NRK Meny
Normal

Vurderer lovendring etter Northug-bråket

Ski-Norge er bekymret etter Petter Northugs brudd med landslaget. Nå vil langrennskomiteen vurdere en innstramming av lovverket.

Petter Northug

Petter Northugs sololøp i Coop-farger kan føre til endringer skiforbundets lover og regler.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Torbjørn Skogstad

Torbjørn Skogstad, som er leder i langrennskomiteen i skiforbundet, bekrefter at Northugs landslagsbrudd skaper bekymring på grasrota i Langrenns-Norge.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I mai brøt han med landslaget. Ennå har ikke Petter Northug signert den nyreviderte representasjonsavtalen han må sette navnet sitt på for å få lov til å gå internasjonale renn til vinteren.

Langrennssjef Åge Skinstad har garantert at Northug kommer til å signere. Det har verken Northug eller hans manager Are Sørum Langås gjort, men alt tyder på at partene finner en løsning.

I kjølvannet av prosessen blir det uansett en grundig gjennomgang av det eksisterende lovverket. Spørsmålet er om det godt nok ivaretar skiforbundets interesser.

Under høstmøtet i Norges skiforbund i helgen, fikk langrennskomiteen i oppdrag av kretsene å utrede behovet for å foreslå lovendringer for skitinget i 2014.

Northug skaper bekymring

– Fagmøtet har gitt langrennskomiteen et mandat om å se på om det er behov for å tydeliggjøre og eventuelt stramme inn lovverket vi i dag har når det gjelder løpere som ikke er på landslag, men som likevel skal representere Norge i internasjonale konkurranser, sier komiteleder Torbjørn Skogstad til NRK.no.

– Har det skapt bekymring i organisasjonen at Petter Northug har gått ut av landslaget?

– Ja, det er ikke til å legge skjul på at i hvert fall i enkelte deler så uttrykkes det bekymring for hvordan framtiden vil bli. Så jeg tror det er viktig at vi ser på om vi har et lovverk som er dekkende. Om det er behov for å gjøre en endring, er for tidlig å si ennå. Det er det vi ønsker å se på, sier Skogstad.

Vil verne om produktet

Han understreker at det ikke er noen umiddelbar frykt for at flere toppløpere skal følge etter Northug ut av landslaget i nær framtid.

– Men den jobben vi går i gang med nå skal ikke bare være dekkende for det neste året og det etter der igjen. Vi må se på hvordan tingene skal være i årene framover, påpeker Skogstad.

Frykten er at den etablerte landslagsmodellen kan være truet hvis flere toppløpere velger å stå utenfor. Konsekvensen kan være at inntektsgrunnlaget for skisporten smuldrer bort, mener mange på grasrota.

– Det er viktig å verne langrennsproduktet. Det legges ned formidabelt med ressurser i form av frivillig innsats og penger. Det er viktig at vi sikrer at den verdien blir i organisasjonen, og at vi har et lovverk som dekker det, fastslår Skogstad.

Må få vite hva de kjøper

– Er det et skipolitisk ønske å gjøre det umulig å stå utenfor landslag?

– Det kan ikke jeg svare på alene. Vi har nå håndtert den spesielle avtalen i sommer på en måte som gjør at det er mulig å gå internasjonalt selv om du har satset utenfor, understreker Skogstad.

At forbundet vil verne om sine markedsrettigheter, er det likevel ingen tvil om.

– Toppidretten skal være selvfinansierende, og det er en utfordring å få til et system der vi sikrer samarbeidspartnerne våre, sponsorene som faktisk går inn og støtter fellesskapet. Det er klart vi må være sikre på at vi har et lovverk som sørger for at når vi inngår en avtale med en sponsor, så vet de hva slags produkt de har kjøpt, sier Skogstad.

Han avviser samtidig at forbundet opplever press fra eksisterende sponsorer etter at Petter Northug brøt med forbundets opplegg. Hva sponsorene faktisk mener, vil vise seg i nær framtid. De fleste store avtalene er til reforhandling fram mot jul.

Siste nytt

 • Karjakin har tatt teten

  Sergej Karjakin, som opna kastrofalt svakt, slo i dag Fabiano Caruana og leier kandidatturneringa i sjakk. To rundar står att. Vinnaren skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november.

  Karjakin
  Foto: KENA BETANCUR / Afp
 • Verdensrekord på halvmaraton

  Netsanet Kebede fra Etiopia løp inn til verdensrekord da hun sikret VM-gullet i halvmaraton for kvinner i Valencia lørdag.

  Vinnertiden lød på 1.06.11. Med det slo Kebede verdensrekorden til nederlandske Lornah Kiplagat fra 2007 med 14 sekunder.

  Netsanet Kebede
  Foto: HEINO KALIS / Reuters
 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Paraalpint slalåm 1. omgang
NM alpint: Paralpint slalåm og slalåm kvinner
NM alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm menn
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sportssøndag: V-cupfinale hopp skiflyging
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm 1. omgang, menn
Sportssøndag: NM alpint og v-cupfinale kombinert