Hopp til innhold

Warholm tok spesielt grep etter skademarerittet – lover revansje mot rivalene

Karsten Warholm har lært etter forrige sesongs skademareritt. Kroppen er tilbake på topp og 26-åringen stiller proppfull av revansjelyst før årets sesong.

Karsten Warholm

VEIEN TILBAKE: Karsten Warholm og Leif Olav Alnes gjør hele tiden små grep i treningshverdagen, som sikrer fremgang samtidig som kroppen vernes mot fremtidige skader.

Foto: Privat/Skjermdump Instagram

– Du kan ikke bli redd for å bli skadet, du må bare finne smartere måter å trene på for å minimere risikoen, sier Karsten Warholm til NRK under et intervju på Olympiatoppen i Oslo.

Store deler av forrige sesong ble et mareritt for stjerneløperen. Under sesongåpningen i Rabat i Marokko rykket det til i hamstringen – en skade som gjorde 26-åringen nesten sjanseløs i kampen om VM-gull noen måneder senere.

Allerede til sommeren får Warholm en mulighet til å slå tilbake. Da venter et nytt verdensmesterskap i Budapest.

– Jeg ser på det som en mulighet til å revansjere det smertefulle nederlaget fra forrige VM, sier han.

Karsten Warholm og Leif Olav Alnes

SKADEN: Her tar Warholm seg til baksiden av låret. Skaden gjorde at nordmannen ikke klarte å komme tilbake til toppnivå før VM i Eugene.

Foto: NRK

Warholm startet konkurransesesongen på hjemmebane i Ulsteinvik 2. februar. Karsten Warholm Invitational ser du på NRK.

«Prehab» fremfor rehab

Warholm har hatt noen skader gjennom karrieren, men aldri noen som smellen i fjor. Men hver gang det oppstått rusk i det lynraske maskineriet, har han og trener Leif Olav Alnes grepet mulighet til å lære.

På sosiale medier har man blant annet kunne se Warholm løpe i en helt spesiell tredemølle, hvor underkroppen befinner seg i et eget kammer. Den tillater ham å være vektløs mens han spurter. En annen mølle er uten motor og dras i gang av Warholms egen kraft.

Slik kan de justere belastningen de verdifulle beina hans utsettes for. Dette er bare et av mange grep og tilpasninger Team Warholm har gjort for å ta hensyn til vondter og verne seg mot fremtidige skader.

Les også: Warholm-grep blei håna – slik svarer stjerna på kritikken

Warholm
Warholm

– Det er bedre med «prehab» enn rehab, lyder dagens visdomsord fra sunnmøringen.

– Vi har hatt noen småskader opp gjennom. Det har ført til at vi har gjort noen grep på trening som vi tar med oss videre. Mange av de tingene vi gjør i treningshverdagen vår nå har vært et produkt av at vi har hatt trøbbel på et eller annet tidspunkt, forteller han.

Kaller skaden «forfriskende»

Han melder at han sprinter som aldri før og at hamstringskaden er et tilbakelagt kapittel. Warholm gikk toppmotivert og fylt av revansjelyst inn i en ny treningshøst- og vinter, og forteller nå at kroppen er god som ny.

– Det har vært forfriskende når man ser det i retrospekt. Men jeg skal forsøke å unngå slike smeller i fremtiden, det er ikke noe hyggelig, sier han.

RoD6ySAphT4

DUO: Warholm og Alnes.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Warholm gir Alnes mye av æren for måten de hele tiden klarer å se løsninger i stedet for problemer når uønskede situasjoner oppstår. Han advarer imidlertid mot å bli passiv og sier at de «jobber like ekstremt som tidligere». Det gjelder bare å være smart i valgene man tar.

– Leif er smartere enn de fleste. Han gjør disse grepene og sørger for at man kan trene mer uten å ta mye større risiko. Jo mer jeg jobber med ham, jo mer skjønner jeg hvor viktig disse grepene er for å ta nye steg, roser han.

– Jeg kjenner på gikta når jeg våkner, da må jeg være enda lurere i treningen, fleiper Warholm, men med et hint av alvor.

Samler verden i Ulsteinvik

2. februar returnerer Warholm til startstreken for første gang siden ISTAF-stevnet i Berlin i september i fjor. Under sitt eget i stevne i Ulsteinvik, lokker han verden til Nordvestlandet.

– Det er tanken. Verdens navle, gliser han.

Sprintstjernen Elaine Thompson-Herah, med fem OL-gull på merittlisten, er blant de som stiller i stevnet.

Britain Commonwealth Games Athletics

STJERNE: Elaine Thompson-Herah fra Jamaica.

Foto: Manish Swarup / AP

Warholm selv skal løpe 400 meter flatt på hjemmebane. Han gleder seg til å kjenne på konkurransenervene igjen og ser på stevnet som et fint steg på veien mot noe større: sommerens VM.

Der vet han at rivalene Rai Benjamin (USA) og Alison dos Santos (Brasil) også kommer til å stille. Trioen er tidenes tre raskeste utøvere på 400 meter hekk, og har ti av de elleve raskeste løpene på distansen.

I hvert sitt hjørne av verden lader de opp til en av friidrettsverdens mest etterlengtede dueller.

– Jeg liker litt den spenningen. Vi er borte fra hverandre i mange måneder, gjør treningen og forberedelsene på hver vår kant av verden, og så møtes vi til sommeren og ser hvem som er best.

Siste nytt

 • Alcaraz viser kjempeform – klar for semifinale

  Carlos Alcaraz er enn så lenge i rute til å forsvare tittelen i Masters1000-turneringen Miami Open. Torsdag slo han amerikanske Taylor Fritz i kvartfinalen.

  Det gjorde den 19 år gamle verdenseneren med settsifrene 6-4, 6-2. Spanjolen danket dermed ut det siste hjemmehåpet i turneringen i Miami. Fra før har Tommy Paul lidd samme skjebne. Begge de to amerikanerne bor i Florida.

  Torsdagens møte var det første mellom Alcaraz og Fritz.

  – Jeg spiller mot den beste i verden, så man kan ikke misse egen serve i åpningen av hvert sett. Han gir deg ingenting gratis, sa Fritz etter tapet. (NTB)

  Miami Open Tennis
  Foto: Jim Rassol / AP
 • Wolfsburg blir Arsenals motstander i CL-semifinalen

  Wolfsburg er semifinaleklar i kvinnenes mesterliga i fotball etter 1-1 hjemme mot Paris Saint-Germain. I neste dobbeltkamp venter Arsenal.

  Tyskerne vant det første oppgjøret i Frankrikes hovedstad og gikk videre med 2-1 sammenlagt. Resultatet kunne vært enda bedre for Wolfsburg, men tross enorme sjanser ble det bare med Alexandra Popps ene scoring i returmøtet. (NTB)

  vcOF0kVW2VU
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Island sparket landslagssjefen

  Arnar Vidarsson er ferdig som trener for Islands herrelandslag i fotball. Han mistet jobben få dager etter at Liechtenstein ble slått 7-0.

  Seieren i EM-kvalifiseringen var ikke nok til å overbevise forbundsstyret. Island startet mesterskapsjakten med å tape 0-3 borte mot Bosnia-Hercegovina.

  – Dette er selvsagt en vanskelig avgjørelse, men vi mener det er riktig og nødvendig. Arnar har gjort mange gode ting, og han fortjener ros for jobben han har gjort under ofte vanskelige forhold. Nå starter vi arbeidet med å finne en erstatter, sier Islands fotballpresident Vanda Sigurgeirsdottir i en uttalelse.

  Vidarsson tok over som landslagssjef etter Erik Hamrén i desember 2020. (NTB)

  iCmzfHoJs7Y
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste