Hopp til innhold

Bråk og slåssing på Wembley – supportere uten billett skal ha inntatt tribunene

– Det er fullstendig kaos her, var dommen fra NRKs reporter på stedet.

KAOTISK: Disse bildene, publisert av en supporter på Twitter, viser én av scenene som utspant seg utenfor Wembley før EM-finalen.

Italia vant EM-finalen mot England etter et stort sportslig drama søndag kveld.

Men også utenfor gressmatten ble det dramatikk.

En rekke supportere uten billett lyktes med å komme seg forbi sperringene og innta tribunen før EM-finalen, bekrefter EM-arrangøren i en pressemelding søndag kveld.

– Dette er mer enn en vits nå. Det er barn og familier som blir skremt, deres livs høydepunkt blir ødelagt. Ta grep, for dette vil eskalere. Vaktene har ingen sjanse, skrev Daily Mail-journalist Dominic King, som var på arenaen, på Twitter.

De første rapportene om supporterkaos tikket inn i god tid før kampstart. Men The Independent-reporter Melissa Reddy rapporterer om uhyggelig stemning også etter at finalen var i gang.

– En jevn strøm av billettløse fans stormet fremdeles inn på tribunene da det første målet ble scoret. Gangene er så fulle, trappene sperret og området som er ment for funksjonshemmede foran pressetribunen er fullstappet. Betalende supportere trygler hjelpeløse vakter om å få dem vekk. Unger er redde, setene stjålet. Ikke trygt, skrev hun på Twitter midt i første omgang.

jLJlWhxOLRE

Det var folksomt på Wembley søndag.

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / AFP

– Presset seg forbi vakter og politi

NRK var på plass på Wembley med reporter Malin Jørnholt. Hun observerte også en del av kaoset.

– Vi så et titalls mennesker som klarte å presse seg forbi vakter og politi, og løpe opp trappene inn til stadion. Om de kom seg helt inn vet jeg ikke, men vaktene måtte til slutt bare gi opp og prøve å sørge for at færrest mulig kom forbi, sier Jørnholt fra den engelske nasjonalarenaen.

Jørnholt beveget seg etter hvert til utenfor hovedinngangen.

– Her har folk samlet seg i trappene. Det er store, høye gjerder som blir veltet. De buer mot politiet, som prøver å få opp gjerdene igjen. Mens de prøver å få opp gjerdene, kaster de flasker og bokser på politi og vakter. Det er fullstendig kaos her, beskrev hun.

Vold og slåssing

NRK har sett videobilder av aggressive supportere som havnet i basketak med hverandre, tilsynelatende inne på Wembleys stadionområde. Der kan man med all tydelighet se flere eksempler på grov og umotivert vold i flere retninger.

Også BBC melder om videoklipp som viser supportere som blir angrepet av andre supportere etter tilsynelatende å ha brutt seg gjennom en dør.

Det er i skrivende stund ennå ikke rapportert om skader eller dødsfall fra arenaen søndag kveld.

Daily Telegraphs fotballsjef Sam Wallace er på Wembley. Rett etter kampstart 21.00 la han ut denne meldingen:

– Det er helt klart flere mennesker der jeg er enn det er seter. Og fortsatt jevn flyt fra inngangene. Noen av trappene er allerede fulle, vaktene er perplekse. Dette er vanligvis en stadion som fungerer bra, ikke i dag, skriver han.

Den første stormingen skal ha sett slik ut:

Laster Twitter-innhold

Fotobyrået AFP har søndag publisert bilder av det de beskriver som fans som skal ha kommet seg helt inn på en del av tribunen, på et område hvor familie og venner av det engelske laget skal sitte.

UElwwwQPNY0
Foto: CARL RECINE / AFP

– Mangelen på sikkerhet er utrolig

Reuters-journalist Richard Martin fikk selv se kaoset på nært hold.

– Mangelen på sikkerhet på Wembley er utrolig. Supportere dundret nettopp gjennom en inngang ment for handikappede (D11) da den åpnet, og det har ikke vært noen billettsjekker ved portene, skriver han på Twitter.

Flere beskriver scener hvor opp mot hundre personer skal ha løpt inn på arenaen, forbi de første sikkerhetsvaktene, og opp trappene for å komme seg inn.

Videobilder ESPN har publisert viser med tydelighet at aggressive supportere kjemper seg gjennom sperringene på Wembley.

New York Times’ fotballsjef Rory Smith rapporterer om scener på innsiden av Wembley der supportere med billett hjelper vakter med å fjerne folk som urettmessig opptar setene deres.

– Det er hundrevis som virker å ha kommet seg inn uten billett, skriver han på Twitter.

Også utenfor arenaen har det vært kaotisk og tidvis opphetet stemning blant de mange tusen supporterne som har oppholdt seg der i timene før kveldens EM-finale mellom Italia og England.

Laster Twitter-innhold

Ben Rumsby i Daily Telegraph er på Wembley og mener det ikke er tvil om at mange supportere har brutt seg inn.

– Det kom en offisiell uttalelse fra Wembley om at folk uten billetter ikke kom inn på stadion. Men jeg har selv vært øyenvitne til at folk lykkes med å bryte seg forbi gjerdene (folk man må anta er uten billetter) og jeg har snakket med folk som sier at de var vitne til lignende hendelser, skriver Rumsby på Twitter.

Wembley bekrefter

BBC har søndag kveld vært i kontakt med en talsperson for Wembley-arrangementet rundt EM-finalen. Vedkommende, som ikke siteres med navn, sier følgende til den britiske rikskringkasteren:

– Vi håndterer en episode som oppsto ved den ytterste sikkerhetsbarrieren vår ved stadion, og får bistand fra politiet. Sikkerhetstiltak ble raskt iverksatt i de aktuelle områdene, og det var ingen brudd på sikkerheten som førte til at folk uten billett kom seg inn på stadion, sier Wembley-talsmannen.

Flere prominente engelske reportere har senere stilt seg undrende til den uttalelsen, og mener den står i strid med det de selv observerer på Englands nasjonalarena.

Midt i første omgang rykket en Wembley-talsmann ut og bekreftet at det faktisk hadde vært alvorligere enn de først ga inntrykk av.

– Det var et brudd på sikkerheten og en liten gruppe mennesker kom seg inn på stadion. Vi jobber nå tett med stadionvaktene og sikkerhetsfolkene for å fjerne disse menneskene. Alle på stadion uten billett blir umiddelbart kastet ut, sier talsmannen ifølge BBC.

Mange tusen fans har vært samlet rundt Wembley i hele dag, og også i gatene i London har mennesker oppholdt seg tett i tett.

zppB1gCnF3A
Foto: Matt Dunham / AP
AOAddw4bEm8
Foto: LEE SMITH / Reuters

NRK kommer tilbake med mer.

Siste nytt

 • Skyting: Hegg og Hegg Duestad vant etter fenomenal snuoperasjon

  Med en utrolig opphenting vant Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg gullfinalen på 10 meter luftrifle mixed team i OL-kvalifseringen i Rio søndag kveld.

  Etter å ha ligget under 3-13 for Frankrikes Oceanne Muller og Lukas Kryzs snudde Jeanette Hegg Dustad og Jon-Hermann Hegg til seier 16-14. Det er sjeldent godt gjort.

  Norge var nummer to bak Frankrike i kvalifiseringen med 632,4 poeng.

  Denne øvelsen har ingen kvoteplasser til utdeling i Rio. De deles først ut i de individuelle øvelsene som starter mandag i rifle. (NTB)

  Jeanette Hegg Duestad
 • Svenske Åberg ble nummer to i Masters

  Ingen kunne slå verdenseneren Scottie Scheffler i The Masters, men svenske Ludvig Åberg ble nummer to i turneringen på Augusta National.

  Vinneren ble amerikaneren Scottie Sheffler, som endte på 277 slag, med den svenske debutanten på andreplass med 281 slag.

  Det er første gang Åberg spiller på Augusta-banen, som er kjent som en av de tøffeste på touren.

  Andreplassen betyr at 24-åringen fra Eslöv i Skåne kan ta med deg 23,5 millioner svenske kroner hjem.

  – Å være her og kjenne på nervene på de siste hullene … det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Det var surrealistisk. Jeg er så stolt av meg selv og hele laget mitt, sier Åberg, ifølge Aftonbladet.

  Viktor Hovland røk fredag ut av US Masters etter en 81-runde. Det var en forverring av karriereverste fra 80-runden i European Open i 2018. Oslo-gutten endte til slutt på åtte slag over par, to slag på cutgrensen. (NTB)

  Hovland Åberg
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters
 • Roma-spiller fikk medisinsk tilsyn - Serie A-kamp avbrutt

  Drøyt 70 minutter ut i kampen mellom Udinese og Roma satte midtstopper Evan Ndicka seg ned på gressmatta, uten at noen andre var i nærheten av Roma-forsvaren. Ndicka tok seg tydelig til brystet mens han lå nede.

  Like etter kom det medisinske apparatet inn på banen og Ndicka ble like etter fraktet ut av banen på båre. På vei ut av banen ga Roma-spilleren en tommel opp til en lagkamerat.

  Kampen ble avbrutt like etter og lagene gikk inn i garderoben. På det tidspunktet var stillingen 1-1 i søndagens kamp.

  Roma skriver i en oppdatering på X søndag kveld at Roma-laget har vært på besøk hos Ndicka på sykehuset, og at midtstopperen føler seg bedre. Ndicka vil holde seg på sykehuset for videre observasjon.

  Roma
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal