Hopp til innhold

Gambler om prestisjetittel og kjører sitt eget løp: – De andre ser litt mørkt på det

Marte Olsbu Røiseland har valgt å satse alt på ett kort denne sesongen: OL-gull. Men nå står hun plutselig i en situasjon der hun også kan oppnå drømmen om å vinne verdenscupen sammenlagt for første gang.

Marte Olsbu Røiseland

PÅ TOPPEN: Marte Olsbu Røiseland vant sprinten i Frankrike, og med en fjerde- og en sjetteplass i de neste to rennene, beholder hun den gule trøya i juleferien.

Foto: OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP

31-åringen gjorde en klar prioritering omtrent så fort skia ble lagt på hylla i vår. Denne sesongen skulle hun satse alt på OL i Beijing i februar. Ikke ulikt slik hun gjorde med stor suksess før VM i Anterselva i 2020, der hun ble VM-dronning.

Derfor har hun – som eneste norske skiskytter – bestemt seg for å stå over den siste verdenscuprunden i Anterselva. I stedet går hun i Ruhpolding, der resten av lagkameratene tar en pause, og setter seg så på et tidlig fly til Kina.

VM i skiskyting i Anterselva. Marte Olsbu Røiseland

LYKTES: I VM for snart to år siden tok Marte Olsbu Røiseland medalje i alle øvelser. Nå går hun for en lignende plan.

Foto: Berit Roald / NTB

– De andre ser litt mørkt på det at vi blir litt innesperret og ikke får løpe hvor vi vil og litt sånn. Jeg kan ikke løpe uansett, og jeg føler jeg lever sånn hele tiden. For meg blir det ikke så stor forskjell, tror jeg, mener Røiseland.

Også tidsakklimatiseringen er en grunn til at hun reiser før resten av laget.

– Når vi uansett skal snu døgnet, og jeg er et naturlig b-menneske, som sliter litt med å snu tiden den veien. Derfor vil jeg i hvert fall ha nok dager til å klare det, forteller hun om spesialplanen.

– En liten diskusjon

Men så var det jakten og drømmen om den første sammenlagtseieren i verdenscupen.

– Det er noe som mangler, fastslår hun.

For i den kampen har Røiseland nå plutselig fått et forsprang på 30 poeng på svenske Elvira Öberg.

Akkurat nå står OL-gull høyere. Det er det jeg har satt meg som mål. Og jeg tror det har litt med å gjøre som jeg er som person, at jeg liker veldig godt å ha konkrete mål. Da føler jeg det er mye lettere å motivere seg i hverdagen. Jeg er ikke en treningsglad person i utgangspunktet, så jeg trenger noen mål for å gjøre jobben, forteller hun.

Marte Olsbu Røiseland

MANGLER GULLET: Marte Olsbu Røiseland tok sølv på både sprinten og blandet stafett i OL i 2018.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Det er en liten diskusjon vi alltid har. Skal man gå «all in» på mesterskap må man gjøre noen prioriteringer, spesielt når det går i høyden, så da må man sette seg ned og bestemme hva som er hovedfokus. Det er helt naturlig stå over noen runder da, sier trener Sverre Huber Kaas.

Eksperten endret mening

Men flere mener en sterk dobbel kan være oppnåelig uansett program. Spesielt fordi man kan stryke to renn når poengene skal telles opp på slutten av sesongen

Hvis hun fortsetter sånn her, så er alt mulig tror jeg. Forspranget øker i hvert eneste løp. Jeg blir litt forundret om alle andre går alle renn før OL. Det er vel ikke bare vi som tenker sånn, sier Kaas.

For to år siden var NRKs ekspert Liv Grete Skjelbreid kritisk til at Røiseland droppet renn før VM i stedet for å satse på den gule trøya.

– Hun kaster bort en kjempesjanse, sa hun da.

Nå støtter hun skiskytterens spesialplan.

– Reisen nå er mye lengre, så det er lurt med tanke på det, restitusjon og sykdom. Jeg mente hun var defensiv da, men nå tenker jeg at OL er såpass viktig at det er riktig for å sikre OL-formen. Det er et veldig smart opplegg, roser Skjelbreid.

– Selv om hun står over i Anterselva, er hun min favoritt til å vinne sammenlagt, legger hun til.

Og Røiseland har uansett ingen planer om å endre opplegget som ble spikret i mai.

Jeg står fortsatt fast ved planen min. for meg er OL det viktigste, men det hadde vært deilig å samle flest mulig poeng, så jeg faktisk kan stå over noe og ha noe å kjempe om etter OL. Det hadde vært drømmen.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal