Hopp til innhold

Vurderer lovendring etter Northug-bråket

Ski-Norge er bekymret etter Petter Northugs brudd med landslaget. Nå vil langrennskomiteen vurdere en innstramming av lovverket.

Petter Northug

Petter Northugs sololøp i Coop-farger kan føre til endringer skiforbundets lover og regler.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Torbjørn Skogstad

Torbjørn Skogstad, som er leder i langrennskomiteen i skiforbundet, bekrefter at Northugs landslagsbrudd skaper bekymring på grasrota i Langrenns-Norge.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I mai brøt han med landslaget. Ennå har ikke Petter Northug signert den nyreviderte representasjonsavtalen han må sette navnet sitt på for å få lov til å gå internasjonale renn til vinteren.

Langrennssjef Åge Skinstad har garantert at Northug kommer til å signere. Det har verken Northug eller hans manager Are Sørum Langås gjort, men alt tyder på at partene finner en løsning.

I kjølvannet av prosessen blir det uansett en grundig gjennomgang av det eksisterende lovverket. Spørsmålet er om det godt nok ivaretar skiforbundets interesser.

Under høstmøtet i Norges skiforbund i helgen, fikk langrennskomiteen i oppdrag av kretsene å utrede behovet for å foreslå lovendringer for skitinget i 2014.

Northug skaper bekymring

– Fagmøtet har gitt langrennskomiteen et mandat om å se på om det er behov for å tydeliggjøre og eventuelt stramme inn lovverket vi i dag har når det gjelder løpere som ikke er på landslag, men som likevel skal representere Norge i internasjonale konkurranser, sier komiteleder Torbjørn Skogstad til NRK.no.

– Har det skapt bekymring i organisasjonen at Petter Northug har gått ut av landslaget?

– Ja, det er ikke til å legge skjul på at i hvert fall i enkelte deler så uttrykkes det bekymring for hvordan framtiden vil bli. Så jeg tror det er viktig at vi ser på om vi har et lovverk som er dekkende. Om det er behov for å gjøre en endring, er for tidlig å si ennå. Det er det vi ønsker å se på, sier Skogstad.

Vil verne om produktet

Han understreker at det ikke er noen umiddelbar frykt for at flere toppløpere skal følge etter Northug ut av landslaget i nær framtid.

– Men den jobben vi går i gang med nå skal ikke bare være dekkende for det neste året og det etter der igjen. Vi må se på hvordan tingene skal være i årene framover, påpeker Skogstad.

Frykten er at den etablerte landslagsmodellen kan være truet hvis flere toppløpere velger å stå utenfor. Konsekvensen kan være at inntektsgrunnlaget for skisporten smuldrer bort, mener mange på grasrota.

– Det er viktig å verne langrennsproduktet. Det legges ned formidabelt med ressurser i form av frivillig innsats og penger. Det er viktig at vi sikrer at den verdien blir i organisasjonen, og at vi har et lovverk som dekker det, fastslår Skogstad.

Må få vite hva de kjøper

– Er det et skipolitisk ønske å gjøre det umulig å stå utenfor landslag?

– Det kan ikke jeg svare på alene. Vi har nå håndtert den spesielle avtalen i sommer på en måte som gjør at det er mulig å gå internasjonalt selv om du har satset utenfor, understreker Skogstad.

At forbundet vil verne om sine markedsrettigheter, er det likevel ingen tvil om.

– Toppidretten skal være selvfinansierende, og det er en utfordring å få til et system der vi sikrer samarbeidspartnerne våre, sponsorene som faktisk går inn og støtter fellesskapet. Det er klart vi må være sikre på at vi har et lovverk som sørger for at når vi inngår en avtale med en sponsor, så vet de hva slags produkt de har kjøpt, sier Skogstad.

Han avviser samtidig at forbundet opplever press fra eksisterende sponsorer etter at Petter Northug brøt med forbundets opplegg. Hva sponsorene faktisk mener, vil vise seg i nær framtid. De fleste store avtalene er til reforhandling fram mot jul.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal