Sønnen Jay (23) kan knuse farens Super Bowl-drøm

Det er ikke bare trenerbrødrene som barker sammen i årets Super Bowl: Jay Harbaugh skal gjøre alt han kan for at onkelen beseirer faren.

Harbaugh

Her er San Francisco 49ers-trener Jim Harbaugh (t.v.) sammen med sønnen Jay før en NFL-kamp i 2011. Men Jay har valgt å jobbe for onkelen John Harbaugh som leder finalemotstander Baltimore Ravens.

Foto: Marcio Jose Sanchez / ASSOCIATED PRESS

Nattens Super Bowl sendes på Viasat 4 og Viasat Sport HD. Her kan du følge kampen og chatte med vår reporter fra klokken 00.00.

Harbaugh

John Harbaugh er hovedtrener for Baltimore Ravens og onkelen til Jay.

Foto: SEAN GARDNER / Reuters

Den store «snakkisen» før Super Bowl har vært den historiske duellen mellom brødrene John og Jim Harbaugh.

15 måneder eldre John leder Baltimore Ravens, mens Jim har ansvaret for San Francisco 49ers.

Men det er langt ifra den eneste familieduellen i den store NFL-finalen: Los Angeles Times avslører nemlig at Jay Harbaugh jobber som videoanalytiker for onkelens Baltimore Ravens.

Dermed livnærer han seg blant annet av å finne svakheter ved farens lag.

– Det kunne ikke falle meg inn å heie på noen andre enn laget jeg er en del av. Med all tid og ofring som går med til jobben, ville alt annet være helt meningsløst, sier Jay Harbaugh til Los Angeles Times.

– Vet noen hvem Jay er?

Ifølge avisen har familien ønsket å dempe medieoppmerksomheten rundt Jays rolle, fordi de frykter at det forstyrrerer lagenes oppladning til kampen.

Men på en pressekonferanse denne uken sprakk bestefaren Jack nyheten til det amerikanske pressekorpset:

– Hvor mange vet hvem Jay Harbaugh er? Noen? Han er både videoanalytiker og jobber i vektrommet til Baltimore Ravens. Så du har også en far-sønn-duell på søndag, sa Jack til intetanende journalister.

Tror nevøen kan bli nøkkelen

Over 111 millioner mennesker fulgte Super Bowl i fjor - noe som gjør kampen til det største enkeltarrangementet i idrettsverdenen.

Ray Lewis

Super Bowl blir den siste kampen for Baltimore Ravens-legenden Ray Lewis. Han vil bli stående som én av de aller beste forsvarspillerne i NFL-historien.

Foto: AL BELLO / Afp

Det gjør naturligvis at faren ikke ønsker å dele altfor mange detaljer med sønnen.

– Jeg har ikke snakket med ham denne uken. Jeg har sendt ham et par tekstmeldinger, bare for at han skal vite hvor mye han betyr for meg, sier Jim.

– Jeg er virkelig takknemlig og stolt overfor jobben han har. Han er i en gigantisk klubb, og jeg får høre at han gjør en fantastisk jobb, legger han til.

Jay var et talent i amerikansk fotball i videregående skolen, men da han skulle satse som senior, fikk han spillerkarrieren ødelagt av flere skader.

Dermed satset han istedet som trener, og nå er han blitt en svært viktig analytiker for Baltimore Ravens, ifølge trener og onkel John Harbaugh.

– Han er langt flinkere enn jeg forventet. Slik jeg vurderer det, kan hans talent være tungen på vektskålen. Det kan være Jay som avgjør det hele, sier John.

Analytikere har en sentral rolle i amerikansk fotball. I en idrett som ofte sammenlignes med sjakk, kan analytikerenes taktiske innspill til hovedtrenerne være det som blir forskjellen på lagene.

Spår rekordjevnt oppgjør

Før søndagens storoppgjør har ikke amerikanske NFL-eksperter klart å peke ut en soleklar favoritt.

Selv om San Francisco 49ers skal ha en fordel spiller for spiller, har Baltimore Ravens imponert ekspertene på veien til Super Bowl.

– Ravens er flytsonen om dagen, men 49ers har en mer talentfull tropp. Dette er utrolig vanskelig. Jeg klarer ikke å bestemme meg, sier ESPNs NFL-ekspert Stephen A. Smith.

Til tross for å kunne være med å ødelegge farens drøm om Super Bowl-seier, har sønnen Jay aldri vært mer lysten på å vinne.

– Jeg har stor respekt for 49ers, blant annet fordi jeg kjenner mange av dem så godt. Men det påvirker meg ikke. Faktisk gjør det at jeg ønsker å slå dem enda mer, sier Jay.

Superdome

Nærmere 75.000 får plass i den mektige arenaen Superdome i New Orleans under Super Bowl.

Foto: JEFF HAYNES / Reuters

Siste nytt

 • Warholm vant to priser

  Karsten Warholm forsynte seg av prisene da Norges største friidrettsprofiler ble hedret for sine prestasjoner i 2019-sesongen onsdag. Verdensmesteren på 400 meter hekk ble kåret til årets mannlige utøver og ble i tillegg tildelt prisen som årets navn kåret av Friidrettens Venner. Warholms treningsmakker Amalie Iuel ble kåret til årets kvinnelige utøver på gallaen i Oslo onsdag, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk prisen som årets forbilde. Stavhopper Pål Haugen Lillefosse fra Fana ble årets unge utøver. Prisen til årets lag gikk til kvartetten Stian Øvergaard Aarvik, Johan Bugge, Torstein Tengsareid og Håkon Skarsholt som tok bronsemedalje under EM i motbakkeløp. Ikke overraskende ble årets øyeblikk 5000-meterfinalen under VM i Doha. Der Norge hadde tre Ingebrigtsen-brødre til start. Den svaksynte sprinteren Salum Kashafali fra Norna-Salhus fikk prisen som årets gjennombrudd. Han ble nylig verdensmester på 100 meter under para-VM, og i tillegg tok han NM-gull på samme distanse på Hamar i sommer. Sleggeveteranen Eivind Henriksen ble hedret som årets lagspiller. (NTB)

  Årets mannlige utøver
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gattuso ny Napoli-trener

  Carlo Ancelotti fikk sparken fra Napoli i går, til tross for å ha ledet klubben til 16.-delsfinalen i mesterligaen etter 4-0 seieren over Genk i går. I dag ble Gennaro Gattuso presentert som ny Napoli-trener. Den tidligere AC Milan-trenerens store utfordring blir å lede laget opp fra en syvendeplass inn til en plass som gir mesterligaspill neste sesong. – Det er flaut å se Napoli der vi er på tabellen. Dette laget har det som trengs for å ta en topp fire plassering, sier den nybakte Napoli-treneren.

  Gennaro Gattuso ny Napoli-trener
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • FIFA avviser støtte til superliga

  FIFA-president Gianni Infantino sier han ikke har støttet planene om en egen superliga for europeiske fotballklubber. Infantino fikk spørsmålet om støtten etter at New York Times meldte at Real Madrid-president Florentino Pérez har hatt samtaler med Infantino om planene om en utbryterliga for de europeiske storklubbene. – FIFA har ikke gitt noen støtte for de rapporterte planene om en lukket europeisk superliga. FIFA vil ikke støtte noe slikt prosjekt, sa Infantino. (NTB)

  FIFA-president Gianni Infantino
  Foto: John Thys / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal