Fossesholm ville være for seg selv etter debuten: – Det er klart jeg blir forbannet

LILLEHAMMER (NRK): Stortalentet Helene Marie Fossesholm var ordentlig irritert og enda litt til på seg selv, etter det som kan ha vært hennes første og siste sjanser i verdenscupen denne sesongen.

3l8X9KhuepM

STORTALENT: Helene Marie Fossesholm, her etter distanserennet på Lillehammer lørdag.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

For beholdningen etter to renn på Lillehammer var langt unna det hun hadde forventet av seg selv.

– Det er klart jeg blir forbannet. Jeg gjør jo det. Jeg har sterkt konkurranseinstinkt. Når det ikke går som jeg hadde håpet, så blir jeg forbannet. Jeg får bare ta dette med meg inn i neste konkurranse og gi litt f***, sier en ærlig Fossesholm til NRK etter søndagens konkurranse.

Vil være for seg selv

18-åringen gikk over målstreken til en 18. plass på 15 kilometeren med skibytte lørdag. Det var tre minutter og 25 sekunder opp til suverende Therese Johaug.

Fossesholm klokket inn til åttende beste etappetid da hun gikk stafett for Norges andrelag søndag. 35 sekunder bak Kerttu Niskanen på den fem kilometer lange sløyfen på skistadion i Lillehammer.

– Hva gjør du når du blir forbannet?

– Jeg blir jo lei meg og jeg blir bare forbannet. Jeg vil være for meg selv og få ut aggresjonen. Trøst er ikke tingen da. Jeg trenger ikke det.

– Da er det kanskje dumt det er lenge til neste ordentlige skirenn...?

– Da får jeg ta det ut på trening og gi litt f*** på intervallene der, sier Fossesholm og smiler.

HG0167hzTak

TØFT UTGANGSPUNKT: Med startnummer 46 startet Fossesholm langt bak i køen etter de aller beste på fellesstarten lørdag.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Tar med seg erfaringer

Hun kjente seg litt bedre søndag enn hva hun gjorde lørdag. Men jenta fra Buskerud merker at hun mangler den siste piffen hun hadde under langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Da ble det to pallplasser. Hun var overraskende nær både Therese Johaug og Heidi Weng på ti kilometer klassisk og fristil.

Men på Lillehammer har ikke dagsformen klaffet, sier hun. Noen annen forklaring har hun ikke på resultater og prestasjoner hun mener det er synd hun ikke fikk til bedre.

Fossesholm har i det minste fått med seg noen erfaringer. Blant annet hvor lista ligger blant verdens beste.

-C-vvcJlj3c

LANDSLAGSTRENER: Geir Endre Rogn, her avbildet under VM i Seefeld sist sesong.

Foto: Terje Pedersen

Kjedelig og frustrerende

Landslagstrener Geir Endre Rogn mener stortalentet er en vinnertype. Derfor blir hun forbannet, tror han.

Han trengte ikke trøste Fossesholm etter opplevelsene i helgen, men fortalte henne at hun har lov til å ha en dårlig dag hun også.

– Det skjønner hun når hun får det på avstand. Når hun endelig får sjansen og ikke har dagen, da er det kjedelig og frustrerende, sier han.

– Ikke samme spruten

Rogn forteller at det har vært mye læring for ski-juvelen gjennom helgen, men at konkurransen nok var en del tøffere enn hun hadde forventet. Spesielt med tanke på at hun startet langt bak i rekken av løpere på fellesstarten lørdag.

– Og det er jevnere i verdenscupen. Det å avansere og komme seg frem var vanskelig. Hun er en stabil, ung løper. Hun fikk vist det hun kan på Beitostølen. Så var det ikke samme spruten nå, det er selvsagt, sier han.

ICcXEGsEJNs

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her under verdenscupåpningen i Ruka for en drøy uke siden.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Siste gang denne sesongen?

For Fossesholm blir den neste måneden langt roligere. Nå skal hun gjøre unna skolen før jul. Så venter ferie. Etter nyttår er det NM på Konnerud som blir det store høydepunktet. Deretter står junior-VM på programmet.

– For min del begynner det ordentlig etter jul. De viktige rennene kommer først da, sier Fossesholm, som skal ta en prat med trenerne Rogn og Ole Morten Iversen etter hvert om det flere konkurranser på det øverste nivået i ski-sirkuset.

Men trolig er det siste gang hun konkurrerer i verdenscupen denne sesongen.

– Det er ikke et «must» at hun skal gå noe mer, i og med at hun ikke går verken i Holmenkollen eller Drammen, som kolliderer med junior-VM, sier Iversen.

Siste nytt

 • Uniteds-direktørens hus påtent

  Huset til Manchester Uniteds klubbdirektør Ed Woodward ble tirsdag kveld utsatt for hærverk av frustrerte supportere som krever hans avgang.

  En video publisert på sosiale medier viser en gruppe United-supportere kledd i hettegensere og finlandshetter som først prøver å ringe på intercomen ved porten til Woodwards hjem.

  Da han ikke svarte, sprayet de rød maling over porten, kastet en røykbombe i bakken og sendte røde bluss mot huset, skriver BBC.

  Verken Woodward eller hans familie skal ha vært hjemme.

  Manchester United bekreftet hærverket i en uttalelse like før midnatt. United legger til at de som står bak ugjerningen, blir utestengt på livstid.

  Ed Woodward
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Til semifinale for første gong

  Garbiñe Muguruza er klar for sin første semifinale i Australian Open etter 7-5, 6-3 over Anastasia Pavljutsjenkova.

  Den spanske 26-åringen er utanfor rangering i Australian Open, der ho aldri før har passert kvartfinalen. Men ho har tidlegare vunne French Open (2016) og Wimbledon (2017).

  I semifinalen møter ho Simona Halep, som knuste Anett Kontaveit med 6-1, 6-1 i løpet av berre 54 minutt.

  Halep tapte finalen i Australian Open for to år sidan. Ho vann French Open i 2018 og Wimbledon i fjor.

  Halep og Muguruza skal møtest i semifinalen natt til torsdag.

  Garbine Muguruza
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Nyland og Villa til Ligacup-finale

  Ørjan Nyland startet kampen for Aston Villa og tok virkelig sjansen med begge hender. Nordmannen leverte flere solide redninger og var en av banens beste i Ligacupens andre semifinale. Den første kampen mot Leicester endte 1-1, og det så lenge ut til at det ville bli resultatet tirsdag også. Men to minutter på overtid dukket Trézéguet opp og scoret 2-1-målet som sendte Villa til finalen.

  Carabao Cup - Semi Final - Second Leg - Aston Villa v Leicester City
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal