Hopp til innhold

Karlsson tok sensasjonell pallplass etter drama: – Vil ikke bli satt i bås

VAL MÜSTAIR (NRK): Frida Karlsson seiler opp som storfavoritt i Tour de Ski. Etter at Anamarija Lampic ble fratatt sin andreplass, rykket svensken opp på en meget oppsiktsvekkende pallplass i sprint.

7LlVWauzUUY

IMPONERTE: Når Frida Karlsson også er på pallen i sprint, er hun vrien å slå sammenlagt i et etappeløp.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Jeg er litt overrasket over å komme til finale. Jeg hadde som mål å komme til semi, for det er masse bra bonussekunder å ta med seg, men finale hadde jeg ikke regnet med, sa Frida Karlsson til NRK mens hun fortsatt trodde at hun hadde blitt nummer fire på sprinten i Val Müstair.

Litt etterpå kom nyhete om at hun ble nummer tre, kun slått av lagvenninnen Linn Svahn og Jessica Diggins fra USA. Da hadde slovenske Anamarija Lampic blitt plassert sist i finalen av juryen, etter å ha gått i mål som nummer to.

Det skjedde i det som bare er Frida Karlssons fjerde sprintstart i verdenscupen. 21-åringen fra Sollefteå sammenlignes ofte med Therese Johaug og har vært regnet som en distansespesialist. Blant annet vant hun tremila i Holmenkollen sist vinter.

At hennes eget mål var en plass i semifinalen, sier også mye om hvor overraskende pallplassen var.

Men hunner glad for å få vist at hun er mer enn en distanseløper.

– Jeg vil ikke bli satt i bås som sprinter eller distanseløper, jeg vil være en komplett løper, sier Karlsson til NRK.

SE SPURTEN: Slik vant Linn Svahn åpningsetappen i Tour de Ski.

– Bedre enn hun har fått vist

Lagvenninnen er også overrasket over den sterke plasseringen, selv om de visste at Frida Karlsson også er god i sprint.

– Hun er en bra skiløper og har litt urettferdig blitt kategorisert som distanseløper, hun er bra på sprint også, sier Karlssons bestevenninne på det svenske laget, Maja Dahlqvist.

– Jeg tror hun har vært bedre i sprint enn hun har fått vist tidligere. Hun har ikke fått gå så mange sprinter for vi har så sterkt lag, påpeker hun.

Dahlqvist var selv blant favorittene i fredagens konkurranse, men ble slått ut av blant andre Karlsson i semifinalen.

Linn Svahn holdt Frida Karlsson bak seg og vant åpningsetappen i Tour de Ski. Men også hun er mektig imponert.

– Det viser hvilken enorm kapasitet Frida har og at hun ikke bare er en motor, hun har andre kvaliteter, sier Svahn til NRK.

– Hennes svakeste øvelse

Fredagens sprint var den første av åtte etapper i årets Tour de Ski, der Karlsson nå definitivt har styrket sitt favorittstempel. Hun ligger bare 16 sekunder bak sprinteren Svahn og fire sekunder bak Jessica Diggins.

Men ikke minst ligger hun allerede 24 sekunder foran Natalja Neprjajeva og 56 sekunder foran Ebba Andersson, som er de tøffeste utfordrerne på papiret.

– I utgangspunktet er sprint Frida Karlssons svakeste øvelse i Tour de Ski. Nå er hun på pallen, mens hovedkonkurrentene Neprjajeva og Andersson taper terreng, påpeker NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn, som tror de blir vanskelig for de andre å hamle opp med 21-åringen.

– Det er fortsatt mulig for Ebba Andersson å komme tett på, men Frida har koblet grepet, konstaterer han.

Svahn vil kjempe

Også Linn Svahn har lyst til å hevde seg i sammendraget, men ser at det blir tøft til tross for etappeseieren.

– Men var imponerende å se Frida, og jeg rangerer henne ganske mye høyere enn meg som favoritt foran de kommende løpene. Men hvis hun kan holde min rygg i sprint, så får jeg gjøre alt hva jeg kan for å holde hennes rygg på distanse, så får vi se hvordan det ender, sier Svahn.

Herrefavoritt Aleksandr Bolsjunov fra Russland fikk også en pangstart på årets Tour de Ski. Han ble kun slått av sprintspesialist Federico Pellegrino i fredagens sprint.

Norge deltar altså ikke i årets Tour de Ski-

Sportsnyheter

Ville jubelscener etter norsk superstafett: – Hva skjedde nå??

For første gang på 100 år er et norsk lag klare for OL på en lagøvelse i friidrett. Etter målgang ble ankerkvinne Henriette Jæger «overfalt» av lagvenninnene.

Siste nytt

  • Berge kåret til sesongens spiller i Burnley

    Sander Berge ble hedret som sesongens spiller i Burnley under lørdag kveld. Berge ble kåret til sesongens spiller både i en kåring basert på stemmer fra Burnley-fans verden over og en kåring hvor spillerne selv hadde stemt.

    – Dette betyr mye for meg. Burnley er en fantastisk fotballklubb, sier Berge i pressemeldingen, hvor han også takker supporterne for støtten.

    Lørdag tapte Burnley 1-4 hjemme mot Newcastle. Med to kampr igjen å spille har de fem poeng opp til Nottingham Forest og trenger et lite mirakel for å unngå nedrykk.

    Berge kom til klubben før 2023/24-sesongen.

    Sander Berge
    Foto: Reuters
  • Nedberge Llano klarte EM-kravet

    Sleggekaster Beatrice Nedberge Llano kastet 71,21 meter i en konkurranse i USA.

    Dermed kom hun akkurat én centimeter over EM-kravet på 71,20. Det skriver friidrettsnettstedet Friidrett1.

    Det holdt også til seier i stevnet i Tucson, Arizona.

    OL-kravet i sleggekast er for øvrig 74 meter. Nedberge Llano ligger foreløpig an til å kvalifisere seg på ranking.

    26-åringen har en personlig rekord på 72,10 meter.

    Beatrice Nedberge Llano
    Foto: NTB
  • Olaussen og Stora Tuna tok historisk seier i Tiomila

    Stora Tuna OK vant kvinnestafetten i årets Tiomila - en historisk stafett ettersom det var første gang i orienteringsklassikerens historie at også kvinnene løp nattetapper.

    Nettopp de to nattetappene ga Borlänge-klubben trøbbel, men den norske landslagsløperen Marie Olaussen løp meget sterkt på den første etappen i dagslys og avanserte fra 47. til sjuendeplass og sørget for kontakt med teten igjen. Fjorårets verdenscupvinner Tove Alexandersson avgjorde stafetten på den sjette og siste etappen, og sikret seieren foran IFK Gøteborg og Halden.

    Stora Tuna ble dermed den fjerde klubben i historien som har vunnet både dame- og herrestafetten samme år.

    Marie Olaussen
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal