Hopp til innhold

Kaos utenfor finalestadion – Liverpool krever gransking

Trengsel, lange køer og kaos utenfor stadion som skal holde mesterligafinalen mellom Liverpool og Real Madrid førte til at kampen ble utsatt.

Allerede tre timer før avspark klumpet det seg med store folkemengder utenfor Stade de France, nord i finalebyen Paris.

Arrangøren hadde opprettet et ytre sjekkpunkt før man gikk inn på selve stadionområdet. Da det nærmet seg kampstart, var det åpenbart at det kom til å bli problemer. Den første sjekken ble en flaskehals.

– Det er fullstendig amatørmessig. Dette er store stadioner, og man vet hvordan dette er. Man har arrangert slike oppgjør før, og så klarer man å rote det sånn til, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Det er også rapportert at politiet har brukt tåregass, skriver NTB. Den britiske journalisten Mark Ogden, som skriver for ESPN, har publisert en video som skal vise at supportere blir utsatt for tåregass.

Også den engelske fotballegenden Gary Lineker raser mot arrangementet.

– Jeg er ikke sikker på om det er mulig å arrangere et dårligere arrangement hvis du prøvde. Helt kaotisk og farlig, skriver han på Twitter.

UEFA svarer

I en uttalelse krever Liverpool en gransking av hva som førte til problemene.

– Vi er utrolig skuffet over inngangsproblemene og sammenbruddet av sikkerhetsområdet som Liverpool-supportere møtte denne kvelden på Stade de France. Dette er den største kampen i europeisk fotball, og fansen skulle ikke vært nødt til å oppleve det de gjorde i kveld, skriver klubben.

– Vi har offisielt bedt om en formell gransking av årsaken til disse uakseptable problemene, skriver de.

I en uttalelse sier det europeiske fotballforbundet at falske billetter skapte kaoset.

– I oppladningen til kampen ble inngangen til Liverpools side blokkert av tusenvis av fans som hadde kjøpt falske billetter som ikke fungerte i portene. Det skapte et stort trykk av supportere som prøvde å komme seg inn, skriver de til flere britiske journalister.

De bekrefter at politiet brukte pepperspray.

– Etter hvert som antallet utenfor stadion fortsatte å øke frem mot kampstart skilte politiet dem med pepperspray, og tvang dem vekk fra stadion. Uefa har medfølelse med de som ble påvirket av dette, og vil gjennomgå sakene omgående med fransk politi og myndigheter, og med det franske forbundet, skriver de.

NRK har forsøkt å kontakte Uefa, men ikke fått svar.

– Fans er rasende

I en uttalelse på Twitter retter Frankrikes innenriksminister, Gerald Darmanin, en pekefinger mot britiske supportere.

– Tusenvis av britiske «supportere» uten billetter, eller med falske billetter, tvang seg inn på stadion og angrep ved noen tilfeller vaktene. Tusen takk til det mange politifolkene som mobiliserte denne kvelden i en vanskelig situasjon, skriver han.

Samtidig som tusenvis av supportere stilte seg i kø, prøvde ungdom å hoppe over gjerdene og løpe fra stadionvaktene. Ifølge radiostasjonen RMC lyktes det over hundre stykker å ta seg inn på stadion uten billett.

– Fans er rasende utenfor Stade de France. Timevis med kø og trengsel, mens området sliter med å takle mesterligafinalen, skriver AP-journalist Rob Harris på Twitter.

Kampen startet klokken 21.36. Journalister melder at det fortsatt er kaotiske tilstander utenfor stadion.

– Pepperspray og tåregass brukt utenfor Stade de France. Fortsatt store køer utenfor, som betyr at de ikke burde forsøke å starte kampen, skriver Harris like etter 21.30.

Champions League Final - Liverpool v Real Madrid

PÅ STADION: Denne beskjed fikk folket på Stade de France.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

NRK er på plass ved Stade de France og ble vitne til at flere personer forsøkte å hoppe over gjerdene eller fjerne barrikadene som stod mellom dem og anlegget.

– Fullstendig kaos

Snaut 15 minutter før opprinnelig kampstart – 21.00 – stod flere hundretalls supportere i lange køer utenfor stadionområdet. Da de åpnet portene for å slippe inn noen av dem, ble trengselen så stor at flere gikk i bakken da de kom inn.

– Det ser helt umulig ut å komme seg inn. Dette fremstår veldig farlig. Fullstendig kaos, skriver Lineker på Twitter.

Politiet utenfor stadion i Paris.

EKSTRA POLITI: Store politistyrker på plass ved stadion.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Gikk ut over Liverpool-supporterne

Enkelte hadde synlige skader etter å ha blitt trykket mot stadiongjerdene. Barn gråt i køen og flere var tydelig oppgitt.

– Folk kommer til på bli skadet. Folk kommer til å bli skadet, ropte flere tilskuere i køen, mens det strømmet til med flere politifolk til å bistå med sikkerhetskontrollene.

Problemene skal i hovedsak ha vært langs den langsiden der Liverpool-supporterne ble sluppet inn på anlegget.

21.15 var det fortsatt synlig mer hvitt enn rødt inne på stadion.

PS! Flere supportene er blitt sendt i retur etter å ha kjøpt falske billetter i området rundt stadion. En Liverpool-supporter som ikke ville navngis sa han hadde betalt 200 euro.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal