England-sjefen kritiseres etter nytt straffemareritt: – Galskap

Italia er europamestere, og nok en gang var det en straffesparkkonkurranse som knuste drømmen for England. Nå hagler kritikken etter at Gareth Southgate sendte 19 år gamle Bukayo Saka frem for å ta den avgjørende straffen.

England-trener Gareth Southgate holdt rundt Bukayo Saka i lang tid etter at han bommet på den avgjørende straffen.

Southgate selv sier til ITV at valget av straffeskyttere var fullt og helt hans ansvar.

– Jeg velger ut fra det jeg har sett på trening, og det er helt og holdent på mine skuldre, sier England-treneren.

Straffesparkkonkurranse-spøkelset lever videre for England. Etter over 120 minutters spill i EM-finalen mot Italia var stillingen fortsatt 1-1, og da måtte det komme, det ingen engelskmenn vil ha.

England var inntil nylig kjent som verdens dårligste lag på straffekonkurranser.

Italias Andrea Belotti var riktignok den første til å bomme, men så bommet både Marcus Rashford og Jadon Sancho.

Da Italia bommet enda en gang, måtte til slutt det hele avgjøres av en 19-åring. Bukayo Saka, Englands yngstemann, ble satt til å skyte den femte og ofte avgjørende straffen.

Han bommet, og Italia ble europamestere.

Saka gråt mens han ble trøstet av trenere og medspillere etter bommen.

Unggutten hadde bare spilt tre landskamper før EM-finalen, og nå hagler kritikken mot trener Gareth Southgate, som satte ham i en så utsatt og avgjørende rolle.

– Det er lett å være etterpåklok, men Saka, 19 år, og sendt fram for å ta siste straffe i en finale hjemme er jo galskap, skriver fotballekspert Lars Tjærnås på Twitter.

QasargZ42U8

Lagkameratene kom løpende til for å trøste Saka etter straffebommen.

– Alt annet enn coaching i verdensklasse dette her, Southgate, skrev TV 2-ekspert Jesper Mathisen på Twitter.

– Det høres merkelig ut, men jeg kjenner ikke psyken til disse folkene. Det er jo tøft for en 19-åring, dette kommer han aldri til å glemme, sa Egil «Drillo» Olsen på NRK etter straffekonkurransen.

i9Q24SidXeE

Italia med trofeet som viser at de er europamestere.

Det er heller ikke slik at Southgate ikke vet hvordan det føles å være den som bommer på en avgjørende straffe, hjemme i England er det er nemlig akkurat det han nok er aller mest kjent for, at han bommet på en avgjørende straffe i semifinalen i 1996.

– Vi hadde forberedt oss godt, men dessverre greide ikke guttene å avgjøre. Men ingen er alene. Vi er sammen om alt, og vi må alle dele ansvaret for at vi ikke vant i dag, sier Southgate.

Tidligere Premier League-profil og nåværende ekspertkommentator Roy Keane var nådeløs i ITVs sending. Han retter ikke bare pekefingeren mot treneren, men også mot de mer erfarne England-spillerne som ikke skjøt straffe.

– Om du er Raheem Sterling eller Jack Grealish, da kan du ikke sitte der og la en unggutt gå fram og ta straffe før deg. Du kan det bare ikke. Du kan ikke la en sjenert 19-åring gå fram. De andre har mye mer erfaring. Sterling har vunnet trofeer. Han må stå opp og ta ansvar, sa Keane.

Tidlig ledelse

Det startet så bra for England, faktisk allerede etter to minutter, da Luke Shaw scoret det som både var hans første landslagsmål og det raskeste målet i en EM-finale noensinne. Det gjorde han ved å banke ballen kontant i mål, etter at Kieran Trippier hadde servert ham en lur pasning:

Da tok det fullstendig fyr på Wembley, hvor hele 60.000 tilskuere fikk ta plass under finalen - pluss muligens noen til som ikke skulle vært der. Før kampen brøt nemlig fans uten billett seg inn på Wembley, og greide å ta seg helt inn på tribunene. Ifølge journalister på stedet skal faktisk mange av disse ha endt med å få se kampen, angivelig fordi vaktene ikke greide å få dem ut.

yM_NayhoIDE

Shaw har måttet tåle mye kritikk opp gjennom årene, men i år har han toppet en strålende sesong med et strålende EM.

Shaws mål ble det eneste i den første omgangen.

Men i det 66 minutt viste Italias midstopper Leonardo Bonucci at også han er en forsvarsspiller med målteft, da han kriget til seg en retur fra England-målvakt Jordan Pickford. Han satte ballen i mål - til høylytt fortvilelse fra tribunen.

Det ble ikke flere mål, og til slutt endte det hele altså i en høydramatisk og nervepirrende straffesparkkonkurranse.

Italienerne var naturlig nok høyt oppe etter EM-gullet.

Rett etter kampslutt klarte ikke Leonardo Bonucci å dy seg. Han røsket tak i et TV-kamera og gaulet ut det som vanskelig kan tolkes som noe annet enn et stikk til fortapte engelskmenn. «It's Coming Rome», skrek Bonucci til TV-kameraet, med tydelig kobling til engelskmennenes mantra «It's coming home», som ble gjentatt og gjentatt før finalen.

R9WayqTtAoE

Målscorer Bonucci kom med et lite stikk til engelskmennene etter kampen. Her feirer han med trofeet.

England har som kjent ikke vunnet noe siden VM i 1966, og ventetiden ble akkurat forlenget nok en gang.

– Det er helt utrolig når jeg tenker på hvor vi starter, når man når bunnen, og gutta finner styrken til å reise seg igjen, sa Bonucci i et intervju med EM-arrangøren like etterpå, med henvisning til at Italia ikke engang greide å kvalifisere seg til forrige VM.

Det var en slukøret England-kaptein som ble intervjuet noen minutter etter å ha fått sølvmedaljen sin.

– Dette var tøft. Straffesparkkonkurranse er den verste måten å tape på. Vi har hatt en fantastisk turnering. Det er vondt, og det kommer til å gjøre vondt lenge. Men nå må vi fokusere på neste turnering, sier Harry Kane.

– Vi kom lenger enn vi har gjort på 55 år, vi har en ung tropp og vi skal bygge videre på dette, legger han til.

Tidligere landslagsspiller og Chelsea-profil Frank Lampard mener tapet er til å svelge.

– Vi har sett både enkeltspillere og laget vokse. Vi har sett nasjonens støtte til laget vokse. Italia kontrollerte kampen, og de må ha honnør for det. De fortjener seieren, sier Lampard på BBC.

Lampards tidligere landslagskollega Rio Ferdinand velger også å ta med seg det positive etter finaletapet.

– Det er åpenbart en stor skuffelse. Men du kan se det på supporterne som applauderer spillerne. De har gitt oss en glede som min generasjon aldri tidligere har følt når vi har sett på England spillere, sier Ferdinand til BBC.

Se alle målene - og bommene - her:

• Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

Årsaken var at båten var for full.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)