være vektløs mens han spurter. En annen mølle er uten motor og dras i gang av Warholms egen kraft.

Slik kan de justere belastningen de verdifulle beina hans utsettes for. Dette er bare et av mange grep og tilpasninger Team Warholm har gjort for å ta hensyn til vondter og verne seg mot fremtidige skader.

Les også Warholm-grep blei håna – slik svarer stjerna på kritikken

Warholm

– Det er bedre med «prehab» enn rehab, lyder dagens visdomsord fra sunnmøringen.

– Vi har hatt noen småskader opp gjennom. Det har ført til at vi har gjort noen grep på trening som vi tar med oss videre. Mange av de tingene vi gjør i treningshverdagen vår nå har vært et produkt av at vi har hatt trøbbel på et eller annet tidspunkt, forteller han.

Kaller skaden «forfriskende»

Han melder at han sprinter som aldri før og at hamstringskaden er et tilbakelagt kapittel. Warholm gikk toppmotivert og fylt av revansjelyst inn i en ny treningshøst- og vinter, og forteller nå at kroppen er god som ny.

– Det har vært forfriskende når man ser det i retrospekt. Men jeg skal forsøke å unngå slike smeller i fremtiden, det er ikke noe hyggelig, sier han.

RoD6ySAphT4

DUO: Warholm og Alnes.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Warholm gir Alnes mye av æren for måten de hele tiden klarer å se løsninger i stedet for problemer når uønskede situasjoner oppstår. Han advarer imidlertid mot å bli passiv og sier at de «jobber like ekstremt som tidligere». Det gjelder bare å være smart i valgene man tar.

– Leif er smartere enn de fleste. Han gjør disse grepene og sørger for at man kan trene mer uten å ta mye større risiko. Jo mer jeg jobber med ham, jo mer skjønner jeg hvor viktig disse grepene er for å ta nye steg, roser han.

– Jeg kjenner på gikta når jeg våkner, da må jeg være enda lurere i treningen, fleiper Warholm, men med et hint av alvor.

Samler verden i Ulsteinvik

2. februar returnerer Warholm til startstreken for første gang siden ISTAF-stevnet i Berlin i september i fjor. Under sitt eget i stevne i Ulsteinvik, lokker han verden til Nordvestlandet.

– Det er tanken. Verdens navle, gliser han.

Sprintstjernen Elaine Thompson-Herah, med fem OL-gull på merittlisten, er blant de som stiller i stevnet.

Britain Commonwealth Games Athletics

STJERNE: Elaine Thompson-Herah fra Jamaica.

Foto: Manish Swarup / AP

Warholm selv skal løpe 400 meter flatt på hjemmebane. Han gleder seg til å kjenne på konkurransenervene igjen og ser på stevnet som et fint steg på veien mot noe større: sommerens VM.

Der vet han at rivalene Rai Benjamin (USA) og Alison dos Santos (Brasil) også kommer til å stille. Trioen er tidenes tre raskeste utøvere på 400 meter hekk, og har ti av de elleve raskeste løpene på distansen.

I hvert sitt hjørne av verden lader de opp til en av friidrettsverdens mest etterlengtede dueller.

– Jeg liker litt den spenningen. Vi er borte fra hverandre i mange måneder, gjør treningen og forberedelsene på hver vår kant av verden, og så møtes vi til sommeren og ser hvem som er best.

Sportsnyheter

 Emilia Nilsson Garip

Svensk medaljehåp til sykehus etter dette

Emilia Nilsson Garip fikk et ublidt møte med stupebrettet under tremetersfinalen i EM. Svensken slo føttene kraftig i sammenstøtet og måtte trekke seg.

Euro 2024 - Netherlands v France

Situasjonen skapte heftig debatt - beklaget til lagkompis

«Alle» trodde Nederland hadde scoret et mulig seiersmål. Dommerens beslutning får flere til å se rødt.

ZOKFsoCpFpY

Utspel vekker oppsikt – no blir England-sjefen latterleggjort

Presset på Gareth Southgate aukar. No blir han skulda for å «stå med skjegget i postkassa» etter oppsiktsvekkande eksperimentering.

Siste nytt

 • Svensk medaljehåp sendt til sykehus etter dette

  Emilia Nilsson Garip fikk et ublidt møte med stupebrettet under tremetersfinalen i EM. Svensken slo føttene kraftig i sammenstøtet og ble tvunget til å avbryte konkurransen. Det skriver SVT.

  – Det var skummelt og jeg var litt i sjokk, sier Garip til kanalen.

  Stuperen lå på medaljeplass da ulykken skjedde. Hun ble kort tid etter sendt til sykehus i Beograd.

  Garip forteller at hun er ved godt mot.

  – Jeg slo meg bare litt. Jeg fikk noen riper og vonde føtter, men det er det. Jeg kan snart kunne hoppe igjen, sier Garip.

  Det gikk langt bedre for vår egen Helle Tuxen. Hun gråt gledestårer etter å ha tatt sølvmedalje under EM fredag.

   Emilia Nilsson Garip
  Foto: OLIVER BUNIC
 • Polsk supporter alvorlig skadd etter fall fra tribune under EM-kamp

  En polsk fotballfan pådro seg alvorlige skader etter å ha falt mer enn tre meter på Olympiastadion i Berlin under EM-kampen mot Østerrike fredag.

  En talsmann for brannvesenet opplyser til det tyske nyhetsbyrået DPA at mannen falt rundt tre meter ned i en passasje mellom tribunen og banen.

  Tilskueren var en kort stund bevisstløs etter episoden, før han ble fraktet til sykehus med det som omtales som ulike, men ikke spesifiserte skader.

  Årsaken til ulykken er ikke kjent, men Berlin-politiet sier at de utelukker at flere enn den skadde var involvert.

  Østerrike slo Polen 3–1 i Berlin fredag.

  (NTB)

  3ZXU-iLjXZU
  Foto: AP
 • Gullvinneren disket etter sykkelsti-drama i dansk mesterskap

  Johan Price-Pejtersen trodde han hadde tatt tempogullet under det danske mesterskapet i sykling. Så ble han diskvalifisert etter å ha tatt seg til mål via sykkelstier.

  Price-Pejtersen, som er lagkamerat med norske Torstein Træen i sykkellaget Bahrain-Victorious, passerte målstreken til bestetid i temporittet i Herning.

  Etter å ha jublet for gullet kom kontrameldingen. Juryen valgte å diske 25-åringen fordi han delvis hadde benyttet sykkelstier underveis i traseen.

  Dermed gikk det danske mesterskapet i stedet til langt mer profilerte og meritterte Mattias Skjelmose. Han sykler for stjernemannskapet Lidl-Trek.

  En annen av Danmarks fremste sykkelstjerner, Kasper Asgreen, ble flyttet opp fra bronse- til sølvplass etter diskvalifikasjonen av Price-Pejtersen.

  (NTB)

  ODOB78hZg0Q
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal