Hopp til innhold

Kaos utenfor finalestadion – Liverpool krever gransking

Trengsel, lange køer og kaos utenfor stadion som skal holde mesterligafinalen mellom Liverpool og Real Madrid førte til at kampen ble utsatt.

Allerede tre timer før avspark klumpet det seg med store folkemengder utenfor Stade de France, nord i finalebyen Paris.

Arrangøren hadde opprettet et ytre sjekkpunkt før man gikk inn på selve stadionområdet. Da det nærmet seg kampstart, var det åpenbart at det kom til å bli problemer. Den første sjekken ble en flaskehals.

– Det er fullstendig amatørmessig. Dette er store stadioner, og man vet hvordan dette er. Man har arrangert slike oppgjør før, og så klarer man å rote det sånn til, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Det er også rapportert at politiet har brukt tåregass, skriver NTB. Den britiske journalisten Mark Ogden, som skriver for ESPN, har publisert en video som skal vise at supportere blir utsatt for tåregass.

Også den engelske fotballegenden Gary Lineker raser mot arrangementet.

– Jeg er ikke sikker på om det er mulig å arrangere et dårligere arrangement hvis du prøvde. Helt kaotisk og farlig, skriver han på Twitter.

UEFA svarer

I en uttalelse krever Liverpool en gransking av hva som førte til problemene.

– Vi er utrolig skuffet over inngangsproblemene og sammenbruddet av sikkerhetsområdet som Liverpool-supportere møtte denne kvelden på Stade de France. Dette er den største kampen i europeisk fotball, og fansen skulle ikke vært nødt til å oppleve det de gjorde i kveld, skriver klubben.

– Vi har offisielt bedt om en formell gransking av årsaken til disse uakseptable problemene, skriver de.

I en uttalelse sier det europeiske fotballforbundet at falske billetter skapte kaoset.

– I oppladningen til kampen ble inngangen til Liverpools side blokkert av tusenvis av fans som hadde kjøpt falske billetter som ikke fungerte i portene. Det skapte et stort trykk av supportere som prøvde å komme seg inn, skriver de til flere britiske journalister.

De bekrefter at politiet brukte pepperspray.

– Etter hvert som antallet utenfor stadion fortsatte å øke frem mot kampstart skilte politiet dem med pepperspray, og tvang dem vekk fra stadion. Uefa har medfølelse med de som ble påvirket av dette, og vil gjennomgå sakene omgående med fransk politi og myndigheter, og med det franske forbundet, skriver de.

NRK har forsøkt å kontakte Uefa, men ikke fått svar.

– Fans er rasende

I en uttalelse på Twitter retter Frankrikes innenriksminister, Gerald Darmanin, en pekefinger mot britiske supportere.

– Tusenvis av britiske «supportere» uten billetter, eller med falske billetter, tvang seg inn på stadion og angrep ved noen tilfeller vaktene. Tusen takk til det mange politifolkene som mobiliserte denne kvelden i en vanskelig situasjon, skriver han.

Samtidig som tusenvis av supportere stilte seg i kø, prøvde ungdom å hoppe over gjerdene og løpe fra stadionvaktene. Ifølge radiostasjonen RMC lyktes det over hundre stykker å ta seg inn på stadion uten billett.

– Fans er rasende utenfor Stade de France. Timevis med kø og trengsel, mens området sliter med å takle mesterligafinalen, skriver AP-journalist Rob Harris på Twitter.

Kampen startet klokken 21.36. Journalister melder at det fortsatt er kaotiske tilstander utenfor stadion.

– Pepperspray og tåregass brukt utenfor Stade de France. Fortsatt store køer utenfor, som betyr at de ikke burde forsøke å starte kampen, skriver Harris like etter 21.30.

Champions League Final - Liverpool v Real Madrid

PÅ STADION: Denne beskjed fikk folket på Stade de France.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

NRK er på plass ved Stade de France og ble vitne til at flere personer forsøkte å hoppe over gjerdene eller fjerne barrikadene som stod mellom dem og anlegget.

– Fullstendig kaos

Snaut 15 minutter før opprinnelig kampstart – 21.00 – stod flere hundretalls supportere i lange køer utenfor stadionområdet. Da de åpnet portene for å slippe inn noen av dem, ble trengselen så stor at flere gikk i bakken da de kom inn.

– Det ser helt umulig ut å komme seg inn. Dette fremstår veldig farlig. Fullstendig kaos, skriver Lineker på Twitter.

Politiet utenfor stadion i Paris.

EKSTRA POLITI: Store politistyrker på plass ved stadion.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Gikk ut over Liverpool-supporterne

Enkelte hadde synlige skader etter å ha blitt trykket mot stadiongjerdene. Barn gråt i køen og flere var tydelig oppgitt.

– Folk kommer til på bli skadet. Folk kommer til å bli skadet, ropte flere tilskuere i køen, mens det strømmet til med flere politifolk til å bistå med sikkerhetskontrollene.

Problemene skal i hovedsak ha vært langs den langsiden der Liverpool-supporterne ble sluppet inn på anlegget.

21.15 var det fortsatt synlig mer hvitt enn rødt inne på stadion.

PS! Flere supportene er blitt sendt i retur etter å ha kjøpt falske billetter i området rundt stadion. En Liverpool-supporter som ikke ville navngis sa han hadde betalt 200 euro.

Siste nytt

 • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

  Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

  Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

  – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

  Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

  – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

  Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

  Q6DAaGK1xwQ
  Foto: NTB
 • Zuccarello-scoring i Wild-tap

  Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

  Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

  Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

  Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

  pa39-a-fBGA
  Foto: AP
 • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

  Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

  Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

  Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

  Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

  Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

  Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

  * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

  * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

  * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

  Otfs84t2WGM
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal